Какво се случи през седмицата

Министри от кабинета "Борисов" коментират победата на Доналд Тръмп минути преди заседание на Министерски съвет в сряда.

Какво се случи през седмицата

Следващият президент ще бъде избран на балотаж между кандидатите на БСП Румен Радев и на ГЕРБ Цецка Цачева в неделя; Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството с цел ускоряване на реформите и приемане на над 93 мерки до един месец; След шокиращата си победа Доналд Тръмп обеща да излекува раните на разделението; Плоска ставка за данък "уикенд" няма да има;

11626 прочитания

Министри от кабинета "Борисов" коментират победата на Доналд Тръмп минути преди заседание на Министерски съвет в сряда.

© Юлия Лазарова


Следващият президент ще бъде избран на балотаж между кандидатите на БСП Румен Радев и на ГЕРБ Цецка Цачева в неделя.

Победител след първия тур стана подкрепеният от социалистите кандидат, а издигнатата от формацията на Бойко Борисов Цачева остана втора. Очертава се балотажът да е оспорван, защото разликата между двамата претенденти за поста е малко над три процента. За Радев гласуваха 25.44 на сто от избирателите, а Цачева беше подкрепена от 21.96% от имащите право на глас. Трети в надпреварата се нареди бизнесменът Веселин Марешки, който получи 11.17%. Вотът на избирателите беше ясен знак на недоверие към правителството на Борисов и желание за промяна на политическото и икономическото статукво.

Самият Борисов, който преди изборите заяви, че ще подаде оставка, ако Цачева се класира втора на първия тур, отложи решението си за след балотажа, ако кандидатът на ГЕРБ загуби изборите. Поражение на управляващите на втория тур вероятно ще вкара страната в спиралата на политически сътресения и нови предсрочни парламентарни избори.

ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави Трифонов.

Това стана в сряда по време на заседанието на парламента. Първо председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че от партията обмислят вариант да подкрепят допитването с уговорката, че все още няма политическо решение. След това в интервю за bTV премиерът Бойко Борисов намекна, че държавната субсидия за партиите, която сега е 11 лв. за спечелен глас на парламентарни избори, може да стане 1 лев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че партията й ще внесе предложения и по трите въпроса. Така, независимо че референдумът не събра достатъчно гласове в неделя, за да стане задължителен, парламентът най-вероятно ще приеме поне до някаква степен решенията от него - въвеждане на по-силен мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия.

Прокуратурата проверява представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов за склоняване към лъжесвидетелстване.

Това стана ясно в сряда от изказване на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Причината са свидетелски показания, дадени по време на съдебно заседание по делото срещу бившия председател на радневския съд Евелин Драганов. Преди две седмици Люба Петрова, която е бивш съдия, е свидетелствала, че показанията, които е дала срещу Драганов, не са верни. Тя е обяснила, че е била склонена да излъже от Димитър Узунов, който пък й обещал по-добро развитие по наказателното дело, което се води срещу нея. Узунов е известен сред колегите си като човека на премиера Бойко Борисов. Той влезе в кадровия орган на съдебната власт от парламентарната квота и беше номиниран от Яне Янев, който днес е съветник на Борисов. Започнатата проверка от прокуратурата най-вероятно ще влезе в спиралата "дума срещу дума". Ако действително разговорите между Узунов и Петрова са били записани със СРС-та, това ще е от ключово значение за решаването на казуса.

Марио Николов окончателно оправдан по едно от делата срещу него.

Върховния касационен съд прочете окончателни присъди по делото за пране на пари от измами с европейски средства, по което подсъдими бяха близките до БСП бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков и други. Окончателното оправдаване на подсъдимите идва девет години след началото на разследването В решението на касационните съдии се обръща внимание, че основен проблем е решението на прокуратурата да раздели делото на две - за пране на пари и за измамите по САПАРД. Второто дело е все още висящо в специализирания съд.

Калифорния, Невада и Масачузетс узакониха марихуаната за удоволствие

До решението се стигна след гласуване в няколко американски щата, като Аризона например отговори с "не". Очаква се употребата на марихуана с медицински цели да се разреши във Флорида, Арканзас, Северна Дакота и Монтана - 20 години след като Калифорния се превърна в първия щат, узаконил марихуаната за облекчаване на страданията на болни от тежки болести. В най-многолюдния щат вече всеки ще може да отглежда до шест растения канабис за лична употреба. Очакванията са, че още щати може да последват това решение.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството с цел ускоряване на реформите и приемане на над 93 мерки до един месец.

Промени има в министерствата за въвеждането на спасителната програма на Гърция, министерството на енергетиката, на икономиката, на вътрешните работи, на труда, на електронното управление и на корабоплаването. Гърция иска да премине успешно прегледа на трудовите реформи и фискални политики, за да получи допълнително облекчение на дълговото бреме и да бъде включена в програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ. Дори и някои детайли да се забавят, кредиторите настояват основните въпроси да бъдат разрешени до 5 декември. Това са реформите в трудовото законодателство, намаляването на лошите кредити в банките, приватизации, основаването на независим приватизационен фонд и др.

След шокиращата си победа Доналд Тръмп обеща да излекува раните на разделението.

Тоталният аутсайдер на американската политическа система спечели изборите на 8 ноември и ще бъде 45-ят президент на САЩ. Първоначалният шок на пазарите от новината бе преодолян и за няколко часа те се възстановиха. Опонентът му Хилъри Клинтън бързо призна загубата си и в първата си реч след това призова на Тръмп да бъде даден "шанс да води". Победата на Тръмп, която предизвиква опасения сред съюзниците на САЩ, е засилена и от факта, че Републиканската партия запазва контрола си в Сената и в Камарата на представителите в проведените паралелно с президентския вот избори за Конгрес.

2.9% ще е ръстът на БВП догодина според есенната прогноза на Европейската комисия. По-висок растеж на икономиката - 3.1%, се очаква и за 2016 г.

Икономика

Българският износ расте втори пореден месец и така бавно се измъква от зоната на спада от началото на годината. През септември увеличението е с близо 12%, като основен принос има пазарът на Европейския съюз. От началото на годината външната търговия все още е с 0.5% по-малко, отколкото бе през първите 9 месеца на 2015 г. Основната причина за рекордното продължително свиване бе заради пазарите извън евросъюза. Сега възстановяването на цените на петрола и суровините обръщат тенденцията.

Плоска ставка за данък "уикенд" няма да има. Брюксел е отказал на страната фирмите да могат да избират между два варианта как да облагат фирмените автомобили с право на приспадане на ДДС, които се ползват и за лични цели. Офертата на финансовото министерство беше компаниите или да изготвят свой модел на отчитане, или да се връща само половината ДДС. От думите на финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел няма да има. От отказа следва, че за превозни средства, за които може да се иска приспадане на ДДС, фирмите ще трябва да водят пътни листи, да делят лични и служебни коли и да решат колко да внесат в бюджета като ДДС от стойността на колата при покупка и от разходите по поддръжка около нея. Това създава бюрокрация в компаниите и може да доведе до данъчен тормоз.

Новата строителна фирма, свързана с Делян Пеевски, подписа жп договор за 120 млн. лв. Хасковската АБ заедно с унгарски съдружник ще изгражда железопътния участък София – Елин Пелин. Проектът се финансира по "Механизма за свързана Европа". АБ според редица представители на строителния бранш е новият инструмент за поръчки на депутата от ДПС, а неотдавна взе голям заем от държавната ББР. Подписан бе и договорът за железопътния участък Скутаре – Оризово, част от жп линията Пловдив – Бургас. Изпълнител на проекта за 63 млн. лв. е обединение между "Трейс груп холд", "Инфраструктурно строителство" и "РВП Илиянци".

Бизнес

Министерството на транспорта удължи срока за подаване на оферти за концесията на летище София до 14 декември. Той изтичаше на 18 ноември, но третият потенциален кандидат е поискал още време. Това е обединение между турската Limak, руската VTB и оператора на швейцарското летище Цюрих. 35-годишната концесия на летището привлича и германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас, и турската TAV, които от седмици проучват дружеството по информация на "Капитал". Това е второто удължаване на срока, като първоначално той беше 20 октомври.

Най-голямата финландска верига ресторанти за бързо хранене Hesburger влиза на българския пазар. Първият й собствен обект е в Ловеч и се очаква да отвори в началото на 2017 г. след откриването на първия ресторант в Стара Загора. Плановете на веригата са да разкрие поне четири обекта през следващата година, като общата инвестиция за това ще възлиза на 3-4 млн. евро.

Сделки и проекти

"Алкомет" ще инвестира 36 млн. евро. Шуменският производител на алуминиеви изделия ще увеличи капацитета си с над една трета през следващите две години, след като приключи инвестиционната си програма. Средствата ще бъдат вложени и в трите цеха на завода, предвижда се изграждането и на нова сграда. Това ще позволи на компанията да разшири портфейла си, включително с по-специални продукти с по-висока добавена стойност. В резултат се очаква оборотът да нарасне с близо 50% до 500 млн. лв., а броят на работниците да достигне 1000.

Американската Freeport-McMoRan купува 51% в "Асарел-експлорейшън". Купувачът е сред най-големите компании за добив на мед в света, а едноличен собственик на "Асарел-експлорейшън" сега е "Асарел-Медет". Това стана ясно, след като Комисията за защита на конкуренцията реши, че сделката не подлежи на контрол от нейна страна. Българското дружество е сравнително ново и без приходи засега, но държи правата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Боримечково", която попада на териториите на общините Панагюрище, Пазарджик и Лесичово. Това е най-вероятната причина за интереса на американската компания. Цената на сделката не се съобщава.

Ръководството на "Софарма" е взело решение да изкупи до 100% от капитала на търновската фармацевтична компания "Вета фарма". Купувачът предлага до 2.12 лв. на акция, което оценява цялата компания на 9.62 млн. лв. "Вета фарма" и сега има сред акционерите си лица, свързани със "Софарма". Произвежда 47 продукта - лекарствени, хранителни добавки и козметични изделия. Продажбите й за 2015 г. са 2.2 млн. лв.

Норвежко-българската "Орика мед България" ще приключи инвестиция от 1 млн. лв. до края на годината Компанията е един от най-големите производители на взривни вещества за гражданския сектор на Балканите. Инвестицията ще позволи цялото ръчно производство на детонатори да се механизира.

Следващият президент ще бъде избран на балотаж между кандидатите на БСП Румен Радев и на ГЕРБ Цецка Цачева в неделя.

Победител след първия тур стана подкрепеният от социалистите кандидат, а издигнатата от формацията на Бойко Борисов Цачева остана втора. Очертава се балотажът да е оспорван, защото разликата между двамата претенденти за поста е малко над три процента. За Радев гласуваха 25.44 на сто от избирателите, а Цачева беше подкрепена от 21.96% от имащите право на глас. Трети в надпреварата се нареди бизнесменът Веселин Марешки, който получи 11.17%. Вотът на избирателите беше ясен знак на недоверие към правителството на Борисов и желание за промяна на политическото и икономическото статукво.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня