Вечерни новини: 16 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 16 ноември

Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

Вечерни новини: 16 ноември

Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука; Българските и румънските данъчни администрации се договориха за съвместни проверки на рискови стоки; Министерският съвет одобри промени в наредбата за горските територии, които улесняват дърводобива; Комисията за защита на потребителите ще провери 1200 вида автомобилни гуми; Шведската централна банка може да създаде национална електронна валута

6425 прочитания

Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


4.2

млн. лв. е увеличението на разходния таван за Министерството на туризма през тази година, обяви министър Николина Ангелкова. Тя посочи, че чрез повишението ще бъде гарантирана безпроблемната реклама, свързана със следващия туристически сезон.

Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

Стотици учени от БАН излязоха на протест на площад "Княз Александър Първи" с искане за повече пари за наука. В проектобюджета за 2017 г., който парламентът ще гледа на първо четене в четвъртък, за БАН се отпускат 5 млн. лева повече. Според учените обаче държавата реално не дава пари за наука, а само за заплати и издръжка. "Тези пари дори не покриват 100% от необходимото за заплати, а 85%. За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона. За да има нормално съществуване на една съвременна европейска научна организация, са необходими 175 млн. лева", каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР.

Българските и румънските данъчни администрации се договориха за съвместни проверки на рискови стоки по границата между двете държави, стана ясно след среща между представители на двете институции, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Целта е да се засили сътрудничеството в областта на ДДС измамите и превоза на рискови стоки. Инспекторите от двете държави са обсъдили бъдещи съвместни проверки на граничните пунктове в Силистра и на Дунав мост 2 между Видин и Калафат. На срещата във Велико Търново двете администрации обсъдиха още възможностите за подобрен обмен на информация. От румънска страна споделиха, че след засилване на фискалния контрол от българските власти е намалял значително трафикът на нерегламентирани стоки от Турция към северната ни съседка.

Подготвя се посещението на експертна група от България и представители на европейската ядрена организация "Евратом" в Русия за проверка на произведеното за АЕЦ "Белене" ядрено оборудване, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея инспекцията може да започне още следващата седмица. Тя няма да е еднократна, а ще са поредица посещения в заводите, произвели ядреното оборудване за спрения проект на АЕЦ "Белене". Целта е експертите да се уверят, че руският изпълнител "Атомстройекспорт" коректно е спазвал задълженията си.

Министерският съвет одобри промени в наредбата за горските територии, които улесняват дърводобива и възлагането на добива при по-висока прозрачност. Дървесината, добивана от държавните горски територии, които са предоставени за управление на държавните предприятия и поделенията им, ще се предлага приоритетно на преработватели на дървесина, гласи едната поправка. Ще се въведат общи условия за възлагане на дейности за продажба на дървесина. Те ще бъдат включени в проектодоговорите за възлагане на дейности и за продажба на дървесина, утвърдени от министъра на земеделието и храните. Възложителите ще са задължени да публикуват и съхраняват за срок от две години на интернет страниците си всички документи, свързани с провеждане на процедурите. Това ще важи и за сключените договори и допълнителни споразумения към тях.

Комисията за защита на потребителите ще провери 1200 вида автомобилни гуми, предлагани в търговската мрежа, до края на февруари, съобщи по БНТ председателят на организацията Димитър Маргаритов. Фокусът ще е върху зимните гуми, като заедно с Агенция "Митници" вече са инспектирани няколко десетки партиди още на границата. Проверени са също принадлежности, свързани със зимната експлоатация на автомобила. След тях е забранено пускането на пазара на 340 устройства за осветление и светлинна сигнализация. "Следим пазара на зимни гуми и принадлежности. Целта е водачите да имат възможност да подготвят своите автомобили за предстоящия сезон с качествени продукти, както и да няма опасни стоки в търговската мрежа", уточни Маргаритов.

Министерският съвет одобри проект на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на направени от инвеститори плащания. Средствата възлизат на до 4.9 млн. лв. и са за периода 2016 - 2020 г. Те се отпускат на инвеститори за направените от тях задължителни осигурителни и здравни вноски за работниците и служителите, които са били назначени на нови работни места, свързани с осъществяването на пет сертифицирани инвестиционни проекта.

Поредният строеж в столичния квартал "Младост" няма да бъде спиран. Жилищната сграда, която трябва да се появи в зелената площ около бл. 70 има всички необходими документи, които са подписани и от главния архитект на София Здравко Здравков. Пред bTV адвокатът на инвеститорите Явор Пенчев обясни, че клиентите му имат всички необходими документи за строежа, а разрешението му е от 20 юли, когато кмет на района е подалата оставка малко след това Цвета Авджиева. Тя напусна поста след масови протести на живеещите в "Младост" срещу застрояването на зелени площи.

Шведската централна банка може да създаде национална електронна валута и да се превърне по този начин в първата национална банка, създала виртуална валута, на фона на все по-отчетливата тенденция на намаляване на плащанията в брой, съобщава Reuters, цитирайки думите на зам.-гуверньора Сесилия Скингсли. Общата стойност на парите в обращение в Швеция – където първите банкноти са се появили преди повече от 300 години – е намаляла до 1.5% от БВП при 10% през 1950 г. Банките в Швеция все по-рядко обменят пари, а банкоматите са рядкост на много места в страната. Някои магазини вече са спрели да приемат плащания в брой.

Аукционът за неизползваните права за варанти на "Феърплей пропъртис" е в петък

Аукционът за продажбата на неизползваните права за записване на варанти на "Феърплей пропъртис" ще се проведе на 18 ноември, петък, съобщи БФБ - София. Ще бъдат предложени 938 583 броя права. В началото на октомври Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за публично предлагане на емисия безналични поименни свободно прехвърляеми варанти, издавани от "Феърплей пропъртис" АДСИЦ. Предвижда се размерът на емисията да бъде до 232 017 800 бр. варанти с номинална и емисионна стойност от 0.001 лв. (една десета от стотинката) всеки. Варантите ще могат да бъдат упражнени в срок от 5 години.

Правителството отпуска 4.9 млн. лв. за сертифицирани инвестиционни проекти

Правителството одобри отпускането на до 4.9 млн. лв. безвъзмездна помощ на пет компании, които са получили сертификат за клас инвеститор и откриват нови работни места, съобщиха в сряда от пресслужбата на Министерския съвет. Става въпрос за проекти за разширяване на дружествата "Куинтайлс България", "Мелксис България", Кока-Кола Хеленик бизнес сървисиз организейшън", "Ай Би Ем България" и "Интергрейтид микроелектроникс България", които са на стойност 28.3 млн. лв. Компаниите ще разкрият общо 1260 нови работни места, като се задължават да ги поддържат най-малко три или пет години в зависимост от категорията на предприятието. Съответно държавното подпомагане ще се ползва за покриване на осигурителните и здравните вноски на новите служители в компаниите, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

Apple може да се насочи към разработване на умни очила

Това съобщава Bloomberg, като се позовава на собствени източници от компанията, а очилата ще са близки до тези на Google. Те могат да включват в себе си и технологии като добавена реалност. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук среща все повече проблеми, породени от падащите продажби на новите модели iPhone. По-рано през годината той заяви, че Apple ще продължи да инвестира в добавената реалност. От компанията отказват да коментират към момента.

"Мин индъстри" поема една от концесиите на Ковачки

Концесията за добив на въглища на свързаната с Христо Ковачки "Мини открит въгледобив" беше прехвърлена на ново дружество. С решение на правителството от сряда правата и задълженията по договора за находище "Пернишки въглищен басейн" се поемат от "Мин индъстри". Дружеството е еднолична собственост на Петър Николов. Промяната е поискана от досегашния концесионер, става ясно от решението. Находището на кафяви въглища е разположено в община Перник и едно от няколкото, за които различни дружества на Ковачки имат концесия. Договорът за него беше сключен през 2003 г. за срок от 10 години. С анекс от март тази година срокът на концесията беше продължен с 15 години, считано от 13 август 2014 г. Справка в концесионния регистър показва, че последното концесионно плащане, което "Мини открит въгледобив" е направило, е за първото полугодие на 2013 г. То е било частично и е станало чрез усвояване на предоставена от компанията банкова гаранция.

НЕК е получила над 183 млн. лв. от фонда за енергийна сигурност

Националната електрическа компания (НЕК) е получила през 2015 г. 183.2 млн. лв. от фонд "Сигурност на електроенергийната система". На заседанието си в сряда правителството в оставка одобри отчета на фонда. Парите са преведени по сметката на НЕК в края на миналата година и са се събирали по две пера. Първото е от продажби на електроенергия на производителите и вносителите в страната. Второто са приходите от търгове за продажба на квоти емисии парникови газове, като във фонда се събират по 5% от месечните приходи от тези компоненти. По първото от тези две пера през миналата година са събрани 43.971 млн. лв., а по второто – 139.237 млн. лв. Фондът за енергийна сигурност беше създаден в средата на 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик НЕК, идващи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

Японска компания е новият спонсор на "Барселона" с около 60 млн. евро годишно

Японската компания Rakuten е новият спонсор на "Барселона", обяви клубът. Договорът влиза в сила от сезон 2017-2018 и ще е до 2021 г., когато изтича и мандатът на президента на клуба Хосеп Мария Бартомеу. "Барселона" ще получава по 55 млн. евро на сезон. Отделно ще има бонуси по 1.5 млн. евро за титла в Испания и по 5 млн. при триумф в Шампионската лига. Японската компания ще замени Qatar Airways, която е партньор на "Барселона" от 2010 г. "Rakuten е млада, модерна технологична компания в дигиталната сфера и иска да се развива", каза Бартомеу. Целта на ръководството на испанския гранд е да увеличи приходите си, тъй като в момента чистата печалба е 29 млн. евро, а 69% от бюджета му (435 млн. евро) са предвидени за заплати на футболистите.

Microsoft е предложила на ЕС да направи отстъпки пред ЕС, за да получи одобрение на сделката си с LinkedIn

Microsoft е предложила да направи отстъпки на Европейския съюз, в замяна на което регулаторните органи на съюза да разрешат сделката между софтуерния гигант и социалната мрежа LinkedIn. Придобиването за 26.2 млрд. долара беше обявено през лятото, като Европейската комисия (ЕК) се очаква да има възражения срещу завършването ѝ. Официалното решение на ЕК ще бъде обявено на 6 декември, като комисията отказа да даде детайли за офертата, пристигнала от страна на Microsoft. От компанията също отказаха коментар.

Google потвърди, че ще разшири бизнеса си във Великобритания

Американската технологична компания Google потвърди плановете си да изгради нова централа в Лондон за 1 млрд. долара и да създаде 3000 работни места, съобщава Guardian. Това може да се приеме като потвърждение, че компанията ще продължи да развива бизнеса си в страната въпреки референдума, на който гражданите решиха Великобритания да напусне ЕС. Сградата, която компанията ще построи, ще бъде с 10 етажа и 650 хил. кв. метра разгъната застроена площ.

ЕЦБ предупреди банките да не поемат твърде голям риск в името на печалбата

Банките от еврозоната могат да бъдат по-устойчиви, отколкото преди дълговата криза в Европа, но слабата доходност повдига опасения, че те поемат твърде много рискове в търсене на печалба. Това предупреди Сабин Лаутеншлегер от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка. "Жизнеспособността на бизнес моделите в момента е една от основните точки във фокуса на вниманието", заяви Лаутеншлегер. "Ние трябва да предпазим банките от изкушението да насърчават своите печалби чрез поемането на прекалено голям риск", подчерта тя, цитирана от Reuters. Според нея прекаленото търсене на доходност лесно може да доведе до нови проблеми за банките и за финансовата система като цяло. "И на фона на ниската рентабилност, голямата ликвидност и високата конкуренция това не е само хипотетичен проблем", твърди Лаутеншлегер.

Голяма авиокомпания от САЩ ще вози и като нискотарифна

Холдинговата компания United Continental стана първият голям авиопревозвач в САЩ, който драстично ограничава правата на пътниците, използващи най-ниските тарифи в полетите. В съобщението на третата по големина авиокомпания се изброява, че те вече ще могат да се качат на борда единствено с една ръчна чанта, която се побира под седалката. Багажниците над седалките няма да са достъпни за тях. Закупилите билети няма да получават конкретни места в самолета до деня на полета. Това означава, че ще има много случаи, в които двама или повече души, желаещи да са заедно, ще се окажат в различни части на салона. Пътниците от тази категория няма да могат да трупат мили от полетите и така да се надяват да получат по-висок статут като лоялен клиент на United. Авиокомпанията предвижда да увеличи оперативните приходи с 4.8 млрд. долара до 2020 г., като от новия режим за пътници трябва да дойдат около 1 млрд. долара. Delta Air Lines – втората по големина американска компания, вече обяви, че продажбата на "евтини" билети ще е съпроводена с невъзможност да се сменят полетите и да се избират местата. Лидерът Аmerican Airlines Group се очаква да обяви т.нар. basic economy категория продукти в началото на 2017 г. United започва продажбата на билети с новите ограничения през първото тримесечие на следващата година, а с тях ще се лети от април.

Автор: Капитал
Фотограф: Юлия Лазарова
Фотограф: Юлия Лазарова
БАН свика публично заседание на открито, на което ще бъдат обсъдени проблемите и бъдещото развитие на академията.
Фотограф: Юлия Лазарова
4.2

млн. лв. е увеличението на разходния таван за Министерството на туризма през тази година, обяви министър Николина Ангелкова. Тя посочи, че чрез повишението ще бъде гарантирана безпроблемната реклама, свързана със следващия туристически сезон.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK