🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 20 ноември

България получи висока оценка в доклад за данъчната прозрачност; Европейският съд по правата на човека сигурно ще продължи да ни съди по жалби на затворници срещу лошите условия в затворите; Същата такса смет и двойно повече пари за чистене на междублоковите пространства в столицата; България взе награда за най-добра дестинация за семейна почивка за руските туристи; Държавната агенция за национална сигурност отчете умерен риск от радикализация на мигрантите, които са влезли в България.

От космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида беше изстрелян най-модерният досега метеорологичен спътник, предаде AP.
От космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида беше изстрелян най-модерният досега метеорологичен спътник, предаде AP.
От космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида беше изстрелян най-модерният досега метеорологичен спътник, предаде AP.    ©  NASA
От космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида беше изстрелян най-модерният досега метеорологичен спътник, предаде AP.    ©  NASA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

134.5 млрд. евро

ще бъдат разходите по бюджета за 2017 г., за който са се споразумели правителствата от ЕС и Европейският парламент. Средствата ще бъдат отпускани приоритетно за разкриване на работни места и справяне с мигрантската криза.

САЩ изстреляха революционен метеорологичен сателит

От космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида беше изстрелян най-модерният досега метеорологичен спътник - част от програма на стойност 11 млрд. долара за революционизиране на прогнозите за времето, предаде AP. Това е първият от серия от четири геостационарни метеорологични спътника ново поколение, способни да следят в почти реално време формирането на бури над американския континент и да правят много по-точни прогнози. Сателитът GOES-P (Геостационарен експлоатационен спътник за наблюдение на околната среда) ще изпраща изображения от развитието на времето и на най-опасните бури с честота от 5 минути до 30 секунди. Апаратът беше изведен в орбита на височина около 30 хил. км от ракета "Атлас 5" на компанията United Launch Alliance, която е съвместна между Lockheed Martin Space Systems и Boeing Defense, Space & Security. По-късно той ще се издигне самостоятелно до геостационарната си орбита на около 35 700 км.

България получи висока оценка в доклад за данъчната прозрачност. Страната е определена като Largely Compliant (в голяма степен съответстващ) в доклада на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това съобщиха от Националната агенция за приходите, цитирани от БТА. Партньорската проверка, в която участваха международни експерти от различни държави, продължи близо година. Според Глобалния форум България има всички процедури и източници, гарантиращи навременното предоставяне на поисканата информация от международните партньори, с които страната има сключени спогодби за избягване на данъчно облагане, при спазване на изискванията за поверителност на данъчната информация.

Европейският съд по правата на човека сигурно ще продължи да ни съди по жалби на затворници срещу лошите условия в затворите. Това може да се случи, ако измененията в закона за изпълнение на наказанията не бъдат приети до 1 декември тази година. Това е срокът, даден на българската държава в пилотното решение "Нешков и други срещу България", постановено от Европейския съд по правата на човека. Дотогава трябваше да бъде въведено вътрешноправно компенсаторно и превантивно средство за защита. Измененията в закона предвиждаха лишените от свобода да имат възможност да искат от съда да бъдат компенсирани за лошите условия, при които са били настанени. Промените бяха приети от правната комисия в парламента миналата седмица, но едва ли ще бъдат гласувани окончателно преди крайния срок.

Същата такса смет и двойно повече пари за чистене на междублоковите пространства в столицата са плановете за следващата година на кмета на София Йорданка Фандъкова. В същото време кметството предлага и увеличаване на средствата за почистване с над 5 млн. лв. Парите щели да дойдат от по-малкото разходи за проучване, проектиране, изграждане и третиране на битовите отпадъци заради чувствителния напредък в това отношение. Планираните средства за осигуряване на дейностите по управление на битовите отпадъци са в размер на 172.8 млн. лв. Кметът посочи, че през последните години градът е по-чист, а боклукът се третира по най-високите европейски стандарти за екология.

България взе награда за най-добра дестинация за семейна почивка за руските туристи, съобщиха от Министерството на туризма. Отличието се дава от руското издание на списание National Geographic Traveler след допитване сред техните читатели. Целта на изданието е чрез конкурса да се покажат най-добрите туристически направления, които се предлагат в Русия. България заема първо място сред най-предпочитаните дестинации за семейна почивка при руснаците, като изпреварва Хърватия, Гърция, Черна гора и самата Русия, а общо в конкурса са участвали повече от 60 страни.

Държавната агенция за национална сигурност отчете умерен риск от радикализация на мигрантите, които са влезли в България. Данните обяви зам.-председателят на агенцията Олег Петков по време на кръгла маса на тема "Превенция и противодействие на рисковете от радикализация и тероризъм", организирана от Софийския форум за сигурност. Нивото на радикализация в страната е ниско, тъй като засяга отделни групи или отделни хора, които не са големи по численост. Тенденцията обаче може и да не се запази, смята Петков. Според него все пак има риск радикализацията да обхване част от нелегалните мигранти, но не се нае да прогнозира кога може да стане това.

Еврокомисията ще съди България за неизпълнение на разпоредбите за електронните документи, съобщи пресслужбата на ЕК. Страната ще трябва да отговаря пред Съда на Европейския съюз в Люксембург, задето не е създала единно звено за контакт, което да гарантира задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС относно сигурността на документите. Срокът за въвеждането на всички единни звена за контакт беше 20 май 2012 г. Във връзка с това през януари 2014 г. комисията изпрати до българските компетентни органи официално уведомително писмо, а през април 2015 г. — мотивирано становище.

Критикът на Тръмп Мит Ромни може да стане негов държавен секретар на САЩ

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна с бившия си съперник и един от най-големите си критици в Републиканската партия по време на предизборната кампания Мит Ромни, предаде Reuters. Номинираният от републиканците за кандидат-президент през 2012 г. Ромни е потенциален кандидат за държавен секретар в новото правителство, съобщи по-рано NBC. Двамата разговаряха час и двадесет и пет минути в частния голф терен на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси. На срещата са присъствали бъдещият вицепрезидент Майк Пенс, както и няколко помощници на Тръмп. "Имахме широкообхватен и задълбочен разговор за различни райони от света, където САЩ имат съществени интереси. Оценявам възможността да говоря с избрания президент и очаквам с нетърпение бъдещото управление", отбеляза в кратко изявление след срещата Ромни. Той не отговори на журналистически въпроси дали мисли да се присъедини към администрацията. Ромни редовно критикуваше Тръмп и отказа да го подкрепи публично преди изборите.

Образователната реформа в Полша изкара на протест хиляди преподаватели

Няколко десетки хиляди души, повечето преподаватели от цяла Полша, излязоха в събота във Варшава на протест срещу голяма образователна реформа, подготвяна от консервативното правителство, съобщи AFP. Събралите се на площад "Пилсудски" демонстранти скандираха "Не на хаоса в училищата" и "Спрете образователната реформа". "Призовавам министър-председателя Беата Шидло да не унищожава постиженията на образователната система", заяви на протеста началникът на главния учителски синдикат Славомир Броняж. Той призова обществото да се надигне срещу проекта на образователния министър Анна Залевска. Съгласно нейният план сегашната образователна система, която се дели на три степени - начално училище, прогимназия и гимназия, ще бъде заменена от двустепенна, като бъде ликвидирана прогимназията. Опасенията са, че ще се загубят работни места, ще бъдат изменени сериозно учебните програми и акцентът ще се пренесе върху "патриотичните ценности". Учителите критикуват и бързината, с която се планира въвеждането на реформата. Критиките са, че ще бъдат наложени набързо скалъпени учебни програми.

Ердоган смята, че Шанхайската организация за сътрудничество е алтернатива на ЕС за Турция

Турция вижда реална алтернатива на своето членство в Европейския съюз в присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган при посещенията в Пакистан и Узбекистан. Според телевизия "Хабертюрк", цитирана от ТАСС, според него в Европа след Brexit могат да се случат подобни събития и в други страни. "Във Франция говорят за това, в Италия. Защо Турция да не заеме място в "Шанхайската петорка", заяви Ердоган. Той допълва, че е споделил виждането си с президентите на Русия, Казахстан и други членки на Шанхайската организация за сътрудничество. "ЕС вече 53 години бави процеса на приемане на Турция с своите редици, а влизането в Шанхайската организация за сътрудничество ще е удобство", изтъква турският президент.