Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева връчи удостоверенията на Румен Радев и Илияна Йотова, че са избрани за президент и вицепрезидент. Церемонията беше открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Новият екип на "Дондуков" 1 ще встъпи в длъжност на 22 януари.

Какво се случи през седмицата

Парламентарните избори ще са най-рано в края на март; Европейският парламент гласува тази седмица дали да бъдат прекратени преговорите за членство на Турция в ЕС; Тръмп обяви, че ще оттегли САЩ от транстихоокеанското търговско споразумение в първия ден след като встъпи в длъжност

6826 прочитания

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева връчи удостоверенията на Румен Радев и Илияна Йотова, че са избрани за президент и вицепрезидент. Церемонията беше открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Новият екип на "Дондуков" 1 ще встъпи в длъжност на 22 януари.


Парламентарните избори ще са най-рано в края на март. Това следва от решението на Конституционния съд, с което обяви за недопустимо искането на Росен Плевнелиев за тълкуване на текстовете от основния закон, които забраняват на държавния глава да разпуска парламента и да насрочва избори в последните три месеца от мандата си. Така датата на вота за парламент ще остане като ангажимент на новия президент Румен Радев, а самият вот едва ли ще може да бъде преди края на март (виж още на стр. 20).

Лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов заявиха, че са готови да съставят експертно правителство, ако на Консултативния съвет по национална сигурност следващата седмица се очертае съгласие за такова развитие. След срещата си с президента в сряда Симеонов припомни и позицията си за оставане на това правителство, но без Бойко Борисов като премиер. Това обаче е малко вероятно да се случи и е по-скоро част от предизборната кампания.

Една седмица след като правителството на Борисов подаде оставка, двама негови министри вече са обвиняеми, а половината Министерски съвет беше извикан в столичното следствие да дава показания по разследването срещу Петър Москов. Здравният министър в оставка беше привлечен като обвиняем по делото за бартера за ваксини с Турция заедно със заместник-министъра Адам Персенски. Обвиняеми станаха още още министърът на отбраната Николай Ненчев (за ремонта на МИГ-овете) и бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев (за АЕЦ "Белене").

БСП призова правителството на ГЕРБ в оставка да спре всякакви разпоредителни сделки и кадрови назначения. На брифинг в парламента говорителят на левицата Жельо Бойчев даде пример за назначения в МВнР и промени в бордовете на редица държавни фирми. Бойчев призова също така да се спре подготовката за продажба на земи по Черноморието.

Ангела Меркел обяви, че ще се кандидатира за четвърти мандат като германски канцлер на изборите догодина. Макар имиджът й да пострада заради политиката на отворени врати към бежанците, тя е възприемана като стабилизиращ фактор в Европа и последен стожер на либерализма

Доналд Тръмп обяви, че ще оттегли САЩ от транстихоокеанското търговско споразумение (TPP) в първия ден след като встъпи в длъжност. TPP е подписано от 12 държави, които представляват общо 40% от световната икономика, и идеята му е да стимулира растежа, включително с намаляване на митата (вижте повече на стр. 44). В същото време Тръмп не споменава нищо за други свои обещания от предизборната кампания като издигане на стена по границата с Мексико и отмяната на Obamacare - системата за солидарно здравеопазване, приета от сегашната администрация в САЩ.

Европейският парламент гласува тази седмица дали да бъдат прекратени преговорите за членство на Турция в ЕС. Това беше посрещнато в Анкара с изявление на президента Ердоган, че страната му има и други възможности, като например да се присъедини към Евразийския съюз или Шанхайската организация за сътрудничество, която включва Китай и Русия. Бившият шведски външен министър Карл Билд определи евентуалното прекратяване на преговорите за "стратегическа глупост", защото така ЕС ще загуби и малкото си влияние в Турция.

Стотици дела, с които се оспорват издадени от данъчните ревизионни актове, са временно спрени в очакване на тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС) по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Въпросът е дали е нищожен ревизионен акт, ако е издаден не точно от служителя в НАП на експертна длъжност, посочен в закона, а от служител на ръководно ниво. Дотук се стигна, след като през октомври над 25 от обжалваните ревизионни актове, разглеждани от Първо отделение на ВАС, бяха обявени за нищожни заради процесуални нарушения, свързани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от 2013 г. Практиката на съда поставя под въпрос всички ревизии на НАП от 2013 г. насам.

Предложението на БСП за отмяна на плоския данък не мина в парламента. Поправката не срещна подкрепата на повечето политически партии, тъй като предлага промяна във философията на данъчното облагане, за която отговорност ще трябва да носи служебният кабинет. При второ четене на данъчните закони за догодина в зала депутатите отхвърлиха идеята на правителството данъчните декларации да се подават само онлайн. Това задължение ще имат само компаниите, като изискването влиза в сила от 2018 г.

Двудневна стачка на пилотите на Lufthansa, започнала на 22 октомври, отмени почти 1800 полета, включително тези от и до София, и засегна 215 хил. пътници. Това е 14-ата стачка на пилотите по повода от началото на 2014 г. Те искат увеличение на средните годишни заплати с 3.7% в рамките на пет години, броени от 2012 г. Компанията предлага 2.5% в рамките на шест години до 2019 г.

Един от основните акционери в "Стоков базар Илиянци" - австрийската група Immoeast, излиза от проекта. Според съобщение до Комисията за защита на конкуренцията тя ще продаде дела си от 49% в основния акционер в пазара "Булреал". Купувач е "Джи стар", която е свързана с мажоритарния собственик "Бул проперти". Досега тя държеше 51% от капитала в "Булреал". По този начин собствеността върху базара на практика се концентрира. Immoeast е дъщерно дружество на Immofinanz и направи масирани инвестиции по време на бума на пазарите на имоти в Централна и Източна Европа. Групата обаче понесе тежко финансовата криза. Според справка в "Капи" приходите на "Булреал" за 2015 г. достигат 14.6 млн. лв., а печалбата е 5.4 млн. лв.

Карина Караиванова
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: Капитал

Управляваната от Карина Караиванова Комисия за финансов надзор представи стратегия за развитие на капиталовия пазар, подготвена с участието на почти всички в сектора. Документът адресира проблеми като ниската ликвидност, липса на нови емитенти и на доверие в пазара. Ангажиментът на дълго време пасивния регулатор беше посрещнат с ентусиазъм от инвестиционните среди

1.1% е ръстът на годишна база на кредитите за неправителствения сектор през октомври по данни на БНБ. Това е първият плюс на годишна база от октомври 2014 г. насам, като той идва от междубанковите заеми и ипотеките, леко повишение има и при кредитите за бизнеса.

"Техномаркет" на Пеевски загуби дело за магазин в Кърджали. Имотът е един от 14 спорни обекта, за които "Глориент инвестмънт БГ" и веригата за техника водят съдебни дела. Комплексът в Кърджали е разположен върху 3074 кв.м площ, а наемът от 12 340 евро на месец не е плащан от февруари т.г., уточняват от СГС. Решението не е окончателно и може да се обжалва. Проблемите между "Глориент инвестмънт БГ" и "Техномаркет" започнаха в началото на годината, след като мажоритарен акционер във веригата става "НСН инвестмънт", собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Малко след това от "Глориент инвестмънт БГ" обявиха, че веригата е спряла да плаща наема на всички нейни обекти в страната. Натрупаната неплатена сума до юни м.г. достигна 1.7 млн. евро.

"Mонбат" ще развива серийно производство на алтернативни технологии за производството на стартерни и системни батерии за автомобили, камиони, както и целеви нишови приложения. За целта е учредено дъщерното дружество "Монбат ню пауър". Новата компания ще се фокусира и върху производството и комерсиализирането на батерии за съхранение и балансирано използване на енергия (on/off grid), в това число приложен софтуер за тяхното управление.

Комисията за защита на конкуренцията разреши "Спиди груп" да придобие логистичния център на СОМАТ в Горубляне. "Спиди груп" е мажоритарният собственик на куриерската компания Speedy. Продавачът е "Виена реал естейт", която управлява имотите на германската група Willi Betz в страната. Тя е собственик на бившия държавен автомобилен превозвач СОМАТ. Базата се предлагаше за продажба и преди време. Цената не е известна, но според отчета на компанията продавач активът е оценен на 63.5 млн. лв. Това е една от най-големите имотни сделки на годината, като се продават сгради с площ над 40 хил. кв.м.

Dr. Pepper и Pepsi обявиха, че ще се насочат към закупуване на производители на органични напитки. Групата на Dr. Pepper Snapple, която произвежда студен чай, различни сокове, 7UP и марката Schweppes, купува производителя на антиоксиндантни напитки Bai Brands. Сделката ще бъде на стойност 1.7 млрд. долара. Pepsi се насочва към закупуването на производителя на пробиотични напитки KeVita. Сумата по сделката не е обявена, но по неофициална информация на Reuters двете компании са били близо до сделка още през октомври, когато се е спекулирало за цена под 500 млн. долара.

Парламентарните избори ще са най-рано в края на март. Това следва от решението на Конституционния съд, с което обяви за недопустимо искането на Росен Плевнелиев за тълкуване на текстовете от основния закон, които забраняват на държавния глава да разпуска парламента и да насрочва избори в последните три месеца от мандата си. Така датата на вота за парламент ще остане като ангажимент на новия президент Румен Радев, а самият вот едва ли ще може да бъде преди края на март (виж още на стр. 20).

Лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов заявиха, че са готови да съставят експертно правителство, ако на Консултативния съвет по национална сигурност следващата седмица се очертае съгласие за такова развитие. След срещата си с президента в сряда Симеонов припомни и позицията си за оставане на това правителство, но без Бойко Борисов като премиер. Това обаче е малко вероятно да се случи и е по-скоро част от предизборната кампания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov

    Какво се случи през седмицата? Една грамадна, страхотна, невъобразима грешка. Грешката на грешките. Ужасяваща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK