Вечерни новини: 28 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 28 ноември

Сирийската армия и нейните съюзници са успели да си върнат източната част от Алепо от бунтовниците

Вечерни новини: 28 ноември

Стачката на Луфтханза отменя полети от и до София; една четвърт от българската икономика е под руско влияние, сочи доклад; новата партия на Веселин Марешки ще се казва "Воля"; от АПИ призовават шофьорите да тръгват подготвени за път

7858 прочитания

Сирийската армия и нейните съюзници са успели да си върнат източната част от Алепо от бунтовниците

© Abdalrhman Ismail


180 млрд. долара ще бъдат нужни за изплащането на компенсации на пострадалите при инцидента с АЕЦ "Фукушима", сочи доклад на японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността

Сирийската армия и нейните съюзници са успели да си върнат източната част от Алепо от бунтовниците, съобщава Reuters. Атаките на сирийската армия ще се засилят през тази седмица в опит да бъде победена опозицията в най-важната градска зона, държана от бунтовниците. Бунтовниците отричат сирийската армия да е успяла да вземе стратегически важната зона Сахур. Ако информацията на войските на президента Башар ал Асад е вярна, в момента източната част от града е разделена на две. Това би било и най-голямата победа за Асад от началото на бунтовете срещу него през 2011 година, като той би имал пълен контрол над града. Сраженията там се ожесточиха през последните седмици, а специалният пратеник на ООН в Сирия Стафан де Мистура предупреди за заплахата от хуманитарна катастрофа.

Над 17% от отпуснатите заеми на държавната Българска банка за развитие (ББР) са отишли в големи фирми, макар предназначението на ББР да е подпомагането на малкия и средния бизнес. Това става ясно от отговор на финансовия министър в оставка Владислав Горанов до депутатите Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. Към големи компании са били отпуснати 27 кредита на стойност 253 млн. лв. Към средните предприятия броят на кредитите са 87 на стойност 236 млн. лв., а към малки и микропредприятия са отпуснати 177 млн. лв. Най-многобройни са кредитите под 1 млн. лв. - 6899, на стойност 789 млн. лв., което е 53.2% от портфейла на трезора.

Близо една четвърт от икономиката на България е под руско влияние, сочи докладът "Кремълски наръчник", изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Той бе издаден миналия месец, а в понеделник бе представен от ЦИД. Неговата цел е да разгледа влиянието на Русия върху икономиките на България, Сърбия, Латвия, Унгария и Словакия. Точният процент на руското икономическо влияние в нас е 24.4 процента. Данните са за 2014 г., като се наблюдава леко намаляване на руското икономическо влияние през 2012 г., когато то е било 27.5 на сто. Делът на директните инвестиции от Русия в българския брутен вътрешен продукт (БВП) е 4.4 процента, а вносът на руски петрол и природен газ държи 12.2 на сто от БВП.

Стачката на "Луфтханза" отменя 20 полета от и до София в следващите дни

Стачката на пилотите от "Луфтханза" ще продължи и във вторник и сряда, като летище София вече обяви отменените полети на авиокомпанията. Протестът на служителите на германския авиопревозвач започна в началото на миналата седмица и досега бяха анулирани близо 3 хил. полета, от което са засегнати близо 350 хил. пътници. Общо 20 полета между София и германските градове Франкфурт и Мюнхен няма да се осъществят на 29 и 30 ноември. Това е 14-ата стачка на пилотите по повода от началото на 2014 г. Те искат увеличение на средните годишни заплати с 3.7% в рамките на пет години, броени от 2012 г. Компанията предлага 2.5% в рамките на шест години до 2019 г.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) очаква да края на 2016 г. да отнеме имоти на стойност 20 млн. лв., пише "Дневник". Това се разбра от думите на председателя на комисията Пламен Георгиев на пресконференция, посветена на приключването на проект на комисията. До момента комисията е конфискувала реално имущество на стойност 18.5 млн. лв., но все още има случаи, по които се очаква решение от съда. Това е рекордна събираемост за комисията, като за сравнение през миналата година тя е била 15 млн. лв. за 2015 г. Пламен Георгиев заяви, че комисията извършва проверки по всички нови случаи, в които прокуратурата е повдигнала обвинения в последните месеци - срещу Румен Овчаров, Николай Ненчев, Делян Добрев, но отказа да коментира констатациите от проверката.

Новата партия на Веселин Марешки ще се казва "Воля", съобщи бизнесменът пред "Канал 3", като уточни, че думата "воля" не се употребява за лоши, а само за хубави неща. Марешки стана четвърти в битката за кандидат-президент и заяви амбиция да влезе в следващия парламент. Той обясни, че преименува старата партия "Национално освободително движение "За чиста и свята република", защото много нови хора са влезли в нея. Той прогнозира, че партия "Воля" ще бъде трета по време предсрочните парламентарни избори.

В банковия сектор 70 процента от работодателите изпитват недостиг на специалисти, в IT сектора и в туризма - над 90 процента. Трудности с набирането на персонал в подобна степен изпитват и фирми, нуждаещи се от медицински сестри и механици. Това е извод от проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, цитирано от БТА. В изследването, което е направено през лятото, са обхванати професии, които изискват различно образование с цел по-голяма представителност на нагласите на работодателите и на търсещите работа, коментира директорът на института Румяна Стоилова. Работодателите оценяват неблагоприятно продължителните периоди на безработица и честата смяна на работните места в автобиографията на кандидата. В IT сектора честите напускания се оценяват от мениджърите дори по-негативно, отколкото дългата безработица.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да тръгват на път само с подготвени за експлоатация в зимни условия автомобили във връзка с очаквания "жълт код" заради снеговалежи, рязко застудяване и виелици в следващите два дни. От агенцията апелират да не се шофират коли без зимни гуми. Важно условие е също акумулаторите да са изправни, а течност за чистачки да е с добавки против замръзване. От ключово значение е изправността на отоплителната система и спирачките. От АПИ съветват още да се шофира със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да не се предприемат резки маневри. Призовават се и шофьорите да преминават с повишено внимание по мостови съоръжения, където скоростта на движение е традиционно по-ниска.

Двама старозагорски съдии си направиха отвод по делото срещу шефа на антимафиотите в Стара Загора Ивайло Димов, пише "Дневник". Това обяви пред Българското национално радио адвокатът на висшия полицай Валентин Димитров. Отказалите да се занимават с процеса са Татяна Гьонева от наказателното отделение, която е и говорител на окръжния съд, както и Пламен Златев от гражданското отделение. Гьонева е посочила като мотив "не иска да остави невярна представа за евентуална зависимост в процеса". Според адвоката на обвинения най-вероятно всички магистрати от Старозагорския окръжен съд ще си направят отвод, тъй като свидетели по делото са окръжният прокурор Дичо Атанасов и председателят на окръжния съд Красимир Георгиев. Именно те двамата са подали сигнала до ДАНС срещу Ивайло Димов.

Европейският парламент най-вероятно ще одобри на 1 декември споразумението за обмен на данни със САЩ, което да помогне за разследванията на тероризъм, съобщава агенция Reuters. Сделката идва, след като отношенията между двете страни се обтегнаха заради разкритията на Едуард Сноудън за масовото следене, извършвано от Вашингтон. Споразумението, засягащо няколко регулации, цели да предпазва личните данни – имена, адреси и криминални досиета, които полицията, съдебните власти и силите за сигурност си обменят по време на разследвания и дела. Сега европейските граждани ще имат същите права като американците, ако решат да се обърнат към американски съдилища при нарушение на неприкосновеността им. Комисията по граждански свободи и правосъдие в европарламента вече одобри текста.

Шофьори, работещи за услугата за превози Uber, планират общонационален протест в САЩ като част от демонстрациите за по-високо заплащане и правото на профсъюзна дейност. Става дума за кампанията Fight for $15, която убеди властите в няколко града и щата да вдигнат на 15 долара минималната работна почасова заплата. Минималната за страната е 7.25 долара. Сега стотици шофьори на Uber от десетки градове, включително Сан Франциско, Маями и Бостън, за пръв път ще се включат в кампанията, която навлече в четвъртата си година. Водачи съдят компанията в няколко щата, защото смятат, че погрешно са класифицирани като независими подизпълнители, а не служители, с което Uber си спестява разходи за социално осигуряване.

180 млрд. долара ще бъдат нужни за изплащането на компенсации на пострадалите при инцидента с АЕЦ "Фукушима", сочи доклад на японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността

Сирийската армия и нейните съюзници са успели да си върнат източната част от Алепо от бунтовниците, съобщава Reuters. Атаките на сирийската армия ще се засилят през тази седмица в опит да бъде победена опозицията в най-важната градска зона, държана от бунтовниците. Бунтовниците отричат сирийската армия да е успяла да вземе стратегически важната зона Сахур. Ако информацията на войските на президента Башар ал Асад е вярна, в момента източната част от града е разделена на две. Това би било и най-голямата победа за Асад от началото на бунтовете срещу него през 2011 година, като той би имал пълен контрол над града. Сраженията там се ожесточиха през последните седмици, а специалният пратеник на ООН в Сирия Стафан де Мистура предупреди за заплахата от хуманитарна катастрофа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.