Вечерни новини: 13 декември

През март в България ще заработи звено за консултации по плана "Юнкер"; Всички седмокласници вече ще кандидатстват за осми клас дори да не сменят училището; Средният осигурителен доход се повиши с 1.6% за месец; Депутати написаха нов закон за археологическите ценности в Плиска, Преслав, Велико Търново и Видин; Два проекта за по-къса коледна ваканция са внесени в парламентарния дневен ред за тази седмица; Българска хранителна банка започва дарителска кампания;

Aрмията на Башар Асад взе контрола над 98% от Алепо.
Aрмията на Башар Асад взе контрола над 98% от Алепо.    ©  OMAR SANADIKI
Aрмията на Башар Асад взе контрола над 98% от Алепо.
Aрмията на Башар Асад взе контрола над 98% от Алепо.    ©  OMAR SANADIKI
53%

от средното равнище в EС-28 е потреблението в България за 2015 г. и е най-ниското в общността. Това показват данни на Евростат. Най-висок е процентът в Люксембург - 137%. Все пак нивото в България се подобрява - през 2013 г. потреблението в страната е било 49% от средноевропейското ниво, а през 2014 г. - 51%.

От снимката: Алепо вече е под контрола на армията на Асад и Русия

Aрмията на Башар Асад взе контрола над 98% от Алепо. Бунтовниците са изолирани в малки райони в източната част на града, а десетки хиляди цивилни остават в капан и няма накъде да бягат, докато градът е подложен на интензивни бомбардировки. Асад и подкрепящата го Русия обаче отказват да се сключи примирие и броят на жертвите расте непрекъснато. ООН съобщи, че сирийските правителствени сили убиват цивилни, жени и деца. Официалната позиция на руското министерство на отбраната обаче е, че това е "киноизмислица на терористи". С падането на Алепо, който е под контрола на бунтовниците от 2011 г., правителството ще си върне контрола върху петте основни града в страната. Повечето наблюдатели обаче са на мнение, че това няма да промени основните характеристики на фундаменталния конфликт в Сирия - Асад не може да обедини различните сегменти в обществото и насилието вероятно ще продължава.

През март в България ще заработи звено за консултации по плана "Юнкер" в помощ на българските предприемачи, публичните институции и местната власт. Това следва от подписания във вторник в Люксембург меморандум за разбирателство от зам.-министъра на финансите Маринела Петрова и вицепрезидента на

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вазил Хюдак. Областите, в които звеното ще предоставя помощ, са идентифицирането, приоритетизирането, подготовката, структурирането и изпълнението на стратегически проекти. Звеното ще предоставя и консултации за малките и средните предприятия при определянето и финансовото структуриране на техните проектни идеи.

Всички седмокласници вече ще кандидатстват за осми клас дори да не сменят училището. Новите правила важат от следващото лято, т.е. края на учебната 2016/2017 г., когато заради новата училищна структура за пръв път диплома за завършено основно образование ще получат и седмокласниците. Досега диплома за основно образование се вземаше в осми клас (бел. авт. - такава ще получат и тазгодишните осмокласници), а след седми клас кандидатстваха само децата, които искат да учат в езикови, математически и природоматематически гимназии.

Средният осигурителен доход се повиши с 1.6% за месец и за октомври 2016 г. е 780.75 лв., съобщи Националният осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 ноември 2015 г. до 31 октомври 2016 г. е 763. 23 лв., с 0.5% повече, отколкото месец по-рано. Сумата служи при изчисляване размерите на пенсиите, отпуснати през ноември 2016 г.

Депутати написаха нов закон за археологическите ценности в Плиска, Преслав, Велико Търново и Видин. Представители от ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и бившият лидер на БСП Михаил Миков написаха нов закон, който разписва мерки за управление на археологическите ценности в градовете. Проектът е озаглавен Закон за старите столици и е внесен в деловодството на парламента. Целта е да се въведе централизирано управление и общ устройствен регламент за обектите, които и в момента са защитени. Предвижда се с решение на Министерския съвет недвижимите културни ценности да могат да бъдат предоставяни за безвъзмездно управление на ведомства и общини за срок от 10 години. Приходите от входни такси трябва да отиват за дейности, свързани със запазване, реставрация и консервиране.

Два проекта за по-къса коледна ваканция са внесени в парламентарния дневен ред за тази седмица. Първият е внесен от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ. В него се предлага ваканцията да е от 23 декември до 6 януари, а освен това да се проведе извънредно заседание на 20 декември (вторник). От ГЕРБ предлагат парламентарните комисии да заседават още от 9 януари (понеделник). По правилника на парламента Народното събрание е във ваканция от 22 декември до 10 януари. Вторият проект, който е внесен в деловодството на парламента преди този на ГЕРБ, е на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов и Методи Димитров (ГЕРБ). В него те предлагат ваканцията да е до 2 януари, а първото заседание да е на 4 януари (сряда). Мотивите на тримата депутати са, че парламентът ще бъде разпуснат предсрочно и има много и важни закони, които са приети на първо четене и трябва да бъдат довършени.

Българска хранителна банка започва дарителска кампания в подкрепа на каузата си за борба с разхищението на храна и с глада в страната, съобщават оттам. Организацията с идеална цел работи за оползотворяване на годни за консумация храни, които по различни причини не могат да бъдат реализирани на пазара. С отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г. от БХК очакват поне двоен ръст на обемите. Към момента през складовете на организацията ежедневно минава около 1 тон напълно годна за консумация храна. Сред дарените храни най-голям процент имат млякото и млечните десерти – 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци – 34% от всички дарения. От БХБ отчитат също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня