Вечерни новини: 19 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 19 декември

Вечерни новини: 19 декември

Камион се вряза в коледен пазар в Берлин, има поне 9 жертви и над 50 ранени; Руският посланик в Турция Андрей Карлов бе убит в Анкара; Три четвърти от гръцките фирми в България са фантоми; Община Варна може да изгуби 30 млн. лв. за проекти в градския транспорт

35363 прочитания

100 хил.

полета приблизително са обслужени на българските летища през 2016 г., или 12.62% повече спрямо миналата година, съобщиха от РВД. Най-натоварени са били летните месеци юли и август, когато е постигнат рекорд в България за последните 5 години от 13 636 полета месечно.

Камион се вряза в коледен пазар в Берлин, има поне 9 жертви и над 50 ранени

Данните са от полицейски източници. Районът е близо до известната мемориална църква "Кайзер Вилхелм", отдалечен от уличното движение и за да се достигне до него трябва пазарът да е бил целта на шофьора. Пазарът на "Брайтшейдплац" е един от двата най-големи и популярни в германската столица и в 20 часа, по време на атаката, е бил пълен с хора. След инцидента шофьорът е избягал, но по-късно телевизия ARD цитира говорител на полицията, според когото човекът, карал камиона е бил задържан.

Подробности четете в "Дневник" , които следят наживо случващото се в Берлин

Момент от откриването на изложбата, минути преди посланик Андрей Карлов да бъде разстрелян
Фотограф: Stringer

Руският посланик в Турция бе убит с огнестрелно оръжие в Анкара в понеделник вечер. Андрей Карлов бе ранен тежко и почина по пътя за болницата. Посолството съобщи, че това е станало, докато произнасял реч при откриването на изложба, и че извършителят вероятно е радикален ислямист. Телевизия NTV е една от първите съобщили, но не дава повече подробности, освен че още трима души са ранени. Според CNN Türk Карлов е в критично състояние. Покушението е извършено в художествена галерия в столицата, обкръжена от спецчасти, които според очевидци се подготвят за операция, докато отвътре се чуват изстрели. Кашим Кълъч, репортер на "Хюриет", който е бил на мястото, разказва, че нападателят първо е стрелял във въздуха, хората се разбягали в паника и тогава той е прострелял посланика. Изданието припомня, че нападението става след падането на Алепо в ръцете на сирийската армия с активната помощ на Русия.

На 20 декември започва продажбата на винетките за 2017 г. Цените на всички видови стикери са непроменени. При закупуването им шофьорите трябва да изискват касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. Винетки ще се продават в над 2500 разпространителски пункта. В разпространителската мрежа ще има над 2 млн. винетки, от които 860 000 бр. са годишни за леки автомобили. Годишната такса за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв.

Община Варна може да изгуби 30 млн. лв. за проекти в градския транспорт. Проектът предвижда купуването на 15 нови автобуса за градския транспорт във Варна, разширяване и ремонт на пътни артерии, изграждане на 25 "интелигентни" пешеходни пътеки, на система за преброяване на трафика и надграждане на вече съществуващата – за информация в реално време за движението на автобусите в града. Некомпетентност, недопустими пропуски и множество нарушения на правилата за работа по документите за кандидатстване констатира Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като предупреждава, че финансирането, в което общината има едва милион, може да бъде изгубено. Първият етап на проекта беше на стойност 100 млн. лв.

България остава сред лидерите в ЕС по ръст на разходите за труд през третото тримесечие. На годишна база те са се покачили с 8.4%, третата най-висока измерена стойност. Нарастването на разноските се дължи на повишаващите се осигуровки, обезщетения, болнични и други разходи за работодателя, които са 8.8% спрямо същия период на 2015 г. При заплатите повишението на национално ниво е по-ниско - 8.3%, сочи статистиката. Ръстът и на двата показателя в българската икономика е над четири пъти по-висок спрямо средните за ЕС, за което предвид трябва да се вземе ниската база. Най-силно е покачването на разноските за работодателите в Румъния (14.7%), а втора се нарежда Чехия (9%).

Три четвърти от гръцките фирми в България са фантоми. Това съобщава гръцкото издание "Катимерини", позовавайки се на проучване на университета в Бристол. Данните показват, че от 14 хил. гръцки фирми у нас само 3 хил. извършват дейност. Останалите са фиктивно регистрирани в България с цел избягване на данъци и справяне с регулаторни хватки. "Бягството" на гръцкия бизнес към България започва още от 2008 г., когато се усетиха първите признаци на кризата в Гърция. Пикът е след 2010 г., тоест след като южната ни съседка влезе в "спиралата на спасителните програми", се казва в проучването. Чрез регистрация на фирмата в България гръцкият бизнес избягва освен прогресивния данък и капиталовия контрол и други регулации, които бяха наложени от правителството след финансовия колапс на страната в последните години.

Лошата връзка може да разбие сърцето ви - понякога буквално. Според Националния център по обществено здраве и анализи около 43% от опитите за самоубийство в България са свързани с проблеми в семейството, като в повечето случаи става въпрос за неразбирателство със съпруга или съпругата. На второ място са конфликтите с родители. Финансовите проблеми не са сред основните причини българите да посягат на живота си. Но това, че сред правилите опит за самоубийство има голям процент безработни, говори за влиянието, което тези фактори имат. В страната всеки ден се извършват най-малко осем опита за самоубийство, съобщи доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. През миналата година общо 800 души са сложили край на живота си, а над 8000 са направили опит да го направят.

Върховният административен съд потвърди санкцията на "Топлофикация София" в размер 61 881 лв., която беше наложена на дружеството от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през май 2014 г. Нарушението, за което на столичната топлофикация тогава беше наложена глоба, беше заради злоупотреба с господстващо положение, която може да ограничи конкуренцията между фирмите за топлинно счетоводство. Конкретно нарушението на топлофикацията беше за това, че е наложила еднакви цени за минималния пакет на услугата на всички топлинни счетоводители. ВАС напълно споделя мотивите на КЗК. Оттам съобщават, че всяко физическо лице, на което са причинени вреди в резултат на нарушението, има право на обезщетението. Не е ясно обаче как ще бъдат доказани тези вреди, при положение че става въпрос за наложени минимални цени за всички потребители. От "Топлофикация София" коментираха за "Капитал", че в момента топлинните счетоводители сами определят цените си въз основа на собствените си индивидуални разходи.

"Агро финанс" е отдало под аренда и наем 135 хил. дка земя

"Агро финанс" е отдало под аренда и наем 135 хил. дка земя (96% от притежаваната земя) при средна цена от 48.60 лева на декар към края на октомври, съобщава дружеството чрез бюлетин Investor.bg. Към 30 ноември 2016 г. инвестиционният портфейл на "Агро финанс" е формиран от 140 647 декара земеделска земя. Инвестираните от дружеството средства са в размер на 43.989 млн. лева при средна цена на портфейла с включени всички разходи 312.76 лева на декар.

Фотограф: Neil Hall

Rogue One събра 300 млн. долара само за първия уикенд на екрана

Въпреки относително скромната рекламна и маркетингова кампания и отсъствието на тримата главни герои от "Междузвездни войни" първият експеримент с филм от света на космическата сага, но извън основната сюжетна линия, събра солидните 300 милиона долара само в първия си уикенд по екраните, пише dnevnik.bg. "Rogue One: История от Междузвездни войни" успя да привлече достатъчно от най-преданите фенове и техните 155 милиона долара само в Северна Америка. Това е втората по печалби премиера през декември в историята, второто най-добро излизане на екран за годината и един от най-силните дебюти в историята. При това филмът още не е излязъл на два големи пазара - Китай и Южна Корея. Премиерата в Китай е на 6 януари и се очаква повишен интерес, тъй като в Rogue One в една от централните роли играе Дони Йен, екшън актьор от Хонконг.

"Евроинс иншурънс груп" отчита 31.5% ръст на премийния си приход през ноември

Застрахователният холдинг "Евроинс иншурънс груп" регистрира 31.5% ръст на премийния си приход през ноември 2016 година до 23.8 млн. евро спрямо 18.1 млн. евро през същия месец година по-рано, съобщава компанията чрез БФБ - София. За първите единадесет месеца на 2016 г. холдингът отчита 14.5% ръст на премийния приход до 236.6 млн. евро (по предварителни данни) спрямо 206.6 млн. евро, реализирани през периода януари - ноември 2015 г.

Италианската банка Monte dei Paschi di Siena започва продажбата на акции

Италианска банка Banca Monte dei Paschi di Siena ще се опита да продаде акции на пазара, докато правителството подготвя план за спасяване на банковия сектор в страната с 15 млрд. евро, ако събирането на средства за проблемната финансова институция се провали. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на запознат източник. Финансовото министерство планира да участва в процедурата, което може да увеличи собствеността му от сегашните 4%, твърди източникът. И допълва, че правителството се подготвя да одобри по-широк план за спасение на банката, ако планът за рекапитализацията на Monte Paschi в размер на 5 млрд. евро не успее. Банката тази седмица предлага нови акции на инвеститорите и разширява сделка по замяна на дълг срещу собственост.

General Electric ще продаде бизнеса си за индустриално оборудване

General Electric обяви, че ще продаде бизнеса си с индустриално оборудване, който прави приходи от 3 млрд. долара на година, съобщава Reuters. Това е част от стратегията на компанията да се фокусира върху основния си бизнес. Американският конгломерат очаква да получи 4 млрд. долара за поделението си. То има 30 завода в света и персонал от 13 хил. души.

Фотограф: Fabrizio Bensch
Фотограф: Pawel Kopczynski
Фотограф: Pawel Kopczynski
Фотограф: Pawel Kopczynski
Фотограф: Fabrizio Bensch
100 хил.

полета приблизително са обслужени на българските летища през 2016 г., или 12.62% повече спрямо миналата година, съобщиха от РВД. Най-натоварени са били летните месеци юли и август, когато е постигнат рекорд в България за последните 5 години от 13 636 полета месечно.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Я да видим кой рекламира

Я да видим кой рекламира

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK