Вечерни новини: 4 януари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 4 януари

Разяснителна кампания за вредата от отопление с евтини въглища и дърва и приоритет на градския транспорт пред автомобилите, като се обмисля и възможност за безплатен транспорт в дни със силно замърсяване. Това са основните спешни мерки, с които Столичната община ще се бори срещу опасния мръсен въздух. В първите дни на януари измервателните станции отчетоха до 9 пъти наднормено замърсяване с фини прахови частици в някои райони на столицата. Основната причина са автомобилите и битовото отопление.

Вечерни новини: 4 януари

Доставките на горива са повишили разходите на държавата в края на годината по възложени обществени поръчки; Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити до 2021 г. прие правителството; Пожарният кран, попаднал в заграждението за пушачи на едно от заведенията по столичния бул. "Витоша", най-вероятно ще донесе по-скъпа общинска такса; С около 40% са намалели влезлите в България бежанци през 2016 г. спрямо 2015 г.

7228 прочитания

Разяснителна кампания за вредата от отопление с евтини въглища и дърва и приоритет на градския транспорт пред автомобилите, като се обмисля и възможност за безплатен транспорт в дни със силно замърсяване. Това са основните спешни мерки, с които Столичната община ще се бори срещу опасния мръсен въздух. В първите дни на януари измервателните станции отчетоха до 9 пъти наднормено замърсяване с фини прахови частици в някои райони на столицата. Основната причина са автомобилите и битовото отопление.

© Надежда Чипева


116 хил. птици в България ще бъдат унищожени от агенцията по храните заради разпространението на птичи грип. В сряда стана ясно, че има 26 огнища на заболяването в страната, а ловът на пернат дивеч бе забранен.

Доставките на горива са повишили разходите на държавата в края на годината по възложени обществени поръчки. За автомобилите на армията са отишли 85 млн. лв., а на министерства и ведомства – над 77 млн. лв. Три министерства – на отбраната, на регионалното развитие и на образованието, са възложили обществени поръчки на по-висока стойност в края на 2016 г. спрямо година по-рано, а на младежта и спорта и на финансите - на по-ниска стойност. Това показват публикуваните данни от пет министерства на сайта на Народното събрание в отговор на въпроси от депутатите от РБ Петър Славов и Мартин Димитров и депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Тримата попитаха 17 министри за броя и обема на възложените обществени поръчки за периода 15 ноември – 15 декември на 2015 и 2016 г. Целта на запитването беше да се види дали има ударно възлагане на обществени поръчки след подаването на оставка от правителството на Борисов.

Преразпределяне на държавни имоти и промяна на собствеността им от публична в частна реши правителството в оставка на заседанието си в сряда. Те са предоставени за нуждите на националния омбудсман Мая Манолова, на редица ведомства и държавни компании. Помещение в административна сграда в Монтана се дава за изнесена приемна на омбудсмана. Министерският съвет преразпредели и между ДАТО и МВР помещения, предоставени за управление на двете ведомства, в общи административни сгради в страната. Така офисите ще се използват по-ефективно от регионалните структури на министерството и на агенцията. Областната дирекция "Земеделие" в Смолян получава офис с площ 20 кв.м във връзка с увеличените й задължения и разрастването на персонала. За НОИ в Бургас пък правителството предостави над 113 кв.м от имот – публична държавна собственост, за съхранение на архиви.

Пожарният кран, попаднал в заграждението за пушачи на едно от заведенията по столичния бул. "Витоша", най-вероятно ще донесе по-скъпа общинска такса за собствениците на търговски обекти в района. За това намекна кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV. По думите ѝ след реконструкцията на булеварда интересът към зоната около него е нараснал многократно. Имало обаче и недобросъвестни търговци, които правели очевидни нарушения. "Главният архитект ще преразгледа всички схеми за поставяне на заведения и съоръжения по бул. "Витоша". Ще се преразгледа и цената, която плащат за използването на общинската територия", каза още Фандъкова.

Годишната инфлация в еврозоната през декември се очаква да достигне 1.1% в сравнение с 0.6% през ноември 2016 г., показват данните на Евростат. Най-високо повишение на цените през последния месец има в сектор енергетика, където поскъпването е 2.5% в сравнение с дефлацията от 1.1% през ноември. При услугите повишението е с 1.2% при 1.1% през предходния месец. При храната, алкохола и цигарите инфлацията през декември е 1.2% при 0.7% месец по-рано. Най-малко е повишението, 0.3%, при промишлените стоки, което остава непроменено спрямо ноември.

Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити до 2021 г. прие правителството на заседанието в сряда. С нея се осигуряват публични средства за ротавирусни ваксини на бебетата над 6 месеца. Ваксинацията ще е по желание на родителите, също като тази срещу рак на маточната шийка, но ще се заплаща от Министерството на здравеопазването. За двете препоръчителни ваксини за тази година са предвидени 2.1 млн. от бюджета на ведомството, обявиха от здравната каса при представянето на програмата в средата на декември. До момента всички желаещи родители купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лв.

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство и да наложи най-тежкото наказание на прокурор от Върховната административна прокуратура. В съобщението от пресцентъра на държавното обвинение не е написано кой е обвинителят. По информация на "Правен свят" това е Тодор Мерджанов. Той беше кандидат за член на съдебния съвет на РЗС при последното попълване на състава му. Според съобщението на прокуратурата обвинителят е поддържал контакти с криминално проявено лице - П. Петров, подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение, на което е оказвал съдействие и помощ във връзка с наказателно преследване на жената, с която Петров живее на семейни начала.

С около 40% са намалели влезлите в България бежанци през 2016 г. спрямо 2015 г. Само за декември 2016 г. годишният спад достига 60%, отчете вицепремиерът в оставка и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на заседание на Министерския съвет. Вътрешният министър в оставка подчерта, че освен добрата организация значение има и оградата по границата с Турция, от която остават за доизграждане два участъка от 9-10 километра. Според Бъчварова в момента в България има наполовина по-малко бежанци, отколкото в началото на миналата година. Тя каза и че вътрешното министерство е готово с проектите, за да усвои договорените от Брюксел 160 млн. евро.

Боевете край Дамаск поставят под съмнение бъдещите преговори в Астана

Десетина бунтовнически групировки отказаха да участват в предвидените за този месец мирни преговори за Сирия, тъй като обвиняват силите на режима, че нарушават примирието и извършват нападения край Дамаск, съобщи AFP. От влизането в сила на примирието на 30 декември военните действия са преустановени в по-голямата част от Сирия. Боевете обаче продължават в контролираната от бунтовници местност Уади Барада - ключов сектор, където се намират основните източници на питейна вода за четирите милиона жители на Дамаск и околностите му. Офанзивата на войските на режима в Уади Барада накара няколко бунтовнически групировки да замразят участието си в подготвяните от гарантите на примирието Русия и Турция преговори в казахстанската столица Астана. Тези групировки обвиняват режима, че извършва чести нарушения, особено в Уади Барада и Източна Гута. "Тъй като тези нарушения продължават, бунтовническите фракции обявяват спиране на всякакви обсъждания, свързани с преговорите в Астана", казаха те в комюнике в понеделник вечерта. Бунтовниците предупредиха, че ако офанзивата не спре, споразумението за прекратяване на огъня ще бъде счетено за нищожно и недействително. Правителството на Башар Асад обвинява бунтовниците, че нарочно са замърсили водоизточниците с дизелово гориво и са прекъснали водоснабдяването към Дамаск, който страда от сериозен недостиг на вода от 22 декември.

Гърците дължат 94 млрд. евро данъци

Повече от половината от данъкоплатците в Гърция дължат пари на хазната, съобщава "Катимерини", позовавайки се на приходната агенция в страната. Последните данни показват, че 4.3 млн. души имат задължения към държавата на обща стойност 94 млрд. евро. Заради просрочия държавата е започнала мерки по събирането на задължения - конфискации и запор на сметки, срещу малко над 826 хил. души. Старите дългове, натрупани преди 2016 г., са в размер на 81.6 млрд. евро. От тях 8 млрд. евро са задълженията към държавата на държавни компании и общински власти. Други 12 млрд. евро са на частни компании, които са обявили банкрут и не могат да погасят своите задължения към държавата.

Белгия ще увеличи полицейския екип, следящ социалните мрежи

Белгия ще увеличи полицейския екип, зает с наблюдение на социалните мрежи, в следващите седмици, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Той беше създаден, за да проследява дейността на екстремисти и потенциални терористи. Досега са били установени над 400 опасни профила в социалните мрежи, чиито собственици са педофили, изказвали са екстремистки мнения или са призовавали към насилие. Министърът на вътрешните работи Ян Ямбон коментира, че е необходимо полицията да следи интернет по същия начин, както осигурява реда в реалния живот. Намеренията му за разширяването на екипа на интернет полицията бяха обявени покрай събитията, съпътствали смъртта на белгиец от турски произход в атентата в Истанбул в новогодишната нощ.

116 хил. птици в България ще бъдат унищожени от агенцията по храните заради разпространението на птичи грип. В сряда стана ясно, че има 26 огнища на заболяването в страната, а ловът на пернат дивеч бе забранен.

Доставките на горива са повишили разходите на държавата в края на годината по възложени обществени поръчки. За автомобилите на армията са отишли 85 млн. лв., а на министерства и ведомства – над 77 млн. лв. Три министерства – на отбраната, на регионалното развитие и на образованието, са възложили обществени поръчки на по-висока стойност в края на 2016 г. спрямо година по-рано, а на младежта и спорта и на финансите - на по-ниска стойност. Това показват публикуваните данни от пет министерства на сайта на Народното събрание в отговор на въпроси от депутатите от РБ Петър Славов и Мартин Димитров и депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Тримата попитаха 17 министри за броя и обема на възложените обществени поръчки за периода 15 ноември – 15 декември на 2015 и 2016 г. Целта на запитването беше да се види дали има ударно възлагане на обществени поръчки след подаването на оставка от правителството на Борисов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK