Вечерни новини: 10 януари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 10 януари

Съдът в Страсбург: Мюсюлманите нямат право да спират децата си от смесени уроци по плуване

Вечерни новини: 10 януари

Строителната продукция намалява и през ноември; Проекти в сектор "Отпадъци" ще получат банкови гаранции за 52.4 млн. лв.; Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарна избирателна система предвижда активна регистрация за гласоподавателите от чужбина; Депутатите отказаха да вкарат в дневния ред на правната комисия разглеждането на резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум; Китайската икономика е нараснала с 6.7% през 2016 г.; Мюсюлманите нямат право да спират децата си от смесени уроци по плуване, постанови съдът в Страсбург

6244 прочитания

Съдът в Страсбург: Мюсюлманите нямат право да спират децата си от смесени уроци по плуване

© Reuters


Съдът в Страсбург: Мюсюлманите нямат право да спират децата си от смесени уроци по плуване

Отказът на швейцарските власти да освободят две мюсюлмански момичета от уроци по плуване в смесени групи в училище не нарушава правото на семействата им на свобода на религията. Това обяви Европейският съд по правата на човека в свое решение. Съдът единодушно отхвърли жалбите на родителите на двете момичета срещу швейцарската държава, подадени, след като семействата били глобени със сума от близо 1300 евро заради отказа да допуснат дъщерите си на уроци по плуване, които са част от задължителната учебна програма. Съдът отбелязва, че с отказа си да освободят от задължителните уроци двете момичета, които не са достигнали възрастта на пубертета, швейцарските власти не са нарушили свободата на религията. Родителите са едновременно швейцарски и турски граждани и живеят в Базел.

8 млн. наближава броят на посетилите България чуждестранни туристи през последната година. Това заяви пред БНТ министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Тя допълни, че всеки месец от 2016 г. е рекорден за посетители от чужбина.

Ноември става единадесетият месец, в който строителната продукция намалява спрямо същия месец на предходната година, показват данни от НСИ. Спадът е най-слабият за цялата 2016 г. - 3.5% (при 14% октомври). Отрицателният темп при гражданското и инженерното строителство е с 5.9%, а при сградното строителство - с 1.4 на сто. В същото време по данни на НСИ оборотът в раздел "Търговия на дребно" по съпоставими цени нараства с 0.9% през ноември спрямо октомври. Спрямо същия месец на предходната година ръстът е 6.1 на сто. Най-сериозно в сравнение с октомври нараства оборотът в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 4.3%. Спадът е най-голям при поръчките по пощата, телефона или интернет - с 3%

Проекти в сектор "Отпадъци" ще получат банкови гаранции, като общата отпусната сума за тях е 52.4 млн. лв. Средствата ще постъпят във Фонда на фондовете, съобщават от екоминистерството. Това гласи финансовото споразумение, подписано от министър Ивелина Василева и изпълнителните директори на фонда Валери Белчев и Илия Караниколов. Предстои привличане на частен капитал. До три месеца ще стартират пазарните консултации за параметрите на финансовия инструмент. След успешна тръжна процедура за избор на финансови посредници до края на годината трябва да бъдат подписани и първите договори с крайните получатели. Със средствата ще се гарантират кредити на бенефициенти за изграждане на центрове за повторна употреба и купуване на техника и съоръжения за тях, както и за други пазарно устойчиви проекти.

За насърчаване на електромобилите като една от незабавните мерки срещу вредните емисии от транспорта в големите градове настояват от Българска асоциация електрически превозни средства (БАЕПС) в своя позиция, изпратена до министерствата на финансите, на икономиката, на транспорта, на екологията, както и до кмета на София. Насърчаването на електромобилите трябва да е водеща дългосрочна мярка за разрешаване на проблема с отделяните вредни газове и фини прахови частици в градски условия, считат от асоциацията. Ефективна такава стъпка според тях е промяна в данъчната политика за облагане на тези превозни средства. Поводът за становището на асоциацията са опасните нива на замърсяване на въздуха, отчетени в различни населени места в България в началото на януари 2017 г.

Цветан Цветанов
Фотограф: Велко Ангелов
Източник: Дневник

Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарна избирателна система предвижда активна регистрация за гласоподавателите от чужбина. Той не включва ново определяне на избирателните райони, което щяло да бъде отговорност на президента. Това съобщи в интервю за БНТ зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов. Ден по-рано депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия в парламента, съобщи, че в четвъртък законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание, като намекна, че "животът" на това Народно събрание трябва да бъде удължен от президента до приемането на нормативния акт.

Депутатите отказаха да вкарат в дневния ред на заседанието на правната комисия разглеждането и приемането на резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. Предложението, което е на ГЕРБ, бе вкарано в понеделник извънредно като първа точка в проекта за дневен ред на заседанието. Всички гласуваха против разглеждане на предложението на ГЕРБ с различни мотиви. Сред тях е и това, че все още няма решение на съда по жалба срещу обявените от ЦИК резултати от референдума. Без него комисията не може да внесе в парламента официалното си решение за резултатите от допитването, а без този документ и парламентът не може да официализира решението си.

Владимира Янева
Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: Дневник

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митева и членове Владимир Астарджиев и Десислав Любомиров е изменил присъдата на бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, като наред с условната присъда от една година лишаване от свобода ѝ налага глоба в размер на 1000 лв. Решението може да бъде обжалвано пред ВКС в двуседмичен срок. Повече за развитието на делото пред втората съдебна инстанция четете в текста "Владимира Янева остава с присъда по делото "Червей". Засега".

Оценка: Китайската икономика е нараснала с 6.7% през 2016 г.

Китайската икономика е нараснала с 6.7% през миналата година, заявява директорът на Националната комисия за реформата и развитието Сю Шаошъ, цитиран от Reuters. Правителството в Китай беше заложило като цел за 2016 г. увеличение на брутния вътрешен продукт в диапазона 6.5 - 7%. Според Шаошъ рисковете за икономиката на страната през тази година са по-високи. Въпреки това той е уверен, че разширяването на икономиката ще бъде "в разумни граници" и през 2017 г. "Китай няма да позволи дългът на нефинансовите предприятия да се повиши над сегашните нива", заяви още ръководителят на държавната агенция по планиране. Корпоративният дълг на Китай се покачи до 169% от БВП.

Източник: Reuters

Тютюнопушенето ще струва на глобалната икономика по 1 трлн. долара годишно към 2030 г.

Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надхвърлят 1 трлн. долара годишно и пушенето ще убива с 30% повече хора през 2030 г. в сравнение със сега. Това показва проучване на Световната здравна организация (СЗО) и американския Национален институт за борба с рака, съобщава Reuters. Разходите значително надхвърлят глобалните приходи от данъците на тютюна, оценени от СЗО на около 269 млрд. долара през 2013-2014 г. "Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нарасне от около 6 млн. годишно на около 8 млн. през 2030 г. Над 80% от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в проучването. Според него "тютюнопушенето предизвиква около 1 трлн. долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност". Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са ги използвали ефективно.

Френски банки отказват да финансират Националния фронт на Марин льо Пен

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен заяви, че френските банки са отказали да се срещнат с нея, за да обсъдят възможностите за финансиране на президентската ѝ компания, съобщава Bloomberg. Всички останали кандидати са получили финансиране от френски банки, казва тя в интервю за телевизия France 2. "Фактът, че банките няма да ни кредитират, играейки политическа роля, създава реален проблем за демокрацията, казва тя. Банките решават кой да се включи в надпреварата и кой не." Лидерът на антиевропейската и антиимигрантска партия Национален фронт заявява още, че търси чужди банки за финансиране, опитвайки се да събере 20 млн. евро. Във Франция кандидатите получават публични средства за кампанийни разходи след президентските избори, в случай че успеят да спечелят поне 5% от гласовете. Обикновено кандидатите трябва да вземат заеми по време на кампанията си с идеята, че ще използват публичните средства, за да изплатят кредитите след вота.

"Софарма" отчете лек спад на приходите, ръководството има оптимистични очаквания

"Софарма" отчита 5% спад на приходите от продажба на продукция за 2016 г. в сравнение с предходната година, обяви компанията чрез Бюлетин Investor.bg. Производителят на лекарства отчита 2% спад на продажбите за вътрешен пазар в стойностно изражение, който се дължи основно на ценовата ерозия на пазара (за същия период "Софарма" реализира 7% ръст в опаковки) и 6% спад на продажбите за износ. От ръководството обаче са оптимисти. "През последните месеци наблюдаваме определени сигнали за стабилизация на икономическата и политическата обстановка в Русия и това ни дава известна доза сигурност за 2017 г. Оптимисти сме и по отношение на тренда на възстановяване на продажбите ни на украинския пазар", коментира Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на компанията.

Автор: Капитал

Капиталът на "Приморско клуб" ще бъде увеличен с 4 млн. лв.

Акционерите на "Приморско клуб" ще гласуват за увеличение на капитала на дружеството на извънредно събрание на 10 февруари, съобщи компанията чрез БФБ – София. Тя е 100% собственост на "Албена". Предложението е капиталът на дружеството да бъде увеличен чрез издаване на 4 млн. нови обикновени поименни безналични акции от същия клас като досега издадените, като всяка една нова акция е с номинална и емисионна стойност 1 лев. Капиталът на "Приморско клуб" ще бъде увеличен само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко един милион броя акции. Целта на увеличението на капитала е да бъде оптимизирана капиталовата структура чрез рефинансиране на съществуващи задължения.

Mercedes вече е най-големият производител на луксозни автомобили

След шеста поредна година на ръст на продажбите Mercedes-Benz стигна до позиция на най-продавана луксозна марка в света. През 2016 концернът е доставил 2.083 млн. коли, което е ръст от 11.3% спрямо предходната година. Досегашният лидер Audi слиза на трето място с 1.87 млн. продажби, рекорден за компанията резултат, но със сигурност повлиян от скандала с вредните емисии. С доставените малко над 2 млн. автомобила BMW са на второ място, като ръстът е 5.2%. Успехът на Mercedes се дължи на няколко фактора, основният от които е най-широката гама от когато и да било. Така например компактните модели A-, B-клас, CLA, CLA Shooting Brake и GLA са намерили 636 903 купувачи. Кросоувърите имат голяма заслуга и за ръста при BMW, като на Х-моделите на марката се дължат 644 992 от продажбите миналата година, което е ръст от 22.3% спрямо 2015 г.

L'Oreal купува три бранда от Valeant за 1.3 млрд. долара

Френската козметична група L'Oreal купува три бранда продукти за грижа за кожата – CeraVe, AcneFree и Ambi, от канадската Valeant Pharmaceuticals International, съобщава Reuters. Цената на сделката е 1.3 млрд. долара и ще подобри резултатите на компанията в САЩ.Според френската компания трите бранда имат годишна комбинира печалба от около 168 млн. долара. "Тези три бранда, широко разпространени и създадени върху силни отношения с професионалисти от здравния сектор, ще увеличат почти двойно приходите на нашето подразделение за активна козметика в САЩ и ще ни помогнат да задоволим нарастващото потребление на активна грижа за кожата на приемливи цени", заяви Фредерик Роуз, президент и главен изпълнителен директор на L'Oreal USA, в съобщението за сделката.

Източник: Reuters

Yahoo ще се преименува на Altaba след сделката с Verizon

Американската интернет компания Yahoo обяви, че ще се преименува на Altaba, а главният ѝ изпълнителен директор Мариса Майер ще напусне борда на директорите, след като бъде приключена сделката с Verizon Communications, съобщава Reuters. Yahoo има споразумение да продаде основните си интернет активи на телекома, които включват дигиталната реклама, имейл услугата и медийни активи срещу 4.83 млрд. долара. Условията на сделката обаче могат да бъдат променени или тя напълно да бъде отменена, след като миналата година Yahoo разкри две отделни хакерски атаки срещу нея в миналото, засегнали общо над 1.5 млрд. потребителски акаунта.

Рекорден брой туристи са посетили Япония през 2016 г.

Броят на чуждестранните туристи, посетили Япония през 2016 г., се е увеличил с 22% до рекордните 24 млн., обяви правителството. Японската национална туристическа организация ще оповести идната седмица подробни цифри, съобщава DPA. Повишаването на броя на туристите се дължи на рекламната дейност, развита от японските власти и компании в чужбина, увеличаващите се круизни кораби, които пристигат в страната, особено от Китай, и повечето преки полети от държави в Югоизточна Азия, посочи говорителят на организацията Минако Ошима. Растежът обаче се е забавил спрямо 2015 г., когато беше 47%. Япония си е поставила за цел броят на чуждестранните туристи да достигне 40 млн. до 2020 г., когато Токио ще бъде домакин на олимпийските игри.

Съдът в Страсбург: Мюсюлманите нямат право да спират децата си от смесени уроци по плуване

Отказът на швейцарските власти да освободят две мюсюлмански момичета от уроци по плуване в смесени групи в училище не нарушава правото на семействата им на свобода на религията. Това обяви Европейският съд по правата на човека в свое решение. Съдът единодушно отхвърли жалбите на родителите на двете момичета срещу швейцарската държава, подадени, след като семействата били глобени със сума от близо 1300 евро заради отказа да допуснат дъщерите си на уроци по плуване, които са част от задължителната учебна програма. Съдът отбелязва, че с отказа си да освободят от задължителните уроци двете момичета, които не са достигнали възрастта на пубертета, швейцарските власти не са нарушили свободата на религията. Родителите са едновременно швейцарски и турски граждани и живеят в Базел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK