Вечерни новини: 11 януари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 11 януари

Wizz Air открива нова линия от Варна до Тел Авив от 21 юли

Вечерни новини: 11 януари

В МВР до края на годината ще бъдат назначени 3000 нови служители; Над 7 хил. неперсонифицирани дружества трябва да се регистрират по ДДС до края на януари според НАП; БНР не приема предложението на "Музикаутор" за авторските възнаграждения, които трябва да плаща за музиката в ефира си; Правителството прекрати процедурата за даване на разрешение за търсене и проучване за петрол и природен газ в черноморския блок "Терес"; Приходи в размер на 434 млн. лева ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система" през 2017 г.

7921 прочитания

Wizz Air открива нова линия от Варна до Тел Авив от 21 юли

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Wizz Air открива нова линия от Варна до Тел Авив от 21 юли с три седмични полета. Това съобщиха от компанията, която е най-големият нискотарифен превозвач в Източна Европа. Билетите са вече в продажба на цени от 49.99 лв. Неотдавна от Wizz Air обявиха, че авиокомпанията ще открие двадесет и седмата си база във Варна, като от 21 юли догодина на летището в града ще бъде разположен един нов самолет Airbus A320. Така варненското летище ще стане второто у нас след София, където компанията ще има своя оперативна база. Според корпоративния директор на компанията Оуен Джоунс инвестицията на дружеството в новата му база във Варна възлиза на 98 млн. долара, като ще бъдат открити и 36 нови работни места. Разполагането на новия самолет във Варна ще увеличи броя на линиите, обслужвани от авиокомпанията, на седем.

В реализация на плана за борба с битовата престъпност в МВР до края на годината ще бъдат назначени 3000 нови служители. Това ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни, каза в сряда по БНТ министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя допълни, че в момента вървят конкурсите за подбор и обучение на новите служители. От думите й не се разбра дали за тези служители има предвидени средства за заплати в бюджета на министерството за 2017 г. и колко. Тя уточни само, че дори и тези хора няма да стигнат, за да има полицейски служител във всяко село. Полицейското присъствие обаче щяло да се осигурява от патрулиране и въвеждане на по-мащабно видеонаблюдение. Планира се и поставянето на паник бутони на ключови места по селата, с които да се викат на място служители на полицията. Министърът на вътрешните работи в оставка каза още, че се водят и разговори за взаимодействие с частните охранителни фирми.

15 млн. лв. от продажба на квоти парникови емисии на търг ще похарчи екоминистерството, за да продължи програмите за саниране на държавни и общински сгради и за електромобили за публичните институции. Министерският съвет гласува решението, което цели да се намали разходът на горива и да се повиши качеството на въздуха.

Над 7 хил. неперсонифицирани дружества трябва да се регистрират по ДДС до края на януари според НАП. Причината е промени в ресорния закон, според които консорциум, в който участва съдружник, регистриран по ДДС, също трябва да се регистрира по закона. За всички заварени случаи, които НАП оценява на 7 хил. дружества, срокът, в който трябва да се подаде заявление, е един месец. Неперсонифицираните дружества се регламентират от Закона за задълженията и договорите и представляват граждански дружества, създадени с договор между две или повече лица за обединяване на своята дейност и постигане на обща цел, т.е. за извършване на съвместна дейност. Такива са например консорциумите, с които много компании кандидатстват в търговете за обществени поръчки.

С цел ускоряване на изграждането на връзката между газовите системи на България и Сърбия двете страни ще подпишат меморандум за разбирателство по проекта, като документът ще е продължение на сключеното на 14 декември 2012 г. споразумение за строежа на интерконектора. Това реши кабинетът на заседанието си в сряда. Подписването ще стане този месец. През декември 2015 г. приключи първият етап от реализацията на проекта за 60-километровото трасе на българска територия, което ще тръгва от Нови Искър край София през Перник до Калотина, за да се свърже със сръбския участък, който ще се реализира от "Сърбиягаз". Също така е направена оценка на терените, които трябва да бъдат отчуждени за строежа на тръбата, чийто капацитет се планира да е 1.8 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд. куб. м.

БНР не приема предложението на "Музикаутор" за авторските възнаграждения, които трябва да плаща за музиката в ефира си. Причината е, че в основата си те остават непроменени, а главният директор на радиото Александър Велев обяви, че инициира дискусия за начина, по който трябва да се формират тарифите за обществените медии. В началото на годината договорът между БНР и "Музикаутор" изтече. Поради нарушена комуникация между двете страни до края на 2016 г. не са договорени нови условия. "Музикаутор" настоява за значително увеличаване на отчисленията. БНР от своя страна обяснява, че няма финансова възможност. В резултат радиото няма право да излъчва произведенията от каталога на "Музикаутор".

Правителството прекрати процедурата за даване на разрешение за търсене и проучване за петрол и природен газ в черноморския блок "Терес". Това е станало на правителственото заседание тази сряда, въпреки че решението за прекратяване на процедурата беше взето през септември 2015 г. Oще тогава стана ясно, че добивните компании не проявяват интерес към блок "Терес", въпреки че пет компании бяха закупили документи за участие. Така за втори пореден път търсенето на кандидати, които да проучват блока, се провали. Първата процедура, която беше обявена през 2013 г., също беше прекратена поради липса на кандидати.

Приходи в размер на 434 млн. лева ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система" през 2017 г. Това е записано в бюджета на фонда, одобрен на правителствено заседание. Близо половината от тези приходи – 210 млн. лв., се предвижда да са от продажба на квоти въглеродни емисии. Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на Националната електрическа компания, включително и за минали регулаторни периоди.

Унгария планира да затвори неправителствени организации, финансирани от Сорос

Унгария планира да затвори всички неправителствени организации, които са свързани с милиардера Джордж Сорос, след като Доналд Тръмп заеме поста в Белия дом. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на изявления от управляващата партия на Виктор Орбан. Унгария ще използва всички възможни средства, за да "измете" неправителствените организации, финансирани от родения в Унгария милиардер, който "служи на глобалния капитализъм". Изявлението е на заместника на Орбан в партия "Фидес" Жолт Немет. Агенцията отбелязва, че в програмата на унгарския парламент през следващите дни са предвидени и дебати за закон, който позволява на властите в страната да извършват одити на висши служители в неправителствените организации. Виктор Орбан е първият европейски лидер, който открито подкрепи кампанията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Китайските инвестиции в Европа са достигнали рекордните 200 млрд. долара през 2016 г.

Преките инвестиции на Китай зад граница са скочили до рекордените близо 200 млрд. долара, показва доклад, цитиран от DPA. Страните от Европейския съюз са любимата дестинация на китайските инвеститори, само че дисбалансите нарастват, като миналата година китайците са похарчили четири пъти повече за придобивания в ЕС, отколкото европейските инвеститори в Китай. Проучването, направено от компанията Rhodium Group и Института за китайски изследвания "Меркатор", е установило, че миналата година китайските преки инвестиции в ЕС са нараснали със 76% до 35.1 млрд. евро, докато потокът в обратна посока е 7.7 млрд. евро. Авторите на доклада отдават колебанието сред някои европейски компании да инвестират в Китай на забавянето на икономическия растеж там, както и на пречките за достъпа до пазарите на страната.

"Единственият начин да се гарантира, че европейската бизнес общност, правителствени лидери и по-широката общественост ще продължат да приветстват нарастващите китайски инвестиции в Европа, е да се постигне реален напредък в реформите, увеличаващи ролята на пазарите и нивото на равни условия за чуждестранните компании в Китай", смятат те.

Русия обяви няколко държавни медии за важни за отбраната

Няколко държавни медийни холдинга на Русия бяха добавени в списъка от структури "със съществено значение за осигуряване правата и законните интереси на гражданите на Руската федерация, отбранителната способност и сигурността на държавата". Според московския в. "Комерсант" сред 64-те имена, включващи контраразузнаването, министерството на отбраната и корпорацията "Росатом" са попаднали МИА "Россия сегодня", Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания (ВГТРК), телевизионният център "Останкино", агенция ИТАР-ТАСС и операторът "Российские телерадиовещательные сети" (РТРС). "Комерсант" припомня, че освен всичко друго компании и институции от този списък се освобождават от действието на закона за повече прозрачност при обявяване на обществени поръчки и договори с подизпълнители.

Бизнес новини

МОСВ отхвърли жалбата на "Монтюпе" срещу спиране на инсталации

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отхвърли жалбата на "Монтюпе" срещу спирането на част от инсталациите в завода за автомобилни алуминиеви детайли в Русе. Това стана със заповед на регионалната екоинспекция през ноември миналата година след сигнали за неприятни миризми в града. Пломбирани бяха инсталациите за каруселно леене на алуминий в едно от халетата и беше блокирано управлението на роботите за дозиране и леене на течен метал. По заповед на РИОСВ операторът постави и плътна преграда между две производствени халета. Наложената на "Монтюпе" принудителна мярка е в сила до планиране и изпълнение на мерките за привеждане дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, посочиха от МОСВ.

Alibaba group обмисля логистичен център в България

Един от водещите световни онлайн търговци - китайската Alibaba Group, обмисля да създаде в България логистичен център, който да обслужва поръчките в цяла Европа. Проектът включва и предлагане на международните пазари на български стоки и храни. Това е станало известно на среща на премиера Бойко Борисов с представители на едрия бизнес от Китай, съобщи правителствената информационна служба. В срещата, на която е присъствал и вицепремиерът Томислав Дончев, са участвали вицепрезидентът на Alibaba Group Сън, президентът на GS-Solar Company Лин и президентът на GoldPoly Group г-жа Хонг. Намеренията на GS-Solar Company са за създаване на завод за производство на соларни панели, а GoldPoly Group проявява интерес към изкупуването на български тютюн.

"Биовет" свиква общо събрание за отписване от борсата

Управителният съвет на "Биовет" свиква общо събрание на акционерите за гласуване на отписването на компанията като публично дружество. Събранието е свикано за 20 февруари 2017 г. от 10:30 ч. в гр. Пещера в седалището на компанията. Поканата е подадена в Търговския регистър, като все още не е вписана, съобщава investor.bg. Като втора точка в дневния ред е записано гласуването на промени в устава, че дружеството вече не е публично, в случай че акционерите приемат решението за отписване. При търговото предложение обаче бяха изкупени едва 3.06% от капитала, което е под границата от 95%, даваща право за директно изкупуване на останалите акции и отписване от борсата. На събранието търговия предложител ще трябва да гласува само с придобитите акции офертата.

Volkswagen е близо до ново споразумение със САЩ за дизеловия скандал

Германският автомобилен производител Volkswagen обяви, че е готов да плати допълнителна глоба от 4.3 млрд. долара и да признае вината си, за да сложи край на наказателно производство в САЩ за манипулираните дизелови двигатели, съобщава Reuters. В изявлението си компанията заявява, че е сключила предварително споразумение с американското Министерство на правосъдието, което предстои да бъде одобрено от нейния административен съвет и от американските съдебни власти. Допълнителната сума ще се добави към 16-те млрд. долара, вече обещани от Volkswagen за покриване на щетите, причинени от скандала. Компанията, която има 12 марки, призна през септември 2015 г., че е монтирала на 11 млн. автомобила, от които 600 хил. в САЩ, софтуер, който е манипулирал данните за отделяните емисии вредни газове.

Индустриалното производство във Великобритания е нараснало над очакванията през ноември

Индустриалното производство във Великобритания нараства с по-бърз темп от очакванията през ноември, подкрепено от повишение в продукцията на петрол и газ, тъй като беше възобновен добивът от находища в Северно море, съобщава Bloomberg. През ноември то се е увеличило с 2.1% на месечна, като това е най-рязкото повишение от седем месеца. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за повишение от 1%. Промишленото производство, което генерира голяма част от индустриалната продукция като цяло, също нараства над предвижданията - с 1.3% на месечна база.

Foxconn с първи спад на годишните си приходи

Тайванската компания Hon Hai Precision Industry, сглобяваща iPhone на Apple, отчете първия спад на годишните си приходи, след като пазарът на смартфони преживя най-лошата си година, пише Bloomberg. Компанията, известна още като Foxconn, отчете 2.8% понижение на приходите от продажби за 2016 г. до 4.36 трлн. нови тайвански долара (136.5 млрд. долара). Резултатите до голяма степен съвпаднаха с оценките на анализаторите. Това е първият спад на годишните приходи на Hon Hai от листването на компанията през 1991 г. и става в момент, в който Foxconn се подготвя да инвестира милиарди в производството на дисплеи, след като пое контрол на японската Sharp.

Wizz Air открива нова линия от Варна до Тел Авив от 21 юли с три седмични полета. Това съобщиха от компанията, която е най-големият нискотарифен превозвач в Източна Европа. Билетите са вече в продажба на цени от 49.99 лв. Неотдавна от Wizz Air обявиха, че авиокомпанията ще открие двадесет и седмата си база във Варна, като от 21 юли догодина на летището в града ще бъде разположен един нов самолет Airbus A320. Така варненското летище ще стане второто у нас след София, където компанията ще има своя оперативна база. Според корпоративния директор на компанията Оуен Джоунс инвестицията на дружеството в новата му база във Варна възлиза на 98 млн. долара, като ще бъдат открити и 36 нови работни места. Разполагането на новия самолет във Варна ще увеличи броя на линиите, обслужвани от авиокомпанията, на седем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.