Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

11 януари, последната сесия на 43-то Народно събрание започва с химна. Това ще е най-кратката парламентарна сесия в българския парламентарен живот досега.

Какво се случи през седмицата

Софийската градска прокуратура привлече кмета на Пловдив Иван Тотев като обвиняем; План за противодействие на битовата престъпност и допълнителни 7 млн. лв. на МВР одобри кабинетът; Бизнесът среща властта в началото на големите политически промени; Около 280 000 търсещи убежище са пристигнали в Германия през 2016 г.; Унгария планира да затвори неправителствените организации, свързани с Джордж Сорос; България спира износа на електроенергия заради студеното време; България е на предпоследно място по иновации сред 28-те държави от ЕС

10317 прочитания

11 януари, последната сесия на 43-то Народно събрание започва с химна. Това ще е най-кратката парламентарна сесия в българския парламентарен живот досега.

© Анелия Николова


Новоизбраният президент Румен Радев обяви, че в най-кратък срок след встъпването си в длъжност ще назначи служебно правителство, ще разпусне парламента и ще насрочи предсрочни избори. В позиция на Радев от вторник се казва, че всякакви опити да се удължава животът на Народното събрание под предлог за несвършена работа са в разрез с конституцията. Буди недоумение, че темата се съживява преди разпускането на НС, пише още там очевидно като отговор на призивите на ГЕРБ да се отложи разпускането на НС до приемане на промени в Изборния кодекс. ГЕРБ не успя да вкара този дебат нито в правната комисия, нито в дневния ред на парламента за седмицата.

Партия "Да България" проведе учредителното си събрание в събота в София при голям интерес – 1235 учредители от цялата страна. Очаквано бившият правосъден министър Христо Иванов бе избран за председател на новата партия. Избрани бяха и другите органи на партията – Контролен съвет, Национален съвет от 102 души, който е основен ръководен орган на партията и ще определя нейната политика. Предстои Националният съвет да избере Изпълнителния съвет на партията, който ще е оперативният орган.

Софийската градска прокуратура (СГП) привлече кмета на Пловдив Иван Тотев като обвиняем за особено тежък случай на престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 млн. лева. Обвинението е по повод на договора за изграждане на новия пловдивски зоокът, където според прокуратурата процедурата е била проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки. Делото е преместено от Пловдивската окръжна прокуратура в СГП с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември м.г. "за по-голяма обективност".

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 1 година условно на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по делото "Червей", като е прибавил и глоба в размер на 1000 лв. Обвинението по това дело е за незаконно издадени разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Решението може да бъде обжалвано пред ВКС в двуседмичен срок.

План за противодействие на битовата престъпност и допълнителни 7 млн. лв. на МВР за тази дейност одобри кабинетът в оставка на извънредно заседание в петък. Парите са за създаване на допълнителни полицейски патрули в малките населени места в цялата страна, но и с определяне на приоритетни области - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област, където има най-много случаи на битова престъпност. Според министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова операцията едва сега е станала възможна, но така на следващите власти няма да се налага тепърва да търсят пари и да създават организация.

Вицеадмирал Емил Евтимов ще бъде предложен за изпълняващ длъжността началник на отбраната на мястото на подалия рапорт за напускане ген. Константин Попов, реши Министерският съвет. Кандидатурата на Евтимов трябва да бъде утвърдена с указ на президента Росен Плевнелиев в последната седмица от неговия мандат. Евтимов поема поста за срок от една година. Ген. Попов подаде оставка в началото на декември въпреки оставащите му над три години мандат, с аргумента че новият президент Румен Радев трябва да има възможност да назначи свой екип.

Бизнесът среща властта в началото на големите политически промени

Единайстата годишна среща на бизнеса с правителството ще бъде по-различна от другите. Конференцията на "Капитал" ще се проведе следващата седмица (на 17 януари) в особена политическа ситуация - десетина дни преди пълната смяна на властта в държавата. Първо ще се смени караулът в президентството - Румен Радев ще встъпи в длъжност около 20 януари и скоро след това той ще назначи служебно правителство. Два месеца по-късно предстоят парламентарни избори и управлението ще има нова конструкция.

Целта на срещата на бизнеса с правителството тази година е да ориентира присъстващите какви рискове има през следващите месеци и кои положителни тенденции могат да се запазят. Президентът Росен Плевнелиев ще говори за това каква беше България преди пет години, каква е сега и каква може да бъде след време. Премиерът в оставка Бойко Борисов ще бъде в залата не само като CEO на държавата, но и като лидер на една от двете партии, около които има най-голяма вероятност да се формира мнозинството в следващия парламент.

За да бъде картината пълна, хора от икономическите екипи на основните партии ще представят идеите, които ще развиват в предизборната кампания, а някои от тях и след това.

Може ли намаляването на държавните разходи около изборите да бъде компенсирано така, че да се запази ръстът в икономиката, дали и кога да се влезе в чакалнята на еврозоната, има ли надежди за българския капиталов пазар - тези въпроси ще обсъждат управителят на БНБ Димитър Радев, финансовият министър Владислав Горанов, председателката на КФН Карина Караиванова и председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

Голямата картина на случващото се в Европа ще опишат Иван Кръстев и икономистът Даниел Грос.

Свят

Около 280 000 търсещи убежище са пристигнали в Германия през 2016 г., което е спад с над 600 000 в сравнение с предишната година. Според вътрешното министерство това се дължи на затварянето на балканския маршрут и на бежанската сделка между ЕС и Турция. Рекордният наплив от 890 000 души миналата година бе в резултат на пристигналите през Гърция и Балканите имигранти. Миграцията стана важна тема в страната преди федералните избори през есента, когато канцлерът Ангела Меркел ще се бори за четвърти мандат.

Унгария планира да затвори неправителствените организации, свързани с Джордж Сорос, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Това заяви зам.-председателят на партията на премиера Виктор Орбан. Страната ще използва "всички възможни средства", за да "измете" НПО-тата, финансирани от родения в Унгария милиардер, който "служи на глобалния капитализъм и подкрепя политическата коректност пред националните правителства", посочи Шилард Немет от управляващата партия "Фидес".

Турция става все по-непривлекателна за чуждестранните инвеститори. Икономиката се свива за пръв път от 2009 г., като по данни за първите девет месеца на 2016 г. на турския статистически институт спадът на БВП е 0.5%. Износът е намалял с 0.8% до 142.6 млрд. долара, а инфлацията надхвърли 8.5%. Свалянето на кредитния рейтинг е допълнителен проблем, тъй като растежът досега зависеше основно от достъпа до чуждестранни капитали, който секна заради политическата нестабилност и спада на турската лира.

7.1% е безработицата в България през ноември 2016 г. по данни на Евростат. Така броят на хората без работа спада до 229 хил. души.

Икономика

Шест плажа бяха дадени на 20-годишни концесии от правителството. Те са част от голямо преразпределение в последния момент - бързо под наем се предлагат още 14 ивици. В първата порция почти няма конкуренция, а дългогодишните договори се печелят от големи фирми от туристическия сектор и неизвестни компании. Те ще се задължат да поддържат постоянни цени на шезлонгите и чадърите, които варират между 0.36 и 8 лв. за брой. За най-спорните две концесии - за плажовете "Бургас-север" и "Поморие-централен", все още няма решение, тъй като процедурите се обжалват в Комисията за защита на конкуренцията.

България спира износа на електроенергия заради студеното време и засиленото потребление, съобщи Министерството на енергетиката. Заповедта на министър Теменужка Петкова влиза в сила от 01:00 часа българско време на 13 януари и ще е в сила до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система, посочват от ведомството.

Договорените евросредства по оперативните програми от новия програмен период 2014 - 2020 са 6.06 млрд. лв. към 9 януари. Това е 34% от общия бюджет на всички програми, показват данните от информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС. Почти половината от договорените пари са по оперативни програми "Транспорт и транспортна инфраструктура" (1.6 млрд. лв.) и "Региони в растеж" (1.3 млрд. лв.). По първата парите са за довършването на магистрала "Струма" и метрото, а по втората - за предварително одобрените бюджети на 39 големи града. Реално изплатените средства към началото на януари са около 1.3 млрд. лв., или 7.4% от общия бюджет.

Над 7 хил. консорциума трябва да се регистрират по ДДС до края на януари според Националната агенция за приходите. Причината е законова промяна, според която обединение, в което участва съдружник, регистриран по ДДС, също трябва да се регистрира.

Бизнес

Производителят на електроинструменти "Спарки Елтос" е получил нов кредит от 7.5 млн. евро от Българската банка за развитие (ББР). Сумата е поредният заем от държавната институция, който е предвиден за оборотни средства. Предприятието вече шест години работи на загуба, а приходите му падат - с над 50% за деветмесечието на 2016 г. Към септември, без новия кредит, дългосрочните заеми на компанията са били 47 млн. лв.

България е на предпоследно място по иновации сред 28-те държави от ЕС. Това показва сравнителният анализ "Иновации.БГ 2016" на фондация "Приложни изследвания и комуникации". В групата на "водещите иноватори" са Швеция, Дания, Финландия, Германия и Холандия. "Силните иноватори" са седем: Ирландия, Белгия, Великобритания, Люксембург, Австрия, Франция, Словения. "Умерени иноватори" са 14 държави, а "скромни" са само България и Румъния, посочва докладът.

Георги Гергов използва за пореден път пловдивския панаир, за да финансира други свои дейности. Ново дъщерно дружество на "Международен панаир Пловдив", в който близо половината от капитала е собственост на държавата и Община Варна, е получило 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д на Фуат Гювен. Членът на ръководството на БСП и мажоритарен собственик на панаира Гергов изтегли за месец почти 40 млн. евро - първо от ББР, сега от Търговска банка Д.

Сделки и проекти

Най-голямата компания за фасилити мениджмънт в страната - "Мундус сървисиз", разширява бизнеса си. Дружеството придобива "Ей.Ес.Ес. - България", която е специализирана в поддръжката на сградно електрическо оборудване. Акционери в "Мундус сървисиз" са инвестиционните фондове Empower Capital, финландският KJK Fund II с по 42.5% и Лъчезар Петров с 15%.

Хотел на рекламния бос Красимир Гергов на столичната улица "Солунска" е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител заради необслужван кредит от Уникредит Булбанк. Имотът е собственост на "Кардеа", но длъжник е притежаваната от бизнесмена "К консултинг", която държи 25% от дяловете. Още толкова е и прякото участие на Гергов. Търсената сега минимална цена е малко под 16 млн. лв. с ДДС, а предложения се приемат до 6 февруари.

Веригата за бързо хранене McDonald's продава 80% от китайския си бизнес. Купувачи са група инвеститори начело с държавния конгломерат Citic в сделка за 2.1 млрд. долара. Citic и подразделението й за управление на инвестиции Citic Capital ще придобият 52%, а друг партньор - американската инвестиционна компания Carlyle Group – 28%. McDonald's запазва 20% в бизнеса.

Международното състезание Get In The Ring ще събере интересни стартиращи компании от цял свят за осми пореден път. Тази година финалът на национално ниво ще се проведе на 10 февруари в София. Апликационната форма може да бъде попълнена на сайта на събитието до 5 февруари. До съревнованието ще бъдат допускани стартъпи "лека категория", т.е. такива с оценка до 500 хил. евро, обясни Николай Мавроматис от Българската асоциация на бизнес ангелите, която стои зад тазгодишното издание на Get In The Ring.

Новоизбраният президент Румен Радев обяви, че в най-кратък срок след встъпването си в длъжност ще назначи служебно правителство, ще разпусне парламента и ще насрочи предсрочни избори. В позиция на Радев от вторник се казва, че всякакви опити да се удължава животът на Народното събрание под предлог за несвършена работа са в разрез с конституцията. Буди недоумение, че темата се съживява преди разпускането на НС, пише още там очевидно като отговор на призивите на ГЕРБ да се отложи разпускането на НС до приемане на промени в Изборния кодекс. ГЕРБ не успя да вкара този дебат нито в правната комисия, нито в дневния ред на парламента за седмицата.

Партия "Да България" проведе учредителното си събрание в събота в София при голям интерес – 1235 учредители от цялата страна. Очаквано бившият правосъден министър Христо Иванов бе избран за председател на новата партия. Избрани бяха и другите органи на партията – Контролен съвет, Национален съвет от 102 души, който е основен ръководен орган на партията и ще определя нейната политика. Предстои Националният съвет да избере Изпълнителния съвет на партията, който ще е оперативният орган.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    @Нилард Шемет-Фидес-Маджар: Сладко нещо е съдбата - унгареца Победителят Обран започва световния процес по затваряне на Отвореното общество на унгареца Джоро Сороса. Остава само Интернационала да го залови и въдвори в архипелак Гулак в далечния Сибир...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.