🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 18 януари

В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай; До шест нови дестинации ще се лети от Варна тази година; Румен Радев е един от свидетелите по делото срещу военния министър Николай Ненчев; Шотландия: Трябва да имаме възможност за независимост; Турската прокуратура поиска до 142 години затвор за лидера на прокюрдската партия

В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай
В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай
В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай    ©  STEFAN WERMUTH
В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай    ©  STEFAN WERMUTH
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай

Първият влак от новата жп линия между Китай и Великобритания пристигна в сряда в Лондон след 12 000 километра пътуване. Постижението се смята за поредната крачка в усилията на Пекин да изгради търговски връзки през цяла Евразия. Влакът пристигна в Баркинг в Източен Лондон след 18 дни пътуване от Иву - град в Източен Китай, където има големи складове за търговия на едро. Ако товарът беше изпратен с кораб, плаването щеше да отнеме два пъти повече време. Услугата е на компанията Yiwu Timex Industrial Investment, а Лондон става 15-ият европейски град с директна жп връзка с Китай от 2013 г. насам. Това е част от голямата китайска държавна инициатива "Един пояс, един път", известна още като Новия път на коприната. Лондон опитва да привлече в страната милиарди долари китайски инвестиции, докато се подготвя да напусне единния пазар на ЕС.

До шест нови дестинации ще се лети от Варна тази година

Шест нови целогодишни линии ще бъдат открити през 2017 г. на летище Варна, съобщи БТА. От лятото ще се извършват редовни полети до Дортмунд и Мюнхен-Меминген в Германия, Айндховен в Холандия, Ларнака (Кипър), Милано-Бергамо в Италия и Тел Авив (Израел). От компанията - концесионер на варненското летище, "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" отчитат, че 2016 г. е била рекордна по броя на обслужените пътници на аерогарите във Варна и Бургас - общо 4 529 838 души, или ръст от 22% в сравнение с 2015 г. Ръстът на обслужените полети на двете летища е 18%. На летището във Варна са обслужени 1 672 017 пътници, като са открити полети по 11 нови направления в Германия, Русия, Полша, Белгия, Чехия, Франция, Словакия, Унгария и Великобритания.

Число

316 млн. лв. по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" вече са договорени, отчете ръководството на дирекция "Структурни фондове" в МОН. Програмата разполага с 1.37 млрд. лева до 2020 г.

Компаниите "Булимпекс" и "Ауто фактор" ще управляват плажовете "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг" за следващите пет години, стана ясно от публикувани заповеди за избор на наематели на ивиците. "Ауто фактор" ще плаща на държавата наем от 432 хил. лв. за плажа в Несебър годишно, а "Булимпекс - над 902 хил. лв. за този в Слънчев бряг. Двете атрактивни ивици доскоро бяха отдадени на концесия на компаниите "Сънинвест" и "Сироко", но договорите им бяха развалени заради системни нарушения. Така в последните дни на 2016 г. Министерството на туризма пусна търгове за отдаването им под наем. Близо 2 млн. лв. годишно ще получава държавата от новите наметели, или с около 950 хил. лв. повече. Това са и първите процедури за отдаване под наем с изискване за предлагане на цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг на етап на кандидатстване от фирмите.

Агенция "Пътна инфраструктура" да кандидатства за финансиране на изграждането на магистрала от ГКПП "Калотина" до Софийския околовръстен път, реши кабинетът в оставка. Средства за първия участък от аутобана, който ще тръгва от границата и ще стига до Драгоман, ще се търсят по Механизма за свързване на Европа по годишната работна програма 2016. В момента в този участък има по една лента за посока, докато от Драгоман до София са по две. Пътят е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и част от трасето от направлението Лондон - Будапеща - Белград - Ниш - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток. Проектът включва строителство на автомагистрала с дължина 14.5 км и габарит 25.5 м, както и множество съоръжения – мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели. Индикативната му стойност е 177 млн. лева.

Правителството в оставка отпусна допълнителни 9.7 млн. лева за справяне с птичия грип, който в последните седмици засегна значителен брой стопанства. Средствата ще се използват основно за компенсация на собствениците на умъртвени птици. С част от тях ще се обезпечи и работата на диагностичните екипи за прегледи и взимане на проби. От три дни няма регистрирана нито една нова положителна проба за птичи грип, съобщи на днешното правителствено заседание земеделският министър в оставка Десислава Танева. "Даваме 10 млн. лева на стопаните, чиито патици, гъски, кокошки, птици вследствие птичия грип са хуманно умъртвени", заяви премиерът Бойко Борисов. Той увери, че са предприети всички възможни мерки за ограничаването на неблагоприятните последици от заразата.

Новоизбраният президент Румен Радев е един от свидетелите по делото срещу военния министър Николай Ненчев и е призован заедно с още над 20 свидетели за 22 февруари, съобщи "Правен свят". За тогава е насрочено първото заседание по делото срещу Ненчев за ремонта на МиГ-овете. Обвинителният акт беше внесен преди три дни. Делото е било разпределено на доскорошния прокурор Стефан Милев. Николай Ненчев е привлечен под отговорност за два отделния случая, в които според прокуратурата е извършил престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици. Обвинението твърди, че от май до септември 2015 г. Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията на Военновъздушните сили, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с руската корпорация "МиГ".

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" критикува България за предаването на турския гражданин Абдуллах Бююк на властите в съседната държава въпреки съществуващия риск от изтезания след опита за преврат там. Това е част от доклад на организацията, в която се прави преглед на състоянието на антитерористичните мерки и законодателства, предприети в 14 държави - членки на Европейския съюз, през последните две години. Според организацията предаването на турския гражданин има всички белези на неправомерно предаване. В доклада от организацията акцентират, че Бююк е предаден въпреки по-ранни решения на съда, с които се отказва той да бъде екстрадиран заради липсата на гаранция за честен съдебен процес.

Няколкомесечната битка на компанията "Глориент инвестмънт БГ" с "Техномаркет" за собствеността върху 13 търговски обекта и една офис сграда доведе до поредния резултат в полза на "Глориент". С решение от 16 януари Софийският градски съд реши веригата за битова техника, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, да предаде на дружеството ползван от нея магазин в Русе, информира defakto.bg. То подлежи на обжалване. Съдът отказва да допусне предварително изпълнение на решението, което означава, че до окончателното разрешаване на спора помещението ще продължи да се ползва от "Техномаркет". Компанията, в която акционери са редица международни фондове и инвеститори, води 27 дела срещу "Техномаркет". Причината за тях е фактът, че от началото на 2016 г. "Техномаркет" е спрял да плаща наем за обектите, които ползва.

Шотландия: Трябва да имаме възможност за независимост

Шотландия трябва да разполага с възможността за независимост от Обединеното кралство, ако нейните желания в бъдещите търговски планове на Великобритания след напускането на ЕС бъдат отхвърлени, каза първата министърка на северната съставна част на страната Никола Стърджън, цитирана от Reuters. Според Стърджън планът за Brexit, изложен във вторник от британския премиер Тереза Мей, е "икономически катастрофален" за Обединеното кралство и Шотландия не е гласувала за него. На референдума през юни шотландците гласуваха за оставане в ЕС за разлика от общонационалния вот, който беше против. Оттогава Стърджън направи поредица от предложения пред правителството в Лондон относно позицията на Шотландия. "Дискусиите по нашите предложения продължават и премиерката Мей днес повтори обещанието си да им обърне нужното внимание, но ние все още не виждаме доказателства, че гласът на Шотландия се чува или че нашите интереси се вземат предвид", каза тя. "На правителството на Обединеното кралство не може да бъде позволено да ни извади от ЕС и от единния пазар независимо от отражението, което това би имало върху нашата икономика, върху работните места, жизнения стандарт и нашата репутация като отворена, толерантна страна, без Шотландия да има способността да избира между това и друго, различно бъдеще", посочи Стърджън.

Турската прокуратура поиска до 142 години затвор за лидера на прокюрдската партия

Турската прокуратура поиска до 142 години затвор за съпредседателя на основната прокюрдска партия в Турция Селяхаттин Демирташ, обвинен в принадлежност към нелегалната Кюрдска работническа партия (PKK). Сред обвиненията, повдигнати срещу съпредседателя на Народнодемократичната партия (НДП) Демирташ, са "ръководство на терористична организация", "извършване на терористична пропаганда", "насърчаване към насилие и омраза", "възхвала на престъпление и на престъпник", за което прокуратурата иска за него присъда затвор между 43 и 142 години, посочва в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Прокуратурата в Диарбекир е поискала също до 83 години затвор за съпредседателката на партията Фиген Юксекдаг, съобщава Анадолската агенция. Демирташ и Юксекдаг бяха арестувани през ноември заедно с няколко други депутати от същата партия.

Литва планира 50 км ограда по границата с Калининград

Литва планира издигането на двуметрова ограда по границата с руския ексклав Калининград, съобщи вътрешният министър на страната. Целта е да се ограничи незаконното пресичане на границата и да се избегнат инциденти като този в Естония от 2014 г. "Правим оценка на геополитическите заплахи, на руските геополитически заплахи, и литовските политици изразиха воля да имаме физическа преграда с тази страна", казва Мисиунас пред Reuters. Новата ограда ще струва 3.6 млн. евро и трябва да бъде завършена през 2017 г. Тя ще е с дължина около 50 км и ще прегражда места, които не са естествено изолирани от езера, реки и блата. Досега Литва подсилваше границата си с Беларус на изток, където регистрира повече нелегални преминавания.

Земетресение от 5.4 по Рихтер разтърси Централна Италия

Земетресение от 5.4 по Рихтер разтърси Централна Италия, последвано от втори трус със сила 5.7 и трети от 5.5. Епицентърът е на 111 км североизточно от Рим на дълбочина 10 км, съобщи Reuters. Засега няма информация за жертви и пострадали, но метрото и някои училища в Рим бяха евакуирани, а жп транспортът - спрян. Епицентърът е бил в Монтереале - градче, намиращо се близо до национален парк в провинция Акуила. Едноименната столица на провинцията, която е на 36 км от Монтереале, още не е възстановена след унищожителното земетресение от 2007 г., припомня The Local Italy. В същото време в района има снеговалежи, които допълнително затрудняват оценката на щетите. Според в. "Република" трусът е бил усетен в Лацио, Абруцо и Марке, както и в Рим и Флоренция.

Активите на ПФК ЦСКА АД са оценени на близо 2 млн. лева

Активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД са оценени на 2 млн. лева, съобщи "Тема спорт". Синдикът на дружеството Дора Милева е обяснила пред "Дневник", че не може да посочи точната сума, но по думите й тя е под 2 милиона. Тя е решила всички активи да бъдат предложени в общ пакет. "В него най-голяма тежест имат емблемите на ЦСКА и няколко имота - край морето и в Панчарево", е казала Милева. "Емблемите са запорирани от Инвестбанк и НАП. При продажба на активите сумата, на която са оценени, ще отиде в банката и агенцията", добавя тя. Синдикът уточни пред "Тема спорт", че другите активи извън емблемите и земите нямат особена стойност. В това число влизат старият автобус, служебни автомобили, бюра, столове, компютри.