Какво се случи през седмицата

Кметът на Пловдив Иван Тотев бе отстранен от поста по искане на прокуратурата;Вицеадмирал Емил Евтимов пое задълженията на временно изпълняващ длъжността началник на отбраната;Британският премиер Тереза Мей обяви курс към "твърд" Brexit с излизане от единния пазар на ЕС;Молдова може да се откаже от търговското споразумение с ЕС; Растежът на българската икономика ще достигне 3.6% за 2017 г

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

България

Три дни преди края на мандата им, на 18 януари, президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова дадоха съвместна пресконференция – отчет. После Плевнелиев откри Президентска библиотека на "Дондуков" 2, в която се съхраняват артефакти за историята на институцията на президента. На откриването присъстваха президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и дъщерята на президента Желю Желев (1990 - 1997 г.) Станка Желева.

Вицеадмирал Емил Евтимов пое задълженията на временно изпълняващ длъжността началник на отбраната за срок до 1 година. На официална церемония в Министерството на отбраната на 18 януари досегашният началник на отбраната ген. Константин Попов сдаде длъжността на Евтимов, който досега бе негов заместник. На 2 декември ген. Попов изненадващо подаде рапорт за напускане далеч преди изтичане на мандата му.

Кметът на Пловдив Иван Тотев бе отстранен от поста по искане на прокуратурата, след като бе обвинен в престъпление по служба за това, че е ощетил общината с 1 млн. лв. чрез обществената поръчка за изграждане на новия пловдивски зоокът. Решението на съда подлежи на обжалване. ГЕРБ няма да свали доверието си от Тотев, който е свършил много работа и всички пловдивчани виждали резултатите, обяви Цветан Цветанов.

Новият председател на партия АБВ Константин Проданов започна преговори с формации вляво за евентуално сътрудничество. Първият разговор беше с лидера на "Движение 21" Татяна Дончева. БСП няма да е в челото на списъка, защото "доверието между двете формации още не е възстановено". Няма да има и предизборна коалиция със социалистите, твърди председателят. Проданов оглави политическия проект на президента Георги Първанов (2002 - 2012) на конгреса на 15 януари. Първанов се оттегли от "оперативната политика", но "не окачи бутонките на стената". Крачка назад направиха и заместниците му Румен Петков и Ивайло Калфин, но останаха в изпълнителното бюро.

Първо общо събрание на прокурорите от страната за избор на член на прокурорската квота на ВСС се проведе на 14 януари. Прокурорите изслушаха единствения кандидат за овакантения пост на покойния Камен Ситнилски - Розалин Трендафилов. Следващата неделя предстои гласуването.

Депутатът от ДПС Александър Методиев (Бат Сали) получи условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 3000 лева за хулиганство и неизпълнение на полицейско разпореждане. Присъдата на Софийския градски съд подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Делото бе образувано след инцидент с участието на народния представител от 1 май миналата година, когато той извършил тройно изпреварване в Костенец пред патрулна кола на полицията и не спрял на техния сигнал.

Софийската военно-окръжна прокуратура внесе в съда второ обвинение срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, което е почти изцяло идентично с първото, по което тече дело в съда - за присвояване на около 5,1 милиона лева, извършено в периода 2007 - 2011 г. Според прокуратурата до разкриването на това присвояване се е стигнало, след като самият Киров в обясненията си като подсъдим по висящото дело срещу него пак за присвояване на други 5 млн. лв. в същия период се опитал да убеди съда, "че сумите, за които е обвиняван, са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност".

Свят

Британският премиер Тереза Мей обяви курс към "твърд" Brexit с излизане от единния пазар на ЕС. "Никаква сделка ще бъде по-добре, отколкото лоша сделка", каза тя в първото си категорично изявление за това какви условия ще бъдат търсени в предстоящите преговори между Лондон и Брюксел. Мей очерта основните цели на Brexit - Великобритания няма да прави значими вноски към бюджета на ЕС, отказва юрисдикцията на европейските съдилища и ще се стреми към споразумение за свободна търговия и контрол върху имиграцията. Тя не даде подробности, но британските медии тълкуват думите ѝ като готовност да напусне изцяло ЕС дори без сключено споразумение.

Руски и турски самолети са извършили за първи път съвместни въздушни удари по "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Сирия. Джихадистите са били взети под прицел в предградията на Ал-Баб, където Анкара претърпя тежки загуби миналия месец, докато се биеше с групировката на терен. Русия и Турция подкрепят противникови страни в сирийската криза. Москва се намеси с военни средства в подкрепа на президента Башар ал Асад през 2015 г., докато Анкара финансира и въоръжава неговите опоненти.

Молдова може да се откаже от търговското споразумение с ЕС и да се присъедини към Евразийския съюз. Това заяви новоизбраният държавен глава Игор Додон на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин. "Това споразумение не е донесло никакви ползи на Молдова. Загубихме руския пазар и - странно - износът ни към ЕС също спадна", каза Додон. Той се надява неговата Социалистическа партия да спечели изборите през 2018 г. и парламентът да отмени сделката с ЕС.

Данните за 2016 г. показват, че е много вероятно тя да е изпреварила 2015 г. като най-топлата година досега. Според Nasa температурите са били с около 0.07 градуса по Целзий над тези от 2015 г. и това е третата поред година, която е счупила рекорда. Климатичният феномен Ел Ниньо е изиграл роля, но учените смятат, че основният фактор са били въглеродните емисии. Така 2016 г. става най-горещата година, откакто се води статистика от 1880 г. насам. "Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства на XXI век и не показват никакви сигнали за забавяне", коментира проф. Марк Маслин от University College London.

Икономика

14.6% е ръстът на износа през ноември на годишна база. Това е най-високото увеличение от март 2015 г. насам, показват данните на Националния статистически институт.

Растежът на българската икономика ще достигне 3.6% за 2017 г., което ще е пикова стойност. Това гласят прогнозите на Уникредит Булбанк. Според анализаторите на институцията въпреки политическата нестабилност икономиката е набрала инерция и това дава основание за оптимистичната прогноза. Освен това те залагат на намаление на безработицата от 8.6% на 6.7% и плавно покачване на средните заплати до 577 евро.

БНБ ще проведе първи аукцион на ДЦК от над половин година насам на 23 януари. Облигациите са 10.5-годишни с 1.95% лихва, като предвид продължителната липса на емисии търсенето вероятно ще е високо. То, както и постигнатата доходност ще са индикативни за настроенията на пазара. През тази година Министерството на финансите не планира излизане на международните пазари, а предстоящият падеж на еврооблигации в средата на годината се планира да се покрие със средства във фискалния резерв от пласираните миналата година облигации.

Парламентът очаквано гласува увеличаването на парите за безплатно саниране от 1 на 2 млрд. лв. Заявка за това беше дадена още миналата година при дебатите около бюджета и след като в края на годината стана ясно, че фискът ще приключи на излишък. Министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова обяви, че има близо 6 хил. сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради, които имат желание да се включат в програмата.

Бизнес

Уникредит Булбанк продаде пакет от 93 млн. евро необслужвани корпоративни кредити. Купувач е "Агенция за събиране на вземания", което миналата година стана собственост на норвежкия B2Holding. Това е най-голямата сделка в този сегмент, като тя отстъпва на продадените преди година 144 млн. евро от Пощенска банка на "ЕОС матрикс", които обаче бяха потребителски заеми. Цената по сделката не е обявена.

Американската софтуерна компания Progress ще съкрати една пета, или около 450, от служителите си на глобално ниво. Решението ще обхване и българското й поделение - "Телерик", което стана нейна собственост в края на 2014 г. По неофициална информация от няколко източника на "Капитал" съкратените служители в софийското звено ще са между 100 и 150. Причината за решението е намаляване на разходите заради занижени очаквания за бъдещите резултати и натрупаните загуби.

БДЖ ще ремонтира влаковете си Siemens за 137 млн. лв. Поръчката е за петгодишен период на обслужване и е спорна по няколко параграфа. От процедурата реално е изключен единственият български производител на локомотиви "Експрес сервиз", по чиито оценки тази стойност е силно завишена и реално заданието може да се изпълни за под 50 млн. лв. Крайният срок за подаване на оферти е 7 февруари.

Соченият за мениджър наследник на бизнес гиганта Samsung Лий Дзие Юн може да бъде арестуван заради даване на подкупи за 36.8 млн. долара към близък приятел на отстранения южнокорейски президент Пак Кън Хе с цел да получи повече власт в компанията. Четиридесет и осем годишният Лий управлява Samsung Group, след като баща му получи сърдечен удар, освен това е и председател на Samsung Electronics.

Сделки и проекти

Eдна от големите компании за производство и търговия с растителни препарати, "Агрия", ще придобие пълен контрол върху дружеството от същия сектор "Зенит кроп сайънсис България". Информацията става ясна от постъпило уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Двете фирми реализират по-голямата част от продукцията си на външни пазари и имат общи акционери и дългогодишни партньорски отношения.

Българската софтуерна компания "Биодит" е подписала три нови договора за дистрибуция - с белгийските ANB Rimex и Euromatic, както и с британската Databac. Разработчикът предоставя системи за контрол на достъпа чрез биометрични данни основно за туристическия сектор. През миналата година технологичната компания получи 3 млн. лв. инвестиция от фонда NEVEQ.

"Горубсо - Кърджали" получи концесията за добив на златно-сребърни руди край Момчилград след решение на правителството. Концесията се предоставя за срок от 26 години, като през този период компанията ще инвестира 2.5 млн. лв. в добивните дейности. Дружеството получи и разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми за площ "Тинтява", която се намира в общините Ивайловград и Крумовград. Плановете са в тези дейности да бъдат инвестирани над 5.3 млн. лв.

British American Tobacco (BAT) е постигнала споразумение да купи остатъчния пакет акции на Reynolds, съобщава Bloomberg. BAT вдига офертата си на няколко пъти и сега ще плати за придобиването на 49.4 млрд. долара. Така ще бъде създадена най-голямата публична компания за производство на цигари в света с общи приходи от над 30 млрд. долара годишно.