Вечерни новини: 30 януари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 30 януари

Президентът Румен Радев пътува до Брюксел с военнотранспортния самолет "Спартан"

Вечерни новини: 30 януари

Софийският градски съд (СГС) регистрира "Да, България"; Служители на летище София излязоха на протест срещу концесията; Варна прие рекорден бюджет; София вече е най-евтината градска туристическа дестинация в Европа; Компанията на Джак Ма Ant Financial купува Moneygram

12623 прочитания

Президентът Румен Радев пътува до Брюксел с военнотранспортния самолет "Спартан"

© Капитал


Радев пътува до Брюксел със "Спартан"

Президентът Румен Радев предпочете да пътува на първото си работно посещение като държавен глава до Брюксел не с правителствения "Еърбъс 320", а с военнотранспортния самолет "Спартан". Бившият главен авиоинспектор Ангел Борисов изчисли, че това ще спести на държавата между 8 и 10 хил. долара, тъй като той изразходва почти двойно по-малко гориво. Първоначално беше обявено, че ще бъде използван правителственият самолет, но после планът беше променен, а местата за медиите намалени. Снимката беше публикувана на официалната страница на Радев във Fаcebook. (Повече за визитата на президента в Брюксел четете тук.)

Христо Иванов
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Софийският градски съд (СГС) регистрира "Да, България" като политическа партия и уважи искането им решението на съда да стане известно още в днешния ден, когато беше и първото заседание по делото. Прокурор Явор Димитров не възрази срещу регистрацията и заяви, че са спазени всички законови изисквания за регистрация на политическа партия. Партията е вписана под името "Движение Да, България" заедно с нейния устав и национален съвет от 102-ма членове и председател бившият правосъден министър Христо Иванов. Така партията ще може да се яви самостоятелно на предстоящите предсрочни избори, каквито намерения вече заяви.

18%

ще е ръстът на цената на водата в София през тази година - това предвижда проект на решение, което ще се гласува от КЕВР. Така кубик вода, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, ще се плаща от домакинствата по 2.16 лв. До 2021 г. цената ще достигне 2.70 лв.

Служители на летище София излязоха на протест срещу концесията на аерогарата. Според протестиращите служители правата им не са защитени в процедурата и не се гарантира запазването на работните им места. Отделно те смятат сделката за неизгодна, като най-притеснителното е, че главното изискване за концесията е който даде най-много пари. Според някои то трябва да печели около 27 млн. лв. на година и ако бъде дадено на концесия, с еднократното плащане държавата ще загуби в рамките на 1 - 1,2 милиарда лева. Протестиращите искат смяна на мениджмънта на летището, който по думите им служи само на собствените си интереси. За миналата година печалбата е била 5 милиона и 580 хиляди. Според служителите обаче тя е занижена, а това е вследствие на неправилни инвестиции и раздути щатове.

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Илия Илиев, бивш депутат от ДПС, Антон Гинев, бивш зам.-министър на транспорта и бивш изпълнителен директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), Огнян Георгиев, бивш директор на железопътна секция в Русе, и Кръстю Дискосков, директор на поделение "Транспортно строителство и възстановяване" – Горна Оряховица. Антон Гинев е обвинен за умишлена безстопанственост и вреди за националната компания от 4.2 млн. лв. в периода от 22 октомври 2007 г. до 9 октомври 2008 г.

Варна прие рекорден бюджет в размер на близо 261 млн. лв. за 2017 г. Това гласува общинският съвет на града. "Тази макрорамка е рекордно висока", каза преди гласуването кметът на града Иван Портних. Съчетана с европейските средства, тя надхвърля 450 млн. лв." Новият бюджет е със 7 млн. лв. по-висок, отколкото този за 2016 г. В неговата приходна част близо 108 млн. лв. ще са целевите постъпления от държавния бюджет, а малко над 153 млн. лв. - собствените приходи. Те ще са с 10 млн. лв. повече, отколкото през 2016 г. Част от увеличените приходи се очаква да дойдат от общинския данък върху таксиметровите превози.

София вече е най-евтината градска туристическа дестинация в Европа според традиционната класация на сайта priceoftravel.com. За седма година поред сайтът подрежда 56 от най-популярните туристически градове в Европа според цените им. Съставителите на класацията, ориентирани към туриста с раница, калкулират за всяка дестинация една нощувка в евтин, но добър хостел, три хранения на ден, две пътувания с градския транспорт и входни билети за една забележителност, три евтини бири или друго развлечение. Според авторите на подредбата през 2017 г. икономичният турист може да прекара добре в българската столица с 43.75 лв. на ден (24.04 долара.) През миналата година трябваха 44.72 лв. и това поставяше града на четвърто място. На второ място по ниски цени тази година е Краков, следван от Букурещ, Белград, Будапеща, Сараево. Киев вече е на седмо място. От година на година Цюрих продължава да е най-скъпият европейски град.

Слави Трифонов
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Слави Трифонов даде ултиматум на бъдещия парламент. Шоуменът даде две седмици от неговото свикване, за да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. "Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", обяви телевизионният водещ в открито писмо. Той настоява да се приемат трите точки от допитването, проведено от него и екипа му - мажоритарен избор в два тура, намаляване на партийната субсидия на един лев и задължително гласуване на избори и референдуми. "След приемането на тези закони новото Народно събрание е длъжно да се разпусне, за да може народът да избере своите представители така, както пожела", допълва Слави Трифонов в писмото.

"Галъп": БСП изпреварва с малко ГЕРБ Изравняване на силите на БСП и ГЕРБ и дори малко предимство на левицата показват данните от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен на 27 и 29 януари. Според изследването към момента 6 формации минават границата от 4%, а под нея засега са новите проекти "Да, България" и формацията около ДСБ, но при тях развитието на потенциала трябва да се наблюдава тепърва, отбелязва агенцията. При личните рейтинги продължава възходът на онези, които спечелиха най-много в президентските избори: Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки, като Радев е безспорен водач с 41.7% положителен рейтинг, а Бойко Борисов с 24.6% е четвърти след Каракачанов (26.1%) и Нинова (24.9%).

Бизнес

"Корадо-България" увеличи приходите си с 18.5%

Производителят на радиатори "Корадо-България" отчете 18.5% ръст на приходите, които достигат 32.8 млн. лв. през 2016 г. Печалбата преди данъчно облагане нараства с 51% на годишна база до 3.3 млн. лв., съобщиха от дружеството, което е мажоритарна собственост на чешката Korado Group (84.6%). Ръстът се дължи на пускането на нова линия за производство на радиатори за баня в завода в Стражица, както и на навлизането на два нови пазара – Франция и Унгария, където дружеството продава основния си продукт (стоманени панелни радиатори). Към момента компанията продава директно продуктите си на пазарите в Украйна, Румъния, Унгария, Франция, Босна и Херцеговина, Чехия и България. Въпреки нарастващите цени на стоманата от компанията и от групата като цяло имат положителни очаквания за 2017 г.

"Енергоремонт холдинг" спечели договор за 5 млн. лв.

"Енергоремонт холдинг" като водеща компания в консорциума СЕТ подписа нов договор за малко над 5 млн. лв. с ДДС с "Национална компания железопътна инфраструктура". Поръчката е за рехабилитация на жп участъците Скутаре-Оризово и Стралджа-Церковски като част от втората фаза на проекта за рехабилитация на линията Пловдив-Бургас. Срокът на изпълнение на договора е 12 месеца. "Енергоремонт холдинг" е специализиран в ремонта, модернизацията и изграждането на енергийни мощности и съоръжения, както и в производство и монтаж на енергетично оборудване. Наскоро компанията подписа два договора за общо 88.1 млн. лв. с "Лукойл Нефтохим България". Сред по-големите й проекти е рехабилитацията и модернизацията на тягова подстанция "Волуяк", който е финансиран по оперативна програма "Транспорт" и е на стойност над 21 млн. лв. Компанията е участвала и в строителството на втория метродиаметър на софийското метро.

BA Vidro стана собственик на "Дружба стъкларски заводи"

Португалската компания BA Vidro вече е собственик на "Дружба стъкларски заводи", след като всички условия по обявената преди три месеца сделка са били изпълнени, а собствеността върху активите и акциите е била прехвърлена. Това съобщиха от българското дружество, което досега беше част от гръцката група Yioula. В началото на ноември Yioula съобщи, че е постигнала споразумение за продажба на целия си бизнес по производство на опаковъчно стъкло, който включва и акциите на Glasstank, която е индиректно дружество майка на "Дружба стъкларски заводи". Цената на сделката не беше обявена. На общо събрание на 25 януари бяха направени и промени в борда и устава на българското дружество. "Дружба стъкларски заводи" включва бившите фабрики "Стинд" в София и "Дружба" в Пловдив, които бяха приватизирани от гръцката група в края на 90-те години на миналия век.

Управителят на италианската централна банка призова за преструктуриране на сектора

Двайсетте милиарда евро, заделени от италианското правителство, ще бъдат достатъчна помощ за рекапитализирането на други слаби италиански банки след Monte dei Paschi di Siena. Това заяви в края на миналата седмица управителят на италианската централна банка Игнацио Виско, цитиран от Reuters. Той не назова конкретни банки, които биха имали нужда от правителствена подкрепа, за да увеличат капитала си, но според агенцията посочваните от анализаторите кредитни институции са Banca Popolare di Vicenza, Veneto Banca и Carige, базирана в Генуа. Очаква се държавата да инжектира около 6.6 млрд. евро в Monte dei Paschi и да придобие 70% в банката, след като тя на успя да набере средства от частни инвеститори през декември. Управителят на централната банка заяви още, че кредитните институции, страдащи от ниска печалба, високи разходи и необслужвани кредити, вече не могат да отлагат необходимото преструктуриране. Според Виско в някои случаи те ще трябва да увеличат капитала си, а сливанията на средните по големина банки са необходими, за да се намалят разходите и да се повиши ефективността.

Компанията на Джак Ма Ant Financial купува Moneygram

Обявената сделка за 880 млн. ще е втора със САЩ за китайската компания Ant Financial, съобщава Bloomberg. Мрежата на MoneyGram ще добави 2.4 млрд. нови банкови сметки и мобилни акаунти към клиентите на Ant. Частното дружество, което започна като част от Alibaba под името Alipay, търси разрастване извън Китай, където среща конкуренция от страна на социалната платформа на Tencent - WeChat, с нейната вградена функционалност за мобилни плащания. Придобиването е предхождано от сходни инвестиции в Paytm в Индия и Ascend Money в Тайланд.

Honeywell е приключила годината с намаление на печалбата

Американската компания за енергийно и индустриално оборудване Honeywell International отчете понижение на органичните приходи и по-малка печалба през последното тримесечие на 2016 г. заради ръста на разходите, съобщава Wall Street Journal. В прогнозите си Honeywell заяви, че вижда подобряване на показателите в строителния сектор, все повече нерешени задачи в отбраната и Космоса и повишаване на настроенията в петролния и газовия сектор. Компанията потвърди годишната си прогноза и заяви, че очаква печалбата на акция през първото тримесечие да е между 1.60 и 1.64 долара, а спадът в продажбите – между 2 и 4%. За последното тримесечие индустриалната група отчете обща печалба от 1.03 млрд. долара спрямо 1.19 млрд. долара година по-рано. Приходите на компанията са нараснали до 9.99 млрд. долара от 9.98 млрд. долара, а основните органични продажби са намалели с 1%.

Радев пътува до Брюксел със "Спартан"

Президентът Румен Радев предпочете да пътува на първото си работно посещение като държавен глава до Брюксел не с правителствения "Еърбъс 320", а с военнотранспортния самолет "Спартан". Бившият главен авиоинспектор Ангел Борисов изчисли, че това ще спести на държавата между 8 и 10 хил. долара, тъй като той изразходва почти двойно по-малко гориво. Първоначално беше обявено, че ще бъде използван правителственият самолет, но после планът беше променен, а местата за медиите намалени. Снимката беше публикувана на официалната страница на Радев във Fаcebook. (Повече за визитата на президента в Брюксел четете тук.)

Христо Иванов
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648

    Даа, забавно, селянин търси граждански права. ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK