Вечерни новини: 31 януари

Неправителствената организация "Спаси София" постави противогази по паметници в София заради тежкото замърсяване на въздуха в града

Вечерни новини: 31 януари

Граничният пункт Кулата-Промахон бе непроходим във втoрник, след като гръцки фермери блокираха главния път Е-79 ; Върховният касационен съд (ВКС) окончателно е отказал регистрацията на партията на Георги Кадиев "Нормална държава"; Пламенна защита на позицията на Слави Трифонов по делото за референдума във Върховния административен съд изнесе във вторник зам. главният прокурор Ася Петрова

7156 прочитания

Неправителствената организация "Спаси София" постави противогази по паметници в София заради тежкото замърсяване на въздуха в града

© Спаси София


Във вторник сутрин редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Акцията беше изпълнена от неправителствената организация "Спаси София" заедно с артиста Ивайло Христов. Според организацията проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети отдавна, са закъснели. През почивните дни и в началото на седмицата измерените количества фини прахови частици бяха в пъти над нормата от 50 мг/кв.м. В късните часове на неделя вечер сериозно запрашаване - между 350 и 450 350 мг/кв.м, беше измерено и от четирите станции в града.

867.3 млн. лв. (0.9% от прогнозния БВП) излишък се очаква да отчете консолидираният бюджет през януари на база на предварителни данни и оценки, съобщиха от Министерството на финансите.

Плочките по пешеходната част на булевард "Витоша" между улиците "Солунска" и "Неофит Рилски" са се разместили, като се редуват възвишения и пропадания. Вероятната причина за това са солите срещу заледяване, с които се обработва настилката, обясниха от пресцентъра на Столичната община. Настилката ще бъде ремонтирана за сметка на изпълнителя, но едва когато времето се затопли. Тя бе изградена от компанията "Трейс - София" за 1.768 млн. лв. Това беше втори етап от проекта, като частта от бул. "Патриарх Евтимий" до "Неофит Рилски" беше изградена от турската компания, която строи втория метродиаметър под "Витоша" - "Доуш иншат ве тиджарет".

Граничният пункт Кулата-Промахон бе непроходим във втoрник, след като гръцки фермери блокираха главния път Е-79 близо при разклона за Промахон, съобщиха bTV и БНР. По информация на държавното радио протестиращите земеделци са преградили с жива верига пътя на около 200 метра преди пункта. След 13 ч. е било преустановено преминаването на автомобили и в двете посоки. По-рано служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов обсъди по телефона с гръцкия си колега Николаос Тоскас ситуацията по границата.

БНР посочва, че от понеделник е затворен пунктът Евзони на границата с Македония и са блокирани и пътният възел за Идомени и обходните пътища до него.

Министерството на образованието и БАН ще преработват проекта за Национална стратегия за развитие на научните изследвания "По-добра наука за по-добра България" 2025 заедно, съобщава mediapool.bg. За това са се договорили служебният министър на образованието Николай Денков и председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски. В края на миналата година е бил внесен вариант на стратегията в Народното събрание, но не е влязъл в дневния ред. Липсата на приета стратегия може да попречи за усвояването на средствата по оперативна програма "Наука".

Увеличаване на служителите на Агенцията по обществените поръчки и създаването на ново звено, което да отговаря за електронното възлагане на търговете, предвижда проект за нов устройствен правилник на Агенцията по обществените поръчки. Проектът на служебното правителство е публикуван в портала за обществени консултации към Министерския съвет. Новият правилник предвижда увеличаване на персонала с 15 щатни бройки – от сегашните 70 на 85 служители. В документа се посочва, че средствата, които са необходими за увеличаването на щата на агенцията, са предвидени в одобрения бюджет на Министерството на финансите за 2017 г.

Пламенна защита на позицията на Слави Трифонов по делото за референдума във Върховния административен съд изнесе във вторник зам. главният прокурор Ася Петрова, ръководител на Върховната административна прокуратура. От името на прокуратурата Петрова поиска да се уважи жалбата на Инициативния комитет за провеждане на референдума, да се отмени решението на ЦИК, с което се обявяват резултатите от гласуването, да се допишат допълнително 12 481 бюлетини, намерени без плик, тъй като анализът на ВАП сочел, че те не са били отчетени при броенето на участвалите в референдума. А като се прибавят тези бюлетини към числото на гласувалите, общият брой на участниците надхвърля необходимото число, за да се признаят за задължителни резултатите от референдума, заяви Петрова.

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно е отказал регистрацията на партията на Георги Кадиев "Нормална държава". Партията беше учредена на 12 юни 2016 г. В края на ноември 2016 г. Софийският градски съд отказа да впише формацията в регистъра на политическите партии, като аргументът беше, че в устава не са вписани целите на партията, което е изискване на Закона за политическите партии. С решение от понеделник ВКС потвърждават извода, че "Нормална държава" не е посочила ясно целите си, както и начините за тяхното постигане, съобщава defakto.bg. Решението им е окончателно и формацията на Кадиев няма да може да участва в предстоящите на 26 март избори.

"Нова република" има високи политически амбиции, които включват и свикването на Велико народно събрание (ВНС) и преизграждане на някои от институциите на републиката, каза Трайчо Трайков на представянето на договора за "надпартийното дясно обединение" "Нова република". Трайков ще бъде политически говорител, а Радан Кънев председател на обединението. Най-важното ни обещание са доходите, каза Мартин Димитров. Според него 6-7% икономически растеж годишно е реално постижим и след 4 години това ще доведе до 50% ръст на доходите. Ще работим за това и нищо по-малко, справяйки се с картелите, монополите, гарантирайки ниските данъци в България, заяви Димитров.

Германия преговаря с банки да се преместят във Франкфурт след Brexit. Германските регулатори са се срещнали с близо 50 представители на чуждестранни банки в понеделник, за да им разяснят как могат да преместят бизнеса си в страната, след като Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС). Това съобщи главният финансов регулатор в Германия BaFin, цитиран от Reuters. BaFin, към който са се обърнали редица банки през последните седмици, твърди, че е отговорила на различни въпроси на финансовите институции, като как да получат банков лиценз в Германия например. Питър Луц, официален представител на BaFin, отговарящ за банковия надзор, твърди, че властите искат да помогнат на банките, които обмислят подобно преместване, като им разяснят какви точно са правилата в Германия. "Чуждестранните банки са добре дошли", коментира Луц, допълвайки, че британски банки, "истински британски банки", както и такива от Япония и Австралия, са присъствали на срещата. Той твърди, че е дал ясно да се разбере, че ще се прилагат стриктни правила. "Не е достатъчно да имат пощенска кутия тук", коментира той, допълвайки, че старши мениджърите също трябва да са базирани в Германия.

Приходите от туризъм на Турция през 2016 г. са намалели с близо 30% спрямо предходната, показват данни на статистическия институт, предаде AP. През миналата година приходите са били 22.1 млрд. долара - спад с 29.7% от 2015 г., показва статистиката. Спадът идва на фона на серия терористични нападения в страната, включително срещу главното летище на Истанбул в разгара на туристическия сезон през юни, при което бяха убити над 40 души. Фактор за отлива на чуждестранни посетители беше и извършеният през юли опит за преврат, който доведе до извънредно положение в страната и твърди действия на властите срещу заподозрени за пуча и други опоненти на правителството.

Германската Deutsche Bank се съгласи да плати глоба от 425 млн. долара за извънсъдебно уреждане на разследване на американския щат Ню Йорк на схема за пране на пари за 10 млрд. долара, предадоха световните агенции. Според департамента за финансови услуги на щата банката е допуснала нейни клиенти да участват в схема за "огледална търговия", чрез която 10 млрд. долара са били изнесени от Русия между 2011 г. и 2015 г. Схемата е включвала покупка на руски акции, деноминирани в рубли, чрез клона на банката в Москва и малко по-късно продажба на идентични акции на същата цена и в същото количество за долари чрез клона в Лондон. За тази търговия няма "законна икономическа причина", подчерта регулаторът, цитиран от AP. Банката е пропуснала множество възможности да разкрие схемата заради "мащабни пропуски в прилагането на регулациите", допълва департаментът за финансови услуги. Британската Financial Conduct Authority ще глоби банката с близо 200 млн. долара за съмнителната търговия, отбелязва Reuters, позовавайки се на свои източници. Предвижда се също банката да назначи "независим контрольор", който да провери как тя прилага правилата за борба с прането на пари и други разпоредби. Говорител на банката посочи, че парите за глобата ще бъдат осигурени от резервите.

Във вторник сутрин редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Акцията беше изпълнена от неправителствената организация "Спаси София" заедно с артиста Ивайло Христов. Според организацията проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети отдавна, са закъснели. През почивните дни и в началото на седмицата измерените количества фини прахови частици бяха в пъти над нормата от 50 мг/кв.м. В късните часове на неделя вечер сериозно запрашаване - между 350 и 450 350 мг/кв.м, беше измерено и от четирите станции в града.

867.3 млн. лв. (0.9% от прогнозния БВП) излишък се очаква да отчете консолидираният бюджет през януари на база на предварителни данни и оценки, съобщиха от Министерството на финансите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня