Вечерни новини: 12 февруари

"Топлофикация - София" ще обезщети всички засегнати от аварията; От началото на годината все повече мигранти напускат центровете за настаняване; Жалбите на граждани вече ще могат да стигат до Конституционния съд; Неохраняемите плажове са 97, но ще станат по-малко; Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми; Най-малко 58 сътрудници на Държавна сигурност са заемали постове в Столичната община; Министърът на транспорта нареди незабавна проверка на всички товарни железопътни превозвачи

На референдума в Турция на 16 април трябва да бъдат одобрени приетите вече от парламента спорни промени в турската конституция, които приближават президента Реджеп Ердоган до почти пълната власт в страната.
На референдума в Турция на 16 април трябва да бъдат одобрени приетите вече от парламента спорни промени в турската конституция, които приближават президента Реджеп Ердоган до почти пълната власт в страната.    ©  Handout
На референдума в Турция на 16 април трябва да бъдат одобрени приетите вече от парламента спорни промени в турската конституция, които приближават президента Реджеп Ердоган до почти пълната власт в страната.
На референдума в Турция на 16 април трябва да бъдат одобрени приетите вече от парламента спорни промени в турската конституция, които приближават президента Реджеп Ердоган до почти пълната власт в страната.    ©  Handout
30%

от интернет потребителите в България са пазарували онлайн през миналата година. Това е значително по-малко от средното за целия ЕС, сочат данните от анализ на Евростат. Общо 63% от населението, или около 4.5 млн. души, редовно ползват интернет.

От снимката: Референдумът за президентска република в Турция ще е на 16 април

Референдумът в Турция за засилване правомощията на президента за сметка на тези на парламента ще се състои на 16 април, съобщи Reuters, като се позова на информация от официалните власти в страната. Това е последната възможна дата за допитването, което по закон може да бъде между 26 март и 16 април. На референдума трябва да бъдат одобрени приетите вече от парламента спорни промени в турската конституция, които приближават президента Реджеп Ердоган до почти пълната власт в страната. Те позволяват на Ердоган да остане на поста до 2029 г., да назначава и уволнява министри, да издава декрети и да обявява извънредно положение. Предвижда се премахване на премиерския пост и замяната му с един или няколко вицепрезиденти.

"Топлофикация - София" ще обезщети всички засегнати от аварията на магистралния топлопровод на бул. "Цариградско шосе", съобщиха от дружеството. Това ще стане още с февруарските сметки, като за целта няма да има нужда да се пуска жалба. "Общите топломери в абонатните станции съхраняват данните за работата на съоръжението, както и за потреблението в съответната сграда и показанията не се нулират към 1 март. Във връзка с това няма и краен срок за подаване на жалби", пише в решението на дружеството. В момента се разработва методика за изчисление на обезщетенията. Размерът им ще бъде посочен на отделен ред в сметките за февруари, които абонатите ще получат след 15 март.

От началото на годината все повече мигранти напускат центровете за настаняване към Министерския съвет и Държавната агенция за бежанците. В допълнение никой не е получил статут, забелязва се и спад на задържаните при опит да влязат у нас чужденци. Това са част от данните в седмичната статистика на МВР. Същевременно се увеличава и броят на задържаните при опит да излязат от страната, като само двама от тях са били без регистрация в МВР - т.е. не са били отчетени на влизане. Фактът, че повече хора напускат домовете, а предоставените статути спадат, показва, че мигрантите не искат да оставят в България, а предпочитат да продължат пътя си. Същевременно подадените молби с искане за предоставяне на закрила са над 500.

Жалбите на граждани вече ще могат да стигат до Конституционния съд. Това ще става през Висшия адвокатски съвет, който вече е сформирал помощния орган, който ще преглежда сигналите на хората и ще преценява дали с тях могат да се занимават конституционните съдии, показва проверка на "Дневник". Тази възможност - за непряка конституционна жалба - залегна в промените в основния закон отпреди повече от година. В тях след редица идеи беше прието, че именно Висшият адвокатски съвет ще пресява жалбите на гражданите, като мотивите за това бяха, че адвокатурата чрез нейния представителен орган може да преценява най-често срещаните в практиката типични случаи на нарушаване на правата и свободите и именно тези случаи да стигат до Конституционния съд.

Неохраняемите плажове са 97, но ще станат по-малко, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред "Дарик радио". До 31 март ще стане известно кои плажове ще останат без охрана и на кои ще бъде сложена такава. По думите на Балтова идеята е да се облекчи тежестта на държавата и да се осигурят добре почистени и добре поддържани плажове, които да се пазят от контролни групи. Към момента на концесия са отдадени 49 плажа. По пет предстои да бъдат подписани договори, а по три има подадени жалби. "Моите очаквания са да направим изключително добър летен сезон. Очакваме около 9 млн. туристи", коментира служебният министър.

Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми, съобщи по БНР министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. Всички родители, които са личен асистент на деца с увреждания и са с прекратени трудови договори по схемата с европейски средства "Независим живот" от началото на тази година, могат веднага да кандидатстват за лични асистенти отново, но по държавната програма. Проблемите по схемата са възникнали, след като от 1 януари влязоха в сила новите размери на социална помощ за деца с трайни увреждания. При децата с най-висока степен на увреждания, за които има и най-голямо увеличение на помощите (стават общо 930 лв. на месец), родителите вече получават твърде висок доход по критериите на европрограмата, за да могат да кандидатстват и за заплатата като личен асистент на детето си, освен това в новата по-висока сума са включени и парите за личен асистент.

Най-малко 58 сътрудници на Държавна сигурност са заемали постове в Столичната община. В четвъртък комисията по досиетата обяви имената на 45 души, като е установена принадлежност към репресивния орган на още 13 души, които вече са покойници и по закон данните за тях не се публикуват. Проверките продължават, тъй като предоставените от кмета данни не са пълни. Сред обявените има общински съветници, районни кметове и зам.-кметове на различни столични райони. Проверени са общо 797 души. Кметът на София Йорданка Фандъкова не е предоставила всички необходими данни за 68 души и проверката за тях продължава.

Министърът на транспорта нареди незабавна проверка на всички товарни железопътни превозвачи, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Проверката е провокирана след инцидент в междугарието Дългопол - Комунари в четвъртък. Тогава товарна композиция на частен железопътен превозвач дерайлира на 200 метра преди спирката на варненското село Боряна. "Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време", заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев след срещата си с представители на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) и Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт. Алексиев възложи на ИАЖА да се разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш