Вечерни новини: 15 февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 15 февруари

"Неунищожимата" "Нокиа 3310" се завръща

Вечерни новини: 15 февруари

Nokia 3310 се завръща; Безработицата е 8.2%; Освободиха управителите на БДЖ Пътнически превози Димитър Костадинов и на Товарни превози Любомир Илиев; Правителството сключи нов по-евтин договор със Standard and Poor's; Министърът на земеделието поиска оставката на ръководителя на Селскостопанската академия Тотка Трифонова

18938 прочитания

"Неунищожимата" "Нокиа 3310" се завръща

© Капитал


8.2% е безработицата през януари, което е с 0.2% повече от декември 2016 г., съобщи Агенцията по заетостта. Това е най-ниското й равнище през този месец от 2010 г. и с 2.2 процентни пункта под равнището през януари 2016 г.

На снимката: 17 години след пускането му на пазара смятаният за "неунищожим" телефон "Нокиа 3310" ще се завърне. Финландската фирма HMD Oy Global, която притежава правата върху марката "Нокиа", планира да обяви нова негова версия в края на февруари, съобщи в. "Гардиън". Производството ѝ спря в края на 2005 г., след като тя бе станала най-продаваният телефон на света. Първоначално новата "Нокиа 3310" ще бъде достъпна само за европейските и северноамериканските потребители на цена от 59 евро. Не е известно колко ще прилича на оригинала, към който се оформи своеобразен култ заради дългия живот на батерията, издръжливостта и любимата на милиони игра Snake II.

Съветът на директорите на "Холдинг БДЖ" освободи от длъжност управителите на двете дъщерни дружества "БДЖ – Пътнически превози" и "БДЖ – Товарни превози". Това са Димитър Костадинов и Любомир Илиев, като на тяхно място са назначени Христо Иванов и Александър Александров. От холдинга съобщават, че кариерата на новите управители е изцяло свързана с железопътния транспорт. Опитът на новия директор на пътническите превози Христо Иванов включва превоз на опасни товари и на пътници, като до 2012 г. се е занимавал с експлоатацията на цялостната дейност в "БДЖ – Пътнически превози". Александър Александров пък започва кариерата си от инструктор в Превозната служба в БДЖ до директор в "БДЖ – Товарни превози".

Правителството упълномощи министъра на финансите да сключи нов договор с рейтинговата агенция Standard and Poor’s (S&P) , който ще е по-евтин за държавата от изтеклия двегодишен договор, по който агенцията оценяваше страната досега. "В периода 2014-2016 г. България използва услугите на Standard and Poor’s като редовен емитент. Отсъствието в Закона за държавния бюджет за 2017 г. на лимит за емитиране на облигации на международните капиталови пазари не налага продължаването на този статут", се казва в съобщението на правителствената пресслужба. Преминаването към стандартните условия на агенцията ще допринесе до значително намаляване на разходите за кредитен рейтинг, уточнява пресслужбата.

Столична община ще ремонтира 26 училища и детски градини с 50 млн. лв. през следващите три години. Проектът се финансира от оперативна програма "Региони в растеж" и беше одобрен от Междинното звено за оценка на предложението към Столичната община, съобщи на зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов на страницата си във "Фейсбук". Сега проектът трябва да бъде одобрен и от Управляващия орган на оперативната програма, който е на подчинение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Плановете са още през лятото да започне ремонтът на някои училища. За тази година е предвидено да бъдат оползотворени около 15 млн. лв.

Филип Димитров
Фотограф: Надежда Чипева

Конституционният съдия Филип Димитров е новият представител на държавата във Венецианската комисия (т.нар. комисия за демокрация чрез право) към Съвета на Европа на мястото на проф. Евгени Танчев. Филип Димитров, бивш премиер на България (1992-1993 г.), бе назначен в Конституционния съд през октомври 2015 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Сега паралелно с функцията си на конституционен съдия той влиза в един от най-авторитетните международни експертни органи, който консултира широк кръг държави в областта на демократичните институции и основните права, конституционното и общото правосъдие, избори, референдуми и политически партии. Мястото на българския представител във Венецианската комисия бе овакантено, след като през лятото на миналата година проф. Евгени Танчев бе избран за генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург.

Министърът на земеделието Христо Бозуков, който е бил председател на Селскостопанската академия, ще поиска оставката на сегашния й ръководител проф. Тотка Трифонова и предполага, че ще има и други кадрови промени в системата, съобщава той в интервю за "24 часа". "Ние сме си с всички правомощия на редовно правителство. Точно по тази причина смятам, че трябва да действаме без оглед на периода на нашата дейност", казва Бозуков. По думите му той има много сигнали за нередности и дори има хора, готови да свидетелстват за схеми за злоупотреба. От друга страна, уверява, че всичко трябва да се провери.

Европарламентът одобри планове за по-строги ограничения за емисиите на парникови газове в пазара на въглеродни емисии на ЕС така, че европейското законодателство по отношение на изменението на климата да е в съответствие с целите на Парижкото споразумение. Евродепутатите одобриха предложението на Европейската комисия за увеличаване на т.нар. коефициент на линейно намаление - годишно намаление на въглеродните кредити, продавани чрез тръжна процедура, за да се постигне понижаване на въглеродните прагове с 2,24%, считано от 2021 г., в сравнение с 1.74% по настоящото законодателство. Според евродепутатите този фактор трябва да бъде наблюдаван постоянно с оглед евентуалното му увеличаване до 2.4% до 2024 г. най-рано. Те искат също така да се засили капацитетът на Резерва за стабилност на пазара (РСП) с цел премахване на излишъка от въглеродни кредити. Когато той бъде задействан, във всяка от първите четири години, в които се провеждат тръжни процедури, ще се премахват до 24% от излишните кредити. Евродепутатите също подкрепят идеята 800 милиона квоти да бъдат отстранени от РСП от 1 януари 2021 г. нататък.

Партията на Бареков все пак ще участва в изборите

Върховният административен съд отмени отказа на ЦИК да регистрира партията на Николай Бареков "Движение Презареди България" (като правоприемник на "България без цензура"). Решението е окончателно и така Бареков все пак ще участва в изборите. ЦИК отказа регистрацията на 8 февруари, защото бившият тв водещ регистрира "България без цензура", но заяви, че иска в бюлетината да бъде изписано името "Презареди БГ". Това е новото име на партията, но решението на съда за пререгистрацията все още не бе влязло в сила към момента на подаването на документите в ЦИК. Според ВАС обаче ЦИК първо е трябвало да даде на Бареков указания и възможност да уточни с кое име партията държи да участва в изборите. Интересната подробност е, че документите в ЦИК са приети от Катя Иванова, която е от квотата на ББЦ и зам.-председател на партията. Тя не е дала някакви указания на Бареков. Членове на ЦИК коментират, че скандалът, разиграл се покрай регистрацията, изглежда като съзнателно търсен.

Съдът отхвърли жалбите срещу регистрацията на коалиция "Движение Да, България"Върховният административен съд отхвърли като процесуално недопустими четирите жалби, подадени срещу решението на ЦИК за регистрация на коалицията "Движение Да, България". Според Изборния кодекс в съда може да се атакуват само отказите за регистрация от страна на ЦИК. Определението на съда е окончателно.

Пред съда и представителят на ЦИК, и на "Движение Да, България" заявиха, че жалбите са недопустими и нередовни. Едната, подписана от Яне Георгиев Янев, няма адрес на жалбодателя. Другата - на турския търговец Метин Деда, е пратена по мейл и е без електронен подпис. Третата пък - от "Таймс медиа" ЕООД, е от името на юридическото лице, което няма избирателни права и няма правен интерес да обжалва. Освен това тази жалба е и внесена след срока за обжалване.В МС не очакват машините да бъдат осигурени за изборите

В служебното правителство не смятат, че нужният брой машини за гласуване ще бъде осигурен навреме за изборите, обяви говорител на правителството. До този извод са стигнали, след като се допитали чрез дипломатическите мисии до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване. "Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне в тази нелека задача", обяснява говорителят. Миналата седмица съдът задължи ЦИК да осигури, както повелява законът, машини за всички изборни секции в страната - близо 12 500. Служебният кабинет пък потвърди, че ще осигури допълнителни 23 млн. лв. за наема на машините, макар че и двете институции бяха скептични доколко може да се намери фирма, която да изпълни поръчката в толкова кратък срок, а след което трябва да бъде създаден софтуер, да се обучат хора в цялата страна, да се организира логистика и съхранение и т.н. Все пак ЦИК обяви обществената поръчка миналата седмица и по-рано в сряда говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви пред bTV, че вече имало запитване от фирми за доставка на машини.

"Адванс терафонд" е продал 472 дка земеделски земи

През януари дружеството със специална инвестиционна цел "Адванс терафонд" окончателно е продало 472 дка земеделски земи по договор за финансов лизинг от 2015 г. при цена 1450 лв./дка, показва месечният бюлетин на компанията за първия месец на годината, разпространен чрез БФБ - София. Към края на януари 2017 г. компанията притежава 224 851 дка земеделска земя и 139 дка градска земя. В данните са включени и продадените земи на разсрочено плащане, докато са собственост на дружеството. През месеца няма покупки на земеделски земи. Компанията се търгува на фондовата борса и е с капитализация от 180 млн. лв., като от началото на годината се е повишила с 1%.

КФН разреши на "Български фонд за дялово инвестиране" да увеличи капитала си

Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за първично публично предлагане на емисия акции, които ще бъдат издадени от "Български фонд за дялово инвестиране" АД, става ясно от взетите решения на провелото се на 13 февруари заседание на КФН. Компанията планира да увеличи капитала си 4 пъти, или с 6.5 млн. лв. Дружеството е известно с това, че инвестициите му са основно в компании, близки или свързани до някои от основните му акционери – пенсионни и взаимни фондове. Това е втори опит за увеличението на капитала му. През 2014 г. регулаторът не одобри проспект за емисия акции. Тогава компанията се целеше в близо двойно по-малка сума, като малко преди това дружеството беше сменило собствениците си.

"Тойота" вика в сервизите всички водородни автомобили "Мирай"

"Тойота" влиза в историята с първа сервизна кампания за водороден автомобил, става ясно от съобщение на агенция "Ройтерс". При дилърите на марката трябва да минат всички продадени от декември 2014 година досега 2840 коли "Мирай". Причината е потенциална възможност горивните клетки да подадат по-високо напрежение от необходимото. Проблемът се проявява при много специфични условия - дълго шофиране на круиз контрол при спускане, уточняват от "Тойота". При сервизната кампания за около половин час ще бъде сменен софтуерът, управляващ горивните клетки. До момента "Тойота Мирай" се предлага в Япония, САЩ, Обединените арабски емирства и няколко западноевропейски държави. При представянето на колата през есента на 2014 година, когато тя още носеше името "Тойота Фюъл сел седан", беше обявено, че специален конвертор повишава волтажа на електричеството, така че да се намали размерът на горивните клетки. Явно точно софтуерът на този елемент създава проблеми.

Словакия критикува компании, че делят потребителите на класи

  Словашкото министерство на земеделието разкритикува няколко международни хранителни компании за неетични действия, тъй като според него те ползват по-ниско качество съставки за продуктите, предназначени за Словакия, в сравнение с храните, продавани в по-богатите й западни съседки, предаде Reuters. Оплакването е от потребителски организации, но те имат твърде малко шансове за успех, тъй като Европейският съюз изисква единствено да има ясно описание на съдържанието на етикетите, обяснява агенцията. Земеделското ведомство в Братислава посочи, че иска да се обедини с други страни в постъпките пред ЕС за прекратяване практиката компаниите да предлагат еднакви марки и опаковки, но с различни съставки в "старите" и "новите" членки на ЕС. Половината от 22 продукта, купени в Братислава, и в два австрийски града до границата на по-малко от 20 километра от словашката столица, се различават на вкус, на вид и по състав, отбеляза министерството, основавайки се на лабораторни тестове на националната агенция по храните.

  Наказателна процедура срещу Румъния заради закон за супермаркетите

  Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Румъния заради закон, който изисква най-малко 51 процента от хранителните и земеделските продукти, предлагани в големите търговски обекти, да идват от местни производители, което противоречи на законодателство на Европейския съюз за свободното движение на стоките, съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА. Миналото лято румънският парламент одобри закон, който задължава хипермаркетите да продават най-малко 51 процента произведени в Румъния хранителни стоки като месо, плодове, яйца и зеленчуци. Изискването се прилага само за магазините за хранителни стоки, които имат оборот от над 2 милиона евро годишно, а търговците, които нарушават закона, са заплашени от глоби в размер между 100 000 и 150 000 леи (22 200 - 33 300 евро).

  Черна гора свали имунитета на проруски депутати

  Парламентът на Черна гора одобри в сряда снемането на имунитета на лидер на опозицията, за да може прокуратурата да го разпита покрай разследването за предполагаем опит за преврат, подкрепян от Русия. Още няма известни доказателства руската държава да има връзка с арестуваните 20 души в деня на изборите миналия октомври по обвинение, че са планирали въоръжено нападение срещу държавни институции и убийство на тогавашния премиер Мило Джуканович. Специалният прокурор, натоварен с разследването, казва, че заговорниците имали подкрепата на руски националисти. В 81-членния парламент в Подгорица 42-ма депутати одобриха снемането на имунитета на Андрия Мандич, председател на Демократичен фронт, и на съюзника му Милан Кнежевич. Двамата са известни защитници на по-близките отношения с Русия и са против влизането на страната в НАТО. След изборите и арестите 39 депутати от опозицията бойкотират заседанията на парламента и твърдят, че заговорът е изфабрикуван. При бойкот на парламента и арест на двама лидери на опозицията страната наближава най-голямата си криза от обявяването на независимост през 2006 г., казват местни анализатори.

  8.2% е безработицата през януари, което е с 0.2% повече от декември 2016 г., съобщи Агенцията по заетостта. Това е най-ниското й равнище през този месец от 2010 г. и с 2.2 процентни пункта под равнището през януари 2016 г.

  На снимката: 17 години след пускането му на пазара смятаният за "неунищожим" телефон "Нокиа 3310" ще се завърне. Финландската фирма HMD Oy Global, която притежава правата върху марката "Нокиа", планира да обяви нова негова версия в края на февруари, съобщи в. "Гардиън". Производството ѝ спря в края на 2005 г., след като тя бе станала най-продаваният телефон на света. Първоначално новата "Нокиа 3310" ще бъде достъпна само за европейските и северноамериканските потребители на цена от 59 евро. Не е известно колко ще прилича на оригинала, към който се оформи своеобразен култ заради дългия живот на батерията, издръжливостта и любимата на милиони игра Snake II.


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  0 коментара

  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK