Какво се случи през седмицата

Служебният кабинет освободи 21 областни управители; 23 партии са регистрирани за участие в изборите; Швейцария не успя да реформира своята корпоративна данъчна система; Държавната "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на природния газ с 32.44%; БТК планира да купи миноритарен дял в прекия си собственик "Вива телеком България"

Освещаване на мед в храма. На 10 февруари църквата почита св. Харалампий, светец-лечител и покровител на пчеларите.
Освещаване на мед в храма. На 10 февруари църквата почита св. Харалампий, светец-лечител и покровител на пчеларите.
Освещаване на мед в храма. На 10 февруари църквата почита св. Харалампий, светец-лечител и покровител на пчеларите.    ©  Анелия Николова
Освещаване на мед в храма. На 10 февруари църквата почита св. Харалампий, светец-лечител и покровител на пчеларите.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политика и икономика

Окончателният брой на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, нарасна на 23, след като в сряда ЦИК регистрира и партията на Бареков с новото й име "Презареди България" (още по темата в текста Презареждане без цензура). Това стана след решение на Върховния административен съд, който отмени отказа на ЦИК да впише партията с предишното име ББЦ, но да я включи в бюлетините с новото. Междувременно влезе в сила и съдебното решение за промяна на името. Така към вече регистрираните 13 партии и 9 коалиции се прибави и още една партия.

След като на първото си редовно заседание на 8 февруари служебният кабинет уволни 14 областни управители заради лоша оценка за работата им, на второто – на 15 февруари, освободи още 7, но с друг мотив – те ще се включат в партийните листи за предстоящите парламентарни избори. На тяхно място са назначени проф. Веска Шошева за областен управител на Стара Загора, Васил Михайлов – за Перник, Огнян Михайлов – за Видин, Иванка Баева – за Габрово, Златко Митрев – Пазарджик, Марио Тодоров – Плевен, Момчил Караиванов – Смолян.

Заместник-кметът на Пловдив Димитър Кацарски също получи обвинение за престъпление по служба по делото за обществената поръчка за изграждане на нов зоокът в града. В началото на януари обвинение получи кметът на града Иван Тотев, който е истинската мишена по това дело. Според прокуратурата Кацарски, в чийто ресор е общинската собственост, е действал като съучастник на Тотев, като го улеснил да заобиколи откритата процедура по Закона за обществените поръчки – в качеството си на председател на комисията предложил да започне пряко договаряне. Междувременно съдът отказа да отстрани Иван Тотев от длъжност, защото няма никакви доказателства, че той може да оказва натиск и да пречи на разследването.

Свят

Следващият президент на Франция ще трябва да въведе мерки за икономии, за да предотврати нарушаването на бюджетните правила на ЕС. Това твърди Европейската комисия в своята зимна икономическа прогноза. На фона на предстоящия първи тур на френските президентски избори през април Брюксел посочва, че бюджетният дефицит на страната е на път да достигне 3.1% от БВП през 2018 г., като така ще надмине договорения лимит от 3% за еврозоната.

Американският президент Доналд Тръмп поиска от израелския премиер Бенямин Нетаняху "да забави" строежа на спорните селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим. На съвместна пресконференция Тръмп също така обеща да посредничи за "велико мирно споразумение", но посочи, че и Израел, и палестинците трябва да направят компромис. Нито един от двамата лидери обаче не заяви изрично, че подкрепя бъдеща независима Палестина. (За скандала с щатския съветник по сигурността Майкъл Флин четете в текста Ураганът "Флин" удари щатската дипломация.)

Швейцария не успя да реформира своята корпоративна данъчна система, след като на референдум гласоподавателите отхвърлиха предложение за хармонизиране на правилата на страната с международните стандарти. Правителството искаше да получи одобрение за промени, които биха запазили корпоративния данък конкурентен в световен мащаб, като същевременно се премахне специалното отношение за мултинационалните компании. Този план бе отхвърлен от 59.1% от гласоподавателите.

1.4% е ръстът на потребителските цени през януари на годишна база според НСИ. Това е най-високото ниво от юни 2013 г. насам.

Икономика

От началото на април пациентите, които са се лекували в болница, ще получават и персонален финансов документ за всички извършени операции, изследвания, манипулации, импланти и тяхната стойност. По този начин те ще могат да сверят дали наистина са им извършени всички описани процедури и колко струват те, стана ясно при откриването на преговорите на касата и лекарите за нов рамков договор.

Държавната "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на природния газ с 32.44% от началото на април. Окончателното предложение за поскъпването ще бъде внесено за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране след месец. Ако то остане непроменено, през второто тримесечие на 2017 г. стойността на природния газ ще бъде 371.1 лв. (без ДДС и акциз) за 1000 куб.м, или с 90.89 лв. повече в сравнение с настоящата цена.

Съветът на директорите на "Холдинг БДЖ" освободи от длъжност управителите на дъщерните си дружества "БДЖ – Пътнически превози" и "БДЖ – Товарни превози". Това са Димитър Костадинов и Любомир Илиев, като на тяхно място са назначени Христо Иванов и Александър Александров. От холдинга съобщават, че кариерата на новите управители е изцяло свързана с железопътния транспорт.

Бизнес

БТК планира да купи миноритарен дял в прекия си собственик "Вива телеком България" срещу 43 млн. евро, според два източника. Екзотичната операция се прави, за да отидат средства към крайните акционери - Спас Русев (46%), руската ВТБ (20% минус 1 глас) и българските й мениджъри братя Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев (19%). Така те ще възвърнат част от средствата, с които придобиха БТК миналия август срещу 330 млн. евро.

"Дружба стъкларски заводи" ще напусне Българската фондова борса (БФБ) по желание на новия му собственик - португалската BA Glass. Той отправи търгово предложение за изкупуване на останалите извън контрола му 0.76% от акциите при цена от 3.70 лв. за лот, след което ще отпише компанията, производител на стъклен амбалаж, с фабрики в Пловдив и София от публичния регистър. Финансовият регулатор още не е одобрил офертата.

Групата "Хювефарма" ще инвестира 150 млн. евро в строеж на нов ветеринарен завод в Пещера, непосредствено до сегашната площадка на първата им българска мощност - "Биовет". Това съобщи Кирил Домусчиев, изпълнителен директор на "Хювефарма", пред Bloomberg TV - България. Инвестицията ще дойде от собствени средства и от банков кредит. Целта на "Хювефарма" е новата мощност да заработи до края на 2018 г. и да увеличи капацитета с 50%, каза пред "Капитал" Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет".

Сделки и проекти

Австрийската Hagleitner открива собствен сервизен център в София, като инвестицията в проекта, който включва и офисна част, е около 2.8 млн. евро, съобщиха от компанията. Новата сграда се намира близо до Sofia Airport Center и е разположена на парцел от 4300 кв.м. В България австрийското дружество за хигиенни продукти започна директни продажби през 2012 г., като приходите вече достигат 5 млн. лв.

Сръбското правителство започна процедура за концесия на летище "Никола Тесла" в Белград за 25 години. Тя ще бъде за финансиране, разширяване и реконструкция, поддръжка и управление на инфраструктурата на аерогарата, както и за извършване на дейност като летищен оператор. Кандидатите не трябва да са концесионери на други аерогари в радиус от 450 км с над 1 млн. пътници. През декември сръбският премиер Александър Вучич съобщи, че правителството очаква да получи 400 млн. евро от концесията.

"Кауфланд България" ще инвестира между 20 и 25 млн. лв. в нови обекти и модернизиране на съществуващите през тази година, съобщиха от компанията. Вече се изграждат два нови магазина на веригата във Варна, предстои начало на строителството на филиал във Велико Търново.

Столична община купува 13 нови трамвая за 61 млн. лв. Те ще се движат по линия номер 5 в столицата - от кв. "Княжево" до Съдебната палата. Финансирането ще бъде по европрограмата "Региони в растеж". Възложител на поръчката за доставка е общинското дружество "Столичен електротранспорт". Цената е критерият с най-голяма тежест - 50%. В оценката на офертите ще се взимат предвид и показателите за технически качества на трамваите, срокът на доставка, гаранционните условия.