Анкета: Кой данък бихте намалили?

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Две десни обединения предизборно лансираха идеи за понижаване на данъчната тежест. Те са фокусирани основно върху ДДС - "Нова република" предлага намаляване на ДДС за храни, книги и лекарства на 9%, а от новата партия "Да, България" се чу идеята за сваляне на косвения данък от сегашните 20 % на 18 на сто с перспектива да стане 16%.

"Капитал" предлага анкетата на икономиста Лъчезар Богданов от Industry Watch, публикувана на Фейсбук страницата на Дискусионна група на либертарианското общество. Тя дава няколко опции - дали понижението да е на осигуровките (което би намалило разходите за труд), на личните данъци, на данък печалба или на ДДС.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jordani avatar :-P
  jordani
  • - 1
  • + 1

  Ама сложете и опция за увеличаване на някой (или всички) данъци и крос-линк към същата анкета на сайта на сега и дума. Може и на атака.
  Дето се казва да получим представителна извадка от всички идиоти, а не само от четящите капитал.

  Нередност?
 • 2
  lubka2 avatar :-|
  Карамазова

  Здравната вноска

  Нередност?
 • 3
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • + 6

  Много високи са ни данъците, че и да ги намаляваме... По-скоро да вземем да помислим за облекчения на родители ако искаме въобще да има кой да плаща данъци след 20-30 години...

  Нередност?
 • 4
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77
  • + 2

  Първо, така зададени намаленията са неравноправни - ефекта от намаленото ДДС с 1 процентни пункта е над -800 млн., а на данъка върху физическите лица е с ефект 300-400 млн.
  Второ, намалянето или увеличението на данъка сам по себе си не носи нищо, важна е цялата концепция. Ако е само, за да намалим приходите в бюджета, ами хайде да го няправим балансиран, да се изпълняват задълженията по държавното управление и тогава да говорим зя намаляване на данъци.
  П.п. за мен единственото смислено е намаляване на ДДС за храните.

  Нередност?
 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 9

  Последните 27 години се лутаме... в преход. Защо? Защото не знаем до къде искаме да стигнем. Затова реших да опиша моето виждане къде трябва да стигнем. Чак след това може да се отговори на въпроса как да се стигне до там.


  1. Искам държавата ни да бъде поддържана - поддържани улици, пътища, инфраструктура, поддържани къщи... Ако си мислите, че за това трябват 300 милиарда, като в Гърция, грешите. Все едно у дома да не чистите.. щото нямате пари и не можете да извикате фирма за почистване. Мисълта ми е, че това е вътрешна дейност за семейството/държавата.

  2. Искам бюджетът на държавата да се пълни на принципа - този който получава повече услуги от държавата да плаща повече. В момента принципът е - който най-малко вика и не е наш избирател, от него взимаме най-много. Затова бюджетът в момента се пълни най-вече с ДДС, акцизи, ДОД и данък печалба. А се изразходва за защита на хората, но най-вече за защита на частната собственост и за поддържане на инфраструктурата около нея - като тук става дума не само за имоти, става дума за всякаква друга собственост - пари, акции, патенти, авторско право и т.н. /МВР, Армията, чиновниците.. болниците, законите, всички обществени учреждения са в интерес на хората, но най-вече в интерес на собствениците, които имат съответната собственост обслужвана по един или друг начин от тези учреждения/ Т.е. - този който има повече трябва да плаща по-голяма част от бюджета на държавата - а не както е в момента бюджетът да се плаща на база купуване/ДДС и акцизи/ и работа/ДОД и данък печалба/. Само така ще се намали неравенството, което в момента се увеличава заради небалансираната данъчната система, която взима от работещите и купуващите и дава на собствениците за поддържане на инфраструктурата около собствеността им и охрана. В момента държавата поощрява пасивността вместо работата.


  3. Само тези които сами не могат да се издържат - само на тях държавата трябва да помага. Всички други трябва да спазват правило 2.

  4. Искам правите и здрави хора да работят, а не да получават помощи.. Помощи за безработица трябва да се плащат до 3-6 месеца.

  5. Искам да има достатъчно пенсии за възрастните и болни хора които не могат да се издържат сами. Ключовото е - не могат да се издържат сами.

  6. Искам да има защита на частната собственост, но не по сегашният формален, буквален и глупав начин, а като първо се защитава общия интерес и чак след това частния - колкото и да е странно така, частната собственост е най-защитена. Например: Имаме едно село с 20 къщи... в момента разбирането е, че собственикът може да държи къщата си да се разпадне, да не поддържа двора си. Резултатът - пречи се на цялото село.. т.е. реално останалите частни собственици губят, т.е. тяхната собственост не е защитена. Или ако даден собственик постоянно вдига шум .. т.е. вярно може да прави каквото си иска в частната си собственост, но все пак той не трябва да пречи на съседите си. Щото не може правото на един, да пречи на останалите 19 собственика.

  7. Искам всеки да отговаря за думите си. Свобода на словото - да, но всеки трябва да отговаря за думите си. Особено за медиите - те трябва да отговарят/плащат глоба, или обезщетение/ пропорционално на аудиторията си ако пускат непроверени новини или невярна информация и това се докаже в съда.

  8. Да се оправи дефиницията за социално-слаб. Социално-слаб трябва да бъде човек, който сам не може да се издържа, т.е. има малко доходи и много малко собственост/по пазарни цени/ - например малки доходи и собственост по-малко от 50-100 минимални заплати за страната. В момента се гледа само дохода, без да се гледа пазарната цена на собствеността която има дадения човек. И се получават странни неща - хора със собственост за стотици хиляди се водят социално-слаби, енергийно слаби и т.н..

  9. Мажоритарна изборна система за парламент - Защо мажоритарна - за да има все пак личности в парламента, а не само анонимни послушковци без квалификация. За да може спечелилата партия да може да състави самостоятелно правителство. А не да разчита на малки партийки със златен пръст... Без независими кандидати? И минимален праг за влизане на партии? - това трябва да се анализира.

  Нередност?
 • 6
  james_bond avatar :-|
  bond
  • - 1
  • + 1

  Анкетата ви е нескопосано направена.

  Нередност?
 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 2

  Данък корупция. Категорично!

  Нередност?
Нов коментар