Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Възпоменателна церемония в столицата по случай 144 години от гибелта на Васил Левски

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев отстрани от длъжност главния секретар на МВР Георги Костов; Прокуратурата обяви, че е приключила с основното разследване за КТБ; Вторият милиард за санирането е изчерпан; Администрацията на Доналд Тръмп въведе строги правила за депортацията на незаконните имигранти

5570 прочитания

Възпоменателна церемония в столицата по случай 144 години от гибелта на Васил Левски

© Юлия Лазарова


Президентът Румен Радев подписа в сряда указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Георги Костов по предложение на правителство, направено същия ден. Неговите задължения временно ще се изпълняват от заместник главния секретар Георги Арабаджиев. По информация на "Капитал" мотивът за уволнението бил "уронване на престижа" на МВР, а конкретният повод - отстраняването на петима началници на областни дирекции на МВР в Ловеч, Плевен, Монтана, Перник и Видин, и петимата назначени от министъра на вътрешните работи в правителството на Орешарски Цветлин Йовчев. Костов обяви, че е научил за уволнението от медиите.

Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването по основното досъдебно производство за източването на КТБ и има готовност да внесе обвинителния акт в съда. По делото са привлечени като обвиняеми 18 души, начело с бившия собственик на банката Цветан Василев. Сред обвиняемите са и трима от четиримата изпълнителни директори - Илиян Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. За последния - Орлин Русев, според водещия прокурор Иван Гешев, не са събрани достатъчно доказателства. Русев беше сред първите арестувани около КТБ още през юли 2014 г. заедно с главната касиерка на банката Маргарита Петрова, която също е сред обвиняемите. Следващата група обвиняеми са одиторите на KPMG, заверявали отчетите на КТБ - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, както и вътрешната одиторка на банката Снежанка Велева-Стефанова. Трима са и представителите на БНБ - това са бившите подуправители ръководещи "Банков надзор" Румен Симеонов (2007 - 2013) и Цветан Гунев (2013-2014), както и Славияна Данаилова-Велева, която е ръководила екипа, правил надзорни инспекции в КТБ. Останалите обвиняеми са служители на различни ръководни и експертни нива в банката - главният счетоводител Мария Димова и заместничката й, директорът "Кредитиране" Георги Зяпков и експерти от отдела му - Елка Стойкова, Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Генчев. Предявените обвинения общо са описани в над 5000 страници, разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица, а обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.

Прокуратурата е изплатила над 7 млн. лева за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините през 2016 г., съобщи "Дневник", позовавайки се на информация, получена от държавното обвинение. Сумата надвишава три пъти платеното от държавата като обезщетение по дела, по който България е била осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург - през 2016 г. те са 1 млн. евро, според справка на Министерството на правосъдието.

Администрацията на Доналд Тръмп въведе строги правила за разширяване на процеса по депортация на незаконните имигранти от САЩ и за ускоряване на извеждането им от страната. Имигрантите без документи, които са арестувани за пътнотранспортни нарушения и кражби от магазини, ще подлежат на депортация заедно с тези, които са осъдени за по-сериозни престъпления. Правилата не променят законите за имиграцията на САЩ, а предприемат много по-строг подход към налагане на съществуващите мерки.

Британската икономика е нараснала през последните три месеца на 2016 г. по-бързо от очакванията. По данни на Националната статистическа служба БВП се е повишил с 0.7% през четвъртото тримесечие спрямо предходното, което е увеличение в сравнение с първоначалните прогнози от 0.6%. Ръстът в края на годината е бил стимулиран от производството, потребителските разходи и търговията. Същевременно прогнозата за растежа през 2016 г. бе ревизиран надолу от 2% на 1.8%.

Френската полиция задържа бодигарда и началника на предизборния щаб на крайнодесния кандидат за президент Марин льо Пен. Те са разпитвани по повод обвинението, че "Националният фронт" е използвал евросредства, за да им плаща заплати за работа, която не е свързана с ЕП. Миналата седмица съдът на ЕС разпореди Льо Пен да бъде глобена с 320 хил. евро. Същевременно конкурентът й в президентската надпревара Еманюел Макрон бе на посещение в Лондон, където заяви, че се надява да привлече талантливи британци във Франция след Brexit.

683

млн. евро са преките чуждестранни инвестиции през 2016 г. по предварителни и неревизирани данни на БНБ. Те се понижават с около 1 млрд. евро спрямо миналата година.

Икономика

Уязвим финансов сектор, висока корпоративна задлъжнялост и проблеми на пазара на труда. Това са основните причини България за поредна година да бъде поставена в най-ниската група на страни с прекомерни дисбаланси заедно с Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър. Това показва последният доклад на Европейската комисия за оценка на икономическата и социалната среда в държавите членки, според който по конкретните специфични препоръки от миналата година напредъкът на България е или "ограничен", или "известен". Страната ще остане под специално наблюдение от ЕК.

Служебният транспортен министър Христо Алексиев извърши рокади в авиацията. Досегашният изпълнителен директор на "Летище София" Христо Щерионов е назначен за главен директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация", а изпълнителен директор на аерогарата става Пламен Станчев. Той беше шеф на летището между 2006 и 2010 г. и името му се свързва с редица скандали: проверки на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г., одити на транспортното министерство от началото на 2010 г. и на КЗК откриха сериозни нарушения от страна на ръководството.

Вторият милиард за санирането е бил разпределен още преди официално да бъде одобрен от парламента на 18 януари тази година. Сметката дотук показва, че 2 млрд. лв. от бюджета отиват за първите малко над 2 хил. блока, а останалите кандидати - също над 2 хил., ще трябва да чакат евентуални нови средства или няма да бъдат санирани безплатно. Служебният зам.-министър по регионалното развитие Виолета Комитова посочи, че още през януари 2016 г. МРРБ е предупредило Българската банка за развитие да спре да подписва договори за финансиране. Публично усвояването на първия милиард стана ясно в края на ноември, когато бившият регионален министър Лиляна Павлова нареди на кметовете да преустановят подписването на нови договори. Но още тогава МРРБ е знаело, че е договорен и вторият милиард от програмата.

Бизнес

Свързаното с "Химимпорт" дружество "Арт метал трейдинг" купи малък дял от 2.8% в застрахователя "Алианц България" срещу 1.8 млн. лв. Продажбата бе организирана от частен съдебен изпълнител, който по искане на облигационери предлага на търг активи на "Холдинг БДЖ". Сред тях бе и пакетът от 202 500 акции в застрахователното дружество. "Арт метал трейдинг" бе единственият кандидат купувач на търга. Тъй като това беше първото предлагане на книжата, е много вероятно потенциални други кандидати да са решили да изчакат цената да падне, но са били изненадани от появата на купувач.

Българската банка за развитие (ББР) отпусна 16.5 млн. евро на пловдивския строител "Сиенит" при плаваща лихва от 6.5%. Средствата ще послужат за рефинансиране на стари задължения, в това число и данъчни, което ще позволи на "Сиенит" да продължи работата по проекти с инвеститори. С този кредит експозицията на държавната банка към най-ударения от кризата сектор строителство набъбва. През 2015 г. заемите за сектора са били в размер на 111 млн. лв., като оттогава досега ББР финансира "АБ-Хасково", "Ултрастрой" и др. През последната година държавната банка кредитира и други дружества с тежки финансови затруднения, бизнеси на политически фигури като Георги Гергов (БСП) и едри предприемачи като Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев.

Един от гигантите на имотния ваканционен бум - "Магнолия холидейз" в Пампорово, се продава заради дългове. Недостроеният хотелски комплекс е с цена 10.32 млн. лв. Освен с размера си - застроена площ над 27 хил. кв.м, той е знаков и с това, че е на терен от заменените държавни гори. Частен съдебен изпълнител за пръв път ще опита да намери купувач за започнатия преди 10 години обект. От обявлението се вижда, че е ипотекиран в полза на "Пиреос" и вече ликвидирана компания за над 16 млн. евро, а дълговете в последния отчет са около 15 млн. лв., има вписани залози, наложени възбрани и вписан договор за наем. Собственик и в началото, и сега е Виктор Дрехемов.

Сделки и проекти

"Хидрострой" на Велико Желев ще строи пречиствателната станция на Златни пясъци. Това става ясно от решение на община Варна от 16 февруари. Договорът е за 27.9 млн. лв. с ДДС, т.е. почти колкото беше прогнозната цена. Повечето от 12-те кандидата бяха отстранени от търга и на финала останаха само две фирми.

Софтуерната холдингова компания "Сирма груп" ще развива бизнес и в Албания. Българската компания обяви, че започва процедура по регистрация на ново звено в Тирана, което ще се казва Sirma Sha. То ще бъде учредено като дъщерно дружество на американската "Сирма", а началният му капитал е в размер на 25.6 хил. евро.

Производителят на технологии, свързани с компютърна графика, Chaos Group ще търси нови специалисти за екипа си в България. Това съобщи изпълнителният директор и съосновател на компанията Петър Митев. Другият съосновател - Владимир Койлазов, получи "Оскар" за технологични постижения в киното за 2017 г. От компанията уточниха, че нямат конкретен брой специалисти, които смятат да наемат, и талантливи хора винаги са добре дошли в екипа.

Ловешкият производител на електроинструменти "Спарки Елтос" подготвя трикратно увеличение на капитала. С набраните средства компанията планира да купи ново оборудване, ставя ясно от съобщение на дружеството до КФН. Планът е капиталът да се увеличи от 16.7 млн. лв. на 50.2 млн. лв. чрез издаване на нова емисия акции. Компанията работи на загуба, приходите й падат, а дълговете растат.

Президентът Румен Радев подписа в сряда указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Георги Костов по предложение на правителство, направено същия ден. Неговите задължения временно ще се изпълняват от заместник главния секретар Георги Арабаджиев. По информация на "Капитал" мотивът за уволнението бил "уронване на престижа" на МВР, а конкретният повод - отстраняването на петима началници на областни дирекции на МВР в Ловеч, Плевен, Монтана, Перник и Видин, и петимата назначени от министъра на вътрешните работи в правителството на Орешарски Цветлин Йовчев. Костов обяви, че е научил за уволнението от медиите.

Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването по основното досъдебно производство за източването на КТБ и има готовност да внесе обвинителния акт в съда. По делото са привлечени като обвиняеми 18 души, начело с бившия собственик на банката Цветан Василев. Сред обвиняемите са и трима от четиримата изпълнителни директори - Илиян Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. За последния - Орлин Русев, според водещия прокурор Иван Гешев, не са събрани достатъчно доказателства. Русев беше сред първите арестувани около КТБ още през юли 2014 г. заедно с главната касиерка на банката Маргарита Петрова, която също е сред обвиняемите. Следващата група обвиняеми са одиторите на KPMG, заверявали отчетите на КТБ - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, както и вътрешната одиторка на банката Снежанка Велева-Стефанова. Трима са и представителите на БНБ - това са бившите подуправители ръководещи "Банков надзор" Румен Симеонов (2007 - 2013) и Цветан Гунев (2013-2014), както и Славияна Данаилова-Велева, която е ръководила екипа, правил надзорни инспекции в КТБ. Останалите обвиняеми са служители на различни ръководни и експертни нива в банката - главният счетоводител Мария Димова и заместничката й, директорът "Кредитиране" Георги Зяпков и експерти от отдела му - Елка Стойкова, Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Генчев. Предявените обвинения общо са описани в над 5000 страници, разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица, а обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.