Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев отстрани от длъжност главния секретар на МВР Георги Костов; Прокуратурата обяви, че е приключила с основното разследване за КТБ; Вторият милиард за санирането е изчерпан; Администрацията на Доналд Тръмп въведе строги правила за депортацията на незаконните имигранти

Възпоменателна церемония в столицата по случай 144 години от гибелта на Васил Левски
Възпоменателна церемония в столицата по случай 144 години от гибелта на Васил Левски
Възпоменателна церемония в столицата по случай 144 години от гибелта на Васил Левски    ©  Юлия Лазарова
Възпоменателна церемония в столицата по случай 144 години от гибелта на Васил Левски    ©  Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев подписа в сряда указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Георги Костов по предложение на правителство, направено същия ден. Неговите задължения временно ще се изпълняват от заместник главния секретар Георги Арабаджиев. По информация на "Капитал" мотивът за уволнението бил "уронване на престижа" на МВР, а конкретният повод - отстраняването на петима началници на областни дирекции на МВР в Ловеч, Плевен, Монтана, Перник и Видин, и петимата назначени от министъра на вътрешните работи в правителството на Орешарски Цветлин Йовчев. Костов обяви, че е научил за уволнението от медиите.

Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването по основното досъдебно производство за източването на КТБ и има готовност да внесе обвинителния акт в съда. По делото са привлечени като обвиняеми 18 души, начело с бившия собственик на банката Цветан Василев. Сред обвиняемите са и трима от четиримата изпълнителни директори - Илиян Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. За последния - Орлин Русев, според водещия прокурор Иван Гешев, не са събрани достатъчно доказателства. Русев беше сред първите арестувани около КТБ още през юли 2014 г. заедно с главната касиерка на банката Маргарита Петрова, която също е сред обвиняемите. Следващата група обвиняеми са одиторите на KPMG, заверявали отчетите на КТБ - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, както и вътрешната одиторка на банката Снежанка Велева-Стефанова. Трима са и представителите на БНБ - това са бившите подуправители ръководещи "Банков надзор" Румен Симеонов (2007 - 2013) и Цветан Гунев (2013-2014), както и Славияна Данаилова-Велева, която е ръководила екипа, правил надзорни инспекции в КТБ. Останалите обвиняеми са служители на различни ръководни и експертни нива в банката - главният счетоводител Мария Димова и заместничката й, директорът "Кредитиране" Георги Зяпков и експерти от отдела му - Елка Стойкова, Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Генчев. Предявените обвинения общо са описани в над 5000 страници, разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица, а обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар