Вечерни новини: 28 февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 28 февруари

Кореспондентът на Die Welt в Турция остава в затвора

Вечерни новини: 28 февруари

Слънчев бряг е най-евтината туристическа дестинация в света за втора поредна година; Трима директори на Samsung се оттеглят заради обвинения в корупция; Кореспондентът на Die Welt в Турция остава в затвора; Starbucks ще открие първите си кафенета в Италия през тази година

4860 прочитания

Кореспондентът на Die Welt в Турция остава в затвора

© FABRIZIO BENSCH


Число:4.3% е повишението в общия индекс на цените на производител през януари на годишна база, според данни на НСИ. Най-голямо увеличение в ценовото равнище има в добивната промишленост - с 15.6% спрямо миналата година.

Кореспондентът на Die Welt в Турция остава в затвораКореспондентът на германския "Die Welt" остава в затвора по обвинение в "терористична пропаганда" и "подстрекателство към насилие" от турския съд. Журналистът бе задържан преди две седмици, след като писа за имейли от пощата на Берат Албайрак (енергиен министър и зет на президента Реджеп Ердоган), които бяха публикувани от ляво-ориентирана хакерска групироцка. Юджел, който има както германско, така и турско гражданство, може да бъде в предварителния арест до пет години. Ходът предизвика остри реакции w Германия от страна на политици и журналисти, започнаха и протести в големите германски градове.

Бюджетното салдо към февруари 2017 г. е с излишък от 822.4 млн. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. Очакванията са приходите да достигнат 5.7 млрд. лв., което представлява 16.2% от планираните за годината постъпления. Увеличението спрямо предходната година е в размер на 213.6 млн. лв., като основно се дължи на по-високи данъчни и неданъчни приходи. От друга страна, разходите по бюджета към февруари са 4.9 млрд. лв., или 13.4% от планираните за годината, сочат данните. Сумата е по-висока от миналогодишната за същия период поради повишението в социалните и здравноосигурителни плащания, което влезе в сила от началото на годината, както и увеличението в разходите за пенсии от юли 2016 г., за субсидии и ръста на осигурителните вноски. По-подробна разбивка ще бъде публикувана в края на март.

Фотограф: Надежда Чипева

Правителството ще предложи в сряда на президента Румен Радев да назначи нов началник на отбраната, съобщи Мediapool, като цитира свои източници. Досегашният командир на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев ще смени вицеадмирал Емил Евтимов, който прекара на поста по-малко от два месеца. Така служебният кабинет и президентът Румен Радев сменят и професионалния шеф на военните, след като вече смениха главния секретар на МВР Георги Костов. Казусът с началника на отбраната стана актуален, след като ген. Константин Попов напусна поста заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев. Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче отказа да предложи титуляр на поста, въпреки желанието на военния министър Николай Ненчев, припомня изданието.

Слънчев бряг е най-евтината туристическа дестинация в света за втора поредна година. Това показва проучването на международния портал за пътувания Hoppa за 2017 г., в което се сравняват цените за нощувки, напитки, храна и други ваканционни разходи. Докато миналата година българският курорт се конкурира с още 45 популярни дестинации по света, тази година участниците в проучването нарастват до общо 84 дестинации. За сравнение, докато за почивка в Цюрих, който е най-скъпото място за почивка, турист се нуждае средно от около 200 евро на ден, в Слънчев бряг този разход е сведен до 44 евро.

Лекарите в отделението по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" намаляват до четири. Седем от единадесетте лекари напускат, като подобни действия обмислят и медицинските сестри и санитарите. Това посочва пред "Нова телевизия" подалият оставка директор на отделението д-р Атанас Кацаров, който напуска поради конфликт с новия директор на болницата д-р Асен Балтов. Същевременно пред БНТ Балтов опровергава тези твърдения, като посочва, че до момента единствената подадена оставка е на Кацаров.

Министерство на образованието намалява субсидирания прием на студенти в специалности като "Икономика" и "Администрация и управление" от следващата академична година. Същевременно издръжката за всеки студент от направленията с най-ниска получавана субсидия ще се увеличи. Информацията публикува просветното ведомство по повод срещата между министъра на образованието и науката и ректорите на университети. Идеята е да се ограничи достъпа до популярни специалности сред кандидат-студентите, а чрез позитивни стимули младите хора да се пренасочат към приоритетни за държавата направления. МОН планира намалението да е до около 60% от броя на дипломиралите се младежи.

Трима директори на Samsung се оттеглят заради обвинения в корупция

Трима високопоставени служители на най-големия южнокорейски конгломерат Samsung подадоха оставка, след като им бяха повдигнати обвинения за корупция като част от мащабен скандал, разтърсващ страната от месеци. Това съобщи Reuters, като се позовава на съобщение от компанията. Ли Джае-йон, наследникът на империята и вицепрезидент на компанията за електроника Samsung Electronics, който също беше подведен под отговорност, не е сред напускащите предприятието. Samsung обяви също, че разпуска бюрото си за корпоративни стратегии, отговарящо за всички важни решения на конгломерата и изпълняващо ролята на "нервен център" за широкомащабната дейност. Като причина беше посочен и неотдавнашният арест на Ли Джае-йон заради твърдения за подкупи във връзка с корупционен скандал, който заплашваше да свали от власт южнокорейската президентка Пак Гън-хе.

Saudi Aramco ще купи дял в проект на малайзийската компания Petronas

Саудитският енергиен гигант Saudi Aramco ще купи дял в проекта на малайзийската компания Petronas за рафиниране, съобщи Reuters, цитирайки двете страни по сделката. Така Saudi Aramco ще инвестира общо 7 млрд. долара в проекта. В съвместното изявление пише, че саудитската държавна компания ще получи 50% от избрани предприятия и активи в проекта RAPID (Refinery and Petrochemical Integrated Development), който се разработва от държавно контролираната компания Petronas. Saudi Aramco ще осигури до 70% от суровия петрол, необходим за захранването на рафинерията. Природният газ, електричеството и други ресурси ще се осигурят от Petronas. RAPID се намира в южната част на Малайзия и ще се състои от рафинерия с капацитет 300 хил. барела дневно, нефтохимически комплекс с производствен капацитет от 7.7 млн. метрични тона. Очаква се проектът да заработи през първото тримесечие на 2019 г.

Takata се съгласи да плати 1 млрд. долара заради дефектни въздушни възглавници

Японският производител на автомобилни части Takata се призна за виновен в измама и се съгласи да плати 1 млрд. долара като наказание за това, че е скрил дефект в милиони нагнетателни помпи за въздушни възглавници, съобщи БТА. Компанията призна пред съд в САЩ, че е укрила проблеми, които могат да доведат до експлодиране на помпите с твърде голяма сила, разпръсвайки парчета към шофьора и пътниците.

Дефектът, довел до смъртта на 16 души в целия свят, 11 от които в САЩ, и до раняването на над 180 души, стана причина за изтеглянето на милиони автомобили и нагнетателни помпи. Takata се съгласи да плати 850 млн. долара обезщетение за автомобилните производители, 125 млн. долара за жертвите и семействата им и 25 млн. долара наказателна глоба, дължима на американското правителство.

Starbucks ще открие първите си кафенета в Италия през тази година

Американската верига Starbucks ще открие през тази и следващата година първите си кафенета в Италия. Освен с бранда Starbucks компанията ще стъпи в страната и с по-луксозната си марка Roastery, чийто първи обект ще е в Милано, съобщава Bloomberg. Страната не е най-големият пазар, но е изключително важна за компанията. През тази година в Италия ще се появят първите кафенета под бранда Starbucks. Догодина ще отвори и Roastery - обект с площ 2370 кв.м, който ще се помещава в историческа пощенска станция в центъра на града. Магазинът ще предлага малки пакети кафе с високо качество, както и продукти от италианската компания за хлебни изделия Rocco Princi – ексклузивен доставчик на храни за всички нови Roastery локации на глобално ниво. Освен това там ще се продава и алкохол

"Софарма" купува 51% от молдовска компания, собственик на аптеки

"Софарма" е получила разрешение от Комисията за защита на конкуренцията в Молдова да придобие над 51% от капитала на "РАП фарма интернешънъл" ООД (RAP Pharma International), съобщиха от компанията до БФБ – София. Не се съобщава цена на сделката. RAP Pharma International е търговец на едро, който притежава складова база и верига от 12 аптеки. Компанията произвежда и търгува с гумени изделия за медицинско и ветеринарно използване, каучукови и гумени хирургически и медицински ръкавици, медицински каучук, фармацевтични продукти, лекарства, тестове за определяне на бременност, билки, лечебни растения - лекарства и отвари, лекарства на прах, прополис, спринцовки за медицинска употреба и др.

"Монбат" отчита 19% ръст на продажбите си през януари

"Монбат" отчита 13.8% ръст на консолидираната печалба на годишна база през януари до 2.99 млн. лв., показва съобщение на дружеството, бюлетина на Investor.bg и цитирани от изданието. Консолидираните продажби се увеличават с 18.7% на годишна база до 25.1 млн. лв. за януари. Печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) се увеличава с 11.4% на годишна база до 4.23 млн. лв. Обобщените резултати за 2016 г. бяха печалба преди данъци от 32.08 млн. лв., или повишение с 26.9%. Нетните приходи от продажби за миналата година са 263.7 млн. лв., при увеличение със 7.23% на годишна база. Акциите на производителя на акумулатори поскъпнаха с над 39.26% до 10.18 лв. за акция за последните 12 месеца.

Увеличението на капитала на "Български фонд за дялово инвестиране" започва на 7 март

Увеличението на капитала на "Български фонд за дялово инвестиране" започва на 7 март с търговията на правата за увеличение на борсата. Целият процес ще приключи на 13 април, когато е последната дата за записване на нови акции. В момента капиталът на дружеството е 2.05 млн. лв., като за записване ще бъдат предложени нови 6.15 млн. акции с емисионна цена от 1 лв., което означава, че толкова максимално може да набере дружеството. Дружеството е известно с това, че инвестициите му са основно в компании, близки или свързани с някои от основните му акционери – пенсионни и взаимни фондове. Това е втори опит за увеличението на капитала му. През 2014 г. регулаторът не одобри проспект за емисия акции. Тогава компанията се целеше в двойно по-малка сума, като малко преди това дружеството беше сменило собствениците си.

Число:4.3% е повишението в общия индекс на цените на производител през януари на годишна база, според данни на НСИ. Най-голямо увеличение в ценовото равнище има в добивната промишленост - с 15.6% спрямо миналата година.

Кореспондентът на Die Welt в Турция остава в затвораКореспондентът на германския "Die Welt" остава в затвора по обвинение в "терористична пропаганда" и "подстрекателство към насилие" от турския съд. Журналистът бе задържан преди две седмици, след като писа за имейли от пощата на Берат Албайрак (енергиен министър и зет на президента Реджеп Ердоган), които бяха публикувани от ляво-ориентирана хакерска групироцка. Юджел, който има както германско, така и турско гражданство, може да бъде в предварителния арест до пет години. Ходът предизвика остри реакции w Германия от страна на политици и журналисти, започнаха и протести в големите германски градове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK