🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 1 март

Съдебният съвет предвижда 6.5% увеличение на заплатите от 2018 г.; В опит да навакса забавянето кабинетът промени плана за подготовката на председателството на ЕС; Общо 44 проектни предложения са подадени по двете процедури за изграждане на научни центрове; Ако след изборите не се състави редовно правителство, служебният кабинет е готов да излъчи еврокомиксар; Новият директор на "Пирогов" не прие оставките на специализантите в детската травматология.

"Няма да се предам, няма да се поддам, няма да се откажа, защото не само моята личност, но и демокрацията в страната ни е поставена на изпитание", обяви Фийон.
"Няма да се предам, няма да се поддам, няма да се откажа, защото не само моята личност, но и демокрацията в страната ни е поставена на изпитание", обяви Фийон.
"Няма да се предам, няма да се поддам, няма да се откажа, защото не само моята личност, но и демокрацията в страната ни е поставена на изпитание", обяви Фийон.    ©  Christian Hartmann
"Няма да се предам, няма да се поддам, няма да се откажа, защото не само моята личност, но и демокрацията в страната ни е поставена на изпитание", обяви Фийон.    ©  Christian Hartmann
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

19 000

са заявленията на живеещите в Турция български граждани, които са изразили желание да участват на предстоящия предсрочен парламентарен вот на 26 март. Това показват данните на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). На последните парламентарни избори те бяха 8983, а на президентските през 2016 г. - 8842.

От снимката: Франсоа Фийон остава в президентската надпревара във Франция

Франсоа Фийон продължава кандидатпрезидентската кампания въпреки започналото разследване по обвиненията за фиктивни назначения на семейството му. Кандидатът на френската десница заяви оставането си в надпреварата на внезапно свикана пресконференция. "Няма да се предам, няма да се поддам, няма да се откажа, защото не само моята личност, но и демокрацията в страната ни е поставена на изпитание", обяви Фийон. Кандидатът ще се отзове на призовката за съдебен разпит, насрочен за 15 март - два дни преди крайния срок за кандидатурите. Фийон определи разследването като "политическо убийство" срещу него и проекта на десницата.

Съдебният съвет предвижда 6.5% увеличение на заплатите от 2018 г. Бюджетната прогноза на съдебната власт за периода 2018 - 2020 г. бе приета от пленума на Висшия съдебен съвет. Тя ще бъде предоставена на министъра на правосъдието за подпомагане изготвянето на проектобюджета на съдебната власт за 2018 г. Одобрените разчети и приложенията към нея пък ще бъдат изпратени в Министерството на финансите в указания от тях срок. За 2019 г. и 2020 г. е предвидена актуализация на заплатите в системата от 2%. Предвидено е увеличение на парите за ранг и клас, което на свой ред води до нарастване на издръжката, обясни в сряда председателят на бюджетната комисия Димитър Узунов, цитиран от "Правен свят".

В опит да навакса забавянето кабинетът промени плана за подготовката на председателството на ЕС. Десет месеца преди българското началото кабинетът централизира подготовката на събитията и промени сроковете за изпълнение на необходимите мерки. Служебното правителство одобри ново разпределение на отговорностите между Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС и останалите отговорни институции. Новият подход ще трябва да гарантира по-стриктно наблюдение за спазването на поставените срокове и по-голяма ангажираност на всички отговорни институции.

Общо 44 проектни предложения са подадени по двете процедури за изграждане на научни центрове, обявени по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщиха от просветното ведомство. Крайният срок изтече на 28 февруари. Става въпрос за процедура за 350 млн. лева по оперативната програма, с които се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Срокът за кандидатстването бе удължен след скандал, което ще забави процедурата с месец-два. Може да се стигне до още едно забавяне заради липса на международни оценители по проектите.

Със забрана за камионите пътната агенция ще опита да улесни трафика в четвъртък и в неделя. В дните с интензивен трафик около националния празник 3 март, покрай който се събират три почивни дни, ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението ще е в четвъртък от 16 до 20 часа и в неделя от 14 до 20 часа в определени участъци (виж картата). За улеснение на трафика през Владая в четвъртък от 12 ч. до 20 ч. и на 3 март от 8 ч. до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София. В неделя две ленти ще ползват влизащите в столицата.

Ако след изборите не се състави редовно правителство, служебният кабинет е готов да излъчи еврокомиксар, съобщи премиер Огнян Герджиков след заседание на Министерския съвет. Постът е вакантен от 1 януари 2016 г., след като предишният български еврокомисар Кристалина Георгиева подаде оставка, за да поеме висша позиция в Световната банка. "До изборите правителството няма да излъчва еврокомисар", обяви Герджиков и изрази мнение, че не е добре България да остава без представител в еврокомисията толкова дълго време. Герджиков каза, че има амбицията служебният кабинет да направи стъпка за влизането на България в преддверието на еврозоната. Според него въпросът не е само вътрешнополитически, а от европейски мащаб и затова трябва да се проведат консултации с останалите държави членки.

Новият директор на "Пирогов" не прие оставките на специализантите в детската травматология, съобщиха от лечебното заведение. Според съобщението на пресцентъра на болницата по време на срещата специализантите са изявили желание да останат и да работят в болницата, въпреки че по-рано са подали заявленията си за напускане, следвайки примера на завеждащия отделението д-р Атанас Кацаров. След оставката му го последваха и още негови колеги заради неодобрение към новия директор Балтов, а във вторник пред болницата имаше и малък протест в подкрепа на напускащите.

Австрия субсидира покупка на електромобили

Правителството на Австрия от 1 март започна да субсидира покупката на електромобили и автомобили с водородни клетки с 4000 евро, съобщи министерството на транспорта, иновациите и технологиите на Австрия. Програмата обхваща транспортни средства, които не надхвърлят 50 000 евро. Покупката на хибриди ще бъде подпомогната с 1500 евро, а електромотопедите и електромотоциклетите - със 750 евро. Общо бюджетът за насърчаване на покупките на "зелени" автомобили до края на 2018 г. е на стойност 72 милиона евро. Половината от тази сума ще отиде за развитие на системата от зарядни станции. В страната вече има 9500 "зелени" автомобила, а за тази година се планира да бъдат продадени още 4500.

Създателят на Doğan Holding е извикан в съда

Почетният председател на турския Doğan Holding - 80-годишният Айдън Доган, бе призован за пръв път лично да се яви в съда по обвинения в контрабанда на гориво отпреди 10 години. Той и председателят на управителния съвет на Isbank Ерсин Йозиндже (64-годишен) рискуват да получат присъди затвор до 24 години и половина за създаване на престъпна мрежа, контрабанда и измама. Холдингът и банката притежаваха дялове в Petrol Ofisi - най-голямата в Турция верига бензиностанции, която сега се управлява от австрийската компания OMV. Това стана ден след като турският президент критикува материал, публикуван във вестник "Хюриет", който е част от медийната група "Доган", съобщи Reuters. Айдън Доган, който създаде и управлява до 2010 г. холдинга, осъществяващ дейност в широка сфера от медии до енергетика, е видна фигура в турските светски среди и в миналото беше в обтегнати отношения с президента Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Минималната пенсия в Румъния е повишена с 30%

Минималната гарантирана социална пенсия в Румъния беше увеличена с 30 процента от 1 март, достигайки 520 леи (225 лева), съобщава "Аджерпрес", цитирана от БТА. Според данни на министерството на труда общо 1 022 168 души ще се възползват от тази мярка, приложена чрез извънредно постановление от 6 януари 2017 г. Минималната социална пенсия беше въведена от правителството на Емил Бок през 2009 г., за да компенсира доходите на тези, които или са работили на черно, или нямат необходимия трудов стаж, напомня в. "Ромъния либера". "Аджерпрес" отбелязва, че първоначално минималната социална пенсия е била в размер на 300 леи, като постепенно започва да се увеличава.

Интересът към акциите на Snap е по-голям от очаквания

По-малко от 48 часа остават до началото на най-голямото технологично първично публично предлагане – това на Snap Inc. По всяка вероятност интересът към него е по-висок, отколкото се предполагаше. Главният изпълнителен директор на компанията Евън Шпигел предложи по време на т.нар. Bookbuilding цена на инвеститорите в диапазона между 14 до 16 долара на акция, което би съответствало на борсова оценка в диапазона между 18 и 22 млрд. долара. Business Insider съобщи, като се позова на източници от инвестиционните среди, че търсенето на книжата се оказва много по-високо от очакваното и акциите са презаписани десет пъти. В резултат на това Шпигел може да поиска и по-висока начална цена, защото ценовият диапазон при записването служи като ориентир и не е задължителен.

Toyota премахва изпълнителни директори заради по-бързи решения

Производителите на коли Toyota е премахнала редица от своите директори на високи позиции, за да ускори взимането на решения. Според говорители на Toyota, компанията трябва да се адаптира по-бързо към променящи се пазар и да си върне лидерската позиция в производството на коли, която загуби през 2016 г. от Volkswagen. В момента индустрията е почти изцяло насочена към нови технологии - електромобили с висока издръжливост, както и разработване на автономни коли. Според новата структура само президентът на Toyota Акио Тойода и президентът на борда на директорите Такеши Учиямада ще останат представителни директори. Досега те бяха шест.

Проблеми в Amazon оставиха потребители и сайтове без връзка с интернет

Облачните услуги на Amazon S3 са били прекъснати във вторник, като това е попречило на хиляди онлайн услуги и потребители да бъдат свързани с интернет, пише Bloomberg. Услугата S3, която се рекламира като "просто решение за съхранение" и се ползва за събиране на информация, управление на мениджърски приложения и други. Услугата се ползва от над 150 хиляди уебсайта, който са били недостъпни през деня. Сред тях са сайтовете на ESPN и AOL, сочат данните на Similar Tech. Според Amazon S3 е 99.9999% сигурна и нови проблеми не се очакват.

Модната къща BCBG Max Azria поиска защита от фалит

Модната къща BCBG Max Azria е подала документите за защита от фалит. Това е поредната компания, която предприема подобен ход в ритейл сектора в САЩ. Причината е, че все повече потребители предпочитат да пазаруват онлайн и посетителите в моловете и физическите магазини стават все по-малко. Компанията, известна с дрехи, носени от звезди като Селена Гомез и Дрю Баримор, епожелала да бъде защитена от фалит, докато се подготвя за доброволна реорганизация.