Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

В безпрецедентно объркване на церемонията по връчване на наградите "Оскар" мюзикълът "Страната Ла-ла" по погрешка бе обявен за най-добър филм, след което наградата бе връчена на истинския победител - драмата "Лунна светлина"

Какво се случи през седмицата

Конституционният съд отмени санкциите за негласуващите; Първите 534 млн. лв. потеглят към кредиторите на КТБ; Американският производител на самолети Boeing планира да отвори първия си завод в Европа

5608 прочитания

В безпрецедентно объркване на церемонията по връчване на наградите "Оскар" мюзикълът "Страната Ла-ла" по погрешка бе обявен за най-добър филм, след което наградата бе връчена на истинския победител - драмата "Лунна светлина"

© Reuters


Конституционният съд (КС) отмени санкциите за негласуващите, въведени в Изборния кодекс с поправка от май 2016 г., която предвиждаше заличаване от изборните списъци на гражданите с избирателни права, които не са гласували без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид. В кодекса обаче остана текстът, че гласуването е задължително, за който КС не бе сезиран. Така задължителното гласуване остава сведено до една гола декларация.

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ подаде оставка след искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Пилософ беше назначен на поста от бившия министър Петър Москов след показна акция на службите през април м.г., при която бе арестуван почти целият предишен екип на фонда, но конкретни обвинения така и не последваха. Оттогава работата на фонда се влоши.

Велосипедисти излязоха на протест пред НДК в София с искане за гарантиране на сигурността им на пътя. Повод за събитието стана смъртта на Мартин Гачев, блъснат от тир близо до град Божурище на
Фотограф: Юлия Лазарова

Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха Национален рамков договор (НРД) за цените и обемите медицински услуги през тази година. Той премахва чекирането с пръстов отпечатък, увеличава се заплащането за прегледи в извънболничната помощ, а лимитите за прием в болниците стават по-гъвкави. През м.г. НРД не бе сключен, защото касата и лекарите не успяха да се споразумеят именно заради пръстовите отпечатъци и лимитите, затова здравната каса го въведе служебно със свое решение.

Ралица Негенцова бе избрана за втори мандат за председател на Висшия адвокатски съвет с много висока подкрепа още на първия тур – 240 гласа при 333 участници в общото събрание на адвокатурата на 25 и 26 февруари. На общото събрание бе демонстрирана подкрепа за изготвянето на нов проект за промени в Закона за адвокатурата вместо спорните лобистки поправки, внесени в предишното Народно събрание.

Американският президент Доналд Тръмп разкри бюджетните си планове за допълнителни 54 млрд. долара за отбрана, които се равняват на 10% ръст спрямо военните разходи за 2016 г. Увеличението ще бъде компенсирано с орязване на вътрешни разходи в същия размер. Всички федерални агенции ще получат по-малко пари, а най-сериозни съкращения ще претърпят държавната екологическа агенция EPA, Държавният департамент и помощите за международно развитие. Това ще е най-мащабният скок в разходите за отбрана на страната от десетилетие.

Британският премиер Тереза Мей е готова да обяви край на свободното предвижване на мигранти от ЕС към Великобритания в същия ден, когато се задейства чл. 50 от Лисабонския договор и започне процесът по напускане на ЕС. Според в. Telegraph Мей иска в деня, в който започнат преговорите за Brexit, да отпадне правото на европейски граждани да остават за постоянно в Обединеното кралство. Ако Лондон обяви тези мерки, Брюксел може да започне процедури срещу Великобритания, тъй като тя остава членка, докато тя не напусне ЕС, и не може да дискриминира граждани на други европейски страни.

Хиляди руснаци се събраха в Москва на шествие в памет на опозиционния лидер Борис Немцов, който бе застрелян близо до Кремъл преди две години
Фотограф: Reuters

Председателят на Върховния съд на Полша поиска съдиите в страната да се борят "за всеки сантиметър" от правосъдната система. Това става на фона на нарастващото напрежение между Варшава и Брюксел. Европейската комисия вече поиска страните членки да заемат позиция в спора ѝ с Варшава дали върховенството на закона в Полша е застрашено. Според експерти Брюксел може да поиска задействане на чл. 7 от Договора за ЕС, с който се замразява правото на гласуване на държава от съюза.

Първите 534 млн. лв. потеглят към кредиторите на КТБ, става ясно. Първата частична сметка за разпределяне на събраното досега беше публикувана от синдиците на банката в Търговския регистър. Парите ще бъдат разпределени между 7022 кредитори. Огромната част от сумата - малко над 409 млн. лв., ще отиде във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който след като изплати по до 196 хил. лв. на вложителите, стана най-големият кредитор на КТБ с 3.68 млрд. лв. Над половината от сумата от 534 млн. лв. е била налична при отнемането на лиценза на банката, а не е резултат от работата на синдиците.

Комисията за финансов надзор ще положи по-големи усилия за проверките на свързани лица. Заявката беше дадена, след като Европейската комисия разкритикува регулатора, че е хвърлил усилия встрани от целта при проверката си на застрахователните дружества и пенсионните фондове, като така рискът за клиентите в двата сектора остава. Вече в контролните проверки, които започват през март, от одиторите ще се изисква да положат повече усилия по установяването на свързани лица, като проявят самоинициатива в търсене на данни от публично достъпни източници на информация. Според новата методология проверяващите ще трябва да установят дали ограниченията са спазвани не само към 31 декември 2016 г., но и към края на предходната.

Прием на проекти от най-атрактивната схема от европейската програма за рибарство и аквакултури започна в края на миналата седмица земеделското министерство. Става въпрос за мярката, чрез която могат да се финансират производствени инвестиции в сектора на аквакултурите, като за целта са отделени 16.9 млн. лв. По схемата се осигуряват средства както за нови, така и в съществуващи стопанства. Сред допустимите дейности за кандидатстване са производство на зарибителен материал, увеличаване на асортимента, подобряване на производствените характеристики на водоема, съобщават от земеделското министерство.

Държавният Фонд на фондовете обяви началото на пазарни консултации за следващия финансов инструмент - фонд "Мецанин/Растеж". Чакат се мнения на мениджъри, инвеститори и възможни крайни получатели на средствата, които да дадат предложения как да се направи възможно най-добре структурата на бъдещия нов фонд. Процесът на обсъждане трябва да приключи до 13 април. "Мецанин/Растеж" ще е с бюджет 40 млн. евро, осигурени от програма "Иновации и конкурентоспособност", но се очаква да бъде привлечено и частно финансиране от близо 27 млн. евро. Фондът ще инвестира чрез дялово и квазидялово участие в малки и средни предприятия, както и във фирми в зряла фаза на развитие.

Лихвите по бизнес кредитите до 1 млн. евро., отпуснати в единната валута, паднаха до рекордно ниската цена от 3.73% през първия месец на годината. Това показват данните на Българската народна банка. Това са най-ниските нива за лихва при фирмени кредити, откакто централната банка води подобна статистика. Според статистиката през януари общата сума на новоотпуснатите и предоговорените кредити от този тип е била на стойност 66.5 млн. лв. Рекордно ниски са и лихвите на заемите до 1 млн. евро, които са били отпуснати в левове – средната лихва, по която са одобрявани подобни заеми, е била 4.35%.

Продадените количества бира през миналата година са най-високите за последните 8 години. Това става ясно от данните на Съюза на пивоварите в България по отношение на продажбите на членовете на организацията. Компаниите, членуващи в съюза – "Болярка - ВТ", "Бритос", "Загорка", "Каменица", "Карлсберг България" и "Ломско пиво", са реализирали общо 5.181 млн. хектолитра бира, което е с 2.5% повече от продажбите им през 2015 г. По данни на браншовата организация, която обединява най-големите производители на бира в страната, нейните членове държат общо 93% от пазара като количество продадени бири.

Израелската Plaza Centers е продала терена си в Шумен от 26 дка на "Практикер ритейл" в средата на февруари срещу 1.96 млн. лв. Това става ясно от вписване на сделката в имотния регистър и борсово съобщение на чуждестранното дружество. Инвеститорът планираше да изгражда мол върху парцела, в който да вложи около 38 млн. евро, но проектът така и не беше започнат. Купувачът, който развива и веригата "Технополис", няма обект на "Практикер" в града и вероятно на терена ще бъде изграден нов обект от веригата "направи си сам".

"Софарма" може да купи молдовска компания с аптеки и за търговия с лекарства. Сделката става възможна, след като българското дружество е получило разрешение от Комисията за защита на конкуренцията в Молдова да придобие над 51% от капитала на RAP Pharma International, съобщиха от компанията до БФБ - София. Цената на сделката не се съобщава. RAP Pharma International притежава складова база и верига от 12 аптеки. Компанията произвежда и търгува с гумени изделия за медицинска и ветеринарна употреба, хирургически и медицински ръкавици, лекарства, лечебни растения, отвари, спринцовки и др.

Американският производител на самолети Boeing планира да отвори първия си завод в Европа в английския град Шефийлд и това показва доверие в производствените възможности на Великобритания в момент, когато страната се подготвя да излезе от Европейския съюз, съобщава Bloomberg. Инвестицията в предприятието ще бъде 20 млн. паунда и проектът ще започне от следващата година. В завода ще се произвеждат части за Boeing 737 и 777 - системи за задвижване, които отварят и прибират задкрилките на самолета.

Конституционният съд (КС) отмени санкциите за негласуващите, въведени в Изборния кодекс с поправка от май 2016 г., която предвиждаше заличаване от изборните списъци на гражданите с избирателни права, които не са гласували без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид. В кодекса обаче остана текстът, че гласуването е задължително, за който КС не бе сезиран. Така задължителното гласуване остава сведено до една гола декларация.

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ подаде оставка след искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Пилософ беше назначен на поста от бившия министър Петър Москов след показна акция на службите през април м.г., при която бе арестуван почти целият предишен екип на фонда, но конкретни обвинения така и не последваха. Оттогава работата на фонда се влоши.

Велосипедисти излязоха на протест пред НДК в София с искане за гарантиране на сигурността им на пътя. Повод за събитието стана смъртта на Мартин Гачев, блъснат от тир близо до град Божурище на
Фотограф: Юлия Лазарова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK