Вечерни новини: 13 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 13 март

Reuters

Вечерни новини: 13 март

Стачка отмени общо 650 полета до Берлин; Георги Айданлийски е назначен за член на съвета на директорите на държавната компания "Мини Марица-изток"; Независима комисия ще прецени дали проблемите с климатичната инсталация в най-големия музей на Националната галерия - "Квадрат 500", са инцидентни или системен проблем; След десет години сагата с делата за "Софийски имоти" е приключила, а осъдени няма

5604 прочитания

Reuters

© Reuters


25 млн. лв. ще бъдат дадени за ограмотяване на неграмотни и слабо грамотни хора, които нямат начално и основно образование. Средствата ще бъдат реализирани по проект "Нов шанс за успех" към Министерството на образованието и науката, съобщиха от ведомството.

Стачка отмени общо 650 полета до Берлин

В понеделник всички полети между София и Берлин бяха отменени, като причината за това бе стачка на служителите и на двете берлински летища – "Шьонеделд" и "Тегел". Протестната проява започна рано сутринта и бе удължена до 5 часа в сряда, след като първоначално трябваше да приключи ден по-рано. Общият брой на отменените полети е около 650 на двете летища, а в протеста се включиха около 2000 души наземен персонал на двата аеропорта, който включва служителите на гишетата за регистрация за полет, работниците, товарещи и разтоварващи самолетите, както и насочващи машините по пистите. Исканията им са за повишаване на почасовото заплащане от 11 до 12 евро. Досега профсъюзът проведе няколко кръга преговори с работодателите, но те се оказаха безуспешни.

Георги Айданлийски е назначен за член на съвета на директорите на държавната компания "Мини Марица-изток", съобщиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той ще замести Николай Диков в ръководството на въгледобивното дружество. Решението на съвета на директорите на БЕХ е взето на 10 март и е мотивирано от "необходимостта да се повиши ефективността на дружеството". Промяната се налага и във връзка с "огромните предизвикателства, пред които е изправена въгледобивната индустрия в България и ЕС", допълват от холдинга. Има се предвид обсъжданите от ЕК нови екологични норми за големите горивни инсталации. Опасенията у нас са, че те ще бъдат непостижими за въглищната индустрия и ще доведат до закриването на топлоенергийните централи в Маришкия басейн.

Боил Банов
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Независима комисия ще прецени дали проблемите с климатичната инсталация в най-големия музей на Националната галерия - "Квадрат 500", са инцидентни или системен проблем. Това каза пред "Дневник" заместник-министърът на културата Боил Банов във връзка с аварията от началото на януари, вследствие на която бяха увредени над 20 произведения, включително смятаната за най-ценна картина "Луцифер" на Франц фон Щук. За двете години от откриването на "Крадрат 500" климатичната инсталация дава дефект за втори път. Първият беше в началото на 2016 г. и се размина единствено с ронещи се тавани. Комисията ще даде по-нататъшни насоки за решение на проблема, който изглежда по-сериозен, отколкото е бил първоначално представен на министерството, каза още зам.-министърът в служебния кабинет Боил Банов.

От Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) предупредиха на сайта си, че в последните 3-4 дни киберпрестъпници разпращат имейли с предупреждение за завеждане на съдебно дело. Прикаченият файл в тях обаче съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли. От ГДБОП препоръчаха подобен тип електронна поща да не бъде отваряна и уточниха, че тя се разпраща като спам съобщение. Експертите препоръчаха да се използват съвременни и надеждни операционни системи и приложения за сигурност. Имейлите са подписани от Димитринка Дионова, като в тях се съобщава, че са заявени услуги, които не са платени. Изисква се в много кратък срок да бъде платена определена сума, тъй като след това върху нея започва да се начислява лихва.

Две платформи помагат на избирателите да се ориентират колко близо до техните собствени разбирания стоят предизборните програми на партиите и коалициите, които се явяват на парламентарните избори на 26 март. След отговор на въпроси те мерят предизборната платформа на коя партия е най-близка до възгледите на анкетирания. Едната платформа - "Гласоводител", е разработена от Центъра за либерални стратегии, а някои от основните партии не излизат като опции. От екипа обясняват, че тези формации не са предали позициите си и предстои те да бъдат попълнени въз основа на техни програмни документи. Другата платформа е "Време за избор" и е разработена на изследователи от Европейския институт в София, Лабораторията за публични политики към Нов български университет и Центъра за електронна демокрация.

След десет години сагата с делата за "Софийски имоти" е приключила, а осъдени няма, пише "Дневник". Справка в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд показва, че последните две дела срещу бившия шеф на дружеството Тошко Добрев и подсъдимите с него членове на борда на "Софийски имоти" са приключили с оправдателни присъди. Преди това прекратени бяха и другите три дела срещу Добрев, две от които по давност. По третото, което бе за безстопанственост, Добрев заедно с другите 12 подсъдими получиха оправдателни присъди. Мотивите бяха забавени, а след това прокуратурата подала бланкетен протест, поради което апелативният съд прекрати процеса. Така на практика 10 години след шумното начало на разследванията осъдени няма.

Проектът "Северен поток 2", който трябва да осигури руски газ на Германия по дъното на Балтийско море, не е от общ интерес за ЕС. Това обяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от "Ройтерс". Тя отново припомни позицията на еврокомисията, че проектът не обслужва усилията на ЕС да реформира енергийния пазар в общността и да намали зависимостта му от руския газ. Агенцията припомня и че засега ЕС устоява на опитите на някои национални правителства да се противопоставят напълно, като настояват проектът да се обяви за противоречащ на законите, действащи на територията на ЕС. През тази седмица германски регулатор премахна още една от пречките пред проекта, като постанови, че така нареченият Трети енергиен пакет, който регулира вътрешния за ЕС пазар в сектора, не се отнася до газопровода, който ще свързва Русия и Германия.

КФН временно спря търговото за "Дружба стъкларски заводи"

Комисията за финансов надзор издаде временна забрана за публикуване на търгово предложение от кипърското дружество"Барек овърсийз лимитид" за закупуване на акции на "Дружба стъкларски заводи" от останалите акционери на дружеството. "Барек овърсийз лимитид" притежава пряко и чрез свързани лица общо 99.24% от акциите с право на глас на "Дружба стъкларски заводи". Обект на търговото предложение са 405 652 броя обикновени поименни безналични акции с право на глас, представляващи 0.76% от капитала на производителя на стъкло. Предложената цена по търговото предложение е в размер на 3.70 лева за една акция. Инвестиционният посредник, който води процедурата, е "Балканска консултантска компания".

"Софарма трейдинг" ще тегли кредити за над 50 млн. лв.

"Софарма трейдинг" предлага на акционерите си да одобрят три кредита, с които компанията ще се разраства и ще инвестира в България и Сърбия. Гласуването ще стане на извънредно общо събрание на 24 април. Първият кредит е от "Сосиете женерал Експресбанк" за 16 млн. лв. за частично финансиране на евентуално придобиване на аптеки в България. В документите е посочено, че компанията иска да разширява пазарното си присъствие не само като развива своите аптеки под бранда Sopharmacy, но и като придобива вече действащи обекти. Общото събрание ще гласува и за получаване на инвестиционен кредит от 12 млн. евро надбавка от Райфайзенбанк България, като с него ще финансира частично евентуално придобиване на дялове от търговец на едро с лекарства в Сърбия.

"Софарма трейдинг" предлага на акционерите си да разрешат и получаването на едногодишен оборотен кредит за финансиране на дейността на аптеките Sоpharmacy на стойност 14 млн. лв. от Банка ДСК. "Софарма", която притежава 72.14% от акциите на дистрибутора, ще бъде съдлъжник по кредитите.

Lego с рекордни приходи, но ръстът им се забавя

Растежът на продажбите на датския производител на детски конструктори Lego се е забавил до 6% през миналата година спрямо над 25% през предходната, което му пречи да придобие производителя на куклите Барби Mattel, съобщава Reuters. "Представянето ни за 2016 г. е абсолютно феноменално, някои ще кажат свръхестествено (...) Растежът ни се успокоява, за да съответства на това, което ние наричаме устойчиви равнища на растеж", заяви финансовият директор на компанията Джон Гудуин. Компанията отчете приходи от 37.9 млрд. датски крони (5.38 млрд. долара), което е малко под приходите на Mattel – 5.46 млрд. долара, но повече от приходите на производителя на "Моето малко пони" Hasbro, който отчете продажби за 5.02 млрд. долара. Lego съобщи, че приходите й са най-високи в цялата 85-годишна история на фирмата, отбелязва AP. Чистата печалба на компанията за миналата година е била 9.4 млрд. крони (1.3 млрд. долара) спрямо 9.2 млрд. крони през 2015 г.

Samsung планира да разшири производството си в САЩ

Южнокорейската корпорация Samsung планира да разшири производството си в САЩ, инвестирайки в американската икономика най-малко 300 млн. долара, пише Wall Street Journal. Според източници на изданието първоначалните планове на Samsung са да открие най-малко 500 нови работни места, но в бъдеще се очаква броят им да нарасне заедно с увеличението на инвестициите. Става дума предимно за създаване на мощности за производство на битова техника. Представители на южнокорейската компания вече водят преговори с властите в няколко американски щата, преди да изберат къде точно да бъде построен новият завод за сглобяване. Изданието информира също, че Samsung предвижда да премести част от сегашното си производство от Мексико в САЩ. Представители на компанията са потвърдили пред вестника за такива планове, но са уточнили, че те са в етап на предварително обсъждане.

Shell ще продаде част от бизнеса си в Канада за 7.25 млрд. долара

Петролният гигант Royal Dutch Shell ще продаде всичките си местни и неразработени проекти в петролните пясъци на Канада и ще намали дела си в проекта Athabasca Oil Sands до 10% от 60%. Това ще донесе на английско-холандската компания нетно 7.25 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Компанията ще продаде на подразделение на Canadian Natural Resources целия си дял от 60% в проекта Athabasca, всичките си местни активи от комплекса Peace River и няколко неразработени земи в Албърта. Сумата от продажбите ще достигне около 8.5 млрд. долара. Съгласно второ споразумение Shell и Canadian Natural ще купят съвместно и ще притежават равни дялове от Marathon Oil Canada, която има 20% в проекта Athabasca, от филиал на Marathon Oil Corp. Всяка компания ще плати по 1.25 млрд. долара за дела си, изцяло кеш. Очаква се сделките да приключат в средата на 2017 г., като те подлежат на регулаторно одобрение.

Конкурентът на Uber Didi Chuxing откри развоен център в Силициевата долина

След като придоби бизнеса на Uber в Китай през миналата година, китайската компания за споделено пътуване Didi Chuxing откри център за проучвания и развитие в Силициевата долина, съобщава CNBC.

В DiDi Labs екип от учени, инженери и изследователи ще проучва възможностите за използване на изкуствения интелект в сферата на сигурността и интелигентните системи за шофиране. Желанието на Didi да се насочи към тези системи идва, след като редица автомобилни компании и технологични фирми започнаха да проучват и тестват автономни превозни средства. Лабораторията ще работи и по проекти в областта на сигурността в облака, дълбокото учене, интеракцията между хора и машини и други.

Автор: Капитал
25 млн. лв. ще бъдат дадени за ограмотяване на неграмотни и слабо грамотни хора, които нямат начално и основно образование. Средствата ще бъдат реализирани по проект "Нов шанс за успех" към Министерството на образованието и науката, съобщиха от ведомството.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK