Вечерни новини: 21 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 21 март

Вечерни новини: 21 март

Националисти в носии блокираха границата с Турция; 45 хил. души са подали заявления за гласуване в чужбина; Издателите на сатиричния вестник "Прас-прес" подадоха жалба в КЗК срещу дистрибуторската компания "Национална дистрибуция"; "Софарма" отправи ново търгово предложение за "Унифарм"

5695 прочитания

© Капитал


Националисти в носии блокираха границата с Турция

Движението през Капитан Андреево бе блокирано сутринта във вторник от привърженици на "Обединени патриоти". Акцията бе обявена като мирен протест срещу т.нар. изборен туризъм от Турция, но протестиращите, част от които облечени в народни носии, с икони и плакати с надписи "Браним България, браним Европа", решиха да препречат платното за движение от Турция за България, като струпаха на него автомобилни гуми и опънати синджири. Движението през пункта бе невъзможно до около 14 часа. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че подобни блокади е имало и на граничните пунктове Малко Търново и Лесово. По-късно блокадата бе свалена, но от "Обединени патриоти" заявиха готовност отново да спрат движението от Турция преди парламентарните избори на 26 март.
45 хил. души са подали заявления за гласуване в чужбина, съобщиха от външното министерство. Най-голям е броят им в Турция – малко над 19 хил., следват Великобритания, Испания, САЩ и Германия.
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Политиците трябва да решат как да се преизчислят старите пенсии. Необходимият ресурс са това е 1.6 млрд. лв., ако преизчисляването се направи със средния осигурителен доход за 2015 г. Това заяви в интервю за в. "Сега" в сряда управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. По думите му се увеличава броят на хората, които имат възрастта за пенсия, но нямат необходимия стаж и трябва да чакат по-високата възраст, за да се пенсионират с 15 г. действителен стаж. Около 23% от новите пенсионери за стаж и възраст през 2016 г. са се пенсионирали на по-висока възраст с непълен стаж, сочат данните на НОИ. Предвиденото нарастване на стажа до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете ще бъде все по-високо препятствие за пенсиониране, но, от друга страна, ще води до увеличаване размера на новите пенсии, прогнозира той. 2017 г. ще е първата от 2008 г. насам, в която преобладаващата част от разходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване - 54%, се финансира от приходи от осигурителни вноски, казва управителят на осигурителния институт.

Издателите на сатиричния вестник "Прас-прес" подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу дистрибуторската компания "Национална дистрибуция". Според жалбоподателите – Чавдар Георгиев, Христо Комарницки и Иван Бакалов, компанията е злоупотребила с положението си на монополист в сферата на дистрибуцията. Първият брой на "Прас-прес" излезе на 1 март, но според издателите му вестникът не е бил разпространяван по сергиите, а 10-хилядният тираж на вестника е изчезнал. Според тях "Национална дистрибуция" не е доставяла вестника в местата за разпространение. На 8 март екипът на "Прас-прес" раздаде последните 50 броя от тиража, с които разполагаше. Вторият брой излезе на 15 март, като беше разпространяван от други, по-малки компании.

Фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка важи само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017 г., напомнят от НАП. С декларацията се подава и годишният отчет за дейността. До момента в цялата страна са приети 248 хил. корпоративни декларации, като 195 хил. от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис. На хартия, в офисите на НАП и чрез пощенските станции досега са подадени 53 хил. формуляра. Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративен данък е 31 март.

Проверките от инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по морето ще започнат активно още от май. Това се е разбрало на работна среща между министъра на туризма Стела Балтова и председателя на комисията Димитър Маргаритов, съобщиха от министерството. От вътрешността на страната се предвижда да бъдат командировани допълнително служители на КЗП. През предстоящия летен сезон ще продължат работа приемните на комисията по Черноморието, отбеляза Маргаритов. Потребителите търсят контакт с тях най-често за консултации.

Здравният министър Илко Семерджиев отново обяви, че общественият съвет във Фонда за лечение на деца трябва да има само консултативни функции, но не и право на глас за лечението на децата. Това се случва само десет дни след като здравното министерство първо обяви, че възнамерява да отнеме гласа на гражданите в съвета, но след бурната обществена реакция се отметна. Семерджиев приписа на правилника на фонда и решаващия глас на обществения съвет вината за лошата работа на институцията през последната година и оневини отстранения бивш директор Владимир Пилософ. Преди дни станаха известни резултатите от одит на здравното министерство, който откри фрапиращите нарушения при управлението на Пилософ.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) обяви във вторник, че няма да издига и да подкрепя кандидати за членове на Висшия съдебен съвет. ССБ е взел това решение, за да не се допуска изкуствено разделение на съдийската общност заради ангажиране на съсловни организации в предизборна надпревара. "Призоваваме съдиите към активност да излъчат за кандидати свои колеги, които са с неопетнена репутация и с принос към утвърждаването на независимостта на съдебната власт и нейното добро управление", се казва в обръщение на съсловната организация.

Бизнес новини

Пощенска банка премахва месечна такса за сметка при 5 транзакции

Пощенска банка предлага разплащателна сметка за заплата, при която може да отпадне месечната такса и клиентът да получи паричен бонус, съобщиха от банката. При 5 електронни транзакции на месец, като теглене на пари в брой от банкомат, плащане на ПОС терминал в търговски обекти или онлайн пазаруване, банката премахва автоматично месечната такса за поддържане на сметката. Освен това при плащане и на 3 битови сметки през интернет банкирането й или мобилното банкиране на Пощенска, клиентите получават паричен бонус, равен на месечната такса за обслужване на сметката. Към сметката има и дебитна карта с по-ниска такса за теглене от банкомат на банката. До края на септември 2017 г. всеки клиент с такава сметка ще може да се възползва от по-атрактивни лихви при кандидатстване за потребителски кредит, жилищен кредит или овърдрафт.

"Софарма" отправи ново търгово предложение за "Унифарм"

"Софарма" е отправила ново търгово предложение за закупуване акциите на останалите акционери на "Унифарм" на цена от 4.35 лв. на акция, съобщи дружеството чрез БФБ – София. Офертата е за 1 342 234 броя акции, представляващи 22.37% от общия брой обикновени акции. Комисията за финансов надзор не е взела отношение по представения проект на търгово предложение. В началото на март КФН издаде окончателна забрана за публикуване на коригирано търгово предложение от "Софарма" закупуване на акции на "Унифарм". Тогава обаче не стана ясна цената на акция.

Търсенето на офиси в София остава по-голямо от предлагането

Търсенето на офиси в София надвишава предлагането през 2016 г. Тази тенденция се задържа и през първите месеци на 2017 г., отчита инвестиционната компания Arco Real Estate, цитирана от investor.bg. През периода има изключително малко завършени нови офис проекти, като общата им площ не надвишава 32 хил. кв.м. Основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара в периода от 2010 – 2015 г., както и забавеното завършване на някои обекти. Така обемът от нови площи на пазара, излезли през 2016 г., се оказва изключително недостатъчен да посрещне търсенето, особено в по-високия сегмент. Затова и почти около 50% от офис площите в строеж са вече наети, отчита компанията. Поради малкото завършени нови проекти през 2016 г. и засиленото търсене във високия клас нивото на свободните площи продължи трайно да намалява. От близо 260 хил. кв.м (14%) в началото на периода в края на 2016 г. те се свиват до около 240 хил. кв.м (12%) от общия обем.

Автор: Капитал

SofBank инвестира 300 млн. долара в компания за споделени офис пространства

Японската компания SofBank Group влага 300 млн. долара в компания за споделени офис пространства WeWork. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на източник, запознат с въпроса. Японската телекомуникационна и интернет компания направи няколко смели инвестиции в технологичната индустрия, в това число индийската компания за споделено пътуване Ola, базирания в Сан Франциско стартъп за финансови услуги SoFi и базирания във Вирджиния стартъп за сателитни комуникации OneWeb. Инвестицията в WeWork е само първата част от по-голям рунд за финансиране, който се очаква да достигне 3 млрд. долара, твърди източникът. Въпреки че първият рунд от финансирането идва от самата SoftBank, останалата част от средствата се очаква да дойдe от Vision Fund на SoftBank, който е на стойност 100 млрд. долара. WeWork и SoftBank не се пожелали да коментират темата.

Panasonic ще стане мажоритарен собственик на испанската компания за авточасти Ficosa International Японската компания Panasonic се съгласи да стане мажоритарен собственик на испанската компания за авточасти Ficosa International и така ще увеличи присъствието си на този пазар, съобщава Reuters. Panasonic ще купи допълнителни 20% от Ficosa, която е специализирана в производството на системи за сигурност, от главния акционер Ficosa Inversion SL. По този начин японската компания ще държи 69% в испанския производител. Panasonic купи 49% от Ficosa през 2015 г., като цената на сделката не беше обявена. Panasonic се стреми да достигне 2 трлн. йени (17.76 млрд. долара) приходи от продажби на автомобилния си сегмент до март 2019, от 1.3 трлн. йени за периода до миналия март.

Microsoft и Adobe ще си партнират в маркетинга и рекламата

Microsoft и Adobe Systems обединяват усилията си, за да направят софтуерните си продукти за маркетинг и продажби по-конкурентни на предложенията на Salesforce.com и Oracle. Това обявиха двете компании, цитирани от Reuters. По време на годишната конференция на Adobe компанията заяви, че ще работи с Microsoft за създаването на възможност за споделяне на данни между маркетинговия софтуерен пакет на Adobe, който тя преименува на Experience Cloud, и софтуера за продажби на Microsoft, наречен Dynamics. Всичко това ще помогне на софтуерните системи да работят безпроблемно заедно. "Това ще позволи на клиентите да отидат отвъд сегашните софтуерни системи", коментира Скот Гутри, изпълнителен вицепрезидент на подразделението за облачни и корпоративни услуги в Microsoft. За Adobe, която е позната предимно със софтуерните си предложения Photoshop и Acrobat PDF, това партньорство се базира на сделка, която тя сключи с Microsoft още миналата есен, за използването на облачната система Azure.

Националисти в носии блокираха границата с Турция

Движението през Капитан Андреево бе блокирано сутринта във вторник от привърженици на "Обединени патриоти". Акцията бе обявена като мирен протест срещу т.нар. изборен туризъм от Турция, но протестиращите, част от които облечени в народни носии, с икони и плакати с надписи "Браним България, браним Европа", решиха да препречат платното за движение от Турция за България, като струпаха на него автомобилни гуми и опънати синджири. Движението през пункта бе невъзможно до около 14 часа. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че подобни блокади е имало и на граничните пунктове Малко Търново и Лесово. По-късно блокадата бе свалена, но от "Обединени патриоти" заявиха готовност отново да спрат движението от Турция преди парламентарните избори на 26 март.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK