Вечерни новини: 22 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 22 март

Над 663 милиона души живеят без безопасен водоизточник близо до дома си

Вечерни новини: 22 март

Некоректните работодатели няма да могат да се разпореждат с фирмите си; Подателите на сигнали за пазарни злоупотреби ще имат защита срещу дисциплинарно уволнение; Община Добрич прави търг за отдаване под наем на земеделски земи

5679 прочитания

Над 663 милиона души живеят без безопасен водоизточник близо до дома си

© Reuters


26 млн. лв. е допринесла за държавния бюджет лотарията с касови бележки, организирана от НАП миналата година.

Над 663 милиона души живеят без безопасен водоизточник близо до дома си

През 1993 г. ООН официално определя 22 март за Световен ден на водата – един от най-ценните и незаменими ресурси, който обаче е изчерпаем и оскъден. Важно е да си припомняме не само колко е важно разумното използване на водата, както и опазването й от замърсяване. Над 663 милиона души живеят без безопасен източник на вода в близост до дома си и губят безброй часове на опашка или походи до отдалечени източници. Свързаните с липсата на вода болести пък водят до 3.5 милиона смъртни случаи всяка година според Световния съвет по водите. Целите за устойчиво развитие, инициирани през 2015 г., включват ангажимент да се гарантира всеки човек да има достъп до безопасна питейна вода до 2030 г.

Собственик на фирма да не може да я прехвърля, ако има задължения към работниците си. Предложението се съдържа в законопроект на обмудсмана Мая Манолова, която ще го внесе в следващото Народно събрание. "Има много работодатели, които не плащат дължимите възнаграждения, после прехвърлят фирми на клошари или на хора без всякакви доходи", заяви Манолова, която посочи, че е получила 11 такива жалби. Освен чрез законопроекта Манолова обяви готовност да сезира и Конституционния съд срещу текстове, които ощетяват работниците.

Защита срещу дисциплинарно уволнение се гарантира на лицата, подали сигнали за пазарни злоупотреби, след като правителството прие промени в наредба за процедури и обмен на информация между държавните органи. Целта е да се подпомогне разкриването и предотвратяването на финансови злоупотреби чрез осигуряване на възможност за своевременно разкриване на информация.

Община Добрич ще извади на публичен търг земеделски земи в землищата на 35 селища. Парцелите ще бъдат отдадени под наем до 2022 г. на кандидатите, които предложат най-висока цена. Началните наемни нива са от 10 до 50 лв. на декар според категорията на земята. Районът е най-търсеният от зърнопроизводителите заради възможността за постигане на високи добиви.

Притежателите на 4148 жилищноспестовни влога са компенсирани през миналата година с общо 29.6 млн. лв. или средно по 7142.20 лв. на влог, информира Министерският съвет. По последни данни на Централния депозитар към 19 март в обръщение има лихвоточки за 700 млн. лв., а броят на лицата, очакващи държавата да им ги обърне в левове, е 55 хил. души. Това са граждани, които са спестявали за жилище в бившата Държавна спестовна каса, без да получават адекватна лихва за парите си срещу обещанието да получат държавен апартамент.

Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) стартира стажантска програма за студентите по застрахователно и социално дело в Стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов. Те ще могат да се възползват от възможността за платено практическо обучение по специалността си в компании, членуващи в организацията. Програмата е първа стъпка от дългосрочно партньорство между асоциацията и академията. Целта е да се подпомогне професионалната реализация на завършващите специалността застрахователно дело, като едновременно с това се подпомага и академичното развитие на кадрите, работещи в системата, чрез следдипломни обучения и специализации.

България ще открие три нови консулства. Те ще са в Украйна, Полша и Молдова. Консулството в Молдова ще бъде в град Тараклия, където българската общност представлява мнозинство от населението. Там е седалището на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", който представлява единственият български университет извън пределите на страната. Другите две консулства са почетни. Едното е в украинския град Запорожие. Украинският гражданин Сергей Желев е назначен за почетно консулско длъжностно лице. Той е вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна. Второто почетно консулство е в Полша. То ще е в Катовице. За почетен консул е назначен Януш Затон, който е представител на местния бизнес.

България ще одобри проектодекларацията по случай 60-ата годишнина от създаването на Европейския съюз (ЕС), която ще бъде обсъдена на срещата на европейските лидери в Рим по-късно тази седмица, съобщиха от правителствената пресслужба. Декларацията трябва да определи новия дневен ред на ЕС след излизането на Великобритания. Документът е структуриран в три раздела - кратък преглед на ценностите и историческите постижения на ЕС, изложение на основните предизвикателства в момента и дневен ред на ЕС в бъдеще с формулирани четири приоритета: Европа на сигурност и безопасност, просперираща и устойчива Европа, социална Европа и по-силна Европа на световната сцена. Според правителството кохезията се посочва експлицитно в два от четирите приоритета, което напълно съответства на българските позиции.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изпраща 15 наблюдатели за предстоящите в България парламентарни избори на 26 март. Наблюдателите на ПАСЕ ще бъдат в страната от 24 до 27 март и ще работят заедно с представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В страната вече работят 19 наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ, като основният екип от 11 експерти е позициониран в София, а 8 души са дългосрочни наблюдатели и ще бъдат разпределени в цялата страна.

Бизнес новини

"Алтерко" увеличава капитала на свое дружество в Тайланд

"Алтерко" планира петкратно увеличение на капитала на дъщерното си дружество в Тайланд – "Алтерко ко.", Лтд. – Тайланд, съобщи компанията до БФБ – София, където се търгуват негови акции. Компанията притежава 49% от капитала на базираното в Банкок дружество, като съветът на директорите е гласувал решение за увеличение на регистрирания капитал от 200 хил. тайландски бата (10.5 хил. лв.) до 1 млн. тайландски бата (52.3 хил. лв.). Увеличението ще се случи чрез записване на 80 000 акции с номинална стойност от 10 тайландски бата (0.52 лв.) всяка. "Алтерко" ще запише 39 200 обикновени акции от новата емисия за увеличението на обща стойност 20.5 хил. лв. От компанията обясняват, че промяната се налага заради изискване на договорни партньори и нуждите на местния пазар, където оперира дружеството.

Започна строителството на завод за автоаксесоари край Димитровград

Турската компания за производство на осветителни тела за автомобили "Са-ба" ще инвестира 8 млн. евро в строителството на завод за автомобилни аксесоари край Димитровград, съобщи БТА. В предприятието, което ще започне работа в началото на следващата година, ще бъдат открити 350 работни места, съобщи генералният мениджър на "Са-ба" за България и Турция Серкан Куруглу на днешната първа копка в землището на село Крепост. Застроената площ ще бъде 3000 квадратни метра, а първият етап - производствените халета, трябва да бъдат построени до ноември тази година. Това е първата международна инвестиция на "Са-ба". Дружеството е собственост на фамилната турска компания Sa-ba Endustriyel Urunler. Основната й дейност е производство на лампи и осветители за автомобили, а продуктите й включват фарове, мигачи, стопове и т.н. Тя е базирана в Истанбул и работи за автомобилни производители, между които Audi, Ford, Seat, Skoda.

Бургас, Хасково, Ямбол, Къркларели и Одрин ще привличат туристи заедно

Трансграничният район, включващ областите Бургас, Хасково и Ямбол в България и Къркларели и Одрин в Турция, ще разработва общи туристически проекти с еврофинансиране, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Днес е подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта "Съвместни инициативи за промоция на трансграничния регион България - Турция като атрактивна туристическа дестинация – JOINT TOUR". Общата стойност е 106 хил. евро, от които 15% са национално съфинансиране. Проектът ще се изпълнява съвместно от Министерството на туризма, Бургаската регионална туристическа асоциация (водещ партньор) и Дирекцията по култура и туризъм – Къркларели. Бюджетът на Министерството на туризма в проекта е на стойност 30 хил. евро. Срокът на изпълнение на проектните дейности е 15 месеца.

Холандия разследва ING за пране на пари

Холандските власти разследват банката ING по подозрение в съучастничество в пране на пари и корупция, се посочва в разпространен днес доклад, цитиран от Reuters. Групата ING е била помолена да предостави информация. От банката потвърждават за разследването, без да дават повече информация. Според местни медии става дума за операции в Узбекистан. На този етап не е възможно да се посочи колко време ще отнемат тези разследвания и до какви резултати ще стигнат, но предполагаемите глоби и неустойки могат да бъдат значителни, се допълва в доклада. От банката прогнозират, че разследването може да доведе до "значителни глоби".

Goldman Sachs ще разшири присъствието си в ЕС преди Brexit

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs ще съкрати работни позиции от Лондон и ще увеличи присъствието си в Европейския съюз "със стотици работни места". Това съобщи BBC, като се позовава на Ричард Гноди, главен изпълнителен директор на европейското звено на банката. По думите му процесът ще започне, преди Великобритания да напусне ЕС. Гноди сигнализира, че банката ще увеличи присъствието си в други европейски градове през следващите 18 месеца. И други банки в Лондон също заявиха, че може да съкращават позиции след Brexit. Гноди подчерта, чe Goldman Sachs няма да чакат до края на преговорите за Brexit, преди да осъществят плановете си. Той каза още, че банката ще наема хора в Европа и ще има "известно движение" от Великобритания. "Става въпрос за стотици хора, не за повече", допълни той.

Продажбите на произведения на изкуството са намалели с 11% през 2016 г.

Глобалните продажби на произведения на изкуството са се понижили с 11% през 2016 г. главно заради забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност, съобщава AFP. САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай, според първия "Доклад за световния пазар на изкуство" на международния панаир на изкуството "Арт Базел" и швейцарската банка UBS. Сключените сделки са били на обща стойност 56.6 млрд. долара при 63.3 млрд. година по-рано. Макар САЩ да запазват първото място, пазарният й дял се е свил от 43 на 40%. В доклада се посочва, че това се възприема като връщане към нормалните равнища след бърз растеж през предходните години. Делът на Великобритания остава без промяна – 21%, а на Китай е нараснал от 19 на 20%.

Компанията за луксозни стоки Hermes отчете рекордна печалба

Френската компания за луксозни стоки Hermes отчете рекордна печалба през 2016 г. поради високите продажби на нейните модели чанти, съобщава BBC. Компанията, позната добре с чантите Birkin за 8 хил. паунда едната и със своите копринени шалове за 300 паунда, обяви 13% ръст на печалбата през миналата година до 1.1 млрд. евро (952 млн. паунда). "Hermes се представи по-добре от очакваното през миналата година и започна 2017 г. със солидна основа", заявява изпълнителният директор на компанията Аксел Дюма. Въпреки това той допълни, че остава предпазлив предвид несигурната среда. Резултатите са доказателство за продължаващото възстановяване на пазара на луксозни стоки. Миналия месец френският конкурент LVMH отчете рекордни продажби. Hermes обяви, че продажбите на кожени изделия и сарашки стоки, представляващи половината от общите продажби, нарастват с 14%. В основата на добрите резултати е силното търсене на чантите Constance, Halzan, Lindy, Birkin и Kelly.

26 млн. лв. е допринесла за държавния бюджет лотарията с касови бележки, организирана от НАП миналата година.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Собственик на фирма да не може да я прехвърля, ако има задължения към работниците си."

    Много добра идея!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.