Вечерни новини: 28 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 28 март

<strong>Двата лагера за референдума в Турция са почти равни</strong>

Вечерни новини: 28 март

ВАС отмени окончателно пръстовия отпечатък; Председателят на СДС Божидар Лукарски и ръководството на партията подадоха оставка; Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е номиниран в последния възможен момент за член на ВСС; Двата лагера за референдума в Турция са почти равни; Thomas Cook вижда "ранни признаци" за възстановяване на ваканционния пазар в Турция и Египет

7122 прочитания

<strong>Двата лагера за референдума в Турция са почти равни</strong>

© Reuters


34.4 млрд. евро е достигнал БВП на България (частен и държавен) в края на януари 2017 г. според данните на БНБ. Сегашното ниво на задлъжнялост е близо 71% от прогнозния БВП. Спрямо месец по-рано дългът се е понижил с 0.6%, или 195 млн. евро.

Двата лагера за референдума в Турция са почти равни

Турски социологически агенции дават почти равни шансове на двата лагера преди предстоящия референдум за превръщане на страната в президентска република, съобщава сайтът "Ал монитор", позовавайки се на изследвания, проведени в последните дни. В интервю за "Хюриет дейли нюз" Бекир Агърдър - директорът на агенция "Конда", известна с точните си прогнози, посочи, че съперниците "си дишат във врата". Той изтъкна същевременно, че в лагера на поддръжниците на конституционните реформи има известно колебание дори и сред твърдия електорат на Ердоган.

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно пръстовия отпечатък, който беше въведен при прием и изписване в болница. ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са "дописали" Закона за здравното осигуряване. Освен това текстът за пръстовия отпечатък противоречи и на европейското законодателство, защото в ЕС няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение. Така България усложнява трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни членки. С обнародването в Държавен вестник на съдебното решение електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения както в извънболничната, така и в болничната помощ.

Божидар Лукарски
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Председателят на СДС Божидар Лукарски и цялото ръководство на партията подадоха оставка на заседание на Националния изпълнителен съвет. От партията съобщиха, че оставката е заради лошите изборни резултати. Оставката им ще бъде официално подадена пред Националния съвет, който ще се проведе на 4 април. "Във връзка с резултатите от изборите поемам своята отговорност като председател на СДС и подавам оставка. Това е мое лично решение и морален акт. Винаги в историята на СДС, когато резултатите от изборите са били лоши, председателят е подавал оставка", каза Лукарски.

Част от парите, отпуснати за организацията на пресконференции веднага след парламентарните избори, ще бъдат върнати на държавата, съобщи генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев пред "24 часа". Той уточни, че правителството е дало 100 хил. лв. на БТА по това перо от разходи, предвидени за вота. Въпреки че агенцията беше посочена като домакин на международния пресцентър, нито една партия не проведе пресконференцията си там. Повечето политически сили заложиха на кратки изказвания на лидерите си след края на изборния ден. Интерес към събитието проявили само няколко чуждестранни журналисти.

Борислав Сарафов
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е номиниран в последния възможен момент за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите, съобщи пресцентърът на съвета. Във вторник изтече крайният срок за кандидатури от прокурорите в системата. Местата са четири, а номинирани освен Сарафов са още 12 обвинители. Останалите кандидати са Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Галина Стоянова, зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, Ясенка Шигарминова от Апелативна прокуратура - Пловдив, Ивайло Медаров – заместник окръжен прокурор на София, и Пламен Найденов, шеф на Окръжна прокуроратура - Перник. Другите са Огнян Дамянов, Магдален Маринов, Гергана Мутафова, Пламен Марков, Георги Кузманов и Мери Найденова.

Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов също е кандидат за член на съдебния съвет. В края на 2016 година той подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на кадровия орган. После срещу него в съдебния съвет започнаха няколко проверки, като някои от тях бяха пратени на прокуратурата. Лалов сам предлага номинацията си до общото събрание на съдиите, което ще трябва да излъчи петима представители в съдийската квота. Останалите седем ще бъдат избрани от парламента, а двама - председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, са членове по право.

Строителството на участък от магистрала "Струма" се бави заради разчистване на горски територии. От Югозападното държавно предприятие съобщиха, че е започнало изсичането на част от гора в района на село Мошанец. Става въпрос за регламентирана сеч в горски територии на Държавното горско стопанство в Благоевград във връзка с изграждането на участъка между Благоевград и Крупник (лот 3.1), е посочено в съобщението. Плановете са обектите, в които се извършва добив на дървесина, да бъдат усвоени до края на май 2017 г., за да започне строителството на магистралния участък. Трасето на магистралата преминава освен през държавни и през немалка част общински и частни горски имоти, което налага и тяхното почистване от страна на собствениците им, информират още от Югозападното държавно предприятие. Неотдавна министърът на регионалното развитие Спас Попниколов призна, че има забавяне с реализацията на обекта, и обеща ускоряване на работата.

Бизнес новини

КФН назначи квестори в ИП "Позитива"

Комисията за финансов надзор е назначила двама квестори на инвестиционния посредник "Позитива", съобщиха от финансовия регулатор. Срокът на квестурата е три месеца от получаване на решението за прилагане на принудителната административна мярка, но не са обявени мотиви на комисията за решението й. Временна забрана да изпълняват функциите си на членове на съвета на директорите на "Позитива" АД е издадена на Валентин Янчев Андонов, Александра Николаева Георгиева и Натали Стефанова Андреева, както и временна забрана на Андонов и Георгиева да управляват и да представляват инвестиционния посредник. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му, което не спира неговото изпълнение.

Сибанк се включва в Европейската седмица на парите

Тя се провежда от 27 до 31 март 2017 г. и е съвместна инициатива на Европейската банкова федерация и национални банкови асоциации, като се отбелязва в Европа за трета поредна година. Асоциацията на банките в България, която е неин член, организира инициативата за първи път в България. Кристоф де Мил, изпълнителен директор на Сибанк, ще изнесе урок в Първа английска езикова гимназия. Банката подготвя и уроци за ученици от X клас в 19 СУ "Елин Пелин", ученици от III до V клас в 73 СОУ "Владислав Граматик" и с ученици от 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов". Открит урок пред ученици от ХI клас от Националната търговско-банкова гимназия на тема "Кредитиране. Безконтактни технологии за разплащане и сигурност на плащанията" в централата на банката ще проведат Светла Георгиева, изпълнителен директор "Риск", и Свилен Захариев, ръководител управление "Картови разплащания".

Уникредит Булбанк с награда за цялостен принос в подкрепата на малките и средните предприятия

Тя е присъдена от Националния гаранционен фонд (НГФ) към Българската банка за развитие, съобщиха от банката. Наградата е за участието на Уникредит Булбанк в споразумение за гарантиране на портфейл от кредити за финансиране на българските микро-, малки и средни предприятия. Гарантираният портфейл на банката е 120 млн. лв. при общ лимит на цялата гаранционната схема от 250 млн. лв. Наградите са връчени в рамките на работна среща с банките партньори за представяне на новите програми на НГФ. Целта на споразумението е прилагане на гаранционна схема, която да осигури на съществуващи и на стартиращи предприятия в България банково кредитиране с преференциални условия чрез механизъм за споделяне на риска. Схемата е продължение на приложената през 2014 г. гаранционна схема на НГФ, по която Уникредит Булбанк в началото на 2014 г. подпомогна над 250 български фирми с гарантиран портфейл от кредити за 33 млн. лв.

Spotify продължава с придобиванията

Най-голямата музикална стрийминг услуга в света Spotify обяви, че е придобила приложението за препоръчване на телевизионни предавания и филми MightyTV. Благодарение на сделката шведската компания се сдобива с нова технология, която може да ѝ помогне да насочва рекламите си към своите милиони потребители, пише Bloomberg. MightyTV е основана през 2015 г. в Ню Йорк. Преди тя препоръчваше съдържание в зависимост от предишни предпочитания на потребителите. Стартъпът ще спре поддръжката на своето видеоприложение и ще интегрира технологията си в Spotify. От своя страна Spotify се опитва да увеличи приходите си от реклама, които поддържат нейната безплатна услуга, ползвана от по-голямата част от слушателите ѝ. MightyTV ще помогне на Spotify в разработването на технология, която позволява на рекламодателите да таргетират определени групи или слушатели на базата на техните навици на слушане и демографски данни.

Thomas Cook вижда "ранни признаци" за възстановяване на пазарите в Турция и Египет

Британският туроператор Thomas Cook обяви, че ваканционният пазар започва да се възстановява след серията терористични атаки и политическите сътресения миналата година, съобщава Financial Times. Резервациите за това лято отчитат общ растеж от 10% спрямо миналата година. Туроператорът каза още, че вижда "ранни признаци, че клиентите започват да се връщат обратно към Турция и Египет". Търсенето на почивки в двете страни рязко спадна след взривяването на самолет, пътуващ от курорта Шарм ел Шейх, и след опита за преврат в Турция. Thomas Cook заяви, че вместо тези дестинации компанията е разширила офертите си за почивка в Гърция и резервациите за летните отпуски са нараснали с 40%. Според туроператора във Великобритания броят на резервациите остава без промяна, а средните цени са се повишили с 3%.

Deutsche Bank е най-големият кредитор в имотния сектор на Ню Йорк

Deutsche Bank е най-големият кредитор в имотния сектор на Ню Йорк през 2016 г., съобщава Financial Times, като се позовава на статистика на компанията за данни CrediFi. Най-голямата германска банка е разширила финансирането за сектора на бизнес имотите в града на фона на отстъплението на конкурентите ѝ заради регулаторни пречки и опасения за нов балон в сектора, допълва изданието. През 2015 г. германският кредитор, който е свързван с президента на САЩ Доналд Тръмп заради финансирането за няколко негови проекта, е бил на пето място по отпуснати кредити за сектора на имотите в Ню Йорк. През 2016 г. широкият пазар на бизнес имоти в Ню Йорк се е свил със 17% до 82 млрд. долара. Кредитополучатели обаче са си осигурили финансиране за инвестиции в бизнес имоти за почти 6 млрд. долара от Deutsche Bank. Това е с 37% повече спрямо отпуснатото финансиране от банката през 2015 г. Deutsche е застанала зад няколко доста сериозни сделки в Манхатън точно в най-бурния си период от миналата година, когато акциите ѝ достигнаха рекордно ниски стойности, посочва изданието.

Автор: Капитал
34.4 млрд. евро е достигнал БВП на България (частен и държавен) в края на януари 2017 г. според данните на БНБ. Сегашното ниво на задлъжнялост е близо 71% от прогнозния БВП. Спрямо месец по-рано дългът се е понижил с 0.6%, или 195 млн. евро.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK