Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Иракските сили напредват към стария град в Мосул. Близо 400 000 цивилни остават в капан, притиснати между подкрепяните от международна коалиция иракски войски и джихадистите от ИДИЛ.

Какво се случи през седмицата

Пет партии влизат в следващия парламент; Бизнес климатът се подобрява през март; "Литекс моторс" подаде молба за обявяване в несъстоятелност; Тръмп отмени мерките на Обама, насочени към ограничаването на климатичните промени

3955 прочитания

Иракските сили напредват към стария град в Мосул. Близо 400 000 цивилни остават в капан, притиснати между подкрепяните от международна коалиция иракски войски и джихадистите от ИДИЛ.

© Reuters


0.24%

е средната лихва по левови депозити до една година и 0.29% за влогове в евро по данни на БНБ. Очакванията на сектора са за преустановяване на спада.

Пет партии влизат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ, а точният брой на мандатите за всяка от тях ще бъде обявен от ЦИК най-късно до 2 април. Още във вечерта на изборите Бойко Борисов обяви, че при тези резултати ГЕРБ е длъжен да направи правителство. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че голяма коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна.

Върховният административен съд окончателно обяви за нищожен текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, който въвежда чекирането с пръстов отпечатък при прием и изписване от болница. Според съда наредбата недопустимо дописва закона, където такава опция не съществува. Решението влиза в сила след обнародването му в Държавен вестник. Според юристи болниците ще имат право да търсят по съдебен път обезщетение за вреди от държавата заради вложените средства за закупуване на оборудване за чекиране, както и други съпътстващи разходи.

Тринадесет прокурори са номинирани за избора на нови членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота до 27 март, когато изтече крайният срок за предложения. Те ще се състезават за четири места в прокурорската колегия. Сред предложените е и зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който е обект на проверка на етичната комисия към прокуратурата.

България ще поиска от Европейската комисия да отпадне обвързването на цената на газа с петролните деривати за 9 месеца назад, което е залегнало в договора за доставки между "Булгаргаз" и "Газпром". Вместо това цената трябва да се определя спрямо тази на международните газови центрове, за да няма резки промени. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов по време на открито заседание в енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението за поскъпване на газа с 29.6% от април.

Кандидатите да доставят на МВР 290 джипа и девет мобилни технически работилници с повишена проходимост за 29.2 млн. лв. са 11. Един от тях вече е отстранен. Сред тях са вносители и дилъри на Skoda, BMW, Renault, Dacia, Nissan, Toyota (през две различни дружества), Ford и др. Има само един чуждестранен участник - "Африка аутомотив дистрибюшън сървисис лтд" (AADS), регистрирана в Гибралтар. Процедурата е ускорена заради сериозния миграционен натиск по границите. Финансирането е част от 160 млн. евро, които ЕС отпусна от спешните фондове за справяне с бежанската криза.

Червеният депутат Атанас Папаризов, който е бил министър в правителствата на Андрей Луканов, Димитър Попов и Жан Виденов, бе оценен от служебния кабинет като подходящ за представител на България в Световната търговска организация. Същата позиция зае и през 2014 г. с решение на правителството на Орешарски.

Бизнес климатът се подобрява през март с 2.9 пункта спрямо февруари, сочат данните на НСИ. За сравнение, предходният месец показателят беше надолу с 0.4 пункта. Принос за промяната имат по-добрите нагласи в промишлеността, строителството и търговията на дребно, докато секторът на услугите леко се влошава. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в отделните сектори са основните пречки пред бизнеса.

Контролираният от Гриша Ганчев производител на автомобили "Литекс моторс" подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Това е станало в края на февруари, а броени дни по-късно подобно искане е отправил и един от кредиторите й - застрахователят "Булстрад Виена иншурънс груп". Според информация на "Капитал" основната цел на операцията е да се избегне рискът множеството дела, заведени от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу прихващанията на дружеството, да бъдат изгубени. Компанията беше сред най-големите кредитополучатели на фалиралата банка със 76 млн. лв. задължения, които бяха погасени чрез множество цесии с депозанти.

Компанията "Нет инфо" беше глобена със 101 600 лв. за заблуждаваща реклама на предлагана услуга. Санкцията от страна на Комисията за защита на конкуренцията е 1% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2015 г., тъй като то все още няма изготвен отчет за миналата година. Преписката е образувана по искане на "Изиадс" ЕООД, която предлага купуване на автоматизирана програматик реклама в български и европейски издатели. Тя посочва, че "Нет инфо" е направило зaблyждaвaщa peĸлaмa нa пpeдлaгaнaта oт нeгo контекстуална реклама.

Комисията за защита на конкуренцията не откри нарушения при собствените марки на търговските вериги. Проверката на регулатора, започнала миналата пролет, показа, че компаниите не са извършили съгласуване на доставните и продажните цени, което да им осигури благоприятна среда за налагането на стоки със собствени марки. Тя обхващаше веригите "Кауфланд България ЕООД енд ко", "Лидл България ЕООД енд ко", "Билла България", "Метро кеш енд кери България", "Максима България", "Ван холдинг", "Евро харт", "Винтерко-БГ", "Европа-ВН", "Дар Г.Н.", "ЦБА-България", ЦБА АД и "Коме".

Американският президент Доналд Тръмп отмени с указ мерките на предшественика си Барак Обама, насочени към ограничаването на климатичните промени. Той заяви, че това ще сложи край на "войната срещу въглищата" и на "регулациите, убиващи работни места". Сред анулираните инициативи е Планът за чиста енергия, който изискваше от Щатите да намалят въглеродните емисии, за да може САЩ да изпълнят ангажиментите си към парижката климатична сделка.

Бившият френски премиер Манюел Валс подкрепи центриста Еманюел Макрон за президентския пост, вместо да застане зад кандидата на своята Социалистическа партия. Той заяви, че това е "отговорната позиция", тъй като рискът е в Елисейския дворец да влезе крайнодясната Марин льо Пен. Според социологическите проучвания Макрон и Льо Пен са с почти изравнени резултати на първия тур, а на балотажа през май центристът ще победи със значителна преднина.

Централноевропейският университет (CEU) обяви, че унгарското правителство е внесло проектозакон с промени във висшето образование, които ще направят невъзможно институцията да продължи да функционира в Будапеща. Според поправките университетът трябва да смени името си, да установи кампус в Ню Йорк, да промени програмата си и да стане подчинен на унгарското и на американското правителство. Мнозина смятат, че причината за това са обтегнатите отношения между премиера Виктор Орбан и основателя на CEU Джордж Сорос.

Сделки и проекти

Столичната община планира да ремонтира целия булевард "България" преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС от януари 2018 г. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на 27 март. За целта е предвиден максимален бюджет от 12.9 млн. лв. без ДДС. Осигурени средства няма и в момента общината преговаря за държавно финансиране за ремонта, съобщи пред "Капитал" източник, близък до разговорите.

Холандският производител на птиче месо Plukon Food Group придоби френския си конкурент Duc. Сделката, която получи разрешение от антимонополния регулатор във Франция, ще позволи на холандската компания да изпълни плановете си за растеж на френския пазар. Duc разполага с четири производствени обекта във Франция, а от 2007 г. навлезе и в България чрез българската СВС-98.

Европейската комисия отхвърли сделката между Deutsche Boerse и London Stock Exchange, съобщи Bloomberg. Това се случва, след като двете страни не успяха да представят аргументи срещу притесненията на Брюксел, че сливането им ще наруши конкуренцията. Плановете за сливане на двете борси бяха сериозно ударени, след като през юни миналата година Великобритания гласува за излизането си от Европейския съюз.

Ръководството на японския гигант Toshiba одобри решението американското й звено Westinghouse да подаде документи за защита от кредитори в САЩ. Компанията за производство на ядрено оборудване, която в края на миналата година предупреди за евентуално отписване на активи на стойност 6.2 млрд. долара, стана отговорна за най-голямата финансова криза в историята на японския конгломерат.
Британският премиер Тереза Мей се срещна с първия министър на Шотландия Никола Стърджън преди Лондон да задейства Brexit. Ден след това шотландският парламент подкрепи предложението на Стърджън за организиране на втори референдум за независимост.
Фотограф: Reuters
Турските граждани в Германия започнаха да пускат предсрочно бюлетини в референдума за разширяване на президентските пълномощия. Във федералната република има 1.4 млн. турци с право на глас в допитването, което ще се проведе на 16 април.
Фотограф: Reuters
0.24%

е средната лихва по левови депозити до една година и 0.29% за влогове в евро по данни на БНБ. Очакванията на сектора са за преустановяване на спада.

Пет партии влизат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ, а точният брой на мандатите за всяка от тях ще бъде обявен от ЦИК най-късно до 2 април. Още във вечерта на изборите Бойко Борисов обяви, че при тези резултати ГЕРБ е длъжен да направи правителство. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че голяма коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK