Вечерни новини: 2 април
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 2 април

С допитване до гражданите в Унгария започна поредна антиевропейска кампания

Вечерни новини: 2 април

Служебният кабинет отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище; Движение "Да, България" е вече вписано в регистъра на политическите партии към Софийския градски съд; Неохраняемите плажове в страната са 103 от общо 237 по българското Черноморие; Хиляди дипломи за висше образование, издадени от СУ "Св. Климент Охридски" през 2009 г., се оказват невалидни

5637 прочитания

С допитване до гражданите в Унгария започна поредна антиевропейска кампания

© Reuters


831 млн. евро е договорила България по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020". Средствата представляват 44% от бюджета на програмата, съобщиха от транспортното министерство.

С допитване до гражданите в Унгария започна поредна антиевропейска кампания

С допитване до гражданите как да се реагира на политиката на Брюксел, която според правителството на премиера Виктор Орбан (на снимката горе) заплашва независимостта на страната, Унгария започна антиевропейска кампания, предаде AFP. Всяко домакинство в страната получи въпросник, кръстен "Да спрем Брюксел!". В него има шест питания основно по темата за миграцията. "Какво трябва да направи Унгария, когато въпреки неотдавнашната серия от терористични нападения в Европа Брюксел иска да я накара да приеме влезли незаконно мигранти?", гласи един от въпросите.

Служебният кабинет отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета от предишното правителство с ПМС 208/2016. Обявените мотиви за отмяната са, че в този си вид наредбата не действа, тя не дава ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите. Освен това създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и едновременно с това да се съобразят с възникващите обществени нагласи. На министрите на вътрешните работи и на труда е възложено в най-кратък срок – до 7 април, да подготвят нова наредба, която да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната. Не стана ясно какво налага наредбата да бъде отменена в спешен порядък на извънредно заседание в петък, след като обичайната практика е отмяната да става с приемането на новия нормативен акт. Действията на правителството са съгласувани с държавния глава, съобщават от пресцентъра на служебното правителство.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Движение "Да, България" е вече вписано в регистъра на политическите партии към Софийския градски съд (СГС), съобщиха от пресцентъра на формацията. Съдът регистрира движението като политическа партия на 30 януари 2017 г., но серия от жалби попречиха на "Да, България" да получи регистрация в указания срок - до 8 февруари, за да се яви самостоятелно на изборите на 26 март. По тази причина на вота в неделя тя участва в коалиция с две регистрирани партии - "Зелените" и ДЕОС. Коалицията обаче не премина 4-процентната бариера и остана извън 44-ото Народно събрание.

Неохраняемите плажове в страната са 103 от общо 237 по българското Черноморие. Има и още три, които бяха определени за природосъобразен туризъм – "Бяла-Карадере", "Иракли" и "Корал". Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г. трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност тези плажове. Това се посочва в издадената заповед на министъра на туризма Стела Балтова. В нея са обявени списъците на неохраняемите морски плажове към 31 март 2017 г.

Хиляди дипломи за висше образование, издадени от СУ "Св. Климент Охридски" през 2009 г., се оказват невалидни заради въведена рационализация от тогавашния ректор проф. Иван Илчев, съобщи "Нова телевизия". Заради огромното количество подписи, които трябвало да поставя, той решил да изработи печат с формата на подписа си. Шаблонът се ползвал от съветници на ректора, които "подписвали" дипломите вместо него. Това обаче не се приема като нормално в министерството на образованието и при искане за легализация на дипломата оттам я връщат, разказва засегната от иновацията висшистка.

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков
Фотограф: Капитал

Тройно увеличение на публичните средства за наука за четири години предвижда новият проект на национала стратегия за развитие на научните изследвания 2017 - 2030 г. За тази година е предвидено държавно финансиране за наука в размер на 0.19 % от БВП, а се предлага до 2020 г. то да стане 0.7% от БВП, а до 2025 г. - 1%. Проектът на стратегията е разработен от екипа на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков съвместно с експерти от Българската академия на науките и висши училища. Научната стратегията трябва да бъде одобрен от новия парламент - тя е едно от предварителните условия за отпускане на европейско финансиране за образователни и научни проекти.

Прокуратурата привлече като обвиняеми двама бивши изпълнителни директори на "Напоителни системи" за извършени стопански престъпления, от които държавното дружество е ощетено за близо един милион лева. Обвиненията срещу Ивайло Първанов и Стайко Ганчев са по разследването, образувано в началото февруари тази година. Двамата са с мерки за неотклонение "подписка", съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. В периода от 15 декември 2014 г. до 13 юни 2016 г. в София при условията на продължавано престъпление като изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД Ивайло Първанов е сключил 79 договора за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784.56 лв. Стайко Ганчев е обвинен в две престъпления – сключване на неизгодна сделка и безстопанственост (чл. 219 от НК).

Бизнес новини

Продажбите на "Софарма Трейдинг" са се повишили с 5% към февруари

Печалбата на "Софарма трейдинг" преди данъци през февруари 2017 г. се е повишила с 25% и достига 1.539 млн. лв. спрямо 1.229 хил. лв. за същия месец на 2016 г. С 5% нарастват и приходите от продажба на стока на компанията и достигат 52.424 хил. лв. Общо за двата месеца продажбите на стоки са 107.377 хил. лв., което представлява 5% ръст спрямо отчетените през 2016 г. Акумулираната печалба преди данъци запазва стойността от 3.098 хил. лв., реализирана и през същия период на предходната година, става ясно от съобщение на търговеца на лекарства и оборудване, публикувано на БФБ-София.

Ръководството на "Златен лев холдинг" предлага брутен дивидент на акция от 0.33 лв.

Съветът на директорите на "Златен лев холдинг" предлага брутен дивидент на акция от 0.33 лв., или общо 2 139 046,8 лв., съобщи investor.bg, като цитира поканата за свикване на общо събрание на акционерите, подадена за вписване в Търговския регистър. Събранието е свикано за 10 май 2017 г. от 11 ч. в София. Парите за разпределение са от печалбата за 2016 г. (2.46 млн. лв.) и за 2007 г. (94 хил. лв.). Последните печалби са формирани от продажба на активи и от непотърсени дивиденти, които след изтичане на 5-годишния давностен срок стават собственост на дружеството. От натрупаните печалби ще бъде покрита и загуба за минали години в размер на 357 хил. лв., а 58 хил. лв. ще бъдат отнесени като неразпределена печалба. В последните години "Златен лев холдинг" разпредели следните дивиденти на акция - 0.64 лв. на 8 юни 2015 г., 0.15 лв. на 10 юли 2014 г., 0.3 лв. на 29 май 2012 г., 0.35 лв. на 1 юни 2011 г. и 0.1 лв. на 22 юни 2007 г., припомня изданието.

Филиалите на бъдещето на Уникредит Булбанк привличат два пъти повече клиенти

Филиалите на бъдещето на Уникредит Булбанк привличат два пъти повече клиенти от традиционните клонове и офиси на банката. Това показват данните на банката. Освен това продажбите са с 20% по-високи в сравнение с обикновените филиали на Уникредит Булбанк. Данните показали още, че клиентите й търсят съчетание между новите технологии и традиционното банкиране. Банката откри още един филиал на бъдещето на място на бишата кафе-сладкарница "Прага" на ул. "Г. С. Раковски". В него, както и в другите филиали на бъдещето на Уникредит Булбанк има нов начин на обслужване – микс между високи технологии, опростени процеси и персонално обслужване. Филиалът на бъдещето има и зона за самообслужване, където клиентите могат да извършват основни банкови операции бързо и лесно по всяко време на денонощието. Над 85 % от операциите във филиалите на бъдещето се извършват самостоятелно от клиента. За сравнение, на територията на страната този процент средно е 65%.

Фотограф: Юлия Лазарова

Фермери получиха 65 млн. лв. по обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) започна изплащането на субсидиите по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци от кампания 2016, съобщиха от фонда. Кандидатите за финансово подпомагане задължително трябваше в срок до 31 януари да представят пред фонда декларация по образец и документи за реализация на произведената продукция. Близо 14 хил. земеделски стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство, ще получат подпомагане по схемите.
Общият размер на изплатените средства по схемата за обвързано подпомагане за плодове е над 30.4 млн. лв.

По схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци са преведени субсидии за над 29.1 млн. лв., а по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство – над 4.2 млн. лв.

Приходите от концесии са нараснали с 23% през първото тримесечие

Министерството на енергетиката отчита с над 23% ръст на приходите от концесии през първите три месеца на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г., съобщиха от ведомството. Данните сочат, че до края на март тази година са събрани 27.7 млн. лв., или 81.43% от планираното, за разлика от първото тримесечие на 2016 г., когато приходите са били 19.8 млн. лв., което е 58.4% от планираното. Постъпленията от концесии представляват най-голям дял от общо събраните приходи от Министерството на енергетиката за първото тримесечие – 53%, допълват оттам. До момента са обезпечени всички вземания по концесии за добив на твърди горива. Предприети са и действия за събиране на дължимите суми за нефт и природен газ, както и за метални полезни изкопаеми.

Източник: Reuters

Няколко държави разследват Credit Suisse за подпомагане на укриване на данъци

Швейцарската банка Credit Suisse беше въвлечена в още едно разследване за това дали нейни клиенти са укривали данъци. Координирани обиски бяха извършени в Холандия, Великобритания, Германия, Франция и Австралия, като холандската служба за преследване на финансови престъпления посочи, че двама души досега са били арестувани, съобщава Reuters. Холандците разследват десетки хора, заподозрени за данъчни измами и пране на пари, уточниха от прокуратурата, допълвайки, че заподозрените са депозирали пари в швейцарска банка, но името ѝ не е оповестено. Британските данъчни власти съобщиха, че също са започнали разследване за предполагаемо укриване на данъци и пране на пари от "световна финансова институция" и ще се съсредоточат първоначално върху "високопоставени служители" заедно с неопределен брой клиенти.

Нито холандците, нито британците разкриват името на засегнатата банка. Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse обаче съобщи, че властите са посетили офисите ѝ в Амстердам, Лондон и Париж по "въпрос свързан с данъците на клиентите" и банката оказва съдействие.

ConocoPhillips продава петролни и газови активи за 13.3 млрд. долара

ConocoPhillips се съгласи да продаде петролни пясъци и газови активи в Западна Канада на Cenovus Energy за 13.3 млрд. долара, съобщава Reuters. Това е опит на поредната голяма международна петролна компания да излезе от регион, където високите разходи и ниските цени правят по-трудно реализирането на приемлива рентабилност. Купувачът Cenovus е сред най-големите производители в Канада, а сделката ще доведе до удвояването на добива до 588 хил. барела петролен еквивалент на ден.

JPMorgan Chase преговаря да купи офис сграда в Дъблин

JPMorgan Chase & Co. преговаря да купи офис сграда в Дъблин, за да осъществи плановете си за експанзия в Ирландия заради Brexit. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници. Амариканската банка преговаря за сграда, която се строи от съвместна компания на Kennedy Wilson Holdings Inc. и държавната Национална агенция за управление на активи на Ирландия (т.нар. "лоша" банка). Сградата е с площ от около 12 хил. кв.м, което е достатъчно пространство за повече от 1000 служители. Банката посочва в коментар до агенцията, че и "други опции са все още на масата". "Искаме да видим как ще се развият преговорите. Никакво окончателно решение не е взето все още", посочват от финансовата институция. От Kennedy Wilson и Национална агенция за управление на активи на Ирландия отказват коментар.

Ръстът на печалбата на Huawei Technologies се забавя

Tехнологичната компания Huawei Technologies обяви, че растежът на печалбата ѝ се забавя през тази година заради спад на маржовете и по-високи инвестиции в потребителския ѝ бизнес, съобщава MarketWatch. Китайската телекомуникацинна компания е третият по големина производител на смартфони в света по продажби след Samsung Electronics и Apple. Тя е и основен производител на безжично оборудване заедно с Ericsson и Nokia. Годишната нетна печалба е нараснала с 0.4% до 37.1 млрд. юана (5.39 млрд. долара) от 36.9 млрд. юана през 2015 г. Приходите са скочили с 32% до 521.6 млрд. юана, след като и трите ѝ основни бизнес линии отчитат растеж. Постъпленията на сегмента с потребителски бизнес, който включва подразделението със смартфони, са нараснали с 44% до 179.8 млрд. юана, което представлява над една трета от всички приходи.

Автор: Капитал
831 млн. евро е договорила България по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020". Средствата представляват 44% от бюджета на програмата, съобщиха от транспортното министерство.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK