Вечерни новини: 4 април
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 4 април

Румен Радев и Доналд Туск се обявиха за обща позиция на ЕС спрямо Турция

Вечерни новини: 4 април

Президентът Румен Радев най-вероятно ще свика 44-ия парламент след Великден; Румен Радев и Доналд Туск се обявиха за обща позиция на ЕС спрямо Турция; Столичната община се отказа да сече и да подмени дърветата на площад "Славейков"; Полуостров Гибралтар вкара Великобритания и Испания в нов дипломатически конфликт; Полски прокурори обвиниха трима руснаци за катастрофата с президента Качински; САЩ спряха финансирането си за Фонда на ООН за населението

5543 прочитания

Румен Радев и Доналд Туск се обявиха за обща позиция на ЕС спрямо Турция

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


4770

свободни работни места са били обявени на трудовите борси, организирани от Агенцията по заетостта през март. Работници са търсили общо 451 работодатели от реалния сектор, а търсещите работа са били 3944.

Румен Радев и Доналд Туск се обявиха за обща позиция на ЕС спрямо Турция

Президентът Румен Радев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са се обединили около единна позиция и обща политика на Европейския съюз (ЕС) спрямо Турция. Това се разбра след тяхната среща на четири очи на "Дондуков" 2 днес. Туск е на работно посещение в България по покана на Радев. "За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция, но в същото време повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск точно за България" заяви Радев. Според него "затова е нужна добра воля и от двете страни за намаляване на напрежението". От своя страна Доланд Туск обяви, че при нужда ЕС е готов да подпомогне страната ни. По отношение на напрежението около съседите ни Туск припомни, че основен принцип на ЕС е солидарността, и обяви на български език, че ще се действа на принципа "Един за всички, всички за един".

Президентът Румен Радев най-вероятно ще свика 44-ия парламент след Великден, за да има яснота около възможното бъдещо управление на страната. Такива са очакванията и в партийните централни, и на "Дондуков" 2. По конституция държавният глава трябва подпише указ за конституиране на 44-ия парламент. На първото заседание трябва да се избере председател. След това трябва да има консултации в президентството. Не е предвиден срок, в който да бъде връчен първият мандат на ГЕРБ. Кандидатът за министър-председател обаче трябва да го върне изпълнен или неизпълнен в срок от седем дни след получаването му. Ако проучвателният мандат е приключил успешно, държавният глава предлага на парламента да избере кандидата за премиер. После депутатите трябва да одобрят и състава и структурата на Министерския съвет. Ако проучвателният мандат е върнат неизпълнен, кандидат за министър-председател на БСП получава втория мандат. Срокът за изпълнението или връщането му също е седем дни. При неуспешен втори мандат президентът може да връчи и трети - на избрана от него политическа сила.

Илко Семерджиев
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев се отказа от промени в директорския борд на втората най-голяма болница във Варна "Св. Анна". Мотивът за отхвърлянето на направеното по-рано от него предложение за рокади в борда е да се даде възможност на новото правителство да реши дали да направи промените или не. На извънредното Общо събрание на акционерите на лечебното заведение във вторник трябваше да бъдат освободени сегашните членове на борда на директорите на болницата - Гален Шиваров, Николай Коларов и Боряна Върбанова. На тяхно място в оперативния управителен орган на "Света Анна" трябваше да влязат Кирил Лозанов, Стоян Калоянов, Теменужка Янкова и Радостина Николова-Петрин. През миналата седмица варненският Общински съвет се противопостави на исканата смяна, припомня "Дневник".

Столичната община се отказа да сече и да подмени дърветата на площад "Славейков", както предвиждаше проектът за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" с площадите покрай нея и част от съседните улици. Това съобщиха от кметството, след като Mediapool информира, че при ремонта на зоната е предвидено изсичането на дърветата, които лятно време пазят сянка и помагат за пречистването на въздуха. Съгласно публикуваните документи към обществената поръчка за избор на изпълнител беше предвидено вторият ред дървета на площад "Славейков" да бъде изцяло премахнат, а първият ред да се подмени с нови фиданки. Мотивът беше, че при ремонта дърветата ще се увредят фатално, а освен това закривали гледката към околните сгради. Изсичането на дърветата и подмяната им с нови е заложено и по ул. "Шишман" в публикуваните документи и чертежи.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов ще бъде депутат от "Обединени патриоти" от Габрово и вече е подал заявление за освобождаване. Той е от квотата на ВМРО. От Министерския съвет съобщиха, че длъжността ще се изпълнява от зам.-председателя на агенцията Димитър Владимиров. Все още не е ясно дали патриотите ще искат да запазят поста, който Вангелов получи при предишния кабинет на Бойко Борисов преди две години.

Полуостров Гибралтар вкара Великобритания и Испания в нов дипломатически конфликт, този път в контекста на преговорите за Brexit. Повод станаха проектопредложенията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за преговорите, в които се предвижда, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, никое споразумение между двете страни да не може да се отнесе и до територията на Гибралтар без съгласието на Испания и Великобритания. На практика това би дало на Мадрид специална власт върху съдбата на Гибралтар от момента, в който полуостровът спре да бъде вътрешен проблем за ЕС. Правителството на отвъдморската британска територия нарече случилото се "безсрамен опит от страна на Испания да манипулира Европейския съюз в полза на тесните си политически интереси" и "ясна демонстрация на предсказуемото хищническо поведение, което очаквахме, че Испания ще се опитва да наложи насилствено на партньорите си".

Полски прокурори обвиниха трима руснаци за катастрофата с президента Качински. В петък Националната прокуратура на Полша обявиха, че нов анализ на доказателствата за самолетната катастрофа в Русия през 2010 г., в която загинаха полският президент и още 95 души, показва, че двама руски авиодиспечери и трето лице в контролната кула умишлено са допринесли за катастрофата, предаде Associated Press. Полските следователи посочват, че искат да разпитат тримата руснаци, но докато не говорят с тях, няма да огласят подробности. Причините за катастрофата вече бяха обект на други две големи разследвания - в Полша и в Русия. Тогава полските следователи заключиха, че катастрофата е плод на грешки и слаба подготовка на полските пилоти, които са се опитали да се приземят в условията на мъгла. Разследването установи, че руските авиодиспечери са дали неверни и противоречиви инструкции на пилотите, но в доклада не се обвиняваше руската страна в умисъл, припомня AP.

Турски дипломати и военни масово търсят убежище в Германия

Най-малко 262 турски дипломати и служители на армията са поискали убежище в Германия след извършения през юли миналата година опит за преврат в Турция, предаде Reuters, позовавайки се на германското министерство на вътрешните работи. Анегрет Корф, говорителка на институцията, съобщи, че от подалите молби за убежище 151 души са с дипломатически паспорти, а 111 - с паспорти, издавани на военнослужещи или държавни служители, пътуващи по работа. Според Корф е възможно статистическите данни са се преразгледат и броят да стане по-голям. Не е известно дали посоченото число включва и семействата на дипломатите. Броят на турските граждани, търсещи убежище в Германия, нарасна драматично след неуспелия преврат и Турция предупреди съюзничката си от НАТО да отхвърля молбите на военни, подозирани от турските власти, че са свързани с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Източник: Reuters

САЩ спряха финансирането си за Фонда на ООН за населението

Държавният департамент на САЩ съобщи, че прекратява американското финансиране за Фонда на ООН за населението. Оттам посочиха, че спират средствата, тъй като фондът "подкрепя или участва в управлението на програма за принудителни аборти и принудителна стерилизация", пише Reuters. Това е първата мярка на Доналд Тръмп в посока ограничаване на финансирането за ООН и вероятно ще породи още въпроси доколко ще бъде засегната от тези съкращения организацията, чийто основен донор са именно САЩ, отбелязва агенцията. През януари Тръмп върна с указ така наречената политика "Мексико сити", предвиждаща да се спира американското финансиране за всякакви международни организации, които осигуряват аборти или предоставят информация за аборти. С указа от 23 януари бяха замразени американски средства в размер на най-малко половин милиард долара. В поместено на сайта си изявление Фондът на ООН за населението изрази съжаление от решението на САЩ и определи като грешно твърдението, че той подпомага принудителни аборти и принудителна стерилизация в Китай.

Европарламентът иска по-строги правила за одобряване на автомобили

Европейският парламент (ЕП) прие във вторник незадължителни препоръки към Европейската комисия и държавите от ЕС за по-строги изпитания на новите автомобили за опазването на природата, съобщи пресслужбата на ЕП. Европарламентът промени условията за одобряване на вида на моторните превозни средства в ЕС, за да се защити околната среда, за да бъдат изпитанията по-независими, с по-строг контрол за колите, които вече са на пътя. Докладът отчита, че държавите в ЕС са извършвали обичайни изпитания за одобрение на вида на автомобилите, но нито една от тях не е подозирала или търсила устройства за промяна на данните за емисиите, нито ЕК е изразила подозрения.

Бизнес новини

Фотограф: Надежда Чипева

Износът на "Софарма" се е повишил с 24%

За първото тримесечие на 2017 г. приходите от продажби на продукция на "Софарма" се увеличават с 12% спрямо същия период на миналата година. Продажбите за вътрешния пазар обаче отчитат спад с 4% докато тези за износ са нагоре с 24%, съобщиха от компанията до БФБ - София. "Продажбите на руския пазар през март затвърждават възходящия тренд от началото на годината и са реален индикатор за подобряването на икономическата ситуация в страната. Към момента нашите прогнози са, че продажбите ще се развиват във възходяща посока и през следващите няколко месеца", коментира в съобщението Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на фармацевтичната компания. По време на сесията във вторник акциите й се понижиха с 0.7% до 3.94 лв. за брой. Пазарната капитализация й е 531 млн. лв.

"Трейс груп холд" удължава срока на обратно изкупуване на акции

Ръководството на строителния холдинг е взел решение процедурата да започне от 7 април. Броят акции, подлежащи на обратно изкупуване, е до 0.41 % от капитала, или до 100 000 (сто хиляди) броя. Минималната цена е 4 лв., а максималната - 9 лв. В момента на фондовата борса акциите на "Трейс груп холд" се търгуват за 4.7 лв. Срокът за извършване на обратното изкупуване, в това число и заплащане на изкупените акции, е 31 януари 2019 г. В случай на изчерпване на определеното количество акции, а именно - ако дружеството изкупи 100 000 броя акции, УС може по своя преценка да увеличи количеството акции, подлежащи на изкупуване при условията на приетата процедура, става ясно от съобщение на дружеството до борсата. Посредник по процедурата е "Капман".

"Мото-Пфое" строи два шоурума за "Волво", "Ленд Роувър" и "Ягуар" в София

"Мото-Пфое" започна строителството на два нови търговско-сервизни комплекса за марките "Волво", "Ленд Роувър" и "Ягуар" в София. Те се намират в непосредствена близост до "детелината" на Ботевградско шосе, където Северната скоростна тангента се влива в Околовръстен път в посока жк "Младост". "Отдавна обмисляме строеж на наши представителства на трета локация в София след комплексите ни в "Люлин" и "Младост". Преди две години купихме този терен с обща площ 53 декара. Днес тук ние стартираме нашия най-нов, високотехнологичен и модерен проект в България", обясни собственик на "Мото-Пфое" Филип Пфое. И двата нови комплекса ще са готови в началото на 2018 г.

За три месеца "Алтерко" е продала 15 хил. детски часовника и кучешки тракера MyKi

За първите три месеца на годината "Алтерко" е продала над 15 хил. бройки от часовника MyKi и тракера MyKi Pet, съобщи компанията, отчитайки растяща популярност в Европа и цитирана от investor.bg. "Само за първите три месеца на 2017 г. имаме над 15 хил. продадени бройки от продуктовата линия MyKi, което спрямо същия период за миналата година е в пъти повече", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко". Нашата цел за тази година е да продадем над 100 хил. устройства, което ще е два пъти повече в сравнение с 2016 г., и по всичко личи, че ще успеем", заяви Димитров. Компанията в момента е на финалната права в търг на голям телеком оператор за над 500 хил. устройства от линията MyKi, които ще се доставят до 2020 г. Детският часовник MyKi вече е познато смарт устройство и в Хърватия, където се продава през мрежата на T-mobile.

Verizon слива Yahoo с AOL под името Oath

След придобиването на основния бизнес на Yahoo американският телеком Verizon ще го слее с AOL и ще създаде компания с името Oath. Главен изпълнителен директор на новото дъщерно дружество ще бъде изпълнителният директор на AOL Тим Армстронг. Според него в Oath ще бъдат концентрирани около 20 марки, а повече детайли ще има през лятото, съобщава Recode, позовавайки се на постинг в Twitter на Армстронг. Източници твърдят, че ръководството на компанията ще бъде смесица от директори на Yahoo и AOL и ще се фокусира върху продукти и технологии за цялата обединена компания. Също така не е ясно дали марката Yahoo ще бъде запазена, въпреки че специалистите не могат да си представят някой да изостави такава известна световна икона толкова лесно. AOL и Yahoo отказват коментар.

Технологични лидери създават фонд за борба с фалшивите новини

Facebook и Mozilla са сред компаниите и организациите, които създават фонд за финансиране на изследвания и проекти, помагащи на хората да разпознават истинските новини. Размерът на фонда е 14 млн. евро, съобщава CNBC. Миналия месец Facebook пое удар от Мартин Сорел, главен изпълнителен директор на рекламна агенция WPP Group, който предупреди, че гигантите сред социалните медии рискуват да изгубят рекламодателите си, ако не направят нещо за фалшивите новини. Именно затова 25 основатели и участници създадоха фонд, носещ името News Integrity Initiative. Сред основателите са Facebook, Mozilla, the City University of New York, Ford Foundation, Democracy Fund, AppNexus, Betaworks и още много други. Фондът ще финансира приложни изследвания и проекти, които целят разработването на инструменти, за да помагат на хората да идентифицират истинността на новините, които четат и споделят онлайн. Проектите ще бъдат администрирани от Факултета по журналистика към City University of New York.

Източник: Reuters

Amazon пусна и във Великобритания онлайн магазин, насочен към бизнеса

Американската компания за електронна търговия Amazon.com пусна във Великобритания онлайн магазин, насочен към бизнеса, съобщава Reuters. По този начин компанията ще продава продукти като офис стоки, материали за почистване и оборудване за лаборатории, насочвайки се към онлайн сектора, на стойност над 120 млрд. паунда годишно. Amazon започна бизнес магазина си в САЩ през април 2015 г., като през първата си година той достигна продажби от 1 млрд. долара. Преди четири месеца компанията пусна такъв магазин и в Германия. Концернът обяви, че Amazon Business ще е насочен към компании от всякакъв размер - от отделни търговци до мултинационални корпорации, както и към университети, болници и благотворителни организации.

Burberry ще предостави лиценз за управлението на част от бранда си на Coty

Британският производител на луксозни стоки Burberry ще предаде управлението на част от бранда си на козметична компания Coty, съобщава Bloomberg. Coty ще плати на Burberry около 180 млн. паунда за ексклузивни глобални лицензи за козметичните бизнеси, които включват аромати като My Burberry и Mr Burberry, съобщи британската компания. Burberry ще запази творческото лидерство, обединявайки се с познанията за индустрията и мрежата за разпространение на Coty. Burberry се опитва да намали разходите, за да се възстанови от двегодишния спад на печалбата. Акциите ѝ поскъпнаха с около 2% след ръст на цената през февруари, когато Groupe Bruxelles Lambert съобщи, че е придобила 3% от компанията. Покупката засили спекулациите, че белгийският инвеститор ще поиска мерки за увеличаване на печалбата.

Автор: Капитал
4770

свободни работни места са били обявени на трудовите борси, организирани от Агенцията по заетостта през март. Работници са търсили общо 451 работодатели от реалния сектор, а търсещите работа са били 3944.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK