Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Афганистански полицай унищожава опиумен мак по време на мащабна кампания срещу наркотиците в Джалалабад.

Какво се случи през седмицата

Президенът Румен Радев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обединиха около единна позиция за обща политика на ЕС спрямо Турция; България бе осъдена от Съда на Европейския съюз в Люксембург заради мръсния въздух; Трети бивш директор на "Напоителни системи" получи обвинение от прокуратурата; Служебният кабинет отмени наредбата за интеграция на бежанците; Бизнесът най-накрая има яснота за осигуровките по данък "уикенд"; Правителството окончателно прекрати процедурата за концесия на летище София

5859 прочитания

Афганистански полицай унищожава опиумен мак по време на мащабна кампания срещу наркотиците в Джалалабад.

© Reuters


България бе осъдена от Съда на Европейския съюз в Люксембург защото не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност – за нивата на фините прахови частици. Решението е за периода от 2007 г. (момента на влизане на страната в ЕС) до 2014 г. – старта на производството по искане на Европейската комисия. България ще трябва да изпълни решението "в разумен срок" (около две години), иначе ЕК може да поиска от съда да наложи глоба за неизпълнение.

Димитър Иванов е третият бивш директор на "Напоителни системи", който получи обвинение от прокуратурата в рамките на една седмица. Преди това други двама бивши директори – Стайко Ганчев и Ивайло Първанов, получиха обвинения за стопански престъпления, защото ощетили дружеството с близо 1 млн. лева. Иванов е обвинен, че през 2013-2014 г. е сключил четири неизгодни сделки на обща стойност 2.99 млн. лв., както и за длъжностно присвояване на мобилен телефон и 2 преносими компютъра общо за 6056.56 лв.

На извънредно заседание в петък вечер служебният кабинет отмени наредбата за интеграция на бежанците, приета от предишното правителство. Официалният мотив е, че тя не е ефективна, макар че не е прилагана досега. Стана ясно обаче, че отмяната е наложена от президента Румен Радев, в чиято предизборна кампания, както и в кампанията на БСП, това бе основен мотив. Отмяната предизвика очаквани негативни реакции откъм Брюксел. От служебния кабинет обявиха, че новата наредба ще е публикувана за обществено обсъждане още на 7 април, няма яснота обаче кога ще бъде приета.

Американският президент Доналд Тръмп е отстранил своя главен стратег Стивън Банън от Съвета за национална сигурност. Служител на Белия дом коментира, че това не трябва да се смята за понижение.
Източник: Reuters

Свят

Шест души са задържани в Санкт Петербург по подозрение, че са набирали членове за "Ислямска държава в Ирак и Леванта" и са подпомагали терористични дейности. Те са от държави в Централна Азия и са били активни от ноември насам. Няма доказателства, че са били свързани с Акбаржон Джалилов, родом от Киргизстан, който е заподозрян, че е извършил предполагаемата терористична атака в метрото на Санкт Петербург, отнела живота на 14 души и ранила 50 други.

Афганистански полицай унищожава опиумен мак по време на мащабна кампания срещу наркотиците в Джалалабад.
Източник: Reuters

Русия бе остро критикувана от другите световни сили в Съвета за сигурност на ООН във връзка с нападението с химическо оръжие в Северна Сирия, при което се смята, че са загинали 20 деца и 52 възрастни. Твърдението на Москва, че цивилните са били отровени от наземни оръжия на бунтовниците, бе в голяма степен отхвърлено. Според международната общност доказателствата сочат към атака на сирийските правителствени сили.

Германия одобри план за глобяване на социалните мрежи с до 50 млн. евро, ако те не премахват публикации, подтикващи към омраза. Според проектозакона компаниите ще имат общо 24 часа за изтриването и блокирането на остро криминално съдържание и седем дни за по-леки случаи, като всички те трябва да бъдат след това докладвани на правителството. Министерството на правосъдието ще настоява същите правила да бъдат въведени на европейско ниво.

3%

ръст на икономиката през 2017 г. очаква Министерството на финансите. Основен двигател на растежа ще бъде потреблението.

Икономика

Бизнесът най-накрая има яснота за осигуровките по данък "уикенд". Кабинетът прие дълго обещаваната наредба, с която доходите в натура се освобождават от осигуровки, ако работодателят плаща 10% данък върху разходите. В този случай служителите няма да дължат нищо. Фирмите пък могат да си приспадат направените разходи, включително за платения данък, от годишния си данъчен резултат.

Правителството окончателно прекрати процедурата за концесия на летище София. Още преди две седмици транспортният министър Христо Алексиев заяви, че в процедурата не е защитен достатъчно публичният интерес. В същото време пред аерогарата вече има неотложни проблеми за решаване, като ограничения й капацитет и лошото състояние на стария терминал на летището.

България е сред страните в Европейския съюз с най-ниска задлъжнялост на домакинствата като процент от БВП, показват данни на Евростат за 2015 г. За страната делът на задълженията на домакинствата от БВП е 29.2%, или 13.246 млрд. евро. С по-ниска задлъжнялост са Латвия (27.7%), Унгария (24.2%) и Румъния (21.4%). Основната част от задълженията са в кредити - за България този дял е 21% от БВП, или 9.818 млрд. евро.

Началото на годината е добро за Илън Мъск - компанията му Tesla е доставила 25 хил. автомобила през първото тримесечие на 2017 г., далеч повече от очакванията на анализаторите. Годината е определяща за бъдещето на групата, тъй като от представянето зависи дали ще успее да се наложи не само като име в иновациите, но и като пазарен лидер. След новината Tesla надмина по пазарна капитализация Ford.
Източник: Reuters

Бизнес

Mercedes вече ще се продава в България от милиардер от Саудитска Арабия вместо от "Балкан стар" на Willi Betz, която го правеше през последните 25 години. Промяната обяви производителят Daimler: от началото на април "Силвър стар моторс" е новият генерален представител на марката за България. Дружеството е собственост на Халед Ахмед Джуфали, управляващ партньор и вицепрезидент в основаната през 1946 г. от баща му E. A. Juffali and Brothers, една от най-големите саудитски търговски корпорации.

Бизнесът на лотариите се е увеличил с 30% до около 320 млн. лв. през миналата година, показват изчисления на база платени данъци. Двете големи компании в сектора са "Национална лотария" и "Лотария България" и се контролират от Васил Божков. Другият играч в този сегмент, макар и с незначителен дял, е държавният тотализатор. Справка на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), предоставена на "Капитал", показва, че постъпленията в бюджета от такси върху хазартната дейност през 2016 г. също нарастват и достигат 124 млн. лв.

От края на 2016 г. ефирните канали на Българската национална телевизия (БНТ) вече се излъчват на търговския мултиплекс "НУРТС диджитъл", част от "НУРТС България" вместо на специално изградения за това обществен мултиплекс "Фърст диджитъл". "НУРТС България" е част от структурата на БТК, която от миналата година е собственост на група инвеститори, най-големият от които е Спас Русев. Основните канали, които се излъчват на него, са bTV, "Нова" и Bulgaria On Air.

Сделки и проекти

Фонд за недвижими имоти България" ("ФНИ България") може да изгради сграда с височина 85 метра върху обекта на "Мосю Бриколаж" на "Цариградско шосе" в София. Засега ръководството само разглежда такава възможност, става ясно от доклада за дейността на компанията, публикуван през бюлетина на investor.bg. Дружеството със специална инвестиционна цел притежава имота и сградата на магазина, който е собственост и се управлява от "Доверие Брико".

Изграждането на жилищния комплекс "Изток парксайд" в софийския квартал "Дианабад" изостава от предвидения график, тъй като Столичната община все още не е издала разрешително за строеж. Това обяви в петък инвеститорът в проекта – естонската група за инвестиции в недвижими имоти Arco Vara, чиито акции се търгуват на борсата в Талин.

"София тех парк" обяви процедура за избор на инвеститор, който да получи право на строеж в една от т.нар. зони за бъдещо развитие. Става дума за терена, който се намира на ъгъла на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Асен Йорданов", а идеята е избраният кандидат да изгради офис сграда, която да отдава под наем на други компании.

ChemChina е получила одобрение от американските регулаторни органи за сливането си със Syngenta - швейцарският производител на пестициди, пише Bloomberg. Така сделката на стойност 43 млрд. долара премина през най-голямото сито на международните регулатори и вече е на финалната права пред пълно одобрение. Тя бе обявена преди година, част е от три мегасделки, които ще променят изцяло сектора с агрохимия.

Президентът Румен Радев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са се обединили около единна позиция за обща политика на Европейския съюз спрямо Турция. Двамата се срещнаха на четири очи на "Дондуков" 2 в сряда.
Фотограф: Анелия Николова

България бе осъдена от Съда на Европейския съюз в Люксембург защото не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност – за нивата на фините прахови частици. Решението е за периода от 2007 г. (момента на влизане на страната в ЕС) до 2014 г. – старта на производството по искане на Европейската комисия. България ще трябва да изпълни решението "в разумен срок" (около две години), иначе ЕК може да поиска от съда да наложи глоба за неизпълнение.

Димитър Иванов е третият бивш директор на "Напоителни системи", който получи обвинение от прокуратурата в рамките на една седмица. Преди това други двама бивши директори – Стайко Ганчев и Ивайло Първанов, получиха обвинения за стопански престъпления, защото ощетили дружеството с близо 1 млн. лева. Иванов е обвинен, че през 2013-2014 г. е сключил четири неизгодни сделки на обща стойност 2.99 млн. лв., както и за длъжностно присвояване на мобилен телефон и 2 преносими компютъра общо за 6056.56 лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK