Вечерни новини: 9 април
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 9 април

Десетки хиляди се стекоха на площад "Сергелсторг", в съседство с пешеходната улица "Дротнинггатан", където беше извършен атентатът, на "Демонстрация на любовта" в памет на загиналите в нападението.

Вечерни новини: 9 април

България подкрепи въздушните удари на САЩ по сирийско военно летище; Лидерите на ГЕРБ и БСП ще се срещнат във вторник; "Модерн таймс груп" продава бизнеса си в България; Три информационни агенции започват общ проект за европейски новини

6991 прочитания

Десетки хиляди се стекоха на площад "Сергелсторг", в съседство с пешеходната улица "Дротнинггатан", където беше извършен атентатът, на "Демонстрация на любовта" в памет на загиналите в нападението.

© Tt News Agency


Десетки хиляди на "Демонстрация на любовта" в Стокхолм

На площад "Сергелсторг", в съседство с пешеходната улица "Дротнинггатан", където беше извършен атентатът, днес има "Демонстрация на любовта" в памет на загиналите в нападението. Тя бе организирана във "Фейсбук", а идеята е хората да покажат, че терорът и омразата няма да ги заслепят и няма да разрушат устоите на шведското общество. Полицаите старателно пренесоха всички цветя, положени по-рано пред огражденията около мястото на трагедията и ги подредиха на стълбите от едната страна на площада, оформяйки три огромни квадратни цветни лехи. Сред букетите имаше листове с послания от скърбящите хора и шведски знамена.

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичния акт точно в 14.53 ч. местно време - когато беше извършено нападението на пешеходната улица "Дротнинггатан" в петък. Хората стояха прегърнати, а много от изказващите се изразиха през сълзи скръбта и единението си в тези мигове на изпитания, заявявайки, че "днес всички ние сме жители на Стокхолм".

България приема въздушните удари на САЩ по летище на сирийските ВВС като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, се посочва в официална позиция на българското Министерство на външните работи. "Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварските акт в град Хан Шейхун", се посочва още в позицията на МВнР. "България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия. Необходима е безусловна и пълна подкрепа от страна на международната общност за между-сирийските преговори под егидата на ООН с цел провеждането на ефективни политически преговори съгласно резолюция 2254 на СС на ООН", заявяват от българското дипломатическо ведомство.

До 10 на сто ръст на туристите от Русия и 30 - 35 процента на тези от Германия за предстоящия летен сезон очаква служебният министър на туризма Стела Балтова. По думите й ще бъде "интересен и предизвикателен" сезон. Междувременно за Великден се очаква до 22 на сто ръст на пристигащи през летището в София туристи от дестинации като Германия, Великобритания, Италия. Балтова участва в откриването на борсата "Културен туризъм" във Велико Търново, която се провежда за 14-и път. По данни на министерството около 10 на сто от туризма в България е в този сегмент.

Бившият финансов министър Владислав Горанов определи като добра и реалистична евентуална кандидатура на евродепутата Мария Габриел за поста български еврокомисар. Неофициални информации, че тъкмо Габриел е номинацията с най-много шансове, се появиха преди седмица в медиите, а самата тя до момента отговаря единствено, че не са водени разговори по темата.

Новите европейски изисквания гранична полиция да проверява всички граждани, които преминават външните граници на ЕС, е причина за образуването на опашки на граничните пунктове Кулата и Калотина, съобщиха от МВР за "Дневник". Регламентът бе одобрен в средата на февруари. От петък новите правила влязоха в сила, обясниха от пресцентъра на МВР. В регламента е предвидена възможност в случаи, когато има предпоставки за големи забавяния в обслужването, след оценка на риска да се извършват само целеви проверки.

Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова ще се срещнат във вторник, за да обсъдят основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи Mediapool. Поканата е на ГЕРБ, като подобни срещи ще се проведат и с другите парламентарно представени партии, съобщи бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова. Междувременно бившият регионален министър от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова обвини служебното правителство, че залага капани за предстоящото управление. От партията призоваха президентът Румен Радев да "озапти" служебният кабинет и да бъдат спредни кадровите смени и обществените поръчки.

За втора поредна година Бургас има най-много извършени престъпления на глава от населението. Там на всеки 100 жители се падат по две престъпни деяния, повече отколкото в София, където съотношението на престъпленията към броя на жителите е 1.8 на 100. Това показва статистика на МВР за миналата година. За 2016 г. в Бургас са регистрирани близо 8 500 престъпления. В столицата за 2016 г. са регистрирани 24 665 деяния, т.е. по 1 838 на 100 хиляди души население. Другите областни градове с най-много престъпления са Видин, Плевен, Варна, Враца, Перник и др. Най-ниско в класацията са Смолян, Кърджали, Силистра, Търговище и Разград.

Хиляди души посетиха големия "Великденски фермерски пазар", който се проведе на ул. Оборище между паметника "Св. Александър Невски" и бул. Васил Левски в София вчера. На него се представиха над 120 български производители, като всички участници са малки ферми и лично предлагат собственото си производство - мед, пчелни продукти, сезонни зеленчуци, месо и месни продукти, сирена, кашкавали, а отделно имаше и обособена зона за хранене и забавления. Организатори на пазара са Столична община и "Пазари Юг" ЕАД, които предлагат цветя собствено производство.

Продължават многохилядните протести против Вучич в Белград
Фотограф: DJORDJE KOJADINOVIC
Източник: Reuters

Около 15 хиляди души - основно студенти и млади хора, за пореден път шестваха в събота вечер срещу избора на Александър Вучич за президент. Те обвиняват властите в изборна измама на проведените на 2 април избори, на които още на първия кръг с 55% победи лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич. Така неговата партия вече контролира цялата власт в страната. Протестите започнаха веднага след изборите и не само не секват, но броят на демострантите се множи, като антиправителственият протест се сля и с протеста на синдикатите на полицията и армията, които настояват за по-добри условия за работа и по-високи заплати.

Управителят на Bank of England призова банките да подготвят планове за непредвидени ситуации при Brexit

Управителят на Английската централна банка Марк Карни (на снимката) призова банките да разработят планове за непредвидени ситуации в контекста на Brexit, съобщи Bloomberg. По време на реч в Лондон Карни посочи, че преходът представлява риск за финансовата стабилност. В края на март беше задействан чл. 50 от Лисабонския договор и така на практика започнаха да текат двете години, през които Обединеното кралство трябва да договори излизането си от Европейския съюз и в крайна сметка да го напусне. Марк Карни предупреди, че ако този преход доведе до понижено сътрудничество в регулациите и до други проблеми, това ще има негативен ефект върху икономиката и трудовия пазар. По думите на Карни по-добрата международна координация, що се отнася до регулациите, е правилният избор и би довела до повече работни места, по-устойчив ръст и по-добро управление на риска сред страните от Г-20.

Три информационни агенции започват общ проект за европейски новини

Три големи информационни агенции - френската AFP, италианската ANSA и германската DPA, обединяват сили, за да разпространяват безплатни новини за Европейския съюз. Проектът, наречен Еuropean Data News Hub (EDNH), ще стартира през юни 2017 г. и ще съдържа текстове, снимки, видео и интерактивни графики. Съдържанието ще бъде на английски, германски, френски, италиански и испански. Целта на проекта е да "информира и да вдъхнови дебати за събитията, влияещи върху живота на хората в Европа и по света", обясняват от AFP. EDNH ще получи грант в размер на близо 1 млн. евро от Европейската комисия, но както Брюксел, така и медиите твърдят, че редакционното съдържание ще бъде независимо.

КЗК разреши на "ВП Брандс интернешънъл" да купи дистрибутора "Силвъртранс"

"Винпром Пещера", която отскоро се казва "ВП Брандс интернешънъл", може да придобие 100% от дяловете на пловдивската "Силвъртранс", сочи решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Регулаторът не вижда проблем производителят на алкохол да купи дистрибутора, с който работи от години. "Силвъртранс" има приходи за 2015 г. от 155 млн. лв. и печалба от 1.3 млн. лв. Дяловете все още не са прехвърлени, сочи Търговският регистър. Дистрибуторът е основан през 2008 г., има национално покритие и е собственост на Данко Николов.

КФН потвърди проспекта за увеличение на капитала на "Спарки Елтос"

Комисията за финансов надзор е потвърдила проспект за публично предлагане на акции, които ще бъдат издадени от ловешкото "Спарки Елтос", става ясно от решение на регулаторния орган на заседание на 5 април 2017 г. В края на февруари ръководството на производителя на електроинструменти гласува за тройно увеличение на капитала от сегашните 16.7 млн. акции до 50.2 млн. акции с издаването на нови до 33.5 млн. акции. Всяка ще е с номинална и емисионна стойност 1 лв. и увеличението ще е успешно, ако бъдат записани поне 22.5 млн. акции. Посредник по увеличението ще е "Евро-финанс". Последните сделки с акции на "Спарки Елтос" на борсата са около 0.5 лв. за акция, което е под емисионната цена от 1 лв.

Чешката централна банка освободи курса на кроната

През последните три и половина години валутата имаше ограничен коридор за движение спрямо еврото, като целта беше да се подкрепи инфлацията. През февруари показателят се повиши до 2.5% при заложена цел от 2%. Очакванията на инвеститорите бяха кроната да поскъпне спрямо еврото, след като курсът бъде развързан и регулаторът сложи край на интервенциите, с които се опитваше да го поддържа под 27 крони за евро. От ноември 2013 г., когато бяха въведени ограниченията, до януари 2017 г. чешката централна банка е похарчила 47.8 млрд. евро, за да поддържа курса, като към сметката бяха добавени още милиарди само през февруари и март, отбелязва Reuters.

Фотограф: Tt News Agency
Източник: Reuters
Фотограф: Staff
Източник: Reuters
Фотограф: Staff
Източник: Reuters

Десетки хиляди на "Демонстрация на любовта" в Стокхолм

На площад "Сергелсторг", в съседство с пешеходната улица "Дротнинггатан", където беше извършен атентатът, днес има "Демонстрация на любовта" в памет на загиналите в нападението. Тя бе организирана във "Фейсбук", а идеята е хората да покажат, че терорът и омразата няма да ги заслепят и няма да разрушат устоите на шведското общество. Полицаите старателно пренесоха всички цветя, положени по-рано пред огражденията около мястото на трагедията и ги подредиха на стълбите от едната страна на площада, оформяйки три огромни квадратни цветни лехи. Сред букетите имаше листове с послания от скърбящите хора и шведски знамена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK