Вечерни новини: 10 април

Масови протести срещу Орбан заради удара по "университета на Сорос"

Вечерни новини: 10 април

Румен Радев ще направи обръщение към нацията; "Пътна полиция" ще следи за застраховки с камери; Българските съдилища са рекордно бързи; Протестите срещу затварянето на Централноевропейския университет продължават; Потегли първият товарен влак от Лондон до Китай; "Трейс груп холд" ще търси пазари в Украйна

6551 прочитания

Масови протести срещу Орбан заради удара по "университета на Сорос"

© BERNADETT SZABO


2.2% е ръстът в строителството през февруари спрямо предходния месец, но продукцията остава с 0.5% под миналогодишното равнище. Месечният растеж се дължи най-вече на увеличеното строителство на сгради, докато при инфраструктурните обекти почти няма промяна.

Промени в наредбата за нотариалните архиви с цел пресичане на имотните измами с фалшиви пълномощни предлага Министерството на правосъдието. В понеделник ведомството публикува за обществено обсъждане предложения за промяна в Наредба 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори. С измененията кметовете на малките населени места ще бъдат длъжни да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара. Целта е нотариусите да могат да проверяват в системата дали тези пълномощни са реални. Това би следвало да ограничи максимално броя на измамите с имоти, аргументират се от правосъдното министерство.

Държавният глава Румен Радев ще направи във вторник обръщение към нацията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В неделя Радев обясни, че в обръщението ще изложи мотивите си за поисканото ограничаване на избирателните права на българите, живеещи зад граница. Миналата седмица държавният глава с половин уста призна своята съпричастност към законопроекта, ограничаващ гласуването на българите в чужбина. Очаквано текстовете предизвикаха скандал, тъй като на практика забраняват гласуването на българите в чужбина и са в пълно противоречие с конституцията. Проектът бе скоростно оттеглен, а цялата вина бе стоварена върху шефа на законодателната дирекция в Министерството на правосъдието Любомир Талев, който бе уволнен.

Оборотът в търговията на дребно през февруари нараства с 0.2% спрямо предходния месец и с 3.8% спрямо февруари миналата година, сочат данните на НСИ. На годишна база най-много расте търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26.5%, в аптеките - с 11.0%, а с компютърна и комуникационна техника - с 10.7%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 9.3%.

Нови камери на "Пътна полиция" ще засичат дали шофьорите имат платена застраховка "Гражданска отговорност". Устройствата са три вида - мобилни, стационарни и с радар за средна скорост, съобщава Би Ти Ви. Система за засичане на застраховката ще има в Пловдивско, вече я има и на магистрала "Люлин", където устройствата ще измерват и скоростта на влизане и на излизане от тунела. Очаква се да бъдат поръчани нови 15 стационарни камери, които ще бъдат инсталирани по пътищата в страната. Ще бъдат поръчани и преносимите камери - 84 на брой, всяка от които струва по около 50 хиляди лева. За повечето от тях вече са обявени обществени поръчки и се очаква до края на годината да са на пътя.

Столичната община започва проект за изграждане на системи за възобновяема енергия в район "Кремиковци", в три обществени сгради. Проектът струва 135 хил. евро за изграждането на нови термопомпeни системи, използващи неизчерпаемата топлинна енергия на земята и щадящи околната среда. Целта е смяна на горивната база, за да се намалят емисиите парникови газове и да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници. Това съобщи Лилия Донкова, зам.-кмет на район "Кремиковци" и ръководител на проекта. По думите й така ще се намалят и разходите по поддръжката и експлоатацията на общински сгради. Едната от сградите е детска градина "Шарена дъга" в квартал "Враждебна", а другите две са административната сграда и сградата за кучета на Приюта за безстопанствени кучета в кв. "Сеславци".

Българските съдилища са едни от най-бързите в ЕС, показва проучване на еврокомисията за правосъдните системи на страните от съюза. Оказва се, че българските съдилища са най-бързите в целия съюз, когато става дума за произнасяне на първа инстанция по делата за пране на пари. Ако в България за това са нужни под 200 дни, то в Румъния има нужда от над 400 дни, а в Унгария над 1100 дни. България има като цяло бърз първоинстанционен съд. За решаване на едно дело (гражданство, административно и търговско) са нужни под 100 дни. В Кипър например, където нещата са най-зле, това отнема близо 3 години. България не води статистика колко време е нужно са решаване на заплетени търговски и граждански дела. По брой новообразувани дела на 100 жители страната ни е сред последните в ЕС – едва 5 нови дела годишно на 100 жители. За сравнение - на първо място е Дания с над 45 дела. За сметка на това България е сред първите по брой съдии на 100 000 души – над 30 съдии.

Свят

Около 80 000 души излязоха на пореден протест срещу плановете за затваряне на Централноевропейския университет в Будапеща. Това е една от най-масовите демонстрации срещу управлението на премиера Виктор Орбан и партията му ФИДЕС. Миналата седмица унгарският парламент въпреки недоволството набързо прие предложен от правителството закон, с който съществуването на университета става невъзможно. Англоезичното учебно заведение е създадено през 1991 г. от американския милиардер и филантроп с унгарски произход Джордж Сорос, който Орбан се зарече да "измете" от Унгария. Протестиращите унгарци прекосиха моста "Сечени" и изпълниха площада пред парламента в Будапеща, охраняван от внушително количество полиция. Те настояват президента Янош Адер да наложи вето на скандалния законопроект.

Потегли първият товарен влак от Лондон до Китай

Първият товарен влак от Великобритания до Китай потегли в понеделник от Лондон с надежда да се превърне в символ на нови търговски възможности за британската икономика, след като тя напусне единния пазар на Европейския съюз. Първата композиция от Китай пристигна през януари. Сега се очаква прекосяването в обратната посока на 12 000 километра да отнеме 3 седмици, което е два пъти по-бърз начин за доставяне на стоки в сравнение с морския транспорт, обяснява Reuters. Според агенцията товарите включват витамини, лекарства, бебешки продукти и други стоки. Трасето преминава през тунела под Ламанша, Франция, Белгия, Германия, Полша, Беларус, Русия и Казахстан, преди да влезе на китайска територия. Оператор на проекта е Yiwu Timex Industrial Investment, която превърна британската столица в 15-ият европейски град с товарна връзка с Китай от 2013 г. насам.

Управителят на украинската централна банка подаде оставка

Позициите на президента Петро Порошенко в ръководството на финансовия сектор в страната значително отслабнаха в понеделник с оставката на Валерия Гонтарьова, гуверньор на украинската централна банка. Тя заемаше поста от 2014 г., веднага след встъпването му в длъжност. На пресконференция Гонтарьова каза, че все още не е известно кой ще я наследи на поста, който напуска на 10 май, но вече е предложила на държавния глава няколко имена. Още миналата седмица тя обяви намерение да напусне, а украински медии споменаха като възможен наследник ръководителя на "Райфайзен банка аваль" Владимир Лавренчук. За пръв път тя заговори за напускане миналия месец, след като ковчег с изображение на главата ѝ беше открит пред входа на централната банка. Гонтарьова е бивш инвестиционен банкер и някогашен бизнес партньор на Порошенко. Под нейно ръководство централната банка затвори над половината финансови институции в Украйна и въведе плаващ курс за украинската гривна. Мерките ѝ бяха високо оценени от МВФ, който договори 17.5 млрд. долара помощ за страната от 2015 г., но срещнаха съпротивата на протестиращи и на някои украински депутати.

Извънредно положение и армия по улиците след атентатите в Египет

Двата атентата срещу християни навръх Цветница в Египет, убили поне 44 и ранили над 100 души, предизвикаха решителна намеса на президента Абдел Фата ал Сиси, който обяви, че армията излиза по улиците в помощ на полицията и че ще бъде обявено извънредно положение за срок от 3 месеца. Това става веднага след нападение срещу патриаршеската църква на коптите и малко преди планираното за края на април посещение на папа Франциск. "Ще бъдат предприети поредица мерки и най-вече ще бъде обявено извънредно положение за 3 месеца след съответните правни и конституционни стъпки", каза генералът в изявление по националната телевизия. Страната още не е успяла да се стабилизира след събитията от т.нар. Арабска пролет, преврата срещу управляващите ислямисти от 2013 г. и атентата срещу руски самолет с туристи, почивали на Синай. Отговорността за самоубийствените атентати в неделя пое "Ислямска държава", която заплаши с още нападения.

Бизнес

Фондовата борса ще разпредели по 0.0048 лв. брутен дивидент на акция

Акционерите на "Българска фондова борса – София" АД са гласували това на общо събрание на 7 април, показва съобщение на пазарния оператор. Общата сума е 31 622.98 лв. и е 50% от печалбата за 2016 г. Най-голям акционер с 50.05% е Министерството на финансите, което я прави задължена по закон. Останалите акционери са банки, инвестиционни посредници и други. Нетната печалба за 2016 г. е 63 246 лв., останалите след дивидент 31 623 лв. отиват във фонд "Резервен". Изплащането на дивидента ще започне в срок до три месеца от гласуването му. Право на дивидент имат акционерите към 21 април 2017 г.

"Трейс груп холд" ще търси пазари в Украйна

"Трейс груп холд" проучва възможността да разшири дейността си в Украйна, съобщи investor.bg, като цитира информация на дружеството. По тази причина холдингът е променил наименованието на дъщерното си "Евро транс лоджистикс" ЕООД на "Трейс Украйна" ЕООД. Седалището и адресът на управление на дружеството се променят на гр. София 1408, район "Триадица", ул. "Никола Образописов" №12. Предметът на дейност е придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества и др. Приет е и нов Учредителен акт на дружеството и като управител на дружеството е освободен Галин Николаев Михайлов, а на негово място са избрани Теодор Димитров Одрински и Андрий Александров.

Samsung Electronics очаква най-голямата си тримесечна печалба от три години

Очакванията надхвърлят оценките на анализаторите и отварят възможност за постигане на рекорден резултат благодарение на бизнеса с чипове, съобщава Reuters. Конкурентът на Apple бързо се възстановява от скъпия провал от миналата година на самозапалващия се мобилен телефон Galaxy Note 7 и от политическия скандал, в който бе замесен заместник-председателят Джей Лий. Южнокорейската компания обяви, че оперативната печалба през първото тримесечие вероятно ще достигне 9.9 трлн. вона (8.8 млрд. долара) спрямо средната прогноза за 9.4 трлн. вона в анкета на Thomson Reuters. Очаква се приходите да се увеличат с 0.4% до 50 трлн. вона.

2.2% е ръстът в строителството през февруари спрямо предходния месец, но продукцията остава с 0.5% под миналогодишното равнище. Месечният растеж се дължи най-вече на увеличеното строителство на сгради, докато при инфраструктурните обекти почти няма промяна.

Промени в наредбата за нотариалните архиви с цел пресичане на имотните измами с фалшиви пълномощни предлага Министерството на правосъдието. В понеделник ведомството публикува за обществено обсъждане предложения за промяна в Наредба 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори. С измененията кметовете на малките населени места ще бъдат длъжни да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара. Целта е нотариусите да могат да проверяват в системата дали тези пълномощни са реални. Това би следвало да ограничи максимално броя на измамите с имоти, аргументират се от правосъдното министерство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО