Какво се случи през седмицата

Президентът Радев прехвърли темата за ограничаването на вота на българите в чужбина към парламента; Унгария стана обект на критика от Вашингтон и Брюксел заради закона срещу ЦЕУ; Най-големият завод за пух на Балканите отвори край Брезово;

САЩ решиха да изпратят самолетоносача "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров, като Белият дом посочи, че това е "реакция на предпазливост" заради провокациите на Пхенян.
САЩ решиха да изпратят самолетоносача "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров, като Белият дом посочи, че това е "реакция на предпазливост" заради провокациите на Пхенян.    ©  Reuters
САЩ решиха да изпратят самолетоносача "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров, като Белият дом посочи, че това е "реакция на предпазливост" заради провокациите на Пхенян.
САЩ решиха да изпратят самолетоносача "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров, като Белият дом посочи, че това е "реакция на предпазливост" заради провокациите на Пхенян.    ©  Reuters

Президентът Румен Радев прехвърли към парламента темата за уседналостта и ограничаването на вота на българите в чужбина. В обръщение към нацията във вторник Радев заяви, че върху следващото 44-то Народно събрание ляга отговорността за намиране решение на проблемите, откроили се по време на изборите. На първо място той посочи "организирания опит за повлияване на изборните резултати отвън". Миналата седмица държавният глава насрочи първото заседание на новия парламент за 19 април.

Седмица след като служебният кабинет отмени Постановление №208/2016 г. и приетата с него наредба за регулиране интеграцията на бежанци под давление на президента Румен Радев, беше публикуван за обществено обсъждане проект за нова наредба. Тя не се различава съществено от предишната и поставя под въпрос необходимостта от отмяна на ПМС №208, направено по спешност преди десетина дни. Материята е по-подробно разписана, но по никакъв начин не се дава друго принципно разрешение на въпроса.

България се нарежда сред първите държави в Европейския съюз по бързина (средно време) за решаване на граждански, търговски и административни дела на първа инстанция, както и сред държавите с най-малък брой висящи дела на глава от населението, според данните на Информационното табло на ЕС за правосъдието за 2017 г. Българското правосъдие е сред най-бързите в Европа и по решаване на дела за пране на пари и на потребителски и телекомуникационни спорове.

Поне 45 души загинаха в два самоубийствени атентата, извършени в коптски храмове в Египет от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" на Цветница. В отговор президентът Абдел Фатах ас Сиси въведе тримесечно извънредно положение. Той нареди разполагането на войници с цел защита на "жизненоважната инфраструктура" и предупреди за "дълга и болезнена" война срещу джихадистите, които са убили стотици хора в страната през последните четири години.

Унгария стана обект на остра критика от Вашингтон и Брюксел заради новия закон, за който се смята, че е насочен срещу финансирания от Джордж Сорос Централноевропейски университет, разглеждан като средище на независимата мисъл в Източна Европа. В понеделник унгарският президент одобри закона, който може да принуди учебното заведение да напусне страната.

Международният валутен фонд (МВФ), Световната банка и Световната търговска организация (СТО) защитиха ползите от глобалната търговия. Това става на фона на нарастващите притеснения относно вероятния завой към протекционизъм от страна на американския президент Доналд Тръмп. Трите ключови институции призоваха световните правителства да направят повече, за да помогнат на тези, на които технологичната промяна, автоматизацията и глобализацията се отразяват негативно.

16.3% е ръстът на износа през февруари на годишна база, като това е най-силното постижение от две години насам, показват данните на НСИ. Увеличението е основно от по-силни продажби към страни извън евросъюза, където скокът е с 27.2%.

Енергийният регулатор одобри поскъпване на парното в осем града, което ще се отрази върху цената на тока заради когенерациите. Новите тарифи влизат в сила от 7 април, а увеличението е с между 17% и 37%. Произвежданата от топлофикациите електроенергия, която влиза в енергийния микс, ще доведе до повишение с по-малко от 1% на цената за битовите потребители и бизнеса. Причина за корекцията в цената на парното е поскъпването на основната суровина - природния газ, с 29.6% от 1 април.

Фондът на фондовете търси финансови посредници за предоставяне на микрокредити. Средствата са в размер на 50 млн. лв., осигурени от европрограмата "Развитие на човешки ресурси", като целта е стимулиране на предприемачеството и социалното включване. Посредниците ще участват във финансирането с 20% или 30% от средствата за всеки кредит, а предлаганите микрокредити ще бъдат в размер от 5 хил. до 48.9 хил. лв. Крайният срок за кандидатстване е 15 май.

Повече прозрачност и по-добър контрол върху дейността на държавните дружества предвиждат нормативни промени, предложени от Министерството на икономиката. Те са свързани основно с възможностите за продажба на активи и разширяват правата на държавата не само върху компаниите, които притежава, но и върху техните дъщерни дружества. Предлага се също да се затегне и контролът при предоставяне на право на строеж, където практиката в момента е доста противоречива. Голяма част от промените изглежда като да са писани за Държавната консолидационна компания (ДКК), в която миналата година бяха прехвърлeни повече от дузина дружества.

Най-големият завод за пух на Балканите отвори край Брезово. Инвеститор е белгиецът Херман Верстапен, който инвестира около 4 млн. евро. В завода работят 50 души, а очакванията са през 2017 г. годишният обем на продукцията му да е за около 4 млн. евро. През следващите години оборотът ще е 8-10 млн. евро за над 100 тона пух годишно, прогнозира Верстапен, който е собственик и мениджър на "Даун криейтърс".

Компаниите в България отписват средно 4.2% от годишните си приходи заради забавени или ненаправени плащания от контрагенти. Това е едно от най-високите равнища в Европа, показва изследване на шведската колекторска компания Intrum Justitia сред близо 9500 фирми. Въпреки неблагоприятния резултат 38% от участвалите в допитването представители на българския бизнес са посочили, че не взимат никакви предпазни мерки срещу риска от неплащане. Проблем, който Intrum откроява в business to business оношенията, е, че по-големите фирми налагат по-дълги срокове на плащане, което създава несигурност и нестабилност.

Три компании - "Агрипрес сервиз", "Куестърс България" и "Скейл фокус" ще вложат общо 5.57 млн. лв. в свои проекти, с които в следващите три години ще бъдат разкрити 345 нови работни места. Трите дружества получиха сертификати за инвестиция клас А. Проектът на "Агрипрес сервиз" е за "Център за складиране на товари" в държавната икономическа зона в Божурище. Другите два проекта са в областта на информационните технологии, като и в двата компаниите предвиждат да разширят вече съществуващата си дейност.

Сделки и проекти

Автомобилният дистрибутор "Балкан стар" остава в автомобилния бизнес. От този месец компанията вече не е официален представител на Mercedes-Benz и другите марки на германския производител Daimler за България, но продължава да бъде генерален представител на Mitsubishi Motors Corporation и на Fiat Chrysler Automobiles за Jeep в България.

Министерството на вътрешните работи (МВР) е обявило още една обществена поръчка за джипове, след като наскоро стартира друг спешен търг за доставка на 290 джипа и 9 мобилни работилници. Сега ведомството търси кой да достави над 120 патрулни автомобила с висока проходимост по две обособени позиции за над 11 млн. лв.

JobTiger представи онлайн платформата www.industria.bg, която събира на едно място информация за индустриалния сектор, работата и образованието в странатa. Проектът е наречен "Индустриална карта на България", а целта му е да популяризира индустриалната кариера в страната. Сайтът представя на търсещите работа най-големите 750 фирми в сектора.

Американският телеком AT&T купи компанията Straight Path Communication за 1.25 млрд. долара. Така се надява да навлезе по-бързо в следващото поколение от безжични мрежи 5G. Развитието им се разглежда като възможност за милиарди долари.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО