Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Новото 44-то Народно събрание положи клетва; Служебното правителство е съставило работна група за изготвяне на позиция за преговорите с "Газпром" за цените на природния газ

7800 прочитания

© Надежда Чипева


Новото 44-то Народно събрание положи клетва, избра ръководство и официално започна работа на 19 април.

Служебното правителство е съставило работна група за изготвяне на позиция за преговорите с "Газпром" за цените на природния газ. Това стана ясно след среща на премиера Огнян Герджиков, министъра на енергетиката Николай Павлов и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов с представители на партия "Нова република". България има възможност до 4 май да подготви становище, което да предостави на Европейската комисия.

Глобата като административното наказание се погасява по давност и не се събира, ако са изтекли две години от налагането й или от последното предприето от администрацията действие за събиране на сумата. Независимо от това глобата не се събира, ако от налагането й са изтекли повече от 3 години. Това става ясно от Тълкувателно решение №2/2017 г. на Върховния административен съд.

Канада отменя частично визите за българи от 1 май, като след тази дата български граждани, които през последните 10 години са имали канадска виза, както и за тези, които в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ, ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA) вместо виза. Облекчението ще важи единствено за пътуващите със самолет и преминаващите транзитно през канадски летища. Визите за всички български и румънски граждани ще отпаднат окончателно от 1 декември т.г.

Свят

Евакуацията от две области в Сирия, контролирани от правителството, бе подновена, след като атака по конвой с евакуирани сирийци уби 126 души

Британският парламент подкрепи плана на премиера Тереза Мей за предсрочни избори на 8 юни. Лейбъристите и либералдемократите помогнаха за постигането на необходимото мнозинство от две трети, за да се изтегли вотът от 2020 г. за тази година. Мей твърди, че нов мандат ще подсили позициите й в преговорите за Brexit. Тя заяви, че се отваря възможност за провеждането на изборите, преди разговорите за напускането на ЕС да се задълбочат.

Китай се обяви против действия, ескалиращи допълнително напрежението между Северна Корея и САЩ, което напоследък нараства. Висш представител на Пхенян коментира пред ВВС, че страната ще продължи с изпитанията на ракети и ще предприеме изпреварващ ядрен удар, ако реши, че Вашингтон планира нападение. САЩ пък предупредиха Северна Корея, че "ерата на стратегическо търпение" към нея е приключила.

Сомалийските пирати зачестиха атаките си след години без докладвани инциденти. Нападенията достигнаха пик през 2012 г., но после рязко намаляха, след като корабите подобриха мерките за сигурност, а международните морски сили засилиха патрулирането. Този месец обаче атаките се подновиха, като два кораба бяха пленени, а трети бе спасен, след като екипажът подал сигнал за помощ и се заключил в обезопасена каюта.

Крайнолевият Жан-Люк Меланшон е във възход в проучванията преди президентските избори във Франция и с 19% вече си оспорва третото място на първия тур с дясноцентриста Франсоа Фийон.

2.6% е годишният ръст на доходите на едно домакинство през 2016 г. по данни на НСИ. Най-голям принос за промяната имат пенсиите.

Икономика

МВФ повиши очакванията си за развитието на българската икономика. От фонда прогнозират, че през 2017 г. БВП ще нарасне с 2.9%, или с 0.1 пр. пункта повече спрямо есенния им доклад. Подобрението най-вероятно се дължи на по-оптимистичните очаквания за развитие на световната икономика, както и по-високия ръст на българския БВП през 2016 г. Нагоре са ревизирани и данните за инфлацията и текущата сметка, докато прогнозата за безработицата остава без промяна. Очакванията за световната икономика също се повишават до 3.5% през тази година. Фондът обяснява промяната с добре представящите се финансови пазари и възстановяването в производството и търговията. В дългосрочен план очакванията за глобалния растеж остават слаби.

България е успешна в макроикономически план, но изостава по социални и секторни показатели. Това сочи докладът "10 години България в ЕС", разпространен от БСК, който сравнява страната с Унгария, Словакия, Македония, Румъния и Сърбия. Силните макроикономически резултати са в резултат на добро представяне по линия на НИРД и държавните финанси, докато най-негативно се оценяват демографията и пазарът на труд. Сред изследваните държави България е единствената, в която броят на професионално активните лекари на 100 хил. жители намалява (-2%).

Конкурентността на българският туризъм страда от проблеми със сигурността, инфраструктурата и рекламата. Това показва доклад на Световния икономически форум, в който България се нарежда на 45-о място сред 136 държави по качество на туризма. На годишна база позицията на страната се подобрява с 4 места, но от друга страна, през 2015 г. изследваните държави са били повече (141). Индексът измерва различни фактори и политики, които позволяват устойчиво развитие на туризма. България се представя най-добре по показателя "здраве и хигиена" (10-о място), екологична устойчивост (11-а) и туристическа инфраструктура (14-а). За сметка на това самото качество на услугите в сектора, инфраструктура на транспортните връзки, безопасност и приоритетизация на туризма са оценени слабо.

Бизнес

След година на постоянни обяснения и трудности последната седмица донесе няколко добри новини за изпълнителния директор на Volkswagen Матиас Мюлер. Германският автогигант отчете по-висока от очакванията печалба преди облагане за първото тримесечие. Заедно с това обяви плановете си да пусне през следващите години четири достъпни модела електромобили и един премиум на Audi. Стратегията цели отнемането на първото място в сегмента от Tesla.

Настроенията на потребителите в България през първите два месеца са достигнали най-високите си нива през последните години, показва проучване на GfK. През март обаче те отново минават на минус от 2.3 пункта. Изводът, който правят в проучването, е "очевидно българският потребител все още не може да предположи колко дълго ще продължи икономическият растеж, наблюдаван през последните години". Въпреки това в края на тримесечието показателят е отчел 3.5 пункта подобрение в сравнение с предходната година.

Собственикът на българската крафт бира "Айляк" търси да наеме фабрика в София, което би понижила цената на бутилка с 30-40% от сегашните 3.90 лв. В момента пивото се произвежда в гръцка пивоварна в Серес, но планът е до края на годината да се прави в България. Осигурената инвестиция за това е 500 хил. лв., но ще бъдат необходими още средства, за което се търсят партньорства. Проектът е за оборудване на фабрика с капацитет от 200 хил. литра бира годишно, като освен "Айляк" там ще може да се варят под наем и други бири.

След множество изпълнителни дела производителят на мебели "Никром – тръбна мебел" влезе в процедура по несъстоятелност. Решение за това е взето от Ловешкия окръжен съд в края на март, а делото е образувано по искане на един от малките кредитори, но общите задължения на компанията са близо 19 млн. лв. Основната част от тях са към държавната Българска банка за развитие и Обединена българска банка, както и по облигационната емисия, която дружеството спря да обслужва. Като причина за фалита съдът посочва неплатежоспособност, а за начална дата е определен 30 юни 2016 г.

Сделки и проекти

Турската компания Garanti Koza обяви, че започва реализацията на проекта си "Гранд каньон" в столичния квартал "Младост", след като е получила разрешение за строеж за първата му фаза. В началния етап на строителството на предвидения мултифункционален комплекс ще бъдат изградени хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв.м надземна разгъната застроена площ, съобщават от инвеститора. Общият размер на предвидената инвестиция в първия етап на комплекса е 120 млн. лв.

Пилотен за българския пазар проект за споделяне на риска ще изпълнят Societe Generale Експресбанк и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той предвижда използване на гаранции от ЕБВР за 30 млн. евро по кредити, отпускани от търговската банка на местни малки и средни компании. Ефектът ще е в подобрение на условията за потребителите, които ще могат да теглят заеми с дълъг срок на връщане, по-ниска цена и облекчени изисквания за обезпечение.

Българските компании могат да кандидатстват за общо 50 млн. лв. европейско финансиране за обучение на служителите си. Средствата са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и се предоставят за професионална квалификация и за обучение по чужди езици и работа с компютър. Процедурата е отворена за всякакъв вид компании – от микро- до големи предприятия, и е разделена на два компонента в зависимост от избрания режим на помощ. Максималната сума, която един проект може да получи, е 3.9 млн. лв.

"София тех парк" е избрал оператор на спортния център на своята територия с решение от 7 април и това е фирмата "Спорт венчърс". Дружеството беше единственото от четирите кандидата, което имаше изрично упоменат предмет на дейност, свързан с поддържането на спортни съоръжения.

Новото 44-то Народно събрание положи клетва, избра ръководство и официално започна работа на 19 април.

Служебното правителство е съставило работна група за изготвяне на позиция за преговорите с "Газпром" за цените на природния газ. Това стана ясно след среща на премиера Огнян Герджиков, министъра на енергетиката Николай Павлов и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов с представители на партия "Нова република". България има възможност до 4 май да подготви становище, което да предостави на Европейската комисия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.