Вечерни новини: 24 април

Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров нападнал ученик; Структурата на новия кабинет ще повтаря структурата на последния кабинет на ГЕРБ; Делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки е спряно заради депутатския му имунитет; Междуведомствената работна група в Министерството на отбраната е приключила разглеждането на офертите за новия тип изтребител

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров нападнал ученик на училищна лавка, защото го прередил. Това беше съобщено от сайта "Биволъ". Момчето от девети клас е било ударено от обвинителя, а след това е било хванато от него за гушата. Бащата на детето е подал жалба в СДВР, но случаят бил покрит от прокуратурата след оказан натиск, твърдят от "Биволъ". От столичната полиция заявиха за "Дневник", че за повече подробности по случая следва да се обърнем към прокуратурата и той не бил отскоро, т.е. не бил "отпреди два или три дни". С това на практика те потвърждават за инцидента пред сайта. Прокурор Петров стана известен, след като се разбра, че той е отказал да образува дело за набеждаване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, както и че прекрати разследването по случая "Яневагейт". Той беше наблюдаващ прокурор и по делото "Червеи" срещу Владимира Янева, която получи условна присъда за това, че е разписвала разрешения за СРС над законния срок.

Реколтата от череши стана жертва на студа

Почти 100% от черешите в Кюстендилско са унищожени, стана ясно от думите на доц. д-р Николай Христов, селекционер по черешите при Института по земеделие в Кюстендил, пред БТА. Черешите измръзнаха още при януарските студове, когато температурите паднаха до минус почти 30 градуса. В събота температурите в района бяха минус 3.7 градуса, а в понеделник бяха измерени минус 6 градуса. "При нас щетите са 100-процентови", каза Христов. Черешопроизводителите твърдят, че миналата година пораженията са били по-малки в сравнение с тази. "Миналата година бяха оцелели дръвчетата във високите полета, а сега са измръзнали и там", казват стопани пред БТА

2% от работодателите само ще наемат висшисти с диплома по туризъм до 2020 г., показва проучване на министерството на образованието. По данни от НОИ и рейтинговата система на университетите това е най-слабото направление, като под 20% от завършилите работят по специалността си при средно 47% по другите.

Структурата на новия кабинет ще повтаря структурата на последния кабинет на ГЕРБ. Ще има четирима вицепремиери, като някои от тях могат да бъдат и министри. Поименният състав на правителството ще е последният разговор, който ще проведем. Това каза Владислав Горанов от ГЕРБ след приключването на преговорите с "Обединени патриоти" в понеделник. "Персоналният състав на кабинета не е най-важното нещо. Министрите даже може да ги обсъдим, след като президентът връчи мандат. Знам, че трябва да се говори за имена, но това най-вероятно ще стане следващата седмица", добави той. По думите му датата 4 май остава реалистична за подписване на коалиционното споразумение.

Транспортът и по-конкретно лошото състояние на пътищата и пътната настилка са основната целогодишна причина за замърсяване с фини прахови частици в столицата. Това показва един от изводите в одита на Сметната палата, който прави анализ за ефекта от мерките срещу мръсния въздух в София. Друг съществен източник на прах в София през цялата година са строителството, непочистените строителни площадки и нередовното почистване на улиците, се отбелязва още в анализа на Сметната палата. Одитът е на "Ефективност на общинските мерки за намаляване замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в град София" за петгодишен период от 2010 до 2015 г. На 5 април 2017 г. Съдът на Европейския съюз осъди България точно заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици, както и заради липсата на ефективни мерки за овладяване на проблема в периода от 2007 г. до 2014 г.

Европейската комисия подготвя предложения за промени в пътните такси, така че автомобилите да плащат спрямо вредните им емисии. Това на практика означава промяна на системата с винетките. Идеята е приходите от пътни такси и винетки да се запазят в приблизително същите размери, но да се разпределят различно, така че собствениците на автомобили с по-малки и икономични двигатели да плащат по-малко спрямо тези с по-мощни автомобили. Това е първият опит да се въведе единна политика по отношение на пътните такси в ЕС, като сега има директива само за тежкотоварните автомобили, а при леките коли всяка страна води самостоятелна политика. Новата европейска политика не би трябвало да принуждава отделните държави да въвеждат конкретни тарифи, а да зададе единни принципи и правила.

Делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки е спряно заради депутатския му имунитет и е изпратено в Софийския градски съд (СГС). Това съобщи "Правен свят". Делото започна през 2015 г., след като през есента на предишната година Марешки влезе в конфликт с наемателя на пицария "Ред хот" във Варна Асен Миланов. Днешният партиен лидер поискал от Миланов да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Марешки пък бил собственик на земя пред заведението. Лидерът на "Воля" е обвинен в изнудване на Миланов и нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов, който отишъл на помощ на Миланов. По думите на Марешки делото е проява на форма на натиск, чиято цел е завземане на бизнеса му.

Междуведомствената работна група в Министерството на отбраната е приключила разглеждането на офертите за новия тип изтребител за нуждите на армията, се разбра от съобщение на министерството. Предстои правителството да вземе решение по предложението. Бяха постъпили три предложения за доставка на нов западен изтребител – от Португалия с логистичен пакет от САЩ, от Швеция и от Италия. Сега междуведомствената работна група, оглавена от командира на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, ги е обобщила и е изготвила протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение. Окончателното оповестяване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерския съвет, който ще даде мандат за водене на преговори, посочват от военното министерство. В съобщението се казва още, че за да бъде осигурена необходимата прозрачност, служебното правителство е готово да предостави резултатите на парламентарните сили в 44-ото Народно събрание.

Бюджетните дефицити в ЕС се свиват

Свиване на бюджетните дефицити отчита статистиката на Eurostat за страните от Европейския съюз през 2016 г. Държавният дефицит в еврозоната се е свил през миналата година до 1.5% от БВП, като година по-рано е бил 2.1%. Дефицитът в рамките на целият ЕС се понижи от 2.4% до 1.7%. Държавният дълг в ЕС има понижение от 84.9% на 83.5%. Бюджетен излишък е имало в 10 държави - членки на ЕС, като лидер по този показател е Люксембург. България заедно с Литва са на нулата, а страните, които не са в рамките на позволените от ЕС 3%, са Испания, Франция, Румъния и Великобритания.

Бизнес

Българската фондова борса предлага промени в правилата за изчисляване на индексите

БФБ - София, е изготвила предложения за промени в правилата за изчисляване на индексите и ги е предоставя за обществено обсъждане до края на май, съобщиха оттам. Основните редакции, които се предлагат, са по отношение на процедурите при обработването на корпоративни събития. С цел коректно определяне на базата и изчисление на индексите на БФБ - София, подробно са описани стъпките при всяко едно от обработваните събития, като е уточнено кога и по какъв начин се извършват промени в единичната пазарна цена и/или в броя на акциите в емисията. При обработването на корпоративни събития с изключение на разпределение на дивидент в акции основният източник на информация ще бъде Централният депозитар, тъй като в него се поддържа актуалният регистър за всички емисии, допуснати до търговия на борсата. БФБ предлага също да бъдат направени промени в допълнителните разпоредби на правилата по отношение на дефиницията за фрий-флоут и фрий-флоут коефициент. Нов момент има и в селектирането на компаниите, които влизат в индекса SOFIX. Предвиждат се промени в критериите и начина на ранкиране на емисиите от SOFIX.

Сливенската "Декотекс" с печалба от 89 хил. лв.

Сливенската компания "Декотекс" отчете печалба от 89 хил. лв. за първото тримесечие спрямо загуба от 19 хил. лв. година по-рано, показа неконсолидираният отчет на дружеството чрез БФБ. Приходите от продажби на текстилното предприятие са скочили 55% до 1.1 млн. лв. "Декотекс" произвежда, търгува и изнася вълнени прежди и изделия като килими и подови покрития. Мажоритарен акционер в компанията е "Каппа технолоджи".

"Хидропневмотехника" от Казанлък отчете най-силното си тримесечие

"Хидропневмотехника" от Казанлък отчете най-силното си тримесечие досега след растеж от 5.65% на приходите си до 1.23 млн. лв. за периода януари - март 2017 г. Повишението спрямо предишния отчетен период, който традиционно е слаб, е над 50%, се казва в публикувания отчет до БФБ. Основен акционер в публичното дружество с дял от 82.92% е "Хидравлика 96" от Казанлък.

Уникредит е инвестирала 25 млн. евро във финтех компании през 2016 г.

UniCredit EVO – инвестиционният проект на италианската Уникредит и международната консултантска компания Anthemis Group ("Антемис груп"), е инвестирала 25 млн. евро през изминалата година в новаторски финтех компании, съобщиха от българското й поделение Уникредит Булбанк. До 2019 г. групата ще вложи 2.3 млрд. евро в нови информационни и комуникационни технологии. Това се посочва в доклада на Уникредит за устойчиво развитие за 2016 г. Докладът, подготвен по изискванията на Global Reporting Initiative (GRI), представя финансовите и нефинансовите показатели на Уникредит в създаването на положителна стойност за местните общности на 14-те основни пазара на групата, сред които и България. UniCredit EVO (абревиатура от equity venture opportunities) е създаден през 2016 г. и инвестира в най-перспективните стартиращи компании с иновативни идеи и технологии в сферата на финансовите услуги, основно в Европа и в Северна Америка.

Chevron продава газовите си полета в Бангладеш

Chevron ще продаде трите си газови полета в Бангладеш, чиято стойност е около 2 млрд. долара, на китайски консорциум срещу 2 млрд. долара, пише Reuters. Американската петролна и газова група ще търси начин да премахне някои от неосновните си активи през тази година. Ако сделката бъде завършена успешно, това би било първата голяма енергийна инвестиция на Китай в южноазиатската страна. В момента там има надпревара за влияние между Китай, Япония и Индия. Китайският консорциум, носещ името CNIC, е създаден в Хонконг през 2012 г. и се фокусира върху това да подпомага китайските инвестиции извън страната. За разговори за сделката бе потвърдено още през февруари. "Сделката е за закупуването на компаниите на Chevron в Бангладеш, които се припокриват с нашите планове", коментира говорител на консорциума пред Reuters. Той добави, че точната сума по сделката не е публична.

Производителят на обувки Jimmy Choo търси купувач

Британският производител на луксозни обувки Jimmy Choo приема оферти за закупуването на компанията, съобщава Bloomberg. Евентуалното закупуване на компанията е част от стратегическите възможности за увеличаване на дивидентите за акционерите. Това се разбира от изявление на компанията от началото на седмицата. Ходът е съгласуван с най-големия акционер в компанията JAB Luxury. От JAB са обявили своето съгласие за търсенето на нов купувач. В момента JAB държи 67.7% от Jimmy Choo, чиито продукти се продават в 150 страни по света. Акциите на компанията са се вдигнали с 35% през последната година и в момента бизнесът се оценява на 840 млн. долара. За момента обаче от компанията не са получили оферти.

Akzo Nobel ще обмисли новото предложение за сделка от PPG Industries

Конгломератът Akzo Nobel обяви, че ще разгледа новото предложение за сливане от PPG Industries на стойност 26.9 млрд. евро, пише Bloomberg. Според американската PPG, това е "последна покана" за сливане към Akzo Nobel. По-рано през годината Akzo Nobel отхвърли предложената сделка от PPG и през изминалата седмица вдигна дивидентите на акционерите си, за да се справи с гласовете в компанията, които желаят сливане. Новото предложение за сделка оценява Akzo Nobel на 96.75 евро на акция - повишение, което включва в себе си и дивидента, приет през изминалата седмица.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата