Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Дъщерята на президента Доналд Тръмп – Иванка, застана до някои от най-влиятелните дами в света като Ангела Меркел, представяйки САЩ на среща на жените бизнес лидери

Какво се случи през седмицата

На всеки 3 месеца парламентарната комисия по правни въпроси ще кани главния прокурор; Турската полиция арестува 1000 души; Изграждането на газовия хъб "Балкан" ще струва между 1.4 и 2.4 млрд. евро; Осем оферти е получила CEZ за бизнеса си в България

5433 прочитания

Дъщерята на президента Доналд Тръмп – Иванка, застана до някои от най-влиятелните дами в света като Ангела Меркел, представяйки САЩ на среща на жените бизнес лидери

© Reuters


На всеки 3 месеца парламентарната комисия по правни въпроси ще кани главния прокурор за изслушване по въпроси, свързани с прилагане на закона и дейността на прокуратурата, законодателни промени, ресурсна осигуреност, резултати в борбата с престъпността и др. Това бе записано в правилника на Народното събрание по предложение на Данаил Кирилов и група депутати от ГЕРБ. Отделно от това изслушване ще може да се провежда и по инициатива на главния прокурор или председателите на двете върховни съдилища.

Георги Гергов подаде оставка като член Изпълнителното бюро на БСП заради ролята му на посредник при срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. Ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е поискала отстраняването му, иначе тя ще подаде оставка. В сряда пък ГЕРБ възложи на пловдивския кмет Иван Тотев и на общинските съветници на партията да отменят решението на общинския съвет за придобиване на дял в Пловдивския панаир, а Борисов обясни, че това се прави, за да не се петнят името, авторитетът и честта на ГЕРБ "заради лични икономически интереси". (Още на стр. 12 - 22)

България е на 109-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в тазгодишната класация на "Репортери без граници". Страната за пръв път изпада в групата държави, при които свободата на пресата и медийната ситуация като цяло се дефинира като "лоша".

Свят

Американският президент Доналд Тръмп планира намаляване на корпоративния данък. Според представители на Белия дом ставката ще бъде понижена от 35% на 15%. Икономисти алармират, че това ще добави трилиони долари към бюджетния дефицит през следващото десетилетие. Финансовото министерство обаче твърди, че планът, който ще представлява "най-голямата данъчна реформа в историята на тази страна", "ще се изплати чрез икономическия ръст".

Франция разполага с доказателства, че сирийските военновъздушни сили са пуснали бомби със зарин върху контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун миналия месец. Външният министър Жан-Марк Еро посочи, че проби, взети от място, показват наличието на зарин, произведен от сирийското правителство. Поне 87 души бяха убити при атаката, която Дамаск определя като "фалшификация".

Турската полиция арестува 1000 души по подозрение, че са част от движението на базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, което е обвинявано за неуспешния преврат срещу президента Реждеп Тайип Ердоган през 2016 г. Други 2200 се издирват, съобщават органите на реда, които са се насочили към разбиването на "тайна структура в рамките на турската полиция". По-рано този месец Ердоган спечели референдум за увеличаване на президентските правомощия.

Икономика

Изграждането на газовия хъб "Балкан" ще струва между 1.4 и 2.4 млрд. евро. В газоразпределителния център ще могат да постъпват както руски газ от нов морски газопровод, така и от местен добив, газ от Южния газов коридор или от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция. Разходите по изграждането му ще бъдат покрити от собствени и привлечени средства. Проектът е в идейна фаза, но е вписан като ключов в инвестиционния план на "Булгартрансгаз", която предвижда да го реализира до 2022 г. "Булгартрансгаз" е отделила 1.8 млн. лв. за предпроектното проучване за хъба. Това са 50% от необходимите средства, като останалата част вече е осигурена от ЕК, става ясно от плана.

Държавата се финансира за втори път с пуснатата в обращение през февруари емисия 4-годишни ДЦК. Продадените облигации са за 60 млн. лв., а доходността отбелязва понижение до рекордните 0.11%. За сравнение - по време на предходния аукцион числото беше 0.18%. Интересът на инвеститорите беше голям - подадените поръчки са за 149.35 млн. лв., като 42 млн. лв. от тях са несъстезателни.

Близо 90% от германския бизнес твърдят, че биха инвестирали отново в България. За сравнение - през миналата година са отговорили утвърдително 84%, показва традиционната анкета сред членовете на Германо-българската индустриално-търговска камара. Прогнозите са предимно за подобряване на състоянието на предприятията и ръст на износа. Бизнесът изтъква като проблеми неефективната публична администрация, правната несигурност, неефективната борба с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки, лошото академично образование.

Бизнес

Осем оферти е получила CEZ за бизнеса си в България до изтичане на срока на 21 април. Официална информация липсва, но според различни източници на "Капитал" в най-голямата сделка в частния енергиен сектор в страната участват основно местни кандидати: братя Бобокови, Николай Вълканов, Христо Ковачки, търговецът на ток Валентин Христов. Има два чужди участника – румънската Electrica и познатият електрооператор в Северна България - чешката Energo-pro. На финала се е появил и друг чужд кандидат без опит в сектора. А българо-руска компания е поискала само ТЕЦ заради пристанището.

102.4 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции за първите два месеца на годината, по предварителни данни на БНБ. Те отбелязват спад спрямо 2015 г. заради все още неотчетената реинвестирана печалба.

Първият български геостационарен сателит BulgariaSat-1 на "Булсатком" е на финалната права преди изстрелването си в орбита. От компанията съобщиха, че са приключили успешно всички основни процедури по монтажа и тестването му в Пало Алто, Калифорния, и се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, където трябва да бъде изведен от ракета на компанията на Илон Мъск SpaceX. Сателитният проект на "Булсатком" беше оценен на 200 млн. евро без бъдещите оперативни разходи.

"Доверие обединен холдинг" има намерение да придобие компанията "Веко", която произвежда праховете за пране "Изи". Троянската "Веко", основана преди 10 години, има около 2% дял на пазара за прахове за пране. Този сегмент расте през последните години и през миналата достигна 100 млн. лв. Компанията има две фабрики – за прахове за пране в Троян и за миещи и почистващи препарати в село Дебнево, Троянско. "Доверие обединен холдинг" има в портфолиото си разнообразни промишлени, строителни, шивашки компании, медицински бизнес и болница, и др.

Сделки и проекти

Дистрибуторът на биохрани в България "Смарт органик" придоби 25% дял в "Чили хилс фудс" - производител на люти сосове. Цената на сделката не бе съобщена. Двете фирми планират обща инвестиция от 100 хил. лв. до края на тази година, предназначени главно за покупка на машини и за оборотни средства. Очакванията са производственият капацитет на "Чили хилс фудс" да се вдигне три пъти, като плановете са за двоен ръст на продажбите през 2017 г.

Веригата детски спортно-занимателни клубове The Little Gym стъпи на българския пазар с откриване на първи обект в София. Той се намира на столичния бул. "България" и работи на принципа на франчайз. Инвеститор в обекта е Мартин Петров, като франчайз договорът е подписан за 10 години. Веригата има над 300 клона в 32 държави. Основана е преди повече от 40 години в САЩ.

Германската търговска верига за обувки Deichmann планира да увеличи броя на магазините си в България през настоящата година, с което общият им брой трябва да достигне 22. Паралелно с това вече са стартирали и онлайн продажби. За 2016 г. българският клон на дружеството регистрира 2.7% ръст на продажбите, а броят на продадените обувки е достигнал 630 хил. чифта. Към момента дъщерното дружество на Deichmann в България - " Дайхман търговия с обувки", управлява 21 магазина в страната, разположени в по-големите градове. От компанията съобщават, че през есента предстои да бъде отворен и нов обект в София, с който обектите ще станат общо 22, десет от които в столицата.

Френският конгломерат Моët Hennessy Louis Vuitton SE (LVMH) ще придобие модната марка Christian Dior за 12.1 млрд. евро. Дружеството, което е най-големият производител на луксозни стоки в света, вече притежава парфюмерийното и козметичното подразделение на компанията и в поредица от сделки ще придобие пълен контрол над марката. Покупката ще опрости финансовите взаимоотношения между компаниите. Като част от плана си семейство Арно, мажоритарен собственик на LVMH, предложи да купи останалите 25.9% от акциите на Dior, които все още не притежава. За целта Arnault Group ще предостави акции на компанията Hermes или пари в брой, приравняващи стойността на Dior на 260 евро на акция.

На всеки 3 месеца парламентарната комисия по правни въпроси ще кани главния прокурор за изслушване по въпроси, свързани с прилагане на закона и дейността на прокуратурата, законодателни промени, ресурсна осигуреност, резултати в борбата с престъпността и др. Това бе записано в правилника на Народното събрание по предложение на Данаил Кирилов и група депутати от ГЕРБ. Отделно от това изслушване ще може да се провежда и по инициатива на главния прокурор или председателите на двете върховни съдилища.

Георги Гергов подаде оставка като член Изпълнителното бюро на БСП заради ролята му на посредник при срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. Ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е поискала отстраняването му, иначе тя ще подаде оставка. В сряда пък ГЕРБ възложи на пловдивския кмет Иван Тотев и на общинските съветници на партията да отменят решението на общинския съвет за придобиване на дял в Пловдивския панаир, а Борисов обясни, че това се прави, за да не се петнят името, авторитетът и честта на ГЕРБ "заради лични икономически интереси". (Още на стр. 12 - 22)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.