Вечерни новини: 2 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 2 май

Меркел и Путин се срещнаха в Сочи

Вечерни новини: 2 май

КЗК скоростно одобри сделкта на марките и дистрибутора на "Булгартабак"; Независимият депутат Ангел Исаев обяви, че ще подкрепя управляващото мнозинство; Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за поне 520 лева минимална работна заплата през следващата година

5333 прочитания

Меркел и Путин се срещнаха в Сочи

© Pool


42% от студентите в България се обучават в София. Това става ясно от анализ на Инфограф на данни на Националния статистически институт. Студентите в столицата за малко над 101 хил., като на второ място е област Пловдив с 36 868 студенти.

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се срещнаха в лятната му резиденция в Сочи. "Разбира се, не може да не се възползваме от тази визита и да обсъдим двустранните отношения и най-проблематичните въпроси, под които имам предвид Украйна, Сирия и може би някои други региони", каза Путин в началото на разговорите с Меркел, цитира източник на ВВС от руската информационна агенция "Интерфакс". Официалният повод за срещата е да се обсъди срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Хамбург през юли. Това е второто посещение на германския канцлер в Русия, откакто през 2014 г. Москва анексира Кримски полуостров, припомнят световните агенции. Отношенията между Москва и Берлин се обтегнаха, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г.

КЗК скоростно одобри сделкта на марките и дистрибутора на "Булгартабак". Решението на антимонополния регулатор дава зелена светлина на British American Tobacco да купи активите от свързаната с депутата Делян Пеевски компания и да покачи пазарния си дял до около 42%. То беше обявено днес, но е взето още на 25 април, или само 12 дни след образуването на производството за концентрация. Според решението не се очакват негативни ефекти нито на пазара на цигари, нито при дистрибуцията - сделката включва и прехвърлянето на 100% от "Експред логистика и дистрибуция", което има 40-50% пазарен дял.

Независимият депутат Ангел Исаев обяви пред Би Ти Ви, че ще подкрепя управляващото мнозинство. Още в първия ден на 44-то Народно събрание той обяви, че ще бъде независим народен представител, и напусна парламентарната група на ДПС. Повод за решението му беше искането от ДПС да се откаже от депутатското си място. Исаев беше на девета позиция в листата на партията. Заради съвпадението на мястото му в листата и номера на ДПС в бюлетината той получи 3366 преференции и измести Дурхан Мустафа от второто място в Бургас. След това водачът на листата Камен Костадинов подаде оставка, за да даде личен пример за партийна дисциплина, и така освободи място за Мустафа, който е областен председател на ДПС в Бургас. Исаев уточни, че вече е работил с представители на ГЕРБ и "Обединени патриоти" по различни проблеми в Бургаския регион и за него няма да е проблем да ги подкрепи при бъдещето им управление. Той каза още, че най-вероятно ще бъде освободен от структурите на ДПС, но не уточни кога ще стане това.

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, обвинен в сексуално насилие над 16-годишно момиче и привеждането ѝ в безпомощно състояние чрез употреба на алкохол, получи ефективна присъда от шест години затвор, съобщи Би Ти Ви. Решението на Районния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване. Максималното наказание, предвидено в закона за престъпленията, в които е обвинен, е от 3 до 10 години затвор по първото обвинение за изнасилване и до 6 месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лева по второто. Деянието, за което Евстатиев отговаря пред съда, беше извършено през януари миналата година в хотел в Стрелча. Съдът постанови още Евстатиев да изплати и 10 хил. лв. на родителите на пострадалото момиче. Адвокатът на Евстатиев обаче заяви, че ще обжалва до последно.

От днес община Свищов започва мащабни ремонти на улици и междублокови пространства за близо 10 млн. лв., съобщава "Фокус". Финансирането се осигурява по оперативна програма "Региони в растеж", като с тези пари трябва да бъдат санирани и няколко образователни заведения. Малко над 5 млн. лв. ще бъдат вложени за облагородяване на градската среда. Със сумата ще бъде извършен ремонт на ул. "Черни връх" в жк "Младост" и на парк "Радост". С близо 2.5 млн. лв. ще бъде подобрена образователната инфраструктура, като в парите са включени ремонтни дейности в детска градина "Радост", ЦДГ "Васил Левски" и основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в с. Овча могила. Министерството на регионалното развитие отпуска малко над 2.3 млн. лв. за санирането на три от административните сгради в центъра на Свищов. Проектът трябва да бъде реализиран в следващите две години. В него попадат сградата на общинската администрация, сградата на отдел "Финансов" и сградата на звено "Култура", които са с обща площ 1279 кв.м.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за поне 520 лева минимална работна заплата през следващата година. Това заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров при откриването на осмия му редовен конгрес, предаде БТА. В момента минималната заплата е 460 лева. На конгреса КНСБ поиска политическа подкрепа от бъдещото правителство и от парламента за бърз ръст на минималното възнаграждение до постигане на съотношение на минималната заплата към средната 50 на сто. Синдикатът припомни тезата си, че е реалистично след пет години минималната заплата да достигне 800 лв., а средната - 1700 лв. Пламен Димитров е на мнение, че е реалистично ръстът на възнагражденията в реалния сектор да бъде поне със 100 - 120 лева. Според него след 5 години жизненият стандарт на българина трябва да бъде на ниво поне 60% от този на средния европеец. България продължава да е най-бедната страна в Европа и в центъра на бъдещото управление на страната трябва да са политиките, които ще позволят да се преборим с неравенството и да възвърнем вярата на хората в справедливостта, заяви лидерът на синдиката.

Около 2.5 млн. лв. от средствата за капиталови разходи са предоставени на 13 културни института за ремонт на техните сгради. Това заяви на пресконференция министърът на културата Рашко Младенов, цитиран от investor.bg. Някои от сградите, които ще се ремонтират, ще са Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Музикалният театър и Русенската опера, която е била ремонтирана основно преди пет години, но и в момента е в лошо състояние. "За трите месеца на мандата си бях оперативен работник, който се стараеше да решава проблеми, без да има парламентарен или партиен гръб - където, колкото можеше да се помогне на културните институти", каза министърът. Според него няма културен институт, който да е поискал помощ за състоянието на сградния си фонд и да не е получил такава помощ, предава агенция "Фокус". "Има една сума за стимулиране на т.нар. независими театри и бяха проведени 4 сесии за проекти, като всичките пари за годината бяха пуснати. В момента тече една от последните сесии", каза Младенов.

На БФБ скоро ще могат да се търгуват и чужди акции

Съвсем скоро българският фондов пазар може да разполага с лесен начин за търгуване и с чужди акции, защото Българската фондова борса (БФБ – София) създава нов борсов пазар - BSE International, предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати вече до търговия на регулиран пазар на страна - членка на ЕС. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на борсовия оператор и цитирано от investor.bg.

Kомисията за финансов надзор (КФН) вече е издала одобрението за съответните промени в правилника за дейността на регулирания пазар. Търговията ще се подчинява на общите правила за търговия на БФБ - София, но регистрация на емисии на пазар BSE International ще се извършва с нареждане на директора по търговия, т.е. по облекчен ред. Направените промени най-общо разширяват приложимостта на общите правила за търговия и по отношение на пазар BSE International, обясниха от КФН.

"Чайкафарма ВЛ" увеличава печалбата си с 12%

Нетната печалба на "Чайкафарма Висококачествените лекарства" нараства с 12% на годишна база през първото тримесечие на годината, въпреки че приходите от продажби намаляват, показва отчетът на дружеството за първите три месеца от годината, разпространен чрез БФБ - София. Нетната печалба се увеличава с 12% до 2.9 млн. лв. в сравнение с първите три месеца на 2016 г. В същото време приходите от продажби се понижават с 8.5% до 7.7 млн. лв. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) нараства с 4.35% до 3.9 млн. лв. към края на март. От началото на годината акциите на "Чайкафарма" поскъпват с 5.60%, а през последните 12 месеца ръстът е с 43%. Пазарната капитализация е 416.5 млн. лв.

"Лидл България" награди млади предприемачи

Това стана по време на провелия се в Пловдив XX Международен панаир на учебно-тренировъчните предприятия. След оспорвана надпревара измежду повече от 500 ученици от цяла България възпитаниците на професионалната гимназия по икономика "Алеко Константинов", гр. Кърджали, спечелиха правото да бъдат първите участници в лятната практикантска програма на компанията, съобщиха от компанията. Те спечелиха с идеята и реализацията на тяхната тренировъчна фирма Made of nothing, предлагаща стоки от рециклирани материали. В края на месец април "Лидл България" обяви началото на петото издание на своята платена лятна практикантска програма, която ще се проведе от 17 юли до 31 август в цялата страна. До 10 юни е срокът, до който всички ученици в XI и XII клас могат да кандидатстват за програмата.

Pfizer със силна печалба през първото тримесечие

Най-големият производител на лекарства в САЩ Pfizer отбеляза силна печалба през първото тримесечие, пише Bloomberg. Основната причина за добрите финансови резултати са силните продажби на новите лекарства за рак на гърдата наред с болкоуспокояващи. Новото лекарство срещу рак на гърдата, което скоро ще се изправи срещу по-голяма конкуренция от новите разработки на Novartis, е генерирало приходи от 679 млн. долара - огромно повишение с почти 60% спрямо миналото тримесечие. Продажбите на новите лекарства обаче са били под очакванията на анализаторите от Barclays. Въпреки това с общи продажби от 12.78 млрд. долара печалбата на компанията се вдига до 3.12 млрд. долара - леко повишение спрямо 3.04 млрд. за същия период на миналата година. Pfizer трябва скоро да започне да усеща ефектите от закупуването на Medivation срещу 14 млрд. долара. Сделката бе затворена през септември миналата година.

Китайските регулатори одобриха сделката между Dow и Dupont

Регулаторните органи в Китай са одобрили, макар и с някои изисквания, сделката между химическите гиганти Dow Chemical и Dupont, пише Reuters. Това обяви търговският министър на страната в началото на седмицата. Одобрението е огромна крачка напред към завършването на сделката, която според очакванията трябва да бъде затворена най-късно през есента. Желанието на Китай е Dupont да се раздели с отдела си по разработка наред с активи, свързани с пестициди, които се ползват при обработката на оризови култури. През март сделката, отново с някои изисквания, бе одобрена и от Европейската комисия. Така пред една от сделките в сектора, които ще намалят броя на големите фирми в него от шест на три, отпада поредно препятствие. Все още обаче няма решение от страна на регулаторните органи в САЩ, Бразилия, Австралия и Канада.

United ще отговаря пред въпросите на Конгреса в САЩ

Ръководството на United Airlines ще бъде разпитано тази седмица от Конгреса в САЩ относно насилственото сваляне на пътник от самолет, което предизвика масово недоволство през изминалия месец, пише Reuters. Изпълнителният директор на авиокомпанията Оскар Муноз ще се срещне с представители на Комитета по транспорт и инфраструктура. Това ще се случи в интересен момент, в който контролираният от републиканците Конгрес върви по стъпките на остра дерегулация на сектора, подкрепяна и от президента Доналд Тръмп. Муноз ще трябва да даде конкретни обяснения как компанията смята да промени политиката си при подобни случаи, след като през април видео на насилствено сваляне стана обществено достояние чрез интернет. Миналата седмица от United достигнаха до споразумение с пътника.

42% от студентите в България се обучават в София. Това става ясно от анализ на Инфограф на данни на Националния статистически институт. Студентите в столицата за малко над 101 хил., като на второ място е област Пловдив с 36 868 студенти.

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се срещнаха в лятната му резиденция в Сочи. "Разбира се, не може да не се възползваме от тази визита и да обсъдим двустранните отношения и най-проблематичните въпроси, под които имам предвид Украйна, Сирия и може би някои други региони", каза Путин в началото на разговорите с Меркел, цитира източник на ВВС от руската информационна агенция "Интерфакс". Официалният повод за срещата е да се обсъди срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Хамбург през юли. Това е второто посещение на германския канцлер в Русия, откакто през 2014 г. Москва анексира Кримски полуостров, припомнят световните агенции. Отношенията между Москва и Берлин се обтегнаха, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.