Вечерни новини: 8 май

Националната следствена служба обяви поръчка за 420.7 хил. лв.; Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е обвинен в безстопанственост; Министърът на туризма очаква 10% ръст на посещенията от чужбина тази година

38

мигранти, търсещи закрила, са били задържани през първата седмица на май в България, показват данните на МВР. През последните месеци има тенденция на намаляване на бежанците, като през март са били задържани 300 души, а същия месец година по-рано - близо 3000 души. Данните показват, че най-голям дял от чужденците са от Афганистан и Пакистан.

Съпругата на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев - Антоанета Василева, се издирва с червена бюлетина от "Интерпол". Това се разбира от страницата на полицейската организация. Официална информация от прокуратурата няма. Василева беше обвинена в пране на пари в края на март. Преди това през декември беше обявена за общодържавно издирване. С червена бюлетина се издирват хора, които имат обвинение. Ако Василева бъде задържана, тя ще бъде върната у нас само ако българските власти поискат това. "Престъплението", което ми се вменява, е покупка на фамилен имот, деклариран пред съответните държавни институции. Той е придобит след завършена пълна десетгодишна данъчна проверка на доходите на нашето семейство oт НАП и надлежно платени данъци", обяснява Антоанета Василева в блога на съпруга си. Къщата е в Швейцария и в годината, в която Василев е платил 90 млн. лв. данъци на България, е купена, уточни преди време пред "Дневник" адвокат Христо Ботев.

Ремонт на паркинга, промяна на водопровода и канализационната система, обособяване на помещения за архив и библиотеката на прокуратурата. Това предвижда част от обществената поръчка за ремонт на сградата на Националната следствена служба, която се намира на бул. "Г. М. Димитров". Тя е обявена на 27 април, като прогнозната й стойност е 420 700 лв. без ДДС. Поръчката не е разделена на отделни позиции, като мотивите за това, посочени в обявлението, са, че това би затруднило изпълнението й. Това става известно от информация на страницата на прокуратурата.

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е обвинен в безстопанственост, съобщиха от прокуратурата в четвъртък. Разследването, което се води от звено "Антикорупция", е заради това, че в периода от 15 януари - 22 юли 2016 г. Ангеличин не е упражнил достатъчно контрол върху работата на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" към министерството, в резултат на което то е платило, без да дължи, сума в размер на 495 хил. лева на частно търговско дружество. Това е второ обвинение за престъпление по служба на Ангеличин в рамките на едно и също производство, като първото е, че не е провел отделна обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МВнР.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви пред "Нова", че не изключва физическото му отстраняване, защото няма намерение да спре да говори за проблемите в съдебната система. Повод за коментара му стана наречената от него "сценка" от миналата седмица, когато преди началото на заседанието на ВСС няколко момчета с маски на главите стояха пред сградата на съдебния орган с агнешки глави в ръцете си. На същото това заседание ВСС реши да не бъде изслушван главният прокурор Сотир Цацаров за срещата му с бизнесмена Сашо Дончев, проведена в офиса и присъствието на тогавашния член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов. Искането за изслушване на Цацаров дойде от шестима членове на ВСС, сред които и Панов.

"Боко Харам" освободи 82 момичета след 3 години в плен

Властите в Нигерия съобщиха, че са освободили 82 от похитените преди три години от ислямистката групировка "Боко харам" ученички. Това е станало в щата Борно, в близост до границата с Камерун. Президентът Мухамаду Бухари уточни, че става въпрос за сделка. Срещу младите жени са разменени неуточнен брой затворници. Сега момичетата преминават медицински прегледи, след което ще бъдат транспортирани в Майдугури.

Все още обаче в ръцете на джихадистите остават около 100 момичета.

16 квартала в източната част на София остават без топла вода от днес до 19 май заради профилактика и подмяна на 21 км топлопроводи. Заради ремонтите ТЕЦ "София-изток" спира работа. Спряното топлоподаване ще засегне кварталите "Дружба", "Младост", "Дървеница", "Мусагеница", "Витоша", "Студентски град", "Изток", "Изгрев", Дианабад", "Гео Милев", "Лозенец", "Яворов", "Редута", "Слатина", "Подуене-център", "Полигона". 11 дни без топла вода ще бъдат още промишленият район "Гара Искър", местността "Къро" в района на бул. "Цариградско шосе", двата университета - Академия на МВР и ВТУ "Тодор Каблешков", НРТЦ и др.

След като през миналата година България привлече рекордните 8.2 млн. чуждестранни туристи, през тази се очаква нов 10-процентен ръст. Това каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че преди началото на летния туристически сезон има заявен ръст от Германия, Русия, Полша, Чехия. Увеличението на планираните чартърни полети от Франция е с 83%, подобни ръстове има и от Холандия. Ангелкова каза, че във фокуса на работата й ще бъдат борбата със сивия сектор в туризма. Предстоят нови регламентации за апартаментните комплекси и къщите за гости, голяма част от които са в сивия сектор. Тя напомни, че единната система за туристическа информация, която би трябвало да обменя данни между хотелите, НАП и МВР, все не може да заработи заради обжалвания. Възможно е да обявим нова обществена поръчка, ако преценим, че това ще ускори процеса, каза тя.

Volkswagen се възстановява от дизелгейт с ръст на печалбата от 44%

Най-големият автомобилен производител – германската Volkswagen, се възстановява стабилно от кризата след скандала с манипулирането на дизеловите емисии от 2015 г. Резултатите за първото тримесечие са над прогнозите на анализаторите благодарение на по-доброто представяне на основния бранд – Volkswagen, съобщава Financial Times. Нетната печалба на групата за първите три месеца на годината е нараснала с 44% в сравнение със същия период на 2016 г. и е достигнала 3.4 млрд. евро. Приходите са се повишили с 10.3% до 56.2 млрд. евро. Германският концерн обаче запазва предпазливата си прогноза, че годишните приходи ще се увеличат с "до 4%". Групата е продала малко под 2.5 млн. автомобила през тримесечието, което е с 0.5% по-малко спрямо същия период на 2016 г. Лекият спад се дължи на понижението от 6.7% на продажбите в Китай – най-големия пазар за компанията, докато продажбите в Европа и Северна Америка нарастват съответно с 4.4% и с 6%.

Google предупреди за вирус, имитиращ Google Docs

Нова фишинг атака застрашава потребителите на Gmail, предупредиха от компанията Alphabet. Вирусът се разпространява чрез имейл, който моли потребителите да кликнат на линк към Google Docs – така вече логнатият потребител дава на хакерите достъп до акаунта си, без да се налага да бъде крадена паролата му, обяснява Reuters. Така зловредното приложение получава достъп до всички данни в Google акаунта на потребителя – имейли, контакти и документи. Пострадали потребители се оплакват, че то веднага изпраща същото съобщение на всички адреси в пощата им. "Това е бъдещето на фишинга, коментира Арън Хигби от Phish Me. Така нападателите постигат целта си, без да се налага да инсталират зловреден софтуер на машината." От Google обявиха, че са деактивирали престъпните акаунти и работят, за да предотвратят други подобни атаки. Компанията съветва потребителите, които подозират, че може да са пострадали, да проверят акаунтите си и да деинсталират непознатите им приложения.

Печалбата на Shell надмина очакванията

Петролната компания Royal Dutch Shell отчете силен ръст на нетната печалба поради скока на цената на нефта, с което надмина прогнозите на анализаторите, съобщава Reuters. Резултатът за тримесечието се подобрява и заради икономии, намаляване на бюджета в размер на 1 млрд. долара през последните три години, както и продажба на активи за около 20 млрд. долара след придобиването за 54 млрд. долара на BG Group.

Shell, която е най-голямата петролна и газова компания в Европа, е генерирала паричен поток за 9.5 млрд. долара през тримесечието, което е с 13% повече спрямо миналата година. Това позволява на компанията да подсигури дивидента си и да намали дълга за трето поредно тримесечие. Нетната печалба, базирана на текущите разходи за доставки и без еднократните ефекти, се повишава със 142% до 3.75 млрд. долара. Очакванията на анализаторите бяха за 3.05 млрд. долара. Преди година нетната печалба беше 1.55 млрд. долара

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня