С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 9 май 2017, 20:40, 7393 прочитания

Вечерни новини: 9 май

Близо две трети от работодателите у нас обмислят да увеличат възнагражденията на служителите си през тази година; Делото на издатели срещу Google отива в Съда на ЕС; Над 700 000 души излязоха в Москва за марша на "Безсмъртния полк"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
27 млн. лв. субсидия ще получат над 1250 микрофирми, след като фонд "Земеделие" класира подадените заявления по схемата "Стартова помощ за развитие на малки стопанства" от програмата за селските райони
Снимка на деня

Над 700 000 души излязоха в Москва за марша на "Безсмъртния полк". Преди години инициативата се роди от неправителствени организации, която има за цел да почете паметта на загиналите във Втората световна война съветски граждани. Участниците в марша, провеждан в Деня на победата над нацистка Германия носят портрети на избити цивилни и починали ветерани от войната.


Мандатът на София Владимирова, като председател на СЕМ, е една година

Фотограф: Цветелина Белутова
София Владимирова е новият председател на СЕМ
Съветът за електронни медии (СЕМ) си избра нов председател - София Владимирова. Тя заема мястото на Мария Стоянова, чийто едногодишен мандат като председател изтече. Владимирова е била избрана с вота на четирима от общо петимата членове на регулатора: Мария Стоянова, Розита Еленова и Бетина Жотева, както и нейния собствен глас, тъй като по регламент той се брои в нейна полза. Иво Атанасов е гласувал въздържал се. София Владимирова влезе в СЕМ през април 2016 г. от квотата на парламента по предложение на ГЕРБ, като това е неин втори мандат в органа. Тя има опит като сценарист и PR на бившия външен министър на ГЕРБ Румяна Желева. Очаква се следващите дни под нейното председателство СЕМ да даде старт на дълго отлагания конкурс за генерален директор на БНТ.

Четири дружества са подали оферти в търга за основния ремонт на виадукт "Звездица" на АМ "Черно море" край Варна. Това става ясно от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". Най-ниското ценово предложение е компанията "Пътища и мостове" - 2.307 млрд. лв. След нея се нарежда "ОРС – инфраструктура" ООД с 2.409 млрд. лв., "Автомагистрали - Черно море" е предложила 2.736 млрд. лв., а последна е "Инжстройинженеринг" ЕООД с 2.84 млрд. лв. Предложените цени са без ДДС. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 200 дни, а критерият за оценка на офертите е икономическата им изгодност.

Център за квалификация и преквалификация на кадри може да бъде създаден към министерството на туризма в отговор на нарастващата криза с кадрите в сектора, стана ясно от изказване на ресорният министър Николина Ангелкова пред браншови организации. Идеята е заимствана от Франция и Португалия и евентуално се планира центърът да заработи догодина и да подкрепя нискоквалифицираните кадри - камериери, бармани, сервитьори и др. По данни на туристическия министър за предстоящия летен сезон недостигът на работници в туризма е за 23 хил. души. До края на седмицата предстои да бъде създадена работна група или звено с цел да се улесни издаването на визи и еднократни разрешения за работа на чужденци в сектора.Близо две трети от работодателите у нас обмислят да увеличат възнагражденията на служителите си през тази година. За сравнение, през 2016 г. техният брой е бил една трета. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведено сред 110 фирми и браншови организации в периода 24 - 28 април 2017 г. Проучването се прави на всеки две години, за да се изведат тенденции. Заплатите обаче няма да растат еднакво и за всички. Недостигът на кадри показва, че по-скоро ще има "кражба" на квалифициран персонал, което ще става за сметка на повишаване на заплащането. Мнението на бизнеса е, че увеличението на учителските заплати трябва да се обвърже с постигането на резултати на учениците. Повече инвестиции в България ще има, когато електронното правителство стане факт, а образованието подготвя нужните кадри за бизнеса, показва анкетата сред бизнеса.

Четири от шестте държавни горски предприятия влошават значително финансовото си състояние през първото тримесечие на 2017 г. спрямо година по-рано, само едно от тях отчита по-добър счетоводен резултат, но за сметка на ръст на задълженията, а за едно липсват данни. Това съобщава "Медиапул", цитирайки финансовите отчети на компаниите, публикувани от финансовото ведомство. Като цяло държавните фирми, собственост на Министерството на земеделието и храните, остават в недобро финансово здраве. Макар да отчитат леко подобрение, фирмата "Врана", конезавода "Кабиюк", разтърсваното постоянно от скандали и разследвания "Напоителни системи" и "Земинвест" остават в червената зона. Отговорното за събирането на таксите от риболовните пристанища и за ползване на акваторията "Рибни ресурси" увеличава загубата си, но изчиства значителна част от дълговете си.

През април общият показател на доверие на потребителите намалява с 1.6 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред градското население. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). От тях се вижда, че потребителите очакват инфлация и не са оптимисти за спада на безработицата. Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца са леко влошени в сравнение с предходното наблюдение. По-негативни спрямо януари са и прогнозите им за безработицата в страната през следващите дванадесет месеца, допълват от статистиката. Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни.

Телевизия "Евроком" е получила най-много средства от медийните пакети, отпускани от държавния бюджет, за парламентарните избори. Поискана от "Дневник" справка на ЦИК за изплатените средства от кампанията показва, че телевизията е получила 103 хил. лв. Това е втори път, в който "Евроком" получава най-много средства по медийните пакети, след като телевизията получи общо 414 хил. лв. от пакетите за президентските избори и информационната кампания за националния референдум, които се проведоха заедно на 6 ноември. Право на средства за медийни участия по време на кампанията за парламентарните избори на 26 март имаха 7 партии, 8 коалиции и независимите кандидати. Общата сума по пакетите бе 500 хил. лв. Една пета от тях "Евроком" е получила по договори с 4 партии, две коалиции и един независим кандидат.

Делото на издатели срещу Google отива в Съда на ЕС

Съд в Берлин прехвърли на Съда на Европейския съюз спора, в който германски издатели искат търсачки като Google да им плащат за това, че части от статиите им се появяват онлайн без тяхното съгласие. Искът е на най-големия издател на печатни медии Axel Springer и още 40 издатели. Сега съдът в Люксембург трябва да реши дали германските медийни регулации са в съответствие с европейските принципи за защита на авторските права. Освен това Съдът на ЕС ще постанови дали е трябвало законът Leistungsschutzrecht, влязъл в сила през 2013 г., да бъде изпратен предварително на ЕС за консултация. Според съдия Петер Шолц исканията на издателите са "частично оправдани". Адвокат на ищците смята, че ревизията на делото ще отнеме на съда около 1 година.

Русия умишлено е фалирала ЮКОС, реши съд в Холандия

Холандски апелативен съд постанови във вторник, че руските власти умишлено са довели до фалит петролния гигант ЮКОС през 2006 г., нареждайки му да плати огромни данъци. Според решението на Амстердамския апелативен съд фалитът на ЮКОС не може да бъде признат според холандския закон, а попечителят, назначен през 2007 г. да разпродаде части от компанията, не е имал право да продава акции от холандското подразделение Yukos Finance BV. Група, представляваща бившите акционери на ЮКОС, приветства решението.

Безработицата в Полша е най-ниската от 25 години

Безработицата в Полша е спаднала до 7.7 на сто през април - най-ниското равнище от 25 години, съобщи статистическата служба. Подобно на много други бивши комунистически страни, Полша започна да страда от силна безработица през 90-те години и след това, след като неефективните предприятия се сринаха в трудния преходен период от комунистическа към пазарна икономика, отбелязва АП. Сега освен по-добрите данни за заетостта се отчита и повишение на заплатите. Не е ясно обаче дали по-добрите условия ще бъдат достатъчни, за да насърчат стотиците хиляди поляци, работещи в чужбина, да се завърнат в родината си. Министър-председателката Беата Шидло изрази огромно удовлетворение от най-ниското равнище на безработицата от 1992 г. и изтъкна, че програмите на нейното правителство са дали очаквания ефект. Спадът на безработицата през април е с 0.4 процентни пункта спрямо март и с 1.7 процентни пункта спрямо април миналата година.


Toshiba предупреди Western Digital да не се меси в продажбата на звеното й за чипове
Японската технологична компания Toshiba заяви на своя партньор в сферата на производството на чипове Western Digital да не се намесва в продажбата на нейното звено за чипове, съобщава Reuters. Western Digital, която е партньор в основния завод на Toshiba за чипове, както и един от кандидатите за придобиване на звеното за чипове на компанията, твърди, че японският гигант нарушава договора им, като прехвърля правата за джойнт венчъра им към новосъздаденото подразделение. В писмо, изпратено от адвокатите на Toshiba на 3 май, японският гигант оспорва аргументите на Western Digital, че Toshiba е нарушила съвместния им договор. Според Toshiba действията на Western Digital представляват умишлена намеса, която трябва да бъде спряна.
В отделно писмо също от 3 май генералният мениджър по правните въпроси на Toshiba обвини Western Digital в неуспешно изпълнение на част от споразуменията, свързани с общия им бизнес. Ако Western Digital откаже да подпише до 15 май, звеното за чипове ще отстоява своите права върху интелектуалната собственост, като ще спре достъпа на служителите на Western Digital до всички съоръжения на подразделението, всички мрежи и бази данни, посочва писмото. Говорителят на Western Digital в Япония е отказал да коментира веднага въпроса.

AkzoNobel отхвърли трета оферта за придобиване
Холандската компания за бои и лакове AkzoNobel NV отхвърли трета оферта за придобиване от по-големия американски конкурент PPG Industries Inc с мотива, че не е в интерес на акционерите, предаде AFP. В изявление AkzoNobel посочва, че планът, обявен миналия месец, да отдели бизнеса си с химикали Specialty Chemicals до 12 месеца "предлага по-добър начин за растеж и създаване на дългосрочна стойност и е в най-добрия интерес на акционерите и всички останали заинтересовани страни". Холандската компания обяви намерението си да се преструктурира след две предишни оферти от PPG, за които твърди, че са я подценявали. През миналия месец PPG вдигна цената с трета оферта - сделка в брой и акции на стойност около 28.8 млрд. долара. AkzoNobel отхвърли и последната след "значителни задълбочен анализ", включително разговори с главния изпълнителен директор на PPG Майкъл Макгари.

Американски телевизионни концерни пред сливане
В американския медиен бранш се подготвя ново голямо сливане - телевизионният оператор Sinclair Broadcast предвижда да придобие своя конкурент Tribune Media. Това съобщава Reuters, като се позовава на запознати източници. Sinclair е победила всички останали конкуренти при наддаване за Tribune с оферта от 3.9 млрд. долара, но сделката не е напълно сигурна. Ако се осъществи, това би било удар за концерна от увеселителната индустрия Twenty-First Century Fox, който също е заявил интерес. Tribune Media е сред най-големите американски оператори на телевизионни канали. Едва през април Федералната комисия по комуникациите отмени решението си от 2016 г., според което на медийните концерни се позволяваше придобиване само на определен брой оператори.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Снимка на деня 1 Снимка на деня

Земетресение от 6.8 в Източна Турция взе жертви и срути сгради

25 яну 2020, 1551 прочитания

Топ 5 от "Капитал": Защо са важни изборите в столичната адвокатура, как ще бъде финансирана сделката за БТК Топ 5 от "Капитал": Защо са важни изборите в столичната адвокатура, как ще бъде финансирана сделката за БТК

Какво ще се промени с ребрандирането на Ryanair, защо свинското е скъпо и дефицитно, как да изберете курс по програмиране

25 яну 2020, 1347 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Седмицата" Затваряне
Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

Пътеводител на кандидат-програмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10