Вечерни новини: 15 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 15 май

снимка на деня: Автокъща за екзотични коли втора употреба в Сингапур е проектирана така, че да напомня вендинг автомат. Автокъщата може да приюти до 60 автомобила в 15-етажната сграда и използва специално проектирана платформа, която може да достави колата до клиента в рамките на минути. #exoticCars #Singapore #dealership<br />photo credit: Thomas White/Reuters

Вечерни новини: 15 май

Печатницата на БНБ вече може да печата евробанкноти; Фейсбук продължава да бъде най-популярната социална мрежа в света с почти 2 млрд. активни потребители; Airbnb ще събира и внася данъци от името на хазяите в Мексико сити; Остaва една седмица до крайния срок на конкурса Next Generation; Австрия се запъти към предсрочни избори

3648 прочитания

снимка на деня: Автокъща за екзотични коли втора употреба в Сингапур е проектирана така, че да напомня вендинг автомат. Автокъщата може да приюти до 60 автомобила в 15-етажната сграда и използва специално проектирана платформа, която може да достави колата до клиента в рамките на минути. #exoticCars #Singapore #dealership<br />photo credit: Thomas White/Reuters

© Thomas White


Число

7.6% е нивото на безработицата през април, което е с 0.4 процентни пункта по-ниско спрямо март, сочи статистиката на Агенцията по заетостта.

Министерството на финансите набра 100 млн. лв. от вътрешния пазар при доходност от 1.78%. За сравнение, през март държавата продаде ДЦК от същата емисия (10.5-годишни) на 1.8%. Общият размер на подадените поръчки на акуциона на 15 май достигна 147.1 млн. лв., което е коефициент на покритие от 1.47. Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е в размер на 139 базисни пункта. Преотворената емисия е референтна за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от маастрихтските критерии, а показателят се свива с 1.7%.

Фейсбук продължава да бъде най-популярната социална мрежа в света с почти 2 млрд. активни потребители, сочат данните на портала Statista от април 2017 г. Фейсбук през годините е поставял много рекорди, включително бе първата социална мрежа в историята, която подмина 1 млрд. потребители преди години. Но пък Pinterest бе тази, която подобри рекорда за най-бързо набралата 10 млн. уникални месечни потребители нова мрежа. По-голямата част от социалните мрежи с над 100 млн. потребители са американски, но европейски услуги като VK китайските Qzone и Renren също са сред бързо растящите.

Правителството назначи Митко Симеонов за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщиха от правителствената пресслужба. Досега той беше заместник-директор в институцията. Неговият пряк ръководител Емил Караниколов обаче беше избран за министър на икономиката и така мястото беше овакантено. За нов заместник изпълнителен директор е назначен Петър Петров. Той е магистър по право, като от 2010 г. до 2013 г. е бил член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Източник: Reuters

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е изпратил писмо до президента Румен Радев с искане да упражни конституционното си правомощие и да сформира специална комисия, която да разследва срещата в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов. За това съобщават от пресцентъра на Върховния касационен съд. Миналата седмица стана известно, че инспекторатът към Висшия съдебен съвет също е започнал проверка, но по сигнал. Преди няколко седмици Висшият съдебен съвет оказа да проверява случая, а тезата на главния прокурор е, че той не е нарушил закона, защото участниците в срещата не били нито криминално проявени, нито обвиняеми.

Само за две години – 2015 и 2016, община Варна е продала на цени над три пъти по-ниски от пазарните 76 апартамента от фонда си за настаняване на граждани с установени жилищни нужди. Това показва справка, изготвена от администрацията, която "Дневник" получи неофициално. Продадените апартаменти се намират основно в кварталите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Възраждане". Справката показва също, че продадените жилища са с различна квадратура, като най-малките са около 40 кв.м, а най-големите около 100 кв.м. Средните цени, на които са извършвани сделките, са около 508 лв. на кв.м, или около 254 евро. В същото време бърз преглед на цените в сайтовете на големите агенции за недвижими имоти във Варна показва, че пазарът на имотите в посочените райони на града се движи на поне три пъти по-високи стойности.

Когато съдебният изпълнител наложи запор върху банкова сметка на длъжника, той няма откъде да знае какъв е произходът на парите в тази сметка и дали сред тях няма средства, преведени като социална помощ, пенсия, трудово възнаграждение или други, срещу които не може да бъде насочвано принудително изпълнениe. Това се казва в позиция на Камарата на частните съдебни изпълнители по повод казус с бременна жена, нашумял в медиите. Заради дълг от бърз кредит й е наложен запор върху сметка, в която се превеждат социалните плащания, свързани с бременността и раждането. По закон тези пари не могат да се запорират до определен размер, но запорът на банковите сметки винаги предхожда уведомяването за образуваното изпълнително производство като гаранция за кредитора, че длъжникът няма да изтегли парите си от банката и кредиторът да остане на сухо.

Печатницата на БНБ вече може да печата евробанкноти

Съвместното дружество "Обертюр Фидюсиер" АД – София, с акционери Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка за отпечатване на банкноти евро, съобщи Българската народна банка. Това дава право на съвместното дружество да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евробанкноти. Съвместното дружество беше създадено през ноември 2013 г. и въпреки краткия период оттогава е успяло успешно да премине трите компонента на акредитация от Европейската централна банка - за сигурност, технологичен капацитет, и условия на труд и опазване на околната среда. Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период е нараснал от 60 милиона на 1 милиард. Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната.

Източник: Reuters

Airbnb ще събира и внася данъци от името на хазяите в Мексико сити

Airbnb ще събира и внася данъци от името на хазяите в Мексико сити, като това ще бъде първото подобно споразумение за Латинска Америка, съобщава Bloomberg. Компанията ще внася 3% от приходите от резервации в Мексико сити в държавната хазна. Ставката е колкото и тази, която хотелите в града плащат за настаняване на местните власти. От Airbnb допълват, че ще използват същия модел в целия регион. Латинска Америка е най-бързо развиващият се пазар на компанията за споделени домове, надминавайки дори Япония. До момента стартъпът разполага с 250 хил. жилища, регистрирани в региона, който обхваща Мексико, Южна Америка и част от Карибите, включително Куба. Частната компания отказва да публикува данните за приходите си. Тя обаче вече обявява данъците от името на хазяите в Ню Йорк, Сан Франциско и други градове, но след като премина през дълга битка с властите.

Източник: Reuters

Австрия се запъти към предсрочни избори

Австрия се запъти към предсрочни избори, след като управляващата широка коалиция се разпадна. Младшият партньор в нея - Австрийската народна партия, бе оглавена от 30-годишния външен министър Себастиан Курц след оставката на предишния ръководител – вицеканцлера Райнхолд Митерлернер. Kурц призова за предсрочни избори, а канцлерът и лидер на социалдемократите Кристиян Керн призна, че не би могъл да ги предотврати. Керн призова всички големи партии да преговарят за евентуалните дати. "Зелените" и Партията на свободата вече заявиха, че ще подкрепят предсрочните избори. Предсрочни избори биха дали предимство на крайнодясната Партия на свободата. Тя води в допитванията, а преди месеци кандидатът ѝ за президент Норберт Хофер стигна до балотаж.

Toyota очаква 20% спад на годишната печалба

Най-големият производител на автомобили в Япония Toyota Motor очаква оперативната годишна печалба да намалее с 20% поради по-високите разходи за стимулиране на продажбите на ключовия си пазар в САЩ и силната йена, съобщава Reuters. Компанията прогнозира, че оперативната печалба за годината до края на март ще бъде 1.6 трлн. йени (14.06 млрд. долара), което е под прогнозата на анализаторите за 2.3 трлн. йени.

Вторият по големина производител на автомобили в света заедно с останалите компании в групата са си поставили за цел да продадат 10.25 млн. автомобили за една година до края на март. За същия период продажбите на най-големия пазар на Toyota - Северна Америка, се очаква да се свият с 0.6% до 2.82 млн.

Източник: Reuters

ING с близо 40% ръст на печалбата през първото тримесечие

Най-голямата холандска банка ING обяви, че печалбата й преди данъци през първото тримесечие е нараснала с 39% в резултат на силния ръст на заемите, икономии на разходите и по-високи приходи от пазарна дейност, съобщава Bloomberg. Брутният финансов резултат е достигнал 1.65 млрд. евро от 1.19 млрд. евро година по-рано. Това е над средната оценка от 1.48 млрд. евро на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Главният изпълнителен директор Ралф Хамерс инвестира в дигитални технологии, за да намали разходите, и увеличава кредитирането на потребители и компании извън местния пазар. Макар че ING излезе от преструктуриране и държавна помощ с по-силни капиталови буфери, кредиторите в Европа са под натиск заради рекордно ниските лихвени проценти и се налага да намаляват разходите. "ING имаше силно първо тримесечие", каза Хамерс в съобщението. "Приносът на банкирането на едро е особено силен, воден от по-високата печалба от финансовите пазари и комисионите."

Остaва една седмица до крайния срок на конкурса Next Generation

Остава само една седмица до крайния срок за участие в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation, организиран от "Капитал" и "Кариери". Кандидатури и номинации се приемат до 21 май, неделя, включително. Конкурсът има за цел да отличи млади мениджъри и предприемачи на възраст до 35 години, с управленски опит и успехи, иновативни, вдъхновени и вдъхновяващи. Финалистите получават не само престижната титла и повече видимост на постиженията им през страниците на "Капитал", но и EMBA стипендия от City College - международния факултет на The University of Sheffield, за да продължат кариерното си развитие.

Акционерите на "Трейс груп холд" ще определят дали да има дивидент

Ръководството на "Трейс груп холд" остава възможност за разпределяне на дивидент от печалбата за 2016 г. на насроченото за 16 юни 2017 г. общо събрание на акционерите, показва поканата, публикувана чрез БФБ - София, и цитирана от Investor.bg. Положителният финансов резултат за миналата година е 5.16 млн. лв. и предложението е част от печалбата да бъде заделена във фонд "Развитие", а друга част - съгласно предложение на акционерите, да бъде раздадена като дивидент. В случай че няма предложения за дивидент, цялата печалба ще се разпредели във фонд "Развитие". За сравнение - за 2015 г. бе разпределен брутен дивидент от 0.147368 лв. на акция, или общо 3.57 млн. лв. За 2014 г. дивидентът беше 0.136842 лв. на акция, за 2013 г. - 0.126316 лв., и т.н.

Число

7.6% е нивото на безработицата през април, което е с 0.4 процентни пункта по-ниско спрямо март, сочи статистиката на Агенцията по заетостта.

Министерството на финансите набра 100 млн. лв. от вътрешния пазар при доходност от 1.78%. За сравнение, през март държавата продаде ДЦК от същата емисия (10.5-годишни) на 1.8%. Общият размер на подадените поръчки на акуциона на 15 май достигна 147.1 млн. лв., което е коефициент на покритие от 1.47. Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е в размер на 139 базисни пункта. Преотворената емисия е референтна за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от маастрихтските критерии, а показателят се свива с 1.7%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK