Вечерни новини: 16 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 16 май

Генералният директор на международния филмов фестивал в Кан Тиери Фремо позира с официалния плакат на събитието, представящ Клаудия Кардинале в навечерието на събитието. Танцуващата Клаудия Кардинале, снимана на покрив в Рим през 1959 г., е лицето на юбилейното 70-то издание на фестивала в Кан. Ден преди официалното откриване в курортния град на френската Ривиера кипи трескава подготовка. Кинофестивалът се открива утре при изключителни мерки за сигурност.Водеща на церемонията по откриването ще бъде Моника Белучи, а председател на журито - Педро Алмодовар...

Вечерни новини: 16 май

Президентът Румен Радев свиква на 30 май заседание на Консултативния съвет за национална сигурност; Адвокатската организация ИКАР застана зад искането на председателя на ВКС Лозан Панов за проверка на срещата между главния прокурор, Сашо Дончев и Георги Гергов; Фермерите ще разполагат до 2020 г. с 5.4 милиарда евро за директни плащания; ЕС няма изключителното право да сключва широкомащабно споразумение за свободна търговия със Сингапур; Военният министър Красимир Каракачанов уволни постоянния секретар на министерството Румен Василев; Парламентарната комисия за борба със сивата икономика получи първия си сигнал

4749 прочитания

Генералният директор на международния филмов фестивал в Кан Тиери Фремо позира с официалния плакат на събитието, представящ Клаудия Кардинале в навечерието на събитието. Танцуващата Клаудия Кардинале, снимана на покрив в Рим през 1959 г., е лицето на юбилейното 70-то издание на фестивала в Кан. Ден преди официалното откриване в курортния град на френската Ривиера кипи трескава подготовка. Кинофестивалът се открива утре при изключителни мерки за сигурност.Водеща на церемонията по откриването ще бъде Моника Белучи, а председател на журито - Педро Алмодовар...

© Eric Gaillard


Фотограф: Цветелина Белутова

"Не виждам защо хората със земя да не развиват търговска дейност. Има много начини на застрояване, някои от тях са приятни." Така екоминистърът Нено Димов коментира пред "Нова тв" един от първите законопроекти на управляващите за удължаване с 3 години на срока, в който частни собственици на земи с променено предназначение ще могат да започнат да строят. По сегашния закон срокът изтича след седмица и след него земите връщат стария си статут на земеделски. Това ще позволи както на дребни собственици, така и на едри инвеститори по крайбрежието - като тези на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. Междувременно природозащитници свикаха протест във вторник вечер пред Народното събрание срещу законопроекта.

16

май

е денят на данъчната свобода от правителството, т.нар. Tax Freedom Day, за българите.Датата е символична и показва кога данъкоплатците покриват годишното дължимо към държавата и започват да работят за себе си. През настоящата година за хазната се работи почти 136 дни - по-дълго от предходни години, което означава, че тежестта расте.

Президентът Румен Радев свиква на 30 май от 10.00 часа на "Дондуков" 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщи пресофисът на държавния глава. Темата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". Последният съвет бе свикан миналия ноември от Росен Плевнелиев заради политическата криза след оставката на втория кабинет на Борисов.

Адвокатската организация ИКАР застана зад искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на члена на ВСС Калин Калпакчиев за проверка на срещата между главния прокурор, Сашо Дончев и Георги Гергов. От ИКАР смятат, че не могат да останат безучастни, "когато правото е натикано в ъгъла, а сюжети с агнешки главички в стил "Дон Корлеоне" се разиграват пред вратите на ВСС" и остават без каквато и да било институционална реакция.

Фермерите ще разполагат до 2020 г. с 5.4 милиарда евро за директни плащания. Извън директните плащания за периода 2014 - 2020 г. за България се предвиждат около 2.3 милиарда евро за мерки, от които ще се възползват селските райони. Това посочи земеделския министър Румен Порожанов по време на десетото издание на Международното изложение на земеделска техника "БАТА Агро" край Стара Загора.

ЕС няма изключителното право да сключва широкомащабно споразумение за свободна търговия със Сингапур, а документът трябва да бъде ратифициран от всяка страна членка, постанови Съдът на ЕС. Това мнение създава прецедент за бъдещите търговски споразумения и може да ги забави. Европейската комисия и Сингапур приключиха преговорите по търговското споразумение през октомври 2014 г. ЕК, която договаря търговските споразумения от името на 28-те страни членки, настоява, че търговията спада към изключителните правомощия на ЕС, което означава, че споразуменията не трябва да чакат с години и да съществува риск да бъдат блокирани при ратификацията от отделните страни. Съдът на ЕС обаче очертава две области, които изискват изключителното съгласие на страните членки - непреките чуждестранни инвестиции и уреждането на съдебните спорове между инвеститори и държава.

Военният министър Красимир Каракачанов уволни постоянния секретар на министерството Румен Василев, който беше назначен в края на управлението на служебното правителство от служебния министър Стефан Янев и престоя на поста само няколко седмици. В същото време Каракачанов е назначил за съветник Христин Петков. Той играеше сериозна роля и при управлението на Николай Ненчев, когато бе съветник с широки правомощия. За кратко бе и шеф на борда на военния холдинг "Терем" ЕАД, но беше освободен от Янев. Каракачанов вече назначи за заместник генерала от резерва Атанас Запрянов, който бе заместник и на Ненчев, а преди това съветваше друг бивш министър - Аню Ангелов.

Парламентарната комисия за борба със сивата икономика получи първия си сигнал - за изпълнение на Закона за акцизите и данъчните складове в частта, която задължава големите производители на алкохол и цигари да монтират измервателни уреди за данъчни цели. Той е подаден от бившите депутати Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. Мартин Димитров припомни пред БНР във вторник, че текстът за монтиране на измервателни уреди фигурира в закона повече от две години и не е въведен в практиката, а към министъра на финансите Владислав Горанов са били отправяни неколкократно въпроси, на които той давал уклончиви отговори.

"Сирма груп холдинг" ще разпредели по 0.01 лв. дивидент на акция

"Сирма груп холдинг" ще разпредели по 0.01 лв. дивидент на акция, става ясно от поканата за общото събрание на акционерите, което ще се проведе на 15 юни. За тази цел ще отидат 593 605.18 лв., което е 36% от печалбата за 2016 г. в размер на 1 642 995.19 лв. Други 10% от печалбата, или 164 299.52 лв., ще бъдат заделени за фонд резервен. Остатъкът от печалбата в размер на 885 090.49 лв. се отнася към неразпределената печалба от минали години. Планирано е акционерите да вземат решение "Сирма груп холдинг" да изкупи обратно собствени акции. Сред условията, при които изкупуването може да се осъществи, е максимален брой акции, подлежащи на обратно изкупуване, в размер на 1 млн. броя при минимална цена от 0.50 лв. и максимална цена от 1.50 лв. Срокът за изкупуване е до 31 декември 2017 г.

"Петрол" намалява капитала си

Акционерите на "Петрол" АД са гласували за намаляване на капитала от 109 249 612 лв. на 27 312 403 лв. чрез намаляване на номиналната стойност на емитираните акции от 4 лв. на 1 лв. Това съобщи investor.bg, като цитира протокола от провелото се на 10 май общо събрание на акционерите. Капиталът ще бъде намален, под условие че съдът потвърди окончателно решението на общото събрание на дружеството от 15 февруари 2017 г., с което е увеличена номиналната стойност на емитираните от "Петрол" акции от 1 лв. на 4 лв. чрез обединяване на 4 съществуващи акции, всяка с номинална стойност от 1 лв., в една нова акция с номинална стойност 4 лв. В резултат на това общият брой акции, които формират капитала на "Петрол", е намален от 109 249 612 броя на 27 312 403 броя при запазване на размера на регистрирания капитал – 109 249 612 лв.

Марката на БМВ за екологични автомобили вече присъства официално в България

Марката на БМВ, обединяваща най-екологичните модели на концерна, от април се предлага в България. За момента под бранда БМВ i се продават два модела - напълно електрическият модел i3, който може да се поръча с батерии с 60 и 90 амперчаса, и спортният хибрид i8. Марката се представя под формата на БМВ i агентство, като оторизираните дилърства в страната са три – "Ауто Бавария" (София), "М кар" (Пловдив) и "Бова кар" (Бургас). Както и другите модели на БМВ, така и екологичните автомобили се предлагат с варианти за оперативен и финансов лизинг. Към момента марката БМВ i е представена в 54 държави. Като цяло предлаганите от концерна екоколи са в девет автомобилни класа. Очакванията са за 2017 г. "БМВ груп" да продаде 100 000 автомобила с чисто електрическо задвижване и зареждащи се от контакта хибриди.

Фотограф: Цветелина Белутова

"Не виждам защо хората със земя да не развиват търговска дейност. Има много начини на застрояване, някои от тях са приятни." Така екоминистърът Нено Димов коментира пред "Нова тв" един от първите законопроекти на управляващите за удължаване с 3 години на срока, в който частни собственици на земи с променено предназначение ще могат да започнат да строят. По сегашния закон срокът изтича след седмица и след него земите връщат стария си статут на земеделски. Това ще позволи както на дребни собственици, така и на едри инвеститори по крайбрежието - като тези на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. Междувременно природозащитници свикаха протест във вторник вечер пред Народното събрание срещу законопроекта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK