Вечерни новини: 17 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 17 май

След корекция с цел увеличаване на местата за запалянковците до 48 000, добавени LED осветителни системи, допълнителни мерки за сигурност и авангардна технология за охлаждане на въздуха в Катар отвори врати първият от стадионите за Световното първенство по футбол пред 2022г."Халифа интернешънъл" се намира в Доха и в петък тук е предвидено да се играе финалният мач от Купата на емира. "Ал Сад" и "Ал Рийн" ще влязат в историята като първите отбори, играли на терена.

Вечерни новини: 17 май

Брюксел облекчи държавните помощи за летища и пристанища; Николай Пехливанов е назначен за областен управител на София; Австрия забрани носенето на бурки със закон; КФН върна търговото предложение за "Евроинс"; Български стартъпи могат да кандидатстват в акселератора Grants4Apps

7564 прочитания

След корекция с цел увеличаване на местата за запалянковците до 48 000, добавени LED осветителни системи, допълнителни мерки за сигурност и авангардна технология за охлаждане на въздуха в Катар отвори врати първият от стадионите за Световното първенство по футбол пред 2022г."Халифа интернешънъл" се намира в Доха и в петък тук е предвидено да се играе финалният мач от Купата на емира. "Ал Сад" и "Ал Рийн" ще влязат в историята като първите отбори, играли на терена.

© Handout


Брюксел облекчи държавните помощи за летища и пристанища

ЕК облекчи режима на т.нар. държавна помощ за пристанища, летища, проекти в сферата на културата и най-отдалечените региони, които отговарят на определени изисквания. Целта е да се улеснят публичните инвестиции, насочени към създаване на работни места и растеж, като в същото време се запази конкуренцията. За летищата държавите членки вече могат да извършват публични инвестиции в регионални летища, обслужващи до 3 милиона пътници годишно, при пълна правна сигурност и без предварителен контрол от страна на комисията. Това ще улесни публичните инвестиции в повече от 420 летища в ЕС, е оценката на комисията. Регламентът също така позволява на публичните органи да покриват оперативните разходи на малките летища, обслужващи до 200 хил. пътници годишно.

Строителният предприемач, бивш депутат и настоящ зам.-председател на Столичния общински съвет от "Атака" Николай Пехливанов е назначен за областен управител на София. Илиян Тодоров пък ще е новият управител на София-град. Тодоров беше депутат в предишните два парламента от "Атака". Миналата седмица лидерът на "Атака" Волен Сидеров анонсира, че двама бивши негови депутати ще станат областни управители на София и София-област.

Нов директорски борд ще има НДК. Единствено Мирослав Боршош запазва мястото си и остава изпълнителен директор, който пост зае през 2015 г. Новите попълнения са Лазарина Стоичкова и Борислав Велков. Това съобщи правителствената информационна служба. Велков през последни три години консултира проекти в областта на спортния маркетинг и организацията на събития. Беше в директорския борд на дружествата, които управляват спортните зали "Арена Армеец" в София и "Булстрад Арена" в Русе. Лазаринка Стоичкова пък е работила в няколко министерства и държавни ведомства, като през 2016 г. е назначена от Лиляна Павлова за главен секретар на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Бившият служебен министър на енергетиката Николай Павлов ще се завърне начело на държавния газов доставчик "Булгаргаз", пише "Медиапул". Решението е взето от съвета на директорите на компанията майка БЕХ. За трите месеца, в които Павлов бе служебен министър, неговият пост се заемаше от Стоян Янчев. Той бе назначен в "Булгаргаз" на 31 януари, а преди това е бил съдружник в благоевградската фирма "Ай-Кепитъл". Павлов отново поема ръководството на газовото дружество, пред което стоят редица изпитания като предоговарянето на условията за доставка на руски природен газ след окончателното решение на ЕК по антимонополното дело срещу "Газпром".

39% от проверените от Агенцията за финансов надзор обществени поръчки през 2016 г. са с нарушения, става ясно от доклада на ведомството, което е проверило над 2000 процедури. Резултатът показва известно подобрение, като преди години с нередности бе всяка втора поръчка.

Централният плаж в Поморие вече има стопанин

Фирмата - концесионер на южния плаж на Поморие - "Фаст ком", ще стопанисва и централния плаж в курорта, реши правителството в сряда. Договорът за концесия е за 20 години, като за този срок са предвидени инвестиции в размер 35 хил. лв. Цената за ползване на чадър и шезлонг в платената зона на плажа ще бъде по 3.60 лв. Миналата година след конкурс за концесионер на централния плаж в Поморие бе определена и "Ворик груп". Фирмата е собственик на бургаския състезател и републикански шампион по джет ски Кристиян Киров. По-късно се разбра, че решението е било обжалвано в КЗК. "Фаст ком" е собственост на Славчо Събев, футболист от пазарджишкото село Гелеменово. Фирмата му е била прехвърлена през 2015 г. от Михаил Иванов, Иво Дичев и Стоян Панчев.

Безработицата във Великобритания удари 42-годишно дъно

Безработицата във Великобритания за периода януари - март е спаднала неочаквано до най-ниското си ниво от почти 42 години до 4.6%. Икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха нивото да остане без промяна при 4.7%. Броят на заетите също се е увеличил със 122 хил., което означава, че нивото на заетостта удря нов рекорд от 74.8%, обявиха от Националната статистическа служба. В същото време ръстът на заплащането изостава зад инфлацията за пръв път от две години и половина в началото на 2017 г., подчертавайки нарастващото влияние на Brexit върху много домакинства. Официалните данни показват, че заплащането без бонусите се е увеличило с 2.1% на годишна база, което е най-слабият им ръст от юли миналата година и е под очакванията за 2.2%. Това означава, че заплащането, коригирано спрямо инфлацията, е спаднало с 0.2% през първите три месеца на годината, което е първото понижение от третото тримесечие на 2014 г.

В Австрия забраняват носенето на бурки

С нов закон Австрия забранява облекло, напълно покриващо лицето на жените, съобщава БТА. Работата по законопроекта продължава въпреки нестабилността в управляващата коалиция напоследък, заради която бяха обявени предсрочни парламентарни избори на 15 октомври тази година. От октомври носенето на обществени места на бурки ще се наказва с глоба от 150 евро. Мярката беше критикувана както от крайнодесните, така и от крайнолевите в парламента, като те поискаха глобата да бъде по-голяма. Други нови разпоредби забраняват разпространяването на Корана и изискват всички мигранти в Австрия да преминат "интеграционна година", през която ще изучават немски език и етични правила. От кандидатите за бежански статут ще се очаква също да полагат безплатно общественополезен труд. Който откаже, ще загуби предоставяните му помощи. Предложението има за цел да приспособи мигрантите към австрийския трудов пазар.

Нови политически сътресения в Бразилия

Висшият избирателен съд на Бразилия ще възобнови на 6 юни разглеждането на дело за евентуални нарушения при финансирането на предизборната кампания на бившия президент Дилма Русеф и действащия държавен глава Мишел Темер през 2014 г., съобщава Reuters. Делото може да доведе до отстраняване от длъжност на Темер. Разследването беше започнато още през октомври 2015 г. по жалба на членове на Бразилската социалдемократическа партия, чийто кандидат беше победен от Русеф във втория тур на президентските избори. Те твърдят, че Русеф и Темер, който беше неин вицепрезидент, са използвали незаконни източници за финансиране на предизборната си кампания. Става дума за средства, получени чрез корупционни схеми от държавната петролно-газова компания Petrobras. Адвокатите на Темер твърдят, че той не е имал пълна информация за финансирането на кампанията на Русеф и поради това делото трябва да бъде разделено на две части, които да се разглеждат поотделно. Ако съдът заключи, че е имало нарушение, то може да се стигне до оставка на президента. Тъй като това може да се случи през втората половина на мандата му, бразилската конституция предвижда следващият държавен глава да бъде определен след непреки избори от парламента.

КФН върна търговото за "Евроинс", пусна други две

Основният акционер "Евроинс иншурънс груп" предложи търгова цена 1.266 лв. за акция в застрахователното дружество. Той притежава 90.07% от капитала на ЗД "Евроинс", или 14 834 631 акции, като обект на търговото предложение са останалите акции. Целта е отписване на компанията от борсата. На заседанието си от 16 май обаче финансовият регулатор не е дал забрана за търговите към малките акционери в "Унифарм" и "Унипак". При първото предложител е "Софарма, която предлага 4.35 лв. за акция и 1 327 250 броя акции от капитала на "Унифарм" АД, представляващи 22.12% от капитала на дружеството. При другото предложител е "Форт" за 5.38% от капитала, или 122 227 акции. Цената е 9.84 лв.

Облигации на "Грийнхаус пропъртис" ще се търгуват на борсата

КФН потвърди проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия корпоративни облигации, издадени от "Грийнхаус пропъртис"АД, гр. София. Емисията е в размер на 6.3 млн. лева, разпределени в 6300 броя книжа с номинална стойност 1000 лева всяка, с фиксиран годишен лихвен процент в размер на 4.75%. Лихвените плащания са на всеки 6 месеца и главница, платима еднократно на датата на падежа. Емисията е със срочност 60 месеца, с дата на емитиране 16 ноември 2016 г.

Български стартъпи могат да кандидатстват в акселератора Grants4Apps

Акселераторската програма Grants4Apps на фармацевтичната компания Bayer в Берлин отвори две програми за стартиращи компании в областта на здравеопазването, които разработват технологични решения за лекари и пациенти. До 31 май стартъпи в ранен етап от развитието си могат да кандидатстват в международната програма Accelerator, попълвайки регистрационната форма в сайта www.grants4apps.com/berlin. Най-добрите пет компании ще бъдат избрани, а печелившите ще получат финансиране в размер на 50 хил. евро, ще преминат през менторски сесии, както и ще имат възможност да се преместят в офисите на Grants4Apps Accelerator на територията на фармацевтичната компания в Берлин за периода между септември и ноември 2017 г. Втората програма с име Dealmaker е подходяща за компании по-напреднал етап от развитието си, които могат да предложат иновативни решения на предизвикателствата пред Bayer и индустрията. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни.

Започна онлайн гласуването за проектите в конкурса на Chivas The Venture

Започна кампания за гласуване за финалистите в третото издание на конкурса за социално отговорни бизнес идеи на Chivas The Venture. В надпреварата участва и българската стартираща компания Sea Harmony, която се състезава срещу още 29 държави за общия награден фонд от 1 млн. долара. Българският екип разработва подводни вертикални ферми за миди, които по естествен начин пречистват водите от замърсяване и същевременно увеличават производството на черна мида, чието търсене в Европа се увеличава. Всеки, който иска да подкрепи младите предприемачи от Sea Harmony, може да даде своя глас на официалната страница на състезанието (www.chivas.com/bg-bg/the-venture). Гласуването се проведе в продължение на пет седмици, в които организаторите ще разпределят общо 250 хил. долара между участниците в зависимост от количеството събрани гласове от публиката. Кои стартиращи компании ще получат останалите 750 хил. долара от наградния фонд ще стане ясно на големия финал на Chivas The Venture, който ще се проведе на 13 юли в Лос Анджелис.

Volkswagen изтегля близо 600 хил. автомобила в Китай поради потенциални проблеми с фаровете

Германският автомобилен производител Volkswagen и китайският му партньор FAW изтеглят над 500 хил. автомобила в Китай заради потенциални дефекти на фаровете. Това съобщи китайският регулатор по качеството, цитиран от DPA. Фаровете на моделите Golf и Sagitar биха могли да се разпаднат от прегряване, причинено от бързи температурни промени или висока влажност, уточни Държавното управление по контрол на качеството, инспекция и карантина в Пекин. Изтеглянето засяга общо 577 590 превозни средства. От тях 416 364 са модел Golf, произведен между септември 2009 г. и май 2014 г., а 161 226 са Sagitar, произведен между юли 2010 г. и март 2012 г. Китай е най-важният пазар за германската група, където през миналата година продаде близо 4 млн. коли.

Индустриалното производство в САЩ с най-голям ръст през април от 3 години

Индустриалното производство в САЩ се е увеличило през април, при това с най-бързия месечен темп от над три години, съобщава MarketMatch. Повишението е 1% по данни на Федералния резерв, което е най-високата стойност от февруари 2014 г. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 0.5%. Вече три поредни месеца индустриалното производство в САЩ се повишава, като на годишна база повишението през април е 2.2%.

Промишлеността в страната пострада през 2015 и 2016 г. заради силния долар, но тази година бизнес инвестициите в сектора нарастват с по-бърз темп, посочва MarketMatch. Именно промишлеността, която е голяма част от индустриалното производство, се повишава с 1%, след като през март ръстът беше 0.4%. Това също е най-резкият темп на нарастване от февруари 2014 г.

Франция глоби Facebook със 150 хил. евро заради защитата на личните данни

Технологичният гигант Facebook е глобен със 150 хил. евро от френската служба за защита на личните данни, тъй като компанията не е попречила на достъпа на рекламодателите до данните на потребителите, съобщи Reuters. Глобата е наложена като част от по-широко европейско разследване на някои практики на социалната мрежа. То обхваща Белгия, Холандия, Испания и Германия. Размерът на глобата е малък, но това е бил максимумът, когато е започнало разследването. Сега френската службата може да наложи до 3 млн. евро глоба, след като през октомври 2016 г. беше приет нов закон за защита на личните данни. Миналата година властите във Франция дадоха срок на Facebook да спре да следи активността на интернет потребителите без тяхно разрешение и нареди на компанията да спре някои трансфери на лични данни към САЩ. Социалната мрежа обаче настоява, че ирландските власти за защита на личните данни, а не френските, имат правомощия да издават такива нареждания, тъй като европейската централа на компанията е в Дъблин.

Брюксел облекчи държавните помощи за летища и пристанища

ЕК облекчи режима на т.нар. държавна помощ за пристанища, летища, проекти в сферата на културата и най-отдалечените региони, които отговарят на определени изисквания. Целта е да се улеснят публичните инвестиции, насочени към създаване на работни места и растеж, като в същото време се запази конкуренцията. За летищата държавите членки вече могат да извършват публични инвестиции в регионални летища, обслужващи до 3 милиона пътници годишно, при пълна правна сигурност и без предварителен контрол от страна на комисията. Това ще улесни публичните инвестиции в повече от 420 летища в ЕС, е оценката на комисията. Регламентът също така позволява на публичните органи да покриват оперативните разходи на малките летища, обслужващи до 200 хил. пътници годишно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.