Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Какво се случи през седмицата

Израел и палестинците са готови да положат усилия за постигане на мир и САЩ са тук, за да помагат, заяви американският президент Доналд Тръмп, който беше на посещение в Израел и на Западния бряг. Но конкретни стъпки към мирно споразумение не бяха обявени.

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев ще разсекрети стенограмата за КТБ; Лондон повиши максимално нивото на заплахата от тероризъм; Moody's намали кредитния рейтинг на Китай за пръв път от 1989 г.; Черна гора ще се присъедини към НАТО през юни; КЗК реши, че "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" не злоупотребяват с господстващо положение; Русия води преговори с няколко европейски страни за входната точка на втория лъч на газопровода "Турски поток"

5864 прочитания

Израел и палестинците са готови да положат усилия за постигане на мир и САЩ са тук, за да помагат, заяви американският президент Доналд Тръмп, който беше на посещение в Израел и на Западния бряг. Но конкретни стъпки към мирно споразумение не бяха обявени.


Президентът Румен Радев обяви, че ще разсекрети стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 г. за съдбата на КТБ, но ще изчака до 26 май за съгласието на участниците. Това стана, след като първа съдебна инстанция отмени отказа на президентството да отвори стенограмата. В решението се казва, че участниците в разговора са публични лица, сами задължени да предоставят обществена информация, а техният отказ не ангажира президента. Във вторник премиерът Бойко Борисов се обяви за разсекретяване.

Директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Евгени Диков е първият член на бъдещия Висш съдебен съвет. Той бе избран на общо събрание на следователите, които имат един представител в прокурорската колегия на съвета. Диков бе единствен кандидат, за него гласуваха 296 от общо 337 следователи. В следващите четири съботи до 17 юни предстоят общите събрания на прокурорите и съдиите, които ще изберат своите представители в съвета.

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната година според национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", финансирано от агенцията и публикувано по повод 24 май.

Свят

Лондон повиши до максимално нивото на заплахата от тероризъм след атентата в Манчестър. Сега тя е на степен "критична" - най-високото от петте нива, което означава, че има вероятност от непосредствено предстоящо нападение. Освен това премиерът Тереза Мей обяви, че армията може да бъде изкарана да охранява ключови места. Според британските власти атентаторът самоубиец Салман Абеди, който атакува зала в Манчестър и причина смъртта на 22 души, включително деца, не е действал сам.

Израел и палестинците са готови да положат усилия за постигане на мир и САЩ са тук, за да помагат, заяви американският президент Доналд Тръмп, който беше на посещение в Израел и на Западния бряг. Но конкретни стъпки към мирно споразумение не бяха обявени.

Moody's намали кредитния рейтинг на Китай за пръв път от 1989 г. От агенцията мотивират решението с очакванията, че икономическият растеж на страната ще се забави и вътрешният дълг ще се увеличава, което ще застраши финансовата стабилност. Рейтингът на Китай се понижава от ниво Аа3 до А1 със стабилна перспектива. От китайското министерство на финансите коментираха, че рейтингът е следствие от използването на неподходящи анализаторски методи, които силно преувеличават рисковете пред китайската икономика.

Черна гора ще се присъедини към НАТО през юни. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и уточни, че всички страни членки вече са ратифицирали договора с Подгорица. Така малката балканска държава с 650 хил. души население и едва 2 хил. военнослужещи ще стане 29-ият член на НАТО.

Икономика

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши, че единственият голям производител - "Лукойл Нефтохим Бургас", и лидерът на едро и дребно "Лукойл България" не злоупотребяват с господстващото си положение. След като преди два месеца КЗК не откри картел при горивата, като преди година твърдеше обратното, сега КЗК вече смята и че рафинерията и търговското дружество не са продавали по-скъпо на вътрешния пазар отколкото за износ. Решението е обединено и с жалбата, заведена през 2015 г. от "Трейднет Варна" - собственик на бензиностанциите на Веселин Марешки. Там обвинението е, че "Лукойл България" се възползва от господстващото си поведение като продава горива на бензиностанциите си на цени под тези на едро. КЗК не намира нарушение и тук.
106

млн. евро са преките чуждестранни инвестиции към март по предварителни данни на БНБ. Спадът на годишна база е 323.2 млн. евро.

За да спре съдебно дело, което очаквано ще загуби, правителството ще приеме наново постановление, с което определя нов размер на минималната работна заплата (МРЗ) от 460 лв., считано от 1 януари 2017 г. Това става ясно от публикуван на сайта за обществени консултации проект за постановление, с което ще бъде отменено предишното постановление от януари. Причината е, че то бе обжалвано от работодателските организации пред Върховния административен съд (ВАС) и той го отмени на първа инстанция заради процедурни нарушения по приемането му – непроведено съгласуване със социалните партньори. От кабинета признаха, че през януари в бързането покрай неизвестността кога ще дойде новото правителство са пренебрегнали спазването на сроковете за покана за консултации с работодателските организации.

Русия води преговори с няколко европейски страни, за да определи къде ще е входната точка на втория лъч на газопровода "Турски поток". Това заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев по време на своето посещение в Истанбул в началото на тази седмица, цитиран от ТАСС. По думите му има различни предложения, като тази входна точка може да бъде както Гърция, така и България. Вторият лъч, който ще бъде продължение на газопровода от Турция, трябва да захранва с газ европейските потребители и да заобиколи Украйна. Руският енергиен министър Александър Новак поясни пред журналисти, че Русия не е започвала преговори с България за изграждането на "Турски поток" през нашата територия.

Маратонското заседание на финансовите министри от еврозоната в понеделник приключи без споразумение за гръцкия дълг и без да бъде отворен пътят за отпускане на Атина на транш от 7 млрд. евро. Според гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос (вляво) е нужно още време.

Бизнес

Министърът на туризма Николина Ангелкова планира да премахне изискването хотелите и ресторантите да се прекатегоризират на всеки пет години. "Тези, които работят коректно, трябва да бъдат поощрявани, а не на всеки пет години да подготвят огромен обем документи", посочи тя в интервю за БНТ. Едновременно с това обаче ведомството планира да създаде туристически инспекторат и специален институт за отнемане на звезди, ако след проверка се окаже, че обектът е влошил обслужването и вече не отговаря на получената категория. Предложението ще бъде обсъдено с представителите на бизнеса.

Заводът за дървени плоскости на "Кроношпан" в Бургас може да бъде затворен, ако до 30 юни компанията не вземе мерки срещу запрашаването на въздуха. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов при посещение в града във връзка със сигнали, че предприятието замърсява въздуха, като преди месец кметът на града Димитър Николов поиска спешна информация от регионалната екоинспекция за направените проверки в завода и констатациите от тях по повод зачестилите жалби на живеещите в близките квартали. От компанията заявиха, че започват изпълнението на мерки, в които ще бъдат инвестирани общо 500 хил. лв. Първият етап ще приключи до края на юни, а вторият – до края на октомври.

Американското правителство е завело дело срещу Fiat Chrysler, в което обвинява производителя на автомобили в измама, пише Financial Times. Конкретното обвинение е за използване на софтуер, който позволява промяна на резултатите от тестовете за вредни емисии. Делото е подобно на това срещу Volkswagen, заведено преди близо две години, но с изключението, че в случая властите не са обвинили италианско-американската група, че е знаела за въпросния софтуер. Министерството на правосъдието досега беше в разговори с Fiat Chrysler, за да постигнат съгласие по проблема и да не се стига до съдебната зала. В последния момент компанията направи опит да поправи 104 хил. дизелови коли, продадени в САЩ, които са се оказали проблем за регулаторните органи. Решението да се стигне до съда вещае големи проблеми за Fiat Chrysler - например милиарди долари загуба.

Сделки и проекти

"Лизинг финанс", гравитиращо около "Химимпорт", е поискало да купи поредна лизингова компания - "Ти Би Ай рент". Това става ясно от подадено съобщение за предстояща концентрация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), откъдето се вижда, че намерението е за придобиване на 100% от капитала. "Ти Би Ай рент" е малко дружество - приходи от 8 млн. лв., специализирано в областта на оперативния лизинг на леки и лекотоварни автомобили, краткосрочно отдаване на автомобили под наем, както и управление на автомобилни паркове на корпоративни клиенти на компанията. Компании от орбитата на Тексим банк и "Химимпорт" придобиха три други лизингови дружества през последните години.

Над 300 дка земя с множество сгради и жп линии на рециклиращата компания "Екометал инженеринг" в столичния квартал "Кремиковци" са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител. Общата стойност на всички имоти е близо 25 млн. лв., но активите са разделени на позиции, като за всяка от тях може да се подава оферта. Търгът е по искане на един от големите кредитори на дружеството - Уникредит Булбанк, която има ипотеки върху имотите, с които са обезпечени вземания за общо 26 млн. лв. "Екометал инженеринг" е собственост на Пламен Стоянов, известен като единия от братята Дамбовци. През 2010 г. двамата бяха арестувани в полицейската акция "Октопод", но по-късно разследването срещу тях беше прекратено. Преди година братята осъдиха България в Страсбург.

Производителят на машини и оборудване "Българска индустриална група" (БИГ) ще инвестира 1.7 млн. лв. Това е четвърта инвестиционна програма на компанията от създаването й преди 20 години. Инвестицията е заради нарастващото търсене на все по-прецизни машинни детайли от европейски предприятия в автомобилостроенето, отбранителната индустрия и самолетостроенето. Европейска програма осигурява 60% от финансирането, а другите 40% са заем. Монтажът на новите машини започва в началото на юни в Пловдив. От компанията очакват, че ще възвърнат инвестицията си за максимум 5 години.

Протестно шествие с искане за реална съдебна реформа и оставка на главния прокурор Сотир Цацаров се проведе във вторник в София и Варна.
Фотограф: Надежда Чипева

Президентът Румен Радев обяви, че ще разсекрети стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 г. за съдбата на КТБ, но ще изчака до 26 май за съгласието на участниците. Това стана, след като първа съдебна инстанция отмени отказа на президентството да отвори стенограмата. В решението се казва, че участниците в разговора са публични лица, сами задължени да предоставят обществена информация, а техният отказ не ангажира президента. Във вторник премиерът Бойко Борисов се обяви за разсекретяване.

Директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Евгени Диков е първият член на бъдещия Висш съдебен съвет. Той бе избран на общо събрание на следователите, които имат един представител в прокурорската колегия на съвета. Диков бе единствен кандидат, за него гласуваха 296 от общо 337 следователи. В следващите четири съботи до 17 юни предстоят общите събрания на прокурорите и съдиите, които ще изберат своите представители в съвета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    mul1426175987394222 avatar :-|
    Milen Stefanov

    Най-големите фирми (по оборот) в страната Лукойл Б-я и Лукойл Нефтохим не плащат вече 10г данък печалба, защото виждате ли, монополиста работи на загуба !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK