Вечерни новини: 29 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вечерни новини: 29 май

Филмът "Kвадратът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели престижната награда "Златна палма"

Вечерни новини: 29 май

Министерството на енергетиката следващите дни ще внесе в Народното събрание конкретни текстове, с приемането на които да се инкриминира незаконният добив на полезни изкопаеми.; 20 млн. лева ще получи Пловдив от държавата за реализиране на проекта "Европейска столица на културата – 2019"; Китай вече е основен фактор за ръста на консумацията на вино по света; УЕФА е информирал Българския футболен съюз (БФС), че "ЦСКА-София" няма да играе в евротурнирите

5909 прочитания

Филмът "Kвадратът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели престижната награда "Златна палма"

© STEPHANE MAHE


1135 места в българските висши училища за български студенти, живеещи извън страната, утвърди Министерският съвет.

Шведският филм "Квадратът" спечели наградата "Златна палма" в Кан

Филмът "Kвадратът" (от англ. The Square – бел. ред.) на шведския режисьор Рубен Йостлунд, заснет кaто копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания, спечели престижната награда "Златна палма" на юбилейния 70-и международен кинофестивал в Кан. Филмът представлява тънка сатира на конформистките среди в съвременна Швеция - страна, която по принцип се слави с висока степен на толерантност към различните представители на охолното си общество. Самият председател на филмовия фестивал Педро Алмодовар коментира по време на пресконференцията на международното жури, че всяка сцена е успяла да го развълнува до крайност. Първоначално "Квадратът" не фигурираше в основния списък на официалния конкурс и бе добавен в последната минута. По време на фестивала, сред шумотевицата на рекламата и светския шум, той мина като авторско произведение, което критиката много хареса, но не се смяташе като носител на най-високото отличие на Кан. Приемайки наградата, Йостлунд даде воля на тоталната си изненада и показа изключителна емоция.

Министерството на енергетиката следващите дни ще внесе в Народното събрание конкретни текстове, с приемането на които да се инкриминира незаконният добив на полезни изкопаеми. Това съобщиха от ведомството, след като зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов участваха в среща с областния управител на Перник Ирена Николова. Причина за нея стана казусът с пропадането на къщи в квартал "Рудничар" в Перник. Проблемът се дължи на минна дейност в миналото и на незаконен добив на полезни изкопаеми. Участниците в срещата се разбрали, че ще работят съвместно за разрешаване на проблема в град Перник в най-кратки срокове.

20 млн. лева ще получи Пловдив от държавата за реализиране на проекта "Европейска столица на културата – 2019", пише БТА. Четири милиона от общата сума вече са преведени и ще бъдат насочени към зоологическата градина, съобщи премиерът Бойко Борисов след откриване на националната археологическа конференция. Той добави, че фондация "Америка за България" ще направи поредната голяма помощ за Пловдив в размер на 8.2 млн. лева за довършване на проекта Голямата базилика.

Ако искаме за 15 години нивото на БВП на човек в България да достигне 75 процента от средното на ЕС, темпът на растеж на икономиката трябва да е поне два пъти по-голям от сегашния - тоест да е над 5%. Това обяви доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН. След три години дефлация може да очакваме повишаване на цените през следващи години, което е добра новина за икономиката, каза Йоцов. Експертите на БАН очакват през следващите три години повишаване на заетостта и намаляване на безработицата до нива 6-6.5%. Най-голям принос за икономическия ръст все още има износът, но тъй като вносът ще се увеличава с по-големи темпове, нетният износ ще намалява. Това ще бъде компенсирано с увеличаване на потреблението и на инвестициите, каза Йоцов. Според експертите на БАН събираемостта на данъците в страната е ниска.

Китай вече е основен фактор за ръста на консумацията на вино по света. Това стана ясно от анализ за производството на грозде и вино, представен при откриването на 40-ото издание на Световния конгрес по лозарство и винарство, който бе открит днес в София. Докато в Китай растат както производството на грозде и на вино, така и консумацията, в Европа произведеното грозде намалява основно заради политиката за изкореняване на лозя. В традиционните страни, потребители на вино, се променят и навиците – французите вече не пият вино всеки ден, а основно през уикендите и по празниците, заяви Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозарство и винарство OIV. Според представените днес данни България е на 23-то място в света по площта на лозята и на 21-во по количествата произведено вино.

УЕФА е информирал Българския футболен съюз (БФС), че "ЦСКА-София" няма да играе в евротурнирите. Европейският футболен съюз посочва, че това е нов клуб и като такъв няма право да участва в международните състезания за три години. БФС потвърди информацията, като публикува и писмото от УЕФА. От ЦСКА отговориха, че ще обжалват в Спортния арбитражен съд в Лозана. В него се обяснява, че в случая на ЦСКА не може да бъде направено изключение от "тригодишното правило", забраняващо участие на новосъздадени клубове в евротурнирите в рамките на три сезона. Така "ЦСКА-София" би могъл да играе в Европа най-рано през сезон 2019-2020 година.

Зам. главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова е извикала съдебния секретар след последното заседание по делото за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", за да ѝ даде флашка с два файла за попълване на протокола, пише "Дневник". Това се разбра от думите на съдебния секретар в понеделник, когато във Върховния административен съд беше разгледано искане на прокурор Петрова за допълване на протокола от последното заседание по делото от 4 април, на което върховните магистрати заявиха, че ще се произнесат с решение по същество на делото в предвидения в закона срок, който е 14 дни, но е инструктивен. В очакване на решение по делото обаче стана известно, че представителят на държавното обвинение е установил, че съдебният протокол от последното заседание е непълен, и е поискал изслушване на аудиозаписа от заседанието. Петрова заяви пред "Дневник", че след като е видяла протокола, е внесла искане за допълването или поправката му.Лихвите по кредитите се качват, по депозитите падат

Увеличение се наблюдава при средния лихвен процент по кредитите за потребление в левове, съобщиха от БНБ. През април 2017 спрямо март 2017 г. средният лихвен процент по тях се повишава с 0.29 пр.п., а по тези в евро запазва нивото си. При жилищните кредити в левове той спада с 0.08 пр.п., а при жилищните кредити в евро нараства с 0.17 пр.п. При другите кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0.88 пр.п., а при другите кредити в евро се увеличава с 0.41 пр.п. Средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0.24 пр.п. до 0.17%, а по тези в евро - с 0.13 пр.п. до 0.31%.

"Химимпорт" предлага по 0.054 лв. дивидент на акция

Ръководството на "Химимпорт" предлага брутен дивидент от 0.054 лв. по обикновените акции на дружеството на свиканото за 27 юни 2017 г. общо събрание, показват материалите към събранието, публикувани чрез БФБ - София, и цитирани от investor.bg. Това е с 20% повече от разпределените миналата година по 0.045 лв. на обикновена акция. Общата сума на дивидента от 0.054 лв. на акция е 12 940 898 лв. Дивидент ще има и по бившата емисия привилегировани акции (които вече са конвертирани в обикновени), или по 0.0921 лв. на ценна книга. Общо за привилегированите акции ще бъдат изплатени 8 175 778.80 лв. Сумата на двата дивидента е 21.12 млн. лв. Последната сделка с акции е при цена от 1.688 лв., което прави дивидентна доходност на обикновена акция от 3.20%.

Приходите на GEFCO се повишават с 1.3%

Групата GEFCO, която е глобален доставчик в индустриалната логистика и европейски лидер в автомобилната логистика, отчита оборот от 4.2 млрд. евро през 2016 г., което е увеличение с 1.3% в сравнение с 2015 г., съобщиха от компанията, която има бизнес и в България. Този растеж е задвижван от комбинацията от добро представяне на европейския пазар за автомобили и силен фокус върху стратегическите клиенти. EBITDA (печалбата преди лихви, данъци, амортизация и обезценка) възлиза на 172.8 млн. евро, което е увеличение с 32.1% в сравнение с 2015 г. Това значително подобрение в доходността е резултат от проактивната политика на компанията да оптимизира покупките и да продължава да намалява фиксираните си разходи. Това е в унисон с плана за изпълнение, стартиран в средата на 2014 г. в полза на по-голяма гъвкавост на разходите и бизнес модел с малко активи, се казва още в съобщението.

1135 места в българските висши училища за български студенти, живеещи извън страната, утвърди Министерският съвет.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Тия шведки верно били готини мацоранки. Ама като българките, гъркините, италианките и американките втори няма. :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK