Вечерни новини: 5 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 5 юни

Макрон може да повтори в неделя голямата си изборна победа

Вечерни новини: 5 юни

Президентът Румен Радев отказа на сайта "Биволъ" достъп до стенограмата от среща при предшественика му Росен Плевнелиев по темата КТБ от 14 юли 2014 г.; Министерството на регионалното развитие ще осигури 58 млн. лв. за изграждането на 151 нови социални центъра за грижи за деца; Заводът за ремонт на авиационна техника "Авионамс", който държавата придоби след краха на КТБ, ще получи финансова помощ от Министерството на икономиката; Вече близо два месеца в България няма механизъм за интеграция на бежанци и в момента никой не работи по него

9736 прочитания

Макрон може да повтори в неделя голямата си изборна победа

© Reuters


9

пречиствателни станции на населени места с над 2 хил. жители по Черноморието още трябва да бъдат реконструирани и разширени, обяви зам.-екоминистърът Атанаска Николова пред БНР. Съоръженията на други 15 агломерации отговарят на изискванията.

Французите ще гласуват в неделя на първите парламентарни избори след победата на Еманюел Макрон на президентския вот и прогнозите са, че неговата партия може да повтори категоричния резултат от 7 май. Либералното движение, което Макрон основа през април миналата година - "Напред за Републиката", предизвика трус на политическата сцена, а традиционните партии са в трудно положение, като специално за управляващите социалисти то изглежда катастрофално. Президентът привлича и в партията, и в управлението представители и отляво, и отдясно в политическия спектър с надежда да си изгради солидна платформа за реализиране на реформените му намерения. Според допитване на Cevipof/Ipsos Sopra-Steria - едно от най-обширните досега, още на първия тур президентската партия ще събере 31% от гласовете.

Президентът Румен Радев отказа на сайта "Биволъ" достъп до стенограмата от среща при предшественика му Росен Плевнелиев по темата КТБ от 14 юли 2014 година, съобщи "Фейсбук" страницата на изданието. Аргумента на държавния глава е, че тя съдържа информация, която е класифицирана с гриф "Поверително". Създателите на сайта "Биволъ" посочват, че ще атакуват отказа в съда. Преди две седмици Румен Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограма от друга среща в президентството по темата КТБ, провела се на 29 юни 2014 година. Държавният глава обяви, че ще поиска от участниците в срещата съгласие да направи нейното съдържание публично. Президентът Росен Плевнелиев обаче се обяви против това, като уточни, че е трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система.

Министерството на регионалното развитие обяви, че ще осигури 58 млн. лв. за изграждането на 151 нови социални центъра за грижи за деца. Средства са от програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Зам.-министърът Деница Николова, съобщи, че общо 54 общини ще могат да кандидатстват по този проект. Сред тях са областни центрове като София, Бургас, Смолян, Кърджали, Благоевград и др., както и малки общински центрове като Павликени, Нови пазар, Стражица, Елена и др. Определени са 2 срока за кандидатстване на общините. Първият е до 2 август, а вторият изтича на 3 ноември. Други 20 общини пък ще имат възможност да изградят центрове за здравно-социални грижи със средства от програмата, чийто бенефициент е Министерството на здравеопазването. Зам.-министърът допълни, че през миналия програмен период са инвестирани близо 90 млн. лв. С тях са изградени и оборудвани 132 центъра за настаняване от семеен тип, 26 защитени жилища, 8 дома за медико-социални грижи за деца.

Заводът за ремонт на авиационна техника "Авионамс", който държавата придоби след краха на КТБ, ще получи финансова помощ от Министерството на икономиката, за да изпълни договор за ремонт на 36 вертолета, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка (NSPA). Това се казва в съобщение на ведомството за посещението на министър Емил Караниколов в дружеството. На срещата е било подчертано, че ще бъдат положени допълнителни усилия за задълбочаване на сътрудничеството с NSPA и са очертани възможности за предстоящ ремонт на нови вертолети. Дружеството е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военновъздушни сили, е констатацията на министерството. "Авионамс" разполага със сертификати, издадени от конструктора, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността, се казва в съобщението.

Внезапни матури за по география и икономика за учениците от пети клас, насрочени за 7 юни, обяви в понеделник - ден преди провеждането им, Министерството на образованието на сайта си. Външното оценяване ще обхване 6000 ученици в 215 училища в цялата страна, избрани на случаен принцип. В понеделник имаше външно оценяване по "Човекът и природата" във всички столични училища. И двете препитвания са извънредни и оценките от тях няма да бъдат включвани при оформянето на срочния и годишния успех на децата. Основната цел на изпитването е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото, уточняват от министерството.

Вече близо два месеца в България няма механизъм за интеграция на бежанци у нас и в момента никой не работи по него, показа проверка на "Дневник". До това положение се стигна, след като служебното правителство на Огнян Герджиков отмени предишната наредба, уреждаща условията за социализиране в обществото на хора, получили статут у нас, и изготви нов проект, който обаче така и не беше гласуван. Официално становище от двете отговорни министерства - на труда и социалната политика и на вътрешните работи, липсва. Неофициално от ведомствата казват, че все още нямат представа какво ще се предприеме във връзка с проектонаредбата. Предишните текстове бяха отменени по настояване на президента като неработещи след случаите в Елин Пелин и Белене, при които местните хора отказаха да приемат семейства с бежански статут.

"Проучване и добив на нефт и газ" ще разпредели по-малък дивидент

Ръководството на "Проучване и добив на нефт и газ" предлага по 0.29 лв. брутен дивидент на акция за 2016 г. Размерът му ще се обсъжда на насроченото за 14 юли 2017 г. общо събрание на акционерите. Поканата е подадена за вписване в Търговския регистър, съобщи investor.bg. Цялата сума, предложена за дивидент, е 3 546 137,98 лв., или 98.54% от печалбата за 2016 г. в размер на общо 3 598 386,24 лв. Определена е и началната дата за изплащане на дивидента - 10 октомври 2017 г. Дивидентът, разпределен през 2016 г., беше 0.33 лв. брутно на акция, тоест през 2017 г. ще има понижение с 12%, ако предложението бъде одобрено от акционерите.

Общинска банка пуска кредит за реставрация на имоти - паметници на културата

Общинска банка пуска инвестиционен кредит, предназначен за финансиране на укрепителни и ремонтни работи и дейности по консервация и реставрация на недвижими имоти, които са културни ценности, съобщиха от банката. Предназначен е за физически лица – собственици на сгради, които са паметници на културата. Недвижимите имоти трябва да са с предоставен статут на недвижима културна ценност по Закона за културното наследство, да са вписани в Националния регистър на недвижимите културни ценности. Годишната лихва по заема е 3%. Няма такси за проучвания и комисиони за одобрение и предсрочно погасяване. Минималният размер на кредита е 10 000 лв., а максималният размер е до 70% от стойността на имота. За да се отпусне кредитът, е необходимо да се удостовери статутът му, да има заповед на кмета на общината, с която се задължава собственикътда извърши в определен срок необходимите укрепителни и ремонтни дейности, да има проектна документация и/или инвестиционен проект, съгласувани по реда на Закона за културното наследство.

Сосиете женерал Експресбанк с награда на Euromoney за лидерство при валутните сделки

Сосиете женерал Експресбанк е първа в България за годината по пазарен дял от валутни сделки с корпоративни клиенти и финансови институции, спот и суап транзакции според проведената анкетаFX Survey 2017 на Euromoney за четвърта година, съобщиха от банката. Тя е лидер във всяка от четирите категории, както и в обобщените резултати. Изследването на Euromoney е сред най-обширните в качествено и количествено отношение относно регионалните и глобалните валутни пазари. Анкетата се провежда електронно в рамките на 6 седмици в периода януари–февруари всяка година.

Apple и Amazon ще участват към офертата на Foxconn за бизнеса с чипове на Toshiba

Американските технологични концерни Apple и Amazon ще се присъединят към офертата на Foxconn за полупроводниковия бизнес на Toshiba. Това съобщава Reuters, като се позовава на информация на икономическия вестник Nikkei, който цитира председателя на Foxconn Тери Гу. Двата технологични гиганта от САЩ планират да "инвестират в чипове", казва Гу в интервюто си за вестника. Не е ясно дали това ще бъде под формата на пряка инвестиция в полупроводниковото поделение, или ще представлява финансиране на сделката. Тайванският Foxconn, известен също и под името Hon Hai Precision Industry Co Ltd, си партнира и с японския концерн Sharp, който е нейна собственост, за своята оферта. Представители на Apple и Amazon не са открити от Reuters за коментар.

SpaceX извърши доставка до космическа станция с повторно използвана капсула

Американският технологичен концерн Space Exploration Technologies Corp. на Илън Мъск извърши още една крачка напред в усилията си да намали разходите за космически полети, като стартира доставки до Международната космическа станция (МКС) с използвана капсула, предава Bloomberg. За пръв път компанията изведе в Космоса вече летелия товарен космически кораб Dragon, a изстрелването бе директно предавано от SpaceX и от NASA. Илън Мъск успя да понижи цената на космическите полети чрез повторното използване на ракетата Falcon 9 и чрез успешното приземяване на нейния топлинен щит. Досега SpaceX успя да изстреля и приземи вече използваната ракета Falcon 9 и по този начин полетът струваше двойно по-малко. Сега Мъск успя повторно да използва товарния космически кораб Dragon.

9

пречиствателни станции на населени места с над 2 хил. жители по Черноморието още трябва да бъдат реконструирани и разширени, обяви зам.-екоминистърът Атанаска Николова пред БНР. Съоръженията на други 15 агломерации отговарят на изискванията.

Французите ще гласуват в неделя на първите парламентарни избори след победата на Еманюел Макрон на президентския вот и прогнозите са, че неговата партия може да повтори категоричния резултат от 7 май. Либералното движение, което Макрон основа през април миналата година - "Напред за Републиката", предизвика трус на политическата сцена, а традиционните партии са в трудно положение, като специално за управляващите социалисти то изглежда катастрофално. Президентът привлича и в партията, и в управлението представители и отляво, и отдясно в политическия спектър с надежда да си изгради солидна платформа за реализиране на реформените му намерения. Според допитване на Cevipof/Ipsos Sopra-Steria - едно от най-обширните досега, още на първия тур президентската партия ще събере 31% от гласовете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.