🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 6 юни

През ноември ще започне приемът на проекти по мярката "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации" на Програмата за селските райони; Екоминистърът Нено Димов предлага да се предприемат мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден; Зам.-началникът на столичната митница Юлиан Мирков е назначен за зам.-директор на Агенция "Митници"; СЕМ удължи срока за подаване на документи в конкурса за генерален директор на БНТ

Лозан Панов поиска изваждане на прокуратурата от съдебната власт на срещата с Радев
Лозан Панов поиска изваждане на прокуратурата от съдебната власт на срещата с Радев
Лозан Панов поиска изваждане на прокуратурата от съдебната власт на срещата с Радев    ©  Георги Кожухаров
Лозан Панов поиска изваждане на прокуратурата от съдебната власт на срещата с Радев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

48.5

млн. евро планира да вложи столичният електротранспорт до 2010 г. в изграждане на няколко нови трамвайни трасета и тролейбусни линии, както и в реконструкции на съществуващи трасета. Единият нов релсов път ще е по бул. "Копенхаген", друг - от бул. "Владимир Вазов" до ул. "Локомотив" в кв. "Военна рампа", и трети - от бул. "Г. М. Димитров" до "Симеоновско шосе".

Лозан Панов поиска изваждане на прокуратурата от съдебната власт на срещата с Радев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от президента консултации за свикване на Велико народно събрание. На срещата си с Румен Радев той настоял и държавният глава да инициира дебат за изваждането на прокуратурата от съдебната власт. След срещата Панов уточни, че иска прокуратурата да е отделена от трите власти и да е равно отдалечена от тях. Срещата с държавния глава по темата за съдебна реформа бе инициирана от Панов след скандала със срещата между Сотир Цацаров и Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов в ЦУМ. След това Панов се срещна по същия повод и с премиера Борисов, но двамата не са постигнали консенсус за бъдещи конституционни промени. В понеделник пък Радев се срещна с председателя на ВАС Георги Колев, а в сряда му предстои среща и с главния прокурор.

През ноември ще започне приемът на проекти по мярката "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации" на Програмата за селските райони. Максималният размер на тези проекти е 1 млн. евро, а за програмния период до 2020 г. бюджетът по мярката е 20 млн. евро. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов на форума "Новите технологии в земеделието". Над 2500 договора има сключени и по подмерките 4.1 и 4.2, които също са cвъpзани c въвеждането на иновации в земеделието, уточни Живко Живков, изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Порожанов уточни, че предстоят промени в наредбата по мярка 4.2, с които определението за иновации няма да бъде толкова рестриктивно.

Екоминистърът Нено Димов предлага да се предприемат мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден. По темата обаче трябва да се произнесе Министерството на финансите, а мерките можело да се насочат към продавачите на такива коли. "У нас предпочитаме германска мощна кола на 20 години пред друга на пет за същите пари", коментира Димов в интервю за БНТ. Димов подчерта, че в момента има фирми, които се рекламират с това, че свалят катализаторите на колите. По думите му са нужни законодателни промени, за да им се търси отговорност за това. Друга идея на министъра е държавата да осигури на социално слабите семейства отоплителни уреди на пелети вместо по-силно замърсяващите въглища и на дърва. Финансирането може да стане от еврофондовете.

Юлиан Мирков, досегашен зам.-началник на столичната митница, е назначен за зам.-директор на Агенция "Митници", съобщи правителствената информационна служба. Мирков е назначен на мястото на Божидар Алексов по предложение на директора на агенцията Георги Костов. Юлиан Мирков е магистър от УНСС, специалност "Стопанска логистика". Той работи в системата на Агенция "Митници" от септември 2004 г. Преди да стане зам.-началник на Митница "Столична", е бил началник на Митница "Свиленград".

СЕМ реши да удължи срока за подаване на документи за участие в предстоящия конкурс за генерален директор на БНТ. Медийните надзорници поясниха, че промяната се налага, за да се осигури достъп до актуална информация за програмното, технологичното и финансовото състояние на обществената медия. СЕМ ще изиска от БНТ отчет за последното шестмесечие, който ще бъде разгледан на 3 юли и публикуван на сайта. Така срокът за подаване на документи ще е до 17 юли 2017 г., оповестяването на допуснатите кандидати - 8 август, оповестяването на допуснатите до изслушване кандидати - 17 август 2017 г., а изслушванията ще са на 21-22 август. Изборът на генерален директор ще се случи на 23 август 2017 г.

БСП атакува в Конституционния съд Закона за предучилищното и училищното образование, който беше приет от ГЕРБ през септември 2015 г., а впоследствие променян няколко пъти. Във вторник 71 народни представители от социалистическата партия поискаха част от текстовете му да се обявят за противоконституционни. Повечето от тях препращат уреждането на различни въпроси - като държавните стандарти в образованието например или правилата за работа на детските заведения към правилници и наредби. Според БСП това противоречи на принципа на правовата държава, залегнал в конституцията, т.е. основните положения за функционирането на системата трябвало да бъдат записани в закона, а подзаконовите актове само да "надграждат". Конституционно недопустимо е, твърдят вносителите, "такава важна материя... да зависи от прищевките и капризите на изпълнителната власт и влиянието на нерегламентирани лобистки интереси, на които е подложен всеки един български министър и Министерски съвет".

Прикачен файл

Уточнение

Във връзка с материал на "Капитал Daily" от 30 май 2017 г. - "ПИБ проведе годишно общо събрание за 14 минути", от Първа инвестиционна банка уточняват, че не е посочено на какво са базирани наблюденията, че общото събрание е проведено за "рекордно кратко време", както и има ли регламентирано времетраене за провеждане на общи събрания на акционерите. От банката посочват, че събранието е "проведено при спазване на всички изисквания на приложимото законодателство".

От ПИБ обръщат внимание и на това, че в текста са "представени индивидуални банкови данни за резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на българската банкова система", които са на база отчети от 2015 г., "а сега вече сме юни 2017 г.". През този период банката е "заделила съществени провизии", като посочва и актуални капиталови съотношения към 31 март 2017 г. - съотношение на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 13.52%, на капитал от първи ред - 16.69%, и обща капиталова адекватност - 16.70%.

Целият текст на писмото е прикачен онлайн към статията

Свят

Отлага се увеличението на заплатите в Румъния от 1 юли

Румънският министър на труда Олгуца Василеску заяви във вторник, че планираното увеличение от 1 юли на заплатите на част от бюджетните служители се отлага. Тя увери, че от 1 януари 2018 г. всички бюджетни служители ще имат брутно увеличение на заплатите от 25%, а от 1 март ще има допълнителни увеличения за някои категории, съобщава в. "Адевърул". "От 1 март 2018 г. още 25% ще е увеличението за преподавателите, което, добавено към предишните 25%, означава в действителност увеличение от 50%. Пак от 1 март лекарите и медицинските сестри ще имат (сумарно) увеличение от 100%", посочи Василеску. Изданието отбелязва, че при това положение увеличенията на заплатите няма да следват първоначално определения от министерството на труда календар, който предвиждаше от 1 юли да бъдат увеличени с 20 процента заплатите на военния персонал и с 5 процента - на полицаите. От същата дата беше предвидено увеличение на основната заплата на служителите в местната публична администрация, както и на кметовете, заместник-кметовете, председателите и заместник-председателите на окръжните съвети.

Хиляди протестираха в Словакия заради сделки на вътрешния министър

Хиляди души се включиха в протест в Словакия с искания за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк. Той е обвиняван в сделки със съмнителен бизнесмен, но под натиск да се оттеглят са и началникът на полицията Тибор Гаспар и други официални лица, които според демонстрантите са възпрепятствали разследвания на корупционни скандали. Публикации в медиите от последните седмици сочат връзки между вътрешния министър и Ладислав Бастернак - строителен предприемач, срещу когото има разследване за данъчни измами. Впоследствие Калинак призна, че е купил 17-процентов дял в една от компаниите, собственост на Бастернак, пише агенция Reuters. Калиняк е вторият по важност представител на "Смер", партията на премиера Роберт Фицо. Протестите в Братислава и Кошице идват след демонстрация през април, която бе най-масовият протест в Словакия от 2012 г. Президентът Андрей Киска подкрепя протестите, които са организирани от студенти.

Макрон се насочва към най-голямата изборна победа след Де Гол

Партията на президента Еманюел Макрон вероятно ще спечели на парламентарните избори най-голямата победа от разгромния резултат, постигнат от Шарл де Гол през 1968 г. Проучване за нагласите на избирателите, публикувано във вторник, съдържа прогноза, съгласно която след балотажа на 18 юни "Напред за републиката!" (LREM) може да събере до 415 от общо 577 места в долната камара. Подобно мнозинство ще позволи на младия държавен глава, който никога не е заемал изборен пост, да разполага със силен мандат да проведе икономически реформи и да започне дългоочаквана промяна на трудовото законодателство, за да развърже ръцете на бизнеса по-лесно да наема и уволнява служители. LREM, която бе основана миналия април, ще обърне нагоре с краката политическата сцена, защото още на първия тур в неделя ще събере 29.5% от гласовете, сочи проучването на Ipsos Sopra-Steria. Прогнозата за изхода от балотажа е, че партията ще спечели между 385 и 415 депутатски места. Прогнозата за традиционната десница "Републиканците" е да завършат изборите със 105 - 125 депутати, социалистите - с 25 - 35, крайната левица - с 12 - 22, а националистите на Марин льо Пен ще са едва с 5 - 15 места.

Бизнес

Резултатите на "Софарма" продължават да се подобряват

За първите пет месеца на 2017 г. приходите от продажби на "Софарма" се увеличават с 15% спрямо същия период на 2016 година, съобщи фармацевтичната компания чрез бюлетин Investor.bg. Компанията отчита 2% ръст на продажбите за вътрешен пазар и 25% ръст на продажбите за износ. С това се затвърждават добрите резултати на дружеството от миналата година и началото на тази. От началото на годината акциите на "Софарма" поскъпват с близо 43%, а през последните 12 месеца ръстът е с 60% при пазарна капитализация от 573 млн. лв.

Райфайзенбанк с 6% лихва за първата година за новоиздадени кредитни карти

Райфайзенбанк издава кредитни карти с 6% лихва за първата година, съобщиха от банката. Лихвата ще важи само за новоиздадени кредитни карти RaiCard Fix и само за първата година от използване на картата. Няма да се дължи и такса за издаване на новите карти. Тези условия са валидни за искания за кредитна карта, подадени до 15 август 2017 г. Безконтактните кредитни карти на банката са с гратисен период за покупки до 50 дни и с фиксирана, и еднаква всеки месец минимална погасителна вноска. Картата има и програма за лоялност. С всяка покупка на ПОС или в интернет при български търговци картодържателите печелят точки, като 1 лв. покупка е равен на 1 точка. Обмяната на натрупаните точки клиентите могат да направят в офис на Райфайзенбанк или онлайн, като 100 точки са равни на 1 лв. и се получават обратно по картата. Първата покупка с новоиздадена карта носи и допълнителни 500 точки.

Уникредит Булбанк е "Най-добра банка попечител в България" според Global Finance

Уникредит Булбанк е обявена за "Най-добра банка попечител в България" според класация на международното финансово издание Global Finance, съобщиха от банката. Заедно с България Уникредит взима и регионалния приз "Най-добра банка попечител в Централна и Източна Европа" и първото място в категорията за банките в Австрия, Чехия, Сърбия и Словения. Класацията се съставя от редакторски борд, който се позовава на пазарни анализи, експертни оценки и др. Критериите включват показатели като отношения с клиентите на съответните банки, качество на услугите, конкурентни цени, гъвкавост при по-специфични потребности на клиентите, използване на високотехнологични платформи, отлично познаване на местните регулации и добри практики.

Близо 6 млн. лв. ще инвестира ЧЕЗ в Благоевградско

Общо 5.9 млн. лв. ще инвестира "ЧЕЗ Разпределение България" в реконструкция на мрежата и изграждане на нови съоръжения в област Благоевград през тази година, което е с шест пъти повече в сравнение с 2016 г. Това съобщи пред журналисти Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от БТА. Заедно с Петър Холаковски, главен изпълнителен директор, и Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България", той представи инвестиционните планове на компанията за годината в района. За нови присъединявания дружеството очаква да вложи още 1.5 млн. лв. Отделно ще бъдат изкупени всички обекти, собственост на трети страни, за които се представят необходимите документи.

Над 30 компании и фондове имат интерес към Alitalia

Над 30 компании и фондове са заявили интерес за придобиване на изпадналата в криза и обявена за продажба италианска авиокомпания Alitalia, става ясно от съобщение на синдик на компанията, цитирано от DPA. "Трябва да оценим 32 заявления за интерес", пояснява Стефано Палери, един от тримата назначени синдици. Той обаче не предоставя повече детайли. Срокът за заявяване на интерес изтече в понеделник. Формални предложения обаче няма. Правителството в Рим даде в средата на май началото на процес по продажба на намиращата се под специално управление богата на традиции авиокомпания. Конкуренти като Lufthansa, Norwegian Air, Air France-KLM и Ryanair са заявили, че нямат никакъв интерес към италианския концерн. Като потенциален купувач се споменава и Qatar Airways.

Expat SOFIX ETF ще може да инвестира над 40% от активите си в позиции с тегло над 5%

Отпадането на лимита за концентрация, който не позволяваше на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF да инвестира повече от 40% от активите си в позиции с тегло над 5%, е една от най-важните промени в правилата на борсово търгувания фонд, които Комисията за финансов надзор (КФН) одобри, съобщи investor.bg. "Тази промяна значително ще подобри възможността за репликация на индекса SOFIX от страна на фонда", са коментирали пред изданието от Expat. Въведена е също така възможността емитирането и обратното изкупуване на дялове да се осъществява срещу т.нар. кошница от активи (basket of securities).

Наемите в Лондон с най-голям спад от 8 години през май

Разходите за наем на апартамент в Лондон са се понижили най-много от 8 години през май на фона на засиленото предлагане на имоти под наем и увеличаващото се търсене на по-достъпни жилища, съобщава Bloomberg. Средният наем на жилище в британската столица през май е била 1502 паунда, което е понижение от 3% на годишна база, показват данните на HomeLet – най-голямата компания за проверка на препоръки и застраховки за наеми на Острова. Наемите във Великобритания като цяло се понижават с 0.3% спрямо май 2016 г., което е първият годишен спад от декември 2009 г. насам, сочат още данните.

Trump Hotels планира да развива и бюджетни хотели

Trump Hotels – хотелската компания, създадена от президента на САЩ Доналд Тръмп, планира нова верига хотели, съобщава Bloomberg. Местата за настаняване ще са бюджетни и ще работят под името American Idea, съобщава главният изпълнителен директор на компанията Ерик Данцигер. Хотелите от веригата Trump Hotels се намират в големите градове като Ню Йорк, Вашингтон и Чикаго. Хотелите на American Idea ще се разполагат в средно големи градове. Първите хотели от новата верига ще отворят в щата Мисисипи, в Кливланд, Кларксдейл и Грийнвил. Отварянето им се очаква до седем-осем месеца.