Вечерни новини: 7 юни

Няма аргументи за вдигане на заплатите в МВР; Планът "Юнкер" ще финасира и селско стопанство; S&P повиши перспективата пред рейтинга на София

Най-лошата зимна буря от 30 години насам връхлетя Кейптаун
Най-лошата зимна буря от 30 години насам връхлетя Кейптаун    ©  Reuters
Най-лошата зимна буря от 30 години насам връхлетя Кейптаун
Най-лошата зимна буря от 30 години насам връхлетя Кейптаун    ©  Reuters
244 млн. мигранти живеят и работят по света през 2016 г. Това показват данните на Международната организация по труда (МОТ), представени на годишна сесия на организацията в Женева.

Най-лошата зимна буря от 30 години насам връхлетя Кейптаун

Осем души бяха убити и хиляди бяха принудени да се евакуират от домовете си, след като Кейптаун и околните райони бяха засегнати от най-лошата зимна буря от 30 години насам. Това се случва след като през лятото ЮАР се сблъска с най-тежката суша за последния век. Домовете на милиони хора в гетата са най-тежко засегнати, тъй като пороите са отнесли жилищата им, изградени от дъски и ламарина. Четиричленно семейство е загинало в пожар, причинен от мълния, а друг човек е починал заради срутила се сграда. Очакват се още обилни валежи и вълни до 12 метра, предупреди Южноафриканската метеорологична служба.

Standard&Poor's повиши перспективата пред кредитния рейтинг на София от стабилна на положителна. Оценката за кредитоспособността на столицата се запазва на BB+, колкото е и рейтингът на държавата. Положителната оценка е дадена заради финансовата стабилност и високото ниво на собствени приходи на Столичната община. Според предварителните данни за изпълнение на бюджета на София приходите през първите 5 месеца на годината са близо 7 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Общо 305.6 млн. лв. са данъчните и неданъчните постъпления в хазната на Столичната община от януари до май 2017 г.

НАП - София, проверява дейността на германски фирми, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица. Целта е да се види къде е реалното място на стопанска дейност на германските дружества и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси.

Община Хасково обяви обществена поръчка за допълнително аварийно водоснабдяване на града чрез изграждане на седем дублиращи вододайни кладенеца. Причината са случаите на превишаващ нормите уран в няколко водоизточника, което наложи изключването от системата на 14 кладенеца. Прогнозната стойност на поръчката без ДДС е 735 499 лева, а поканени да подадат оферти са 11 фирми.

Нови сфери за финансиране се разкриват по плана "Юнкер", стана ясно на общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки, което се провежда на 6 и 7 юни в София. Домакин на събитието е Българската банка за развитие (ББР). Занапред ще могат да се подават проекти, развиващи устойчивото селско стопанство, рибарство и аквакултури, биоикономика, социални услуги. Предвижда се също удължаване на срока на програмата до 31 декември 2020 г. и увеличаване на гаранционния фонд с 12.5 млрд. евро. Така капиталът на фонда ще достигне 33.5 млрд. евро, което следва да мобилизира частни и публични инвестиции в размер на 500 млрд. евро за периода до 2020 г.

Кандидатът за следващ български еврокомисар Мария Габриел вероятно ще положи изпит пред комисиите на европарламента на 20 юни. Това са потвърдили източници на "Дневник" от Брюксел, след като информацията излезе първо в изданието "Политико". То допуска, че изпитът ще бъде "разгорещен" заради медийни публикации, в които се твърди, че Габриел през 2013 г. е наела жилище в София под пазарните цени. Габриел е предложена за поста на еврокомисар по въпросите на цифровизацията. Ако бъде утвърдена от евродепутатите, назначението й следва да бъде съгласувано със Съвета на ЕС.

Заплатите в системата на МВР няма да бъдат увеличени, защото няма аргументи за това, заяви вътрешният министър Валентин Радев в парламента по повод на ултиматума, отправен от най-големия полицейски синдикат, че ако няма повишение с 15% от 1 юли, ще има "взрив" в системата. "Всеки министър иска да увеличи заплатите на тези, за които отговаря. И ще го направя веднага, стига да имам добри аргументи за това. Намерете ги, аз не ги виждам в момента", каза министърът.

Световната здравна организация въведе категории за антибиотиците за пръв път от 40 години, откакто съществува световният Списък на най-важните лекарства. Целта е да се прекрати масовата злоупотреба с тях, заради която се изгражда опасна резистентност и те губят ефективността си. Лекарствата на основата на пеницилин се посочват като "първа линия на защита" на организма, но останалите се препоръчват за употреба само ако е абсолютно наложително. Списъкът Essential Medicines List (EML) съдържа 39 антибиотика за 21 състояния. Те са подредени в групите "достъпни", "под наблюдение" и "в резерв" (Access, Watch, Reserve).

Община Харманли е изпратила до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) мотивиран отказ за проекта за разширяване на центъра за бежанци в града, предаде БТА. Проектът за изграждане и монтаж на контейнерни жилища в центъра е депозиран в общината в средата на март. По план там е трябвало да се изгради и собствен водоизточник, нови алеи с офиси, лекарски кабинети, санитарни помещения и др. Още тогава кметът Мария Киркова се обяви против увеличаването на капацитета на центъра. Сега от местната администрация посочват, че след обстоен анализ общински експертен съвет е решил да не дава зелена светлина за реализиране на намеренията.

"Софарма" е намалила участието си в "Доверие обединен холдинг"

"Софарма" е намалила дела си в "Доверие обединен холдинг" с 1 494 300 акции, което е близо 8%, и вече притежава 24.97%, съобщи холдингът чрез БФБ - София. Сделката е интересна на фона на желанието на фармацевтичната компания да поеме по-голям контрол в бившия проватизационен холдинг, за което поиска разрешение преди няколко от КЗК. Сделката е сключена на пода на БФБ - София, на 2 юни 2017 г. при единична цена от 2.04 лв. за брой. Не е ясен купувачът и дали не е свързан със "Софарма" и основния й собственик Огнян Донев. "Телекомплект", където Донев има 48.5%, държи 8.92% в "Доверие". Само за ден акциите на холдинга поевтиняха с близо 9% след новината, а ден по рано с малко над 4%.

Кампания насърчава разделното събиране на опаковки

На 11 юни (неделя) в София "Карлсберг България" и "Екопак България" организират кампания за насърчаване на разделното събиране на бирени опаковки и рециклирането им. Инициативата е под наслов "Заедно за природата!". В Княжеската градина в София от 18:00 ч. желаещите могат да върнат минимум 10 стъклени, пластмасови бутилки от бира и кенове за рециклиране независимо от марката. Първите 2000, включили се в инициативата, ще получат еднократно 3 бутилки "Пиринско Младо пиво", а останалите 2000 – еднократно талон за наливна бира "Пиринско пиво". Инициативата в София е част от дългосрочна национална кампания на "Карлсберг България", в рамките на която ще се проведат серия от събития в избрани градове в страната, които насърчават разделното събиране на бирени опаковки, разумното използване и опазване на природните ресурси.

Българският пазар е третият в света, на който се лансират новите V-Power горива

Българският пазар е третият в света след британския и холандския, на който дебютират новото поколение горива V-Power, съобщиха от "Шел България" на пресконференция. Третата генерация бензини и дизели от семейството са резултат от повече от пет години работа, в която са ангажирани над 170 химици и инженери. Подсилената формула на бензина "Шел" V-Power съдържа три пъти повече почистващи и намаляващи триенето съставки от обикновеното гориво и 20% повече активни вещества от предишното поколение специален бензин. В допълнение те намаляват и "чукането" в двигателя, което е признак за недостатъчно ефективна работа, посочи д-р Валерия Лорети от екипа, разработващ горивата в една от петте лаборатории на "Шел". Обновеният V-Power дизел пък съдържал нови, премахващи отлаганията, съставки, които помагат да се възстанови мощността на двигателя.

Snap купи стартъп за 200 млн. долара

Базираният в Сиатъл стартъп Placed има 100 служители и излъчва мобилни реклами въз основа на локацията на потребителя. Това е една от най-скъпите сделки в историята на компанията майка на Snapchat. От началото на съществуването ѝ са били откупени над десет стартъпа. По-рано тази година Snap отчете 2.2 млрд. долара загуба за първото тримесечие.

Германският доставчик на храна Delivery Hero планира да излезе на борсата през тази година

Германската компания за доставка на храни Delivery Hero планира да направи първично публично предлагане през тази година, пише Financial Times. Целта е да набере 450 млн. евро от борсата. "IPO-то ще ни позволи да развием компанията и ще ни предостави допълнителен капитал, за да разширим водещите си позиции на пазара на онлайн поръчки и доставка на храна", заявява изпълнителният директор Никлас Йостберг. Delivery Hero е създадена през 2011 г. в Берлин и оперира на онлайн пазара за поръчване и доставка на храна в Европа, Близкия изток, Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. Компанията има повече от 6 хил. служители в повече от 40 страни.

САЩ ще подготвят национално законодателство за автономните автомобили

Конгресът на САЩ работи над общонационално законодателство за автономните превозни средства, което би могло да замени щатските правила и да улесни производителите на автомобили да тестват и разгръщат технологията. Това заявиха високопоставени законотворци от Камарата на представителите в САЩ и Сената пред Reuters. Председателят на влиятелната комисия за енергетика и търговия в Сената заяви, че планира да представи пакет от законодателни актове, с който да се преразгледат федералните правила за управление на самоходни превозни средства. "Ние се приближаваме много до това, мисля, че това е добър пакет. Свършихме много работа с него", заяви Грег Уолдън от Орегон в интервю за агенцията, като добави, че има "добро двустранно споразумение" и се надява мерките да бъдат представени през следващия един до два месеца.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата