Какво се случи през седмицата

Условията за приемане в Шенген са свързани с борбата с корупцията и правовата държава. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с българския премиер Бойко Борисов в сряда в Берлин.

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев обяви, че започва серия от срещи по въпросите на съдебната реформа; БСП атакува пред Конституционния съд Закона за предучилищното и училищното образование; Терористи атакуваха иранския парламент и музея на Хомейни; Германия се оттегля от базата "Инджирлик" след спор с Анкара; ОИСР очаква най-силния глобален растеж от шест години; Концесията за добив на манганови руди от мина "Оброчище" е временно спряна; Гръцкият собственик на "София хотел Балкан" се е договорил да придобие още един хотел в София

4495 прочитания

Условията за приемане в Шенген са свързани с борбата с корупцията и правовата държава. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с българския премиер Бойко Борисов в сряда в Берлин.

© Министерски съвет


Президентът Румен Радев обяви, че започва серия от срещи по въпросите на съдебната реформа. В първите три дни на седмицата той последователно разговаря с председателите на върховните съдилища Георги Колев и Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Инициативата на държавния глава дойде, след като първоначално бе обявена негова среща само с Лозан Панов, който преди това се срещна и с премиера Борисов в неуспешен опит да инициира дебат за проблемите в системата. Във вторник Панов съобщи, че е призовал Радев да проведе консултации за Велико Народно събрание и изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

71 депутати от БСП атакуваха пред Конституционния съд 30 текста от Закона за предучилищното и училищното образование, който беше приет от ГЕРБ през септември 2015 г. Сред оспорените текстове е и държавното финансиране на частните детски градини и частните училища, срещу което социалистите протестираха още при обсъждането на закона.

Четиримата членове на следващия Висш съдебен съвет от прокурорската квота са Пламен Найденов, окръжен прокурор на Перник, Георги Кузманов от Апелативна прокуратура - Бургас, Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура и Огнян Дамянов, ръководител на прокуратурата в Разград. Дамянов бе определен с жребий между него и друг кандидат, с когото получиха равни гласове при избора.

Свят

Терористи атакуваха иранския парламент и музея на Хомейни. Поне 12 са жертвите на двете атаки, а трета е била предотвратена. ИДИЛ пое отговорност за атентатите в Техеран. Сунитската групировка воюва с Иран и шиитите на територията на Ирак и Сирия, но това е първият път, в който удря "Ислямската република" на нейна територия. Това се случва по време на раздора между Катар и група арабски държави начело със Саудитска Арабия и повишава още повече напрежението в Близкия изток.

Германия се оттегля от базата "Инджирлик" след спор с Анкара. Берлин няма друг избор, освен да изтегли военните си части, след като и при визитата на външния министър в Анкара през седмицата двете страни не успяха да разрешат спора за достъпа до турската база. Този въпрос бе обсъждан и на 25 май на среща между президента Реджеп Ердоган и канцлера Ангела Меркел. Още тогава Меркел каза, че алтернативата може да е Йордания и германски технически екипи вече оглеждат летищата там.

ОИСР очаква най-силния глобален растеж от шест години. Според последната прогноза световният икономически растеж през тази година ще достигне 3.5% и 3.6% през 2018 г. Предвижданията на ОИСР за 2017 г. са по-високи от очакванията през март за ръст от 3.3% и ако се сбъднат, това ще бъде най-голямото увеличение на световния БВП от 2011 г.

3.5%

е ръстът на БВП през първото тримесечие на 2017 г., показват предварителните данни на НСИ. Увеличението идва от по-високо потребление, основно по линия на домакинствата.

Икономика

Международните рейтингови агенции Fitch и Standard&Poor’s повишиха оценките си за перспективата пред българската икономика от стабилна на положителна. Това става ясно от съобщения на страницата на Министерството на финансите, където могат да бъдат намерени и двата доклада на агенциите. По-високите очаквания за страната отразяват подобрените фискални и външни показатели, като пониженото ниво на външен дълг и увеличението в износа през последната година. Остават обаче предизвикателства пред икономиката от гледна точка на демографските тенденции и задлъжнялостта. Ревизии обаче няма в кредитния рейтинг на България от страна на двете агенции, като Fitch запазва своя ВВВ- (инвестиционно ниво), а S&P - ВВ+ (подинвестиционно). Но подобрението в перспективата означава, че има вероятност (поне 33%) през следващата година да се повиши и кредитният рейтинг, посочва S&P.

Прехвърлянето на предприятия с висящи задължения да става малко по-трудно. Това е идеята на промените в Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които правителството внесе за разглеждане в парламента. Мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й. Целта на държавата е да се преустановят сделките за прехвърляне на задлъжнели фирми на социално слаби, но според експерти текстовете към момента не са достатъчно ясни и могат да се тълкуват разнопосочно.

Концесията за добив на манганови руди от мина "Оброчище" е временно спряна. Компанията, която оперира находището - "Евроманган", дължи 205 хил. лв. концесионни такси на държавата. Затова договорът се прекратява, докато сумата не бъде преведена, съобщиха от Министерството на енергетиката, след като миньорите отново започнаха протест за неизплатени заплати. Спирането на концесията обаче не отменя задължението на фирмата да стопанисва мината, т.е. да поддържа съоръженията и да осигурява безопасни условия. "Евроманган" има 25-годишна концесия за добив на манганови руди в находище "Оброчище - Северозападен участък", която изтича през 2024 г.

Бизнес

Гръцката Piraeus Bank се разделя с бизнеса си на Балканите, който включва и едноименната банка в България. Това заяви пред журналисти главният изпълнителен директор на институцията Христос Мегалу, цитиран от електронното издание Ekathimerini. Операцията засяга както банковите поделения в нашата страна, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, така и други нестратегически активи на групата в региона. Целта е да се свие портфейла от лоши кредити, както и да се генерира ресурс за дейността на основния й пазар - Гърция, където Piraeus е най-големият кредитор по размер на активите. От изказването на Мегалу става ясно, че плановете на банката са продажбите да приключат до 2020 г.

Гръцкият собственик на "София хотел Балкан" се е договорил да придобие още един хотел в София. Става дума за Park Inn by Radisson, намиращ се до бул. "Никола Вапцаров" в "Лозенец". Продавач е фондът за имоти с гръцки капитали Bluehouse. Смяната на собствеността става в Кипър. Цената на сделката не е известна, но със сигурност ще е няколко милиона най-малкото защото предишният собственик беше дал хотела като обезпечение по кредит от 7.6 млн. евро. Промяната идва в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС. За купувача придобиването на още един хотел има бизнес смисъл, макар че Park Inn е в съвсем различен сегмент и в по-ниска ценова категория от бившия Sheraton, а така той ще разполага с по-голяма леглова база.

Холандската компания Dietsmann ще бъде новият собственик на "Енергоремонт холдинг". Това стана ясно от съобщение до Българската фондова борса, където се търгуват акциите на енергийното дружество. От холдинга коментираха само, че сделката е за контролния пакет. Според информация на "Капитал" става дума за 97% от капитала, което практически означава, че всички по-големи акционери ще излязат от дружеството. Цената засега не се съобщава. Сделката все още не е финализирана, тъй като се очаква одобрение на регулаторните органи, като предстои Dietsmann да подаде искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията. След съобщението акциите на дружеството скочиха със 7.6%, а пазарната му капитализация достигна 64.3 млн. лв.

Сделки и проекти

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 20 млн. евро заем на "Теклас България" за разширяване на производството на авточасти в Кърджали. Финансирането е за четвъртия завод на компанията в града, който се изгражда от началото на годината. Планът на собственика - турската Teklas Kaucuk, е новото предприятие да заработи до края на годината. Дружеството изгражда и научноизследователски център, който ще е готов до края на юни. Малка част от заема на ЕБВР ще се използва за ремонт на завода на групата в Сърбия.

Създадената в Босна и Херцеговина софтуерна компания Symphony планира да отвори четири нови офиса - в София, Солун, Нови Сад и Скопие. Тя ще ги добави към сегашните си центрове в Сан Франциско, Сараево и Белград. Те ще подкрепят разширяването на бизнеса на фирмата, която се занимава с разработки в областта на машинното самообучение, добавената реалност, биотехнологиите и др.

Кооперация "Панда", която е главен франчайзодател на търговската марка Office 1 Superstore за България, започва изграждането на логистичен център в Равно поле. Инвестицията за първия етап на строителството е 12.4 млн. лв. и ще спомогне за разкриването на 80 работни места. В началото базата ще обслужва складирането и съхранението на стоките за цялата верига магазини Office 1 Superstore, но в перспектива ще се търсят и външни ползватели на логистичната услуга.

Базираната във Великобритания компания за статистически футболни анализи Football Radar отваря офис в Пловдив, който ще е фокусиран изцяло върху въвеждането и обработката на база данни от футболни мачове. Плановете са до август българският клон да заработи, като за целта компанията търси да наеме между 10 и 12 души. Очакванията обаче са в следващите няколко години екипът в страната да наброява близо 200 служители. Офисът в Пловдив ще бъде официално отворен през август, след което ще последват три месеца тестов период.

Президентът Румен Радев обяви, че започва серия от срещи по въпросите на съдебната реформа. В първите три дни на седмицата той последователно разговаря с председателите на върховните съдилища Георги Колев и Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня