Вечерни новини: 13 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 13 юни

Борисов влиза в ролята на помирител между Турция и ЕС

Вечерни новини: 13 юни

Борисов влиза в ролята на помирител между Турция и ЕС; България остава с най-ниско БВП на глава от населението в ЕС; Новият закон за платежните услуги ще бъде изготвен до средата на годината; 826 лв. е достигнал средният осигурителен доход през април

6740 прочитания

Борисов влиза в ролята на помирител между Турция и ЕС

© 140 ideas


"Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае". Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм по време на посещението си в Турция, предаде репортер на агенция "Фокус". Седмица по-рано той отправи същия призив и при посещението си при германския канцлер Ангела Меркел и обеща "да използва влиянието си" и да отправи това послание и в Анкара. "Оптимист съм, че колегите от ЕС лека-полека ще нормализират отношението си", добави той. Йълдъръм от своя страна благодари на България за подкрепата й при неуспешния опит за преврат и заяви, че очаква от нея помощ за евроинтеграцията си. Визитата на Борисов в Турция продължи и със среща с президента Ердоган.

България остава с най-ниско БВП на глава от населението в ЕС

БВП на глава от населението продължава да варира в много големи граници сред страните, членки на ЕС - от 48% от средноевропейското ниво в България до 267% в Люксембург. Единадесет от страните членки поддържат над средните нива по този показател. Същите държави (без Ирландия) поддържат и нива над средните на действителното индивидуално потребление (AIC) - то варира от 132% в Люксембург до 53% в България.

Число

826 лв. е достигнал средният осигурителен доход през април, съобщи НОИ. През април средният му размер е бил 811 лв., а от началото на годината повишението е около 30 лв. Сумата е важна за новите пенсионери, защото служи за изчисляване на пенсиите, отпуснати през май 2017 г., припомнят оттам.

Двама нови членове са назначени в управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - Светослав Глосов и Веселин Давидов. Глосов досега беше почетен председател на Камарата на строителите в България. Веселин Давидов е строителен инженер от Техническия университет в Берлин със специализации в областта на пътното строителство и строителната икономика, пише в съобщението на регионалното министерство. Той е бил управител на Научноизследователския строителен институт, което от 1997 г. е търговско дружество с принципал регионалното министерство. От ръководството на агенцията е освободена инж. Илиана Захариева. От 2005 г. тя е работила в пътната агенция и влиза в борда на АПИ по време на първия кабинет "Борисов".

Новият закон за платежните услуги ще бъде изготвен до средата на годината. Това се разбира от изказване на подуправителя на БНБ в управление "Банково" Нина Стоянова при откриването на финансовия форум "Иновации". Тя посочва, че новата, втора, директива за платежните услуги в рамките на вътрешния пазар, по чието транспониране се работи от края на 2016 г., ще бъде въведена с този нов закон за платежните услуги и платежните системи. До средата на годината се очаква проектът му да бъде изпратен в Министерството на финансите за внасяне в Министерския съвет и за приемане от Народното събрание. Срокът, поставен за въвеждането на директивите в страните - членки на ЕС, е до 13 януари 2018 г.

След 3-месечна проверка Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е съобщила на издателите на сатиричния в. "Прас-прес", че компанията "Национална дистрибуция", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, не е укрила първия им тираж. Това става ясно от отговор на комисията до издателите на вестника, получен във вторник, съобщиха те на страницата си във Фейсбук. В позицията на КЗК се казва, че от дистрибуторската компания са представили доказателства за това, че от предварително договорения тираж от 10 000 броя са били продадени 6337. "От нереализираното количество, съгласно договореното между страните, са върнати като непродадени 3663 бройки. В този смисъл дружеството е изпълнило задълженията си по продажба и разпространение на изданието в търговската мрежа", се казва в отговора, подписан лично от Ненкова. В началото на март издателите на "Прас-прес" Иван Бакалов и карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев се усъмниха, че първият брой от изданието умишлено е бил блокиран от дистрибуторите.

Дистрибутори на онколекарства обвиниха здравната каса, че новите правила, по които проверява и разплаща разходите на болниците за скъпо струващите лекарства, водят до нарастване на просрочените задължения към бизнеса. С новоприети правила в Националния рамков договор за 2017 г, НЗОК вече плаща на болниците за онкомедикаментите не както досега – месец след отчитането на дейността, а до два месеца след отчитането. Отсрочката бе въведена, за да има време за проверка на извършената от болниците дейност, съгласно новите правила, при които се засича дали количеството изразходвани лекарства отговаря на средния ръст и килограми на пациентите. Така НЗОК се разплаща с болниците за лекарствата с два месеца закъснение, а те от своя страна се издължават с по-голямо просрочие на доставчиците си. Според Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), ако проблемът с плащанията продължи, "не може да се гарантира регулярно изпълнение на доставки на онкологичните лекарствени продукти".

Столичната община съобщи, че удължава до 15 юли срока за представяне на концепции за стратегическо партньорство при стопанисването на общинските приюти за безстопанствени кучета в с. Горни Богров и кв. "Слатина". Възможността за самостоятелно или съвместно стопанисване на приютите включва подбор и управление на екипа служители; ветеринарномедицинско обслужване на безстопанствените кучета и предоставяне на цялостна грижа за отглеждането им в съответствие с действащата нормативна уредба и препоръките на Световната здравна организация за прилагане на принципа "кастрирай и върни", посочват от общината. Могат да кандидатстват организации за защита на животните.

Европейският парламент прие законодателни промени за опростяване на етикетите на електроуредите. Промените ще позволят на потребителите по-лесно да избират изделия, които намаляват потреблението и сметките за енергия. Новата скала от A до G показва енергийната ефективност на домакинските уреди. Потребителите ще видят първите нови етикети със скала, която няма да включва "+" (например А+/А++) в магазините най-рано в края на 2019 г.

"Унифарм" предлага 240 хил. лв. за дивидент

"Унифарм" предлага да раздаде на акционерите си брутен дивидент от 0.04 лв. на акция за 2016 г. Общата сума възлиза на 240 хил. лв., става ясно от поканата, публикувана чрез БФБ - София, и цитирана от investor.bg. За сравнение - дивидентът, гласуван през 2016 г., беше в размер на 0.15 лв. на ценна книга, тоест сега сумата е със 73% по-ниска. През 2015 г. бяха раздадени по 0.2 лв., а през 2014 г. - по 0.09 лв. Разпределение на печалбите имаше и предходните години. Нетната печалба на "Унифарм" за 2016 г. беше на 282 хил. лв., като това е спад със 75% на годишна база. Продажбите се свиха същевременно с 8.14% до 17.7 млн. лв.

"Лавена" може да увеличи капитала си с до 20 млн. лв.

Това е заложено като точка в дневния ред на предстоящо общо събрание, свикано за 20 юли в Шумен. Предложението е в рамките на 5 години ръководството да може да взема решение за увеличението. Освен това се предлага удължаване на мандата на досегашния съвет на директорите за срок от 3 години. Друга интересна точка е с предложението за решение за създаване на възможност за провеждане на общо събрание на акционерите на място, различно от седалището на дружеството, и съответна промяна в устава на дружеството. При липса на кворум събранието ще се проведе на 3 август 2017 г.

КФН временно спря търговото за "Булстрад"

Комисията за финансов надзор издаде временна забрана за публикуване на търговото предложение от "Ти Би Ай България" чрез инвестиционен посредник "Д.И.С.Л. секюритийс" от останалите акционери на ЗАД "Булстрад Виена иншурънс груп" АД. Oбект на изкупуване са 19 559 броя акции от капитала, представляващи 0.62% от капитала на дружеството, става ясно от съобщението на регулатора. Предложената търгова цена e 31.11 лв. и е значително под пазарната по време на обявяването през май. Компанията не е и сред най-ликвидните на пазара.

"Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае". Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм по време на посещението си в Турция, предаде репортер на агенция "Фокус". Седмица по-рано той отправи същия призив и при посещението си при германския канцлер Ангела Меркел и обеща "да използва влиянието си" и да отправи това послание и в Анкара. "Оптимист съм, че колегите от ЕС лека-полека ще нормализират отношението си", добави той. Йълдъръм от своя страна благодари на България за подкрепата й при неуспешния опит за преврат и заяви, че очаква от нея помощ за евроинтеграцията си. Визитата на Борисов в Турция продължи и със среща с президента Ердоган.

България остава с най-ниско БВП на глава от населението в ЕС

БВП на глава от населението продължава да варира в много големи граници сред страните, членки на ЕС - от 48% от средноевропейското ниво в България до 267% в Люксембург. Единадесет от страните членки поддържат над средните нива по този показател. Същите държави (без Ирландия) поддържат и нива над средните на действителното индивидуално потребление (AIC) - то варира от 132% в Люксембург до 53% в България.

Число

826 лв. е достигнал средният осигурителен доход през април, съобщи НОИ. През април средният му размер е бил 811 лв., а от началото на годината повишението е около 30 лв. Сумата е важна за новите пенсионери, защото служи за изчисляване на пенсиите, отпуснати през май 2017 г., припомнят оттам.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.